Lobbyorganisationen Sveriges Kommuner & Landsting ska bygga ett nytt lyxkontor för två miljarder kronor på Stockholms kanske dyraste plats mellan Sheraton och Finansdepartementet med utsikt mot gamla stan i Klarakvarteren. Någon brist på pengar till kontor verkar alltså regionerna och kommunerna inte ha och SKR kallar det hela för en investering.
Byggnaden längst till vänster ska rivas och SKR:s nya lyxbygge ska upp |
Exakt varför SKR måste finnas på Stockholms och Sveriges kanske dyraste kontorkvarter, drygt hundra meter från Stockholms centralstation, i samma kvarter som Stockholm Sheraton och granne med Finansdepartementet är oklart.
SKR kallar i alla fall bygget för en investering i en intervju med SVT, där man alltså ska riva den byggnad som idag sitter vägg i vägg med Sheraton, för att uppföra ett lyxkontor. För några år sedan var den beräknade kostnaden två miljarder kronor, till vilket själva fastighetspriset bör komma.
Idag sitter SKR på Södermalm mitt över Södertunneln, bredvid byggarbetsplatsen Slussen, men det duger tydligen inte. Det är ju två hållplatser med tunnelbanan dit.
Antalet anställda hos SKR Företag har gått från 202 år 2016 till 268 år 2019. Eftersom det är ett företag som ägs av den privata föreningen Sveriges Kommuner och Landsting så omfattas man inte av offentlighetsprincipen och behöver inte lämna ut några uppgifter om vad bygget kostar. Varför man inte vill berätta vad bygget kostar kan vi som skattebetalare fundera över.
2017 var personalkostnaderna för SKR 619 MSEK för 631anställda. År 2019 hade antalet anställda hos lobbyorganisationen vuxit till 761 personer och personalkostnaderna till 747 MSEK. Någon årsredovisning för 2020 verkar inte de 761 anställda lyckats producera än drygt sex månader in på det nya året. Personalkostnader inkluderar förstås 31.42% arbetsgivaravgifter, tjänstepensioner och en del kringkostnader som represenation, utbildningar, personalvård och -förmåner etc, men 2019 lade man alltså cirka 981 000:- SEK på varje anställd eller knappt 82 000:- SEK per månad. Detta är oräknat lokalkostnader och övriga kostnader i föreningen.
Annars är kostnader om en miljon per anställd och år en rätt bra schablon för arbetsgivare, men då inkluderas även lokalkostnader, utrustning, maskiner, förbrukningsvaror etc i verksamheten och inte bara personalkostnaderna. Har man tusen anställda har man utgifter om en miljard, förenklat och generellt. SKR lyckades 2019 bränna av 1648 MSEK av de 1 705 MSEK man hade i intäkter från medlemmarna, eller lite drygt två miljoner kronor per anställd.
Det verkar således vara sådär med kostnadskontrollen hos SKR, som alltså finansieras via skattepengar från kommunerna och regionerna, som är medlemmarna. Att bränna av två miljarder på ett lyxbygge är alltså helt i linje med detta eftersom någon annan betalar. Alltså du.
Det finns ett axiom inom kommuner och regioner, och det är att den administrativa personalen växer snabbare än kärnverksamheten som vård, skola och omsorg. Och fina nya kontor ska det vara – se t ex Regionens hus i Göteborg. Det finns alltid pengar för kontoren, men aldrig för kärnverksamheten.
SKR:s nuvarande kontor |
Källor
SVT www.svt.se/nyheter/inrikes/skr-bygger-lyxkontor
28 kommentarer
Ang det fetade slutstycket så kan jag efter ett arbetsliv i offentlig verksamhet bekräfta din tes.
På lokal nivå har det med viss regelbundenhet rapporterats om svårigheter att få ekonomin att gå ihop. Läs även gärna följande debattartikel i Expressen på detta tema:
https://www.expressen.se/debatt/nar-den-forsta-kommunen–gar-i-konkurs-utbryter-kaos/
Dålig ekonomi har aldrig hindrat religiösa organisationer att bygga nya domkyrkor, moskéer eller allt större centrala tempel – så varför skulle det högsta prästerskapet inom offentlig sektor vara annorlunda?
