Peabs dotterbolag Swerock, som titulerar sig som en av Sveriges största betongbolag, gick igår ut till sina kunder med att man kommer ha leveransproblem från den sista oktober. Detta på grund av statens stopp för Cementa på Gotland.
Västlänken kanske klarar sig då man eventuellt får sin cement via Skövde, men priserna lär stiga. Annars hade det blivit några år till som Göteborg är uppgrävt i väntan på betongen. Å andra sidan klarar inte Trafikverket av att hålla budget för något ändå. |
Kedjan för att leverera betong är att Cementa säljer cement, som sedan går till betongbolagen, som blandar betong i silon lokalt och fyller betongbilar med, som sedan kör ut till byggena. En sådan betongleverantör är Swerock, som igår mailade sina kunder en underrättelse att det “föreligger en konkrekt risk” att man inte kan möta efterfrågan framöver.
“Det är en mycket bekymmersam situation som vi inte har kunnat förutse eller påverka och om så blir fallet kommer det att inverka på våra möjligheter att leverera betong.”
Det varnas för uteblivna leveranser, förseningar, höjda priser eller andra konsekvenser. Swerocks VD avrundar utskicket med att det just nu inte går att bedöma vad det blir för påverkan.
Man är helt enkelt utanför kartan och har ingen aning i det här läget.
Mailet har bland annat gått ut till ett av Sveriges största byggbolag med en omsättning i mångmiljardklassen.
Mest intressant är kanske att man konkret sätter datumet till sista oktober, dvs Cementa kommer kunna fortsätta leverera cement hela vägen fram till det bittra slutet. Cementa själva säger att man har en månads lager, så problemen börjar antagligen först på allvar i december, även om priserna på betong sannolikt sticker iväg innan när byggprojekten börjar tävla om att hinna gjuta innan det tar slut.
Sedan kommer varslen och frysta projekt. Frågan är om någon riktigt kan greppa hur allvarligt detta kan bli. Med 75% minskad produktion av betong kan teoretiskt 75% av alla byggnadsarbetare i Sverige förr eller senare bli utan jobb, då det i princip inte finns något byggprojekt som inte inkluderar betong. Skulle vara en del enklare renoveringar i så fall.
Dagschart PEAB – noll påverkan av risken för stopp för verksamheten pga betongbrist. Antagligen förväntar sig marknaden att regeringen ingriper eller så har de inte fattat konsekvenserna. |
Swerock är ett dotterbolag till börsnoterade Peab och hade 2019 en omsättning på drygt fem miljarder kronor och 942 anställda. Detta sätter fingret på att de börsnoterade byggbolagen borde ta stryk nu på osäkerheten, och om inte så kan det vara bra att avvecka investeringar i dessa om de är tungt exponerade mot Sverige. Dotterbolaget Swerock är en sak, men tänk dig att 50% av Peab får lägga ner verksamheten pga brist på betong? Borde det påverka aktiekursen kanske?
Vi får se när blankarna vaknar i byggbolagen. Så länge – when in doubt, stay out – så länge osäkerheten kring cementsituationen består, undvik byggbolagen som investering. Liksom bostadsutvecklarna, som kan få se sin verksamhet tvärstanna när bostadsbyggandet tvärbromsar.
34 kommentarer
Varför står det inte mer om detta i gammelmedia?
Stått en del i Dagens Industri.
Lol, är inte svaret självklart? Vilka partier röstar personalen i gammelmedia på?
Tror att det helt enkelt är för "tråkigt" ämne att rapportera om.
Blir intressant att se effekten på priset för redan existerande småhus. För blir det betongbrist så blir det tvärstopp för redan beställda nybyggen och långa förseningar för de som vill beställa.
Hur stor del av kostnaden är plattan?
Mellan tumme och pekfinger brukar betong ligga på 4-5% av byggkostnaden. Tråkigt nog är den en förutsättning för att komma vidare i nästan alla projekt.
Väldigt bra övning för MP. Även för miljövänliga investeringar som tex höghastighetsbanor går det åt (natur)resurser och inte att förglömma el. Tror detta blir bra, kommer att tvinga MPs väljare att ha två tankar i huvudet samtidigt. Fram tills nu har de haft lyxen att endast ha en (eventuellt kan de ha haft lite kapacitet kvar för att dricka kaffe latte)
Det kräver minst två hjärnceller. Fan vet.
