Dags för lite MÖP-måndag igen. Must listar i en platsannons nu kinesiska som andra språket i listan över meriterande språkkunskaper för en tjänst. Detta säger en hel del om hur hotbilden mot Sverige och fokus för den militära underrättelsetjänsten förändras i takt med Kinas ambitioner kontra Sverige och restek av världen.
Den kinesiska jagaren Hefei |
Den utlysta tjänsten på den militära underrättelsetjänsten handlar om en bokstavlig tangtbordkrigare i form av en inhämtare till webunderrättelseavdelningen. Man ska kort sagt surfa på nätet och inhämta underlag för analyser och bedömningar av läget i omvärlden.
Utöver de sedvanliga kraven på akademisk examen eller officersexamen etc, så finns det ett antal meriterande punkter. Inga som på något sätt är uppseendeväckande, annat än vad som listas under språkkunskaper.
Att ryska, persiska och arabiska har varit meriterande har man ofta sett förut, men nu är listan “ryska, kinesiska, persiska eller arabiska“ på B2-nivå. Kinesiska står rent av före språken enligt den tidigare Långtbortistan-doktrinen.
Kinas geopolitiska ambitioner och även olika former av angrepp mot Sverige i form av cyberangrepp, direkt spionage och påverkansoperationer avspeglar sig nu alltså även på den militära underrättelsetjänstens platsannonser. Åtminstone webunderrättelseavdelningen behöver nu kunskaper i kinesiska och platsannonsen är den enda som nämner kinesiska av de 28 tjänster som Must just nu har utlagt.
Tre tjänster nämner ryska.
5 kommentarer
28 lediga tjänster?
I mina ögon är det märkligare än språkskiftet, men vad vet jag.
Must anger inte hur många anställda man har, men det är ett av FM:s största enskilda förband.
Och vill man vara lite hemlig med hur man bemannar och hur många man är så antar jag att det enkla sättet är att lägga ut lite fler annonser så att det inte blir helt trivialt att kartlägga vad man prioriterar och hur många man är
Låter väl som en klok kravbild. Har för mig att jag läste någonstans att vad gäller stater så är det Ryssland, Kina och Iran som är mest aktiva i Sverige.
Det var nog oväntat för den riksdag som fattade försvarsbesluten 2000 och 2004. Också facinerande att Sverige gav bistånd till Kina till 2013. Strategisk framförhållning har inte kännetecknat svensk politik på detta område heller…