Börskurserna för svenska börsnoterade byggbolagen och de ofta Sverige-unika bostadsutvecklarna verkar än så länge inte påverkats av cementkrisen. Om bristen slår till i november så kan de svenska verksamheterna i princip utplånas över en natt och i minst 2-3 års tid. Man bör nog vara försiktig med investeringar i dessa bolag tills vi får facit på krisen.
Karlatornet i Göteborg byggs förstås i betong. |
Inte ens Cementas tyska ägare Heidelberg Cement AG verkar fått se sin börskurs påverkad nämnvärt av stoppet för Cementa. Rimligtvis innebär detta att marknaden tror att det hela löser sig innan sista oktober.
Det samma gäller de svenska byggbolagen, och de svenska bostadsutvecklarna som i egenskap av byggherrar (=de som beställer byggen) är i allra högsta grad beroende av att byggbranschen tuggar vidare och att betongen finns för grunder och stommar, samt markarbeten. Det har alltså inte blivit någon kurspåverkan där heller, vad jag kan se.
Men om det nu blir brist på cement, med alternativa försörjningsvägar på plats först om 2-3 år för svensk del, så kommer byggbranschen tvärnita. Det är i princip enbart vissa enklare renoveringar som kalrar sig utan cement och dess slutprodukt betong idag. Allt kommer stoppa upp, eller åtminstone de 75% av svensk cement som Cementa stod för. Eller 50% eller någon annan siffra, beroende på hur det blir med exporten – den produktion som Cementa har kvar i Skövde kanske köps av utlandet, om dessa betalar mer än svenska bolag. Den fria marknaden kommer inte nödvändigtvis göra att det är vi i Sverige som kan köpa den cement som finns.
Bostadsutvecklarnas projekt kommer försenas om cementbristen blir en realitet. Det kommer i sin tur leda till att bostadsrättsköpare kan dra sig ur, rimligtvis med hänvisning till force majeure om inte annat. Och det kan bli stora förseningar. Frågan är hur kassaflöden och skuldsättning påverkas.
För byggbolagen kan man behöva varsla stora delar av arbetsstyrkan redan i höst, inför osäkerheten kring vad som händer i november. På en del byggen som är cementberoende kan det bli så illa att 100% av personalstyrkan får gå om situationen inte löser sig, beroende på var i byggprocessen man befinner sig.
Många bostadsutvecklare är också 100% Sverige-exklusiva, dvs de har enbart projekt i Sverige, medan de större byggbolagen åtminstone har verksamheter utomlands och därmed inte drabbas hundraprocentigt av ett byggstopp i Sverige.
Sedan sägs det att Skövdefabriken idag levererar till Västsverige, som därmed inte drabbas. Men räkna inte med det. Vilka byggprojekt kan betala mest när det blir brist på cement? De i Västsverige eller de i Stockholm?
Priserna på den sista cementen lär också rusa redan innan november, så vi får se hur det påverkar sista raden och lönsamheten för t ex bostadsutvecklarna.
Vill man investera i byggbolag och bostadsutvecklare idag, varsågod, men man bör nog vara försiktig. Blankarna har ännu inte vaknat och känt doften av blod i vattnet, men för varje dag som går utan räddning vid horisonten så ökar risken att hajarna kastar sig över de berörda börsbolagen i sina livflottar.
Hoppet är det sista som överger människan, och den första psykologiska reaktionen är förnekelse. Marknaden och aktörerna hoppas på en lösning, om det så är ett regeringsingripande, nu när vi återigen har en regering. Media väljer nog att ignorera generellt, antagligen pga att journalist inte innebär analytisk förmåga, samt att detta är en potentiell svart svan som man helt enkelt inte förstår sig på. november
Men uppsidan i byggbranschen är knappast större idag än någon annan sektor, när kapacitetsbristen i en överhettad ekonomi oavsett redan håller på att punktera skeppet. Så man kan nog välja något annat att investera i. Bygg- och bostadssektorn erbjuder knappast en unik investeringsmöjlighet, och det finns annat att köpa om man är marknadslycklig.
19 kommentarer
Tyskägda cementa la väl ned anrika cemenproduktionen på öland med argumentet brist på efterfrågan?
Kan kanske ligga mer bakom nedläggningen av Sliteproduktionen än vad bloggaren är informerad om ?
Många inlägg om detta, men vad är det egentligen som har hänt som orsakar stoppet och vem/vilka är det som har orsakat det hela?
+1
Har läst ett flertal artiklar om ämnet utan att få reda på vad det handlar om. Beställ domen här, https://www.domstol.se/mark–och-miljooverdomstolen/nyheter/2021/07/domstolen-avvisar-cementas-ansokan-om-takttillstand-vid-slite-pa-gotland/
"Utöver andra invändningar mot täktverksamhetens tillåtlighet har det gjorts gällande att den sökta verksamheten ger upphov till en sådan störning på den 928 km2 stora grundvattenförekomsten Mellersta Gotland-Roma som innebär att vattenmiljön försämras på ett otillåtet sätt eller har sådan betydelse att det äventyrar möjligheten att uppnå den status som vattnet ska ha enligt gällande miljökvalitetsnorm.
..
Mark- och miljööverdomstolen har till skillnad mot mark- och miljödomstolen gjort bedömningen att Cementas miljökonsekvensbeskrivning inte är godtagbar och att det därför finns hinder mot en prövning av Cementas ansökan."
De som hävdar att domen är politisk får gärna peka ut exakt var.