Varit brist på spackel och vissa råvaror till färgindustrin som påverkat målarna i våras , lär bli än mindre att måla framöver… Blir Cement den svarta svanen som slutligen får skeppet att sjunka…
https://malarnasfacktidning.se/2021/03/corona-brist-pa-ravaror-till-fargindustrin/
Det kanske blir en och annan tur till Mariehamn eller Åbo för oss, med bakluckan full av betong-säckar, men det kostar extra att ta bilen och ev. släpkärran med sig, så det blir väldigt dyr betong i så fall. Vi vill gjuta ett plant källargolv på berg nästa år. Finska media verkar inte ha tagit upp betongbristen, så de kanske inte berörs alls.
"Gud skapade träden, människan betongen".
Finns väl en historik att smuggla sprit och cigaretter till Sverige över Östersjön – bara för den svarta marknaden att lägga till betong till sortimentet kanske?
Jag undrar om tullen vill öppna betong-säckar och kolla innehållet, utifall att det finns t ex narkotika eller vapen djupt inne i säcken? Snart har man ju en perfekt alibi för att smuggla i betong-säckar.
Det blir ju bra… att reglera sönder verksamheter så att staten får uteblivna skatteintäkter, de enda som är nöjda är de människofientliga och verklighetsfrånvända i MP med sin dörrmatta S.
Säg mig, vilken reglering är det du tänker har hindrat Cementa? Och är det en reglering du skulle vilja avskaffa?
Man kan tänka sig att man skapat en miljölagstiftning som omöjliggör mänsklig verksamhet, dessutom så tolkar man den i sann svensk anda in absurdum. Myndigheter och kanske även miljödomstolar är infesterade av aktivister, tro mig då jag har egen erfarenhet av länsstyrelsen agerande. Tänk dig den stämning som skulle uppstå vid fikabordet om du antyder att du är moderat eller ändå värre sympatiserar med SD…
Det är väl uppenbart… de har brutit på Gotland så länge jag kan minnas-utan problem, Naturvårdsverket överklagar och får rätt, Då borde Cementa aldrig ha fått tillstånd att bryta från början, eller? Dessutom tror jag personligen att företaget gjort ett dåligt jobb från sin sida gentemot denna överklagan och brytningstillstånd.
Regleringen är dåligt formulerad och tillämpad och skapar därigenom situationer som denna.
MP och deras dörrmatta S är nöjda.
Vad är problemet med brytningen egentligen då den pågått länge.
Ja, frågan gäller konsekvensen för grundvattnet som tydligen inte är ordentligt utredd. Är det något man bör ta hänsyn till i tillståndsprövningar som denna, tycker du?
(Som sidospår är det förstås rätt uselt med tidsaspekterna av processen, men det är en annan fråga…)
Hur kan Cementa få bryta från början? Ändrade villkor i regleringen? Om inte varför fick de tillstånd från början? Känns som en dålig reglering beroende av tjänstemannens dagsform.
Kvarstår dock en icke oväsentlig fråga, vad är problemet egentligen då brytningen pågått länge?…Fyller regleringen då sin funktion?
Länsstyrelsen tycks bekymrade om bland annat högre kloridhalter i vattnet på sistone.
Tycker du det ska finnas någon balans mellan Cementas intressen här och människorna på Gotlands intressen? Själv tycker jag att Cementas behov väger tyngre men jag är säker på att många som bor på ön tycker annorlunda, och nu har vi ju miljölagar som nånstans sätter spelreglerna.
Tillståndsprövningen lider av minst två problem som hindrar investeringar. Det första är att det tar för lång tid. Det går inte att fatta investeringsbeslut när man inte vet om man får genomföra investeringen förrän om tre år när det ekonomiska läget kan ha förändrats helt och hållet. Det andra, som är en delorsak till det första (således inte en annan fråga JP), är en mer och mer rigid tillämpning av kraven på miljökonsekvensbeskrivningar. De kraven ökar hela tiden pådrivet av aktivister som rör sig mellan roller i myndigheter på kommunal och statlig nivå och konsulter i "hållbarhet".
