Börsveckan inleder positivt i de asiatiska tidszonerna efter förra veckans uppgångar. Någon påverkan av orkanen Ida, vars effekter ännu inte är redovisade märks inte av, annat än möjligen en fallande dollar. Någon påverkan på oljepriset finns inte, och borde inte heller finnas, utan snarare kan oljepriset internationellt falla när USA:s importkapacitet sjunker.
Spår av orkanen Irman på nederländska Sint Maarten på Windward Islands |
Veckan som gick bjöd på +0.45% för OMXSPI och +1.52% för amerikanska husse S&P-500 som noterade börsrekord under veckan.
Under morgonen är det uppåt över hela linjen i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 +0.20%, HAng Seng +0.32%, KOSPI +0.23%, Nikkei +0.46% och Straits Times +0.74%.
Guldpriset är upp och hittas på 504:- SEK trots att dollarn fallit ner till 8:64 USDSEK. De amerikanska marknadsräntorna föll i fredags.
Det amerikanska oljepriset är ner något under morgonen, -0.45% medan Nordsjöoljans Brent är oförändrad på -0.04%.
Orkanen Ida gick iland som en kategori fyra av fem möjliga och med det en av de kraftigaste orkanerna som någonsin nått amerikanskt fastland. Orkanögat gick rätt genom oljeterminalen Port Fourchon. Skadorna på oljeterminalen och anläggningarna är ännu okända. Dock bör detta inte påverka oljepriset. USA importerar förvisso fortfarande olja propagandan till trots, men minskad importkapacitet bör snarare leda till fallande oljepriser internationellt när det osåld olja på marknaden. Vad som kan stiga är priserna på raffinerat bränsle – diesel, bensin, flygfotogen etc – inom USA:s gränser om raffinaderier har skadats. Det kan rent av bli så att de bränslreserver som hålls på uppdrag av OECD-ländernas energivakthund IEA kan aktiveras och t ex svenska reserver av raffinerat bränsle skickas till USA om det skulle behövas. IEA:s bränslereserver styr inte de enskilda länderna över, vilket inkluderar Sveriges oljereserv, utan IEA bestämmer när de ska användas.
Dock verkar det alltså inte föreligga ens något prat om det denna gång. Situationen är inte som runt Rita och Katrina där oljetillgången var högst diskutabel, utan år av investeringar har gjort att man inte är lika sårbara längre.
De amerikanska börserna kan fortfarande öppna nedåt, men katastrofer och det nationella nödläget innebär ju bara att ännu mer ofinansierade statliga pengar trycks in i ekonomin, så börsen kanske rent av stiger istället. Vi kan säkert räkna med fortsatt tillgångsinflation helt enkelt.