De har drivit verksamheten i typ 30 år men först nu är det miljöfarligt. Det tolkar jag som att lagändringar eller aktivistiska tjänstemän ligger bakom.
OT. Ingen post om de höga inflationssiffrorna i USA?
Det är många betongprodukter som stoppas, om det blir betongbrist.
De senaste skyfallen i juni orsakade översvämningar på många håll, bl a i Nacka och Värmdö kommun och vattnet rann in i källare och steg upp på vägarna t ex i Boo-backen och Betsede, med ett vattendjup på 1 m som mest, så att bilar inte kunde köra där. Klimatförändringarna kan orsaka både torka och fler översvämningar i vissa områden.
Nya cementrör behövs därför nu på många håll för bättre dagvatten-system och dränering, för att förebygga nya översvämningar. Miljonprogrammets hus kräver också nya, grövre avlopps- och dräneringsrör i cement, pga att människor idag förbrukar mer vatten.
Mitt hus behöver snart nya takpannor i betong, pga att de gamla har uppnått sin tekniska livslängd. Jönåker-pannorna (numera Moniér) gjöts så dåligt för 40 år sedan, att det i princip regnar rakt igenom dem efter en tid, men nya pannor påstås vara av högre kvalitet. Asfaltpappen kan vara väldigt krispig nu efter 43 år på råsponten, så det kan bli takpanne-kris här snart.
Läste på annan sida att Slite tillverkar anläggningscement, så husen lär klara sig bra. Får skippa garagedelarna längst nere i husen bara, win win för MP.
"Bland annat" anläggningscement. Det är egentligen bara en fråga om gipshalt och malning, men stomme, grund, anläggning och infra får det tufft. Bostäderna klarar sig längre, de har mer runtomkring-jobb, men även de kommer tvärnita. Murad eller torpargrund har inte jag sett på ett nybygge på länge.
Mellanchef i betongbranschen här. Beslutet att upphöra med produktionen i Slite är inte utpressning, de behöver utöka brottet för att fortsätta produktionen. Anläggningen i Skövde är mer eller mindre en testanläggning de byggde för att försöka bygga in slagg redan i klinkerstadiet (gick för övrigt… sådär). Den täcker inte behoven i tex västsverige, utan det är mer en stödanläggning till fartygsfrakten från Slite.
Branschen är glödhet just nu, så alla hoppas intensivt på att det här bara 'löser sig.' Som kund, m.a.o betongfabrikerna, kan man bara hålla tummarna. Alternativa lösningar, typ polsk cement, klarar inte kraven som finns på 99.9% av alla ritningar i Sverige. (Portlandhalt, alkalitet, värmeutveckling osv)
Betongföretagen kör huvudet i sanden och hoppas på det bästa, för om det går åt skogen har vi inget att komma med ändå. Heidelberg ser ingen större anledning att bryta ryggen av sig för att ändå bli indragen i byråkratiska dumheter (Se Slitebranden; när de då dirigerade om halva flottan med ren portlandcement fick de ändå inte lossa…)
Den gången var det 12 timmar ifrån totalt stopp. Den här gången lär det bli mer påtagligt.
Tack för din transparens
Frågan är då varför inte institutionella förvaltare/ investerare dumpat just Peab. Oavsett om man tror det löser sig är det risk.
Det kan vara så att du i så fall är först ut och då kan tjäna stora pengar om det nu är så att Peab får ställa in sin verksamhet väldigt snart.
Eller så räknar man med att det löser sig på olika sätt eller att risken faktiskt är låg, eller att eventuella störningar blir kortvariga och inte bör påverka bolagets totala värde över en längre period.
Ja Jo precis, men blogginläggen hade väll en annan uppfattning.
Såg nu på DI att företagen lägger press på regeringen.
Troligtvis behåller jag mina aktier, jag får sova på saken…
Tack – värdefull info!
betong.se skrev idag:
Redan i november kommer tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas. Flera stora infrastrukturprojekt kommer stoppas eller fördröjas. Mellan 200 000 och 400 000 jobb hotas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad.
"Samma" artikel på DI. Varseln läggs där för 280 000 i Augusti om regeringen inte presenterat en lösning av kortare eller längre grad. Skattebortfall beräknas till 40 GSEK / månad.
Nu är det alltid överdrifter som körs ut från företagarnas propaganda maskineri men hur som så kommer det bli annat än sommarlov för regeringen. De som såg fram emot 3 månader ledigt efter misstroendet blev återvunnit förtroende.
Troligen kommer regeringen ta beslut om att förlänga tillståndet ett år i taget, till en miljömässig och ekonomiskt hållbar lösning finns eller till dess att det finns en oberoende utredning som visar den verkliga effekten av utökad brytning.
Det behöver inte innebära att fabriken står kvar i många år.
Med ett kortfristiga tillstånd kommer inte ägarna investera en krona i onödan så troligen får vi importera all cement om några år.
Undrar vilka lagrum de kan använda för att köra över hela tillståndsprocessen med politiska beslut? Pandemilagen?
Ja, det ska bli mycket spännande att se hur regeringen hanterar frågan.
Vi har knappt en fungerande regering och ännu mindre en handlingskraftig regering. Många av mina grannar jobbar inom bygg eller driver egna byggföretag. Samtidigt är jag nöjd om exploateringen på området inte ökar, pga framtidsvisioner om att göra området attraktivare, eftersträva högre fastighetsvärden med lyxvillor och få bort "stugfolket" samt oönskade personer från området.