Så svaret på JPs fråga härovan är att självklart ska påverkan på grundvattnet ingå som ett led i prövningen. Men om vi vill fortsätta ha företag och företagande i Sverige måste vi sätta någon form av hämsko på aktivisterna inom myndigheter, domstolar och konsultföretag. Sedan kanske det vore rimligt att begära att Riksdagen stiftar lagar som inte är så elastiska att resultatet av en prövning inte kan förutses.
@ JP, om de boende påverkas så skall de kompenseras, det har Cementa råd med. Jag har släkt som lever och har levt hela livet med Cementa i omgivningen och en av dem tycker inte om Cementa emedans de andra inte tycker någonting speciellt, så jag tar i det inte någon speciell ställning. Men i sak tycker jag som du att människor skall ha inflytande över sin egen omgivning.
Det jag vänder mig emot är regleringar som är dåliga eller tillämpas dåligt av okunskap eller pga en rigid hållning från en tjänsteman. Påverkas exvis grundvattnet så måste det fastställas varifrån förändingen kommer och vidtas åtgärder därefter.
Vattenförsörjningen på Öjn är väl såvitt jag förstår redan ansträngd, Cementa eller inte då ökad standard medför ökad konsumtion av nästan allt inklusive vatten. Kan Israel avsalta det salta Medelhavet till rimliga priser borde det inte vara ett problem att avsalta den svagsalta Östersjön. Men det behövs ju lite ström till det och det skall vi ju inte ha….
@#47 Det är precis det domstolen säger. Cementa behöver göra en grundvattenutredning och återkomma, innan dess föreligger hinder för att ge tillstånd. Domstolen har konstaterat att det föreligger processhinder för att ge tillstånd eftersom ansökan saknar den informationen.
Cementa har tidigare bedrivit verksamheten under till 20-årigt tillstånd. Tillstånder löper ut nu och dom har bommat totalt att i god tid få ett nytt tillstånd på plats. Cementa har satt sig i denna situation helt själv.
Står hos Cementa att de började arbetet 2015 och ansökan påbörjades 2017.
Fick mail från Benders till jobbet. Även dom meddelar att dom kommer få svårigheter framöver. Vilket ju då även kommer påverka markentreprenad företag och inte bara husbyggare och dylikt.
Tror att det kan vara grundläggande för ett företag som är beroende av råvaror att ha en långskitig plan för den biten.
Om jag inte vet fel så har LKAB löpande planering för mer än 20 år in i framtiden.
Verkar som Heidelbergcement inte jobbar med långsiktiga planer för råvaran.
Kanske detta är ett lämpligt förbättringsområde?
långskitig ha ha ska vara långsiktig
Deras långsiktiga plan verkar ju vara långskitig iofs…
Har lite insyn i både LKABs och Bolidens planering för gruvor. Planerna kan visserligen sträcka sig 20-30 år eller t o m ännu längre men miljötillstånden gäller oftast 10-20 år.
Har uppfattat att deras processer för tillstånd pågår kontinuerligt. Föredömligt jobbat, då kan de förändra när det kommer ny kunskap. Dessutom med egen personal som är insatta i processen blir det bättre ansökningar. Kanadensiska och Australisk "experter" får lägga mycket tid på att förstå hur vi arbetar.
Formuleringen "statens stopp för Cementa på Gotland" känns kanske lite tillspetsad.
Det kunde lika väl stå "statens stopp för fri torrläggning av brunnar" eller "statens stopp för fri tömning av Tingstäde Träsk".
Nu tror jag iofs att innan sista ordet är sagt i den här frågan kommer svenska regeringen hellre atombomba hela Gotland än stoppa Slussen och Förbifarten men det är delvis en annan sak.
Enligt Cementa började arbetet 2015 med förberedelse för förlängt tillstånd.
De har en sida på sin hemsida med lite olika info och en presentation, icke-länk: http://www.cementa.se/sv/aktuellt-taktansokan-2020
Den första misstanken är att Heidelberg Cement faktiskt gjort en ordentlig utvärdering av grundvattensituationen som visar att fortsatt brytning kommer att ha stor påverkan – som de kommer att bli ansvariga för.
För att slippa ansvar försöker man nu få något slags regeringsbeslut som rundar hela tillståndsprocessen med hänvisning till "nationell nödsituation" eller liknande. De som får sina fastigheter förstörda kommer då att ha Svenska Staten som direkt motpart, och då går det väl som det brukar gå i såna ärenden – good luck with that!