Frågade SVT vilket kassaflöde dom får från investeringen samt när investeringen skulle nå break-even? Ger den inte ett (positivt) kassaflöde är det ju en spekulation eller en konsumption.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så SKR är som en privat myndigheter? Skattefinansierade men utan insyn.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det lär väl behövas en hel del cement till en sån där kåk…?
Det ska säkert byggas helt i marmor inklusive grunden.
Dem kommer bli jätte snopna när allt material dyker upp men med total avsaknad av järn, virke och cement 😛
Enligt en anställd på SKL jag frågat om detta beror kraven på läge att de har många besökare till kontoret.
Hoppas betongen tar slut innan bygget drar igång..
*Cementen
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Statligt ägda företag skall naturligtvis lyda under offentlighetsprincipen.
+1
Det är även lite si och så med offentlighetsprincipen hos kommunala aktiebolag. Oftast saknar deras hemsidor information om saken till skillnad från kommunernas.
Jag arbetar på ett av landets största exportföretagen som möts av en stenhård internationell konkurrens. Det har inneburit att varje dag behöva sig till något industriområden eller utanförskapsområde. Duger inte det åt SKR eller har man så eländiga anställningsvillkor för sin personal så man måste lägga sig på någon av Stockholms exklusivaste kontorsadresser i ett desperat försöka att kunna rekrytera och behålla kvalificerad personal?
Inom offentliga sektorn vill man gärna slippa konfronteras med utanförskapsområden och industrin. Det är trevligare att prata fantasier.
SKRs anställda bor väl i innerstan i fina förstahandskontrakt som de fått genom någon intern bostadskö. För de lär väl inte trängas i lokaltrafik från kranskommunerna varje dag? Annars finns det nog rätt mycket lediga kontorslokaler just nu, något som ett privat företag förstås stenhårt prioriterat för att få en så effektiv verksamhet sol möjligt.
Ett exempel på vad för typ av verksamhet som egentligen får Stockholm att snurra. Långt, långt från sunt entreprenörskap.
Finns det kommuner som inte är medlemmar i SKR? Jag skulle gärna vilja att min kommun hoppade av medlemskapet.
Antar att det sätter en prislapp på kostnaden för centralisering. 300 personer x 20 m2 x 30 ksek per m2 = 180 msek i byggkostnader, dvs knappt 10% av priset. Resten mark i centralt läge?
Man kommer givetvis anföra att man behöver finnas granne med Rosenbad för att kunna lobba etc. Men är det värt 1800 msek? Är det omöjligt att bedriva SKRs arbete i en förort till Stockholm? Eller, hemska tanke, i någon annan av Sveriges kommuner där resterande 85-90% av befolkningen bor?
Men debger goda råd vid värmebölja. Klart det kostar 1700 000 000 kr att värka fram detta årligen.
https://skr.se/skr/arbetsgivarekollektivavtal/arbetsmiljo/varmeboljaarbetsmiljo.54602.html
Det känns som lobbyverksamheter likt denna urholkar demokratin, här kan man förvänta sig mer transparens och inte avsaknad av demokratiska värderingar. Man behöver se över all typ av lobbyverksamhet och begränsa den som är demokratistörande.
Synd att det inte finns någon seriös aktör som vill ta tag i detta. S med bihangs lösning är att pumpa in mer skattepengar och M med bihangs lösning är att privatisera skiten som sen ändå fakturerar staten minst samma summa, och ofta med sämre resultat dessutom.
Vet att Markus Allard i Örebropartiet har skrivit om den parasiterande klassen, dvs det växande skikt adminpersonal vars främsta uppgift är att skapa nya arbetsuppgifter åt kärnpersonalen. Eller om det var Malcom Kyeyune. Läsvärt hursom och alla jag känner inom den typen av verksamhet som ex vård vittnar om samma sak.
2 miljarder = 4-5 miljarder, då alla skattefinansierade byggprojekt alltid blir minst dubbelt så dyra som "planerat".
I Jönköping bygger Hovrätten och Kammarrätten nytt skrytbygge vid Munksjön, även detta helt fel i tiden då lokalerna nu är halvtomma och alla tror hemarbete lär fortsätta i viss omfattning om pandemin går över. Dock är domarlönerna hopplöst på efterkälken, ca 65’ i månaden med 9 år utbildning inkl universitet och därefter krav på ytterligare meritering. Alltså tror jag cheferna vill bygga ett flådigt monument över sig själva för att kompensera.