Bland de ekonomiska faciten av den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet hittas påverkan på EU-ländernas statsskulder. Sverige hade den lägsta minsta statsskuldökningen som procentenheter av BNP i hela EU, och endast IT-jätteskatteparadiset Irland hade lägre skuldökning.
Förändring statsskuld EU under coronakrisen Data: Eurostat |
Sverige var alltså näst bäst i klassen på att inte öka sin statskuld trots den värsta ekonomiska krisen på nästan hundra år. Statsskulderna i hela EU ökade med 13.7 procentenheter i förhållande till BNP. Värst var Italien, Spanien, Grekland och Cypern, där Cypern toppade med en otrolig ökning på 29.5 procentenheter av BNP. Detta är värre siffror än man såg hos många länder under skuldkrisen i svallvågorna av finanskrisen.
Grekland blev med sina 28.6 procentenheter av BNP:s skuldökning slagen på fingrarna av Cypern |
För svensk del ökade skulden bara med 4.6 procentenheter av BNP, trots att svenska staten på ett ohämmat sätt öppnade både hjärtat och plånboken i en form av skatteåterbäring till företagare, företag och arbetstagare.
Endast Irland, som profilerat sig som ett skatteparadis för IT-jättarna och därmed gynnades stort av krisen, relativt sett, hade lägre skuldökning med 1.7 procent av BNP.
Någon kris och panik på obligationsfronten verkar det dock inte blivit tal om. Grekiska 10-åriga statsobligationer ligger på 0.638%, vilket kan jämföras med uppåt 36% under skuldkrisen. Cyperns 10-åriga statsobligation hittas på 0.148%, i linje med Sveriges 10-åring på 0.126%. Men så är mekanismerna för att lättjefullt trycka ut QE-pengar från centralbankerna på plats sedan skuldkrisen och inget kan i princip få upp räntorna. Inte ens närmare 30% ökning av statsskulden i förhållande till BNP på ett år.
Vi lever alltså i den bästa av världar, där inget kan gå åt helvete. Inte ens när det gör det.
Sverige har för övrigt den fjärde lägsta statsskulden i förhållande till BNP inom EU. Då lånar ändå Riksgälden upp pengar i onödan för att tillhandahålla säkerheter och likviditet i form av statsobligationer och statliga penningmarknadspapper till marknaden, eftersom Riksbanken dammsuger marknaden på dessa i andra änden via QE-pengar, vilket gör att företag får svårt att hitta säkra tillgångar att parkera säkerheter i. Antagligen kunde vi varit mer i klass med Irland om detta inte skedde.
16 kommentarer
Det är ju samma länder som ohejdat lånar vare sig det är covid-kris eller inte.
Varför skrivs inget om lånesjukan i sydeuropa nu? Läget är väl knappast bättre än då det var på tapeten för några år sedan?
Därför att lånandet inte får några konsekvenser på räntan längre. Det är fritt fram. Moral hazard och allt det där.
Det måste finnas ett övre tak även om det inte är traditionella begränsningar, eller?
Vad händer när ett land lånat 1000% av BNP? Hur långt är det dit för Grekland o co.
Känns som att Sverige bör tänka om och låna och investera i t.ex. infrastruktur, utbildning och forskning så mycket vi bara orkar.
Annars är risken överhängande att vi får betala andras skulder i alla fall.
Japans skuldkvot är nu uppe i 266,20 % men kostar i princip ingenting med en reporänta på -0,1 %.
Varför skulle 1 000 % vara gränsen, med negativa räntor kan man vända på steken och tjäna mer ju högre skuld man försätter landet i.
No risk no fun 😜
Luktar fler nödlån som vi länder med starka ekonomier ska borga för till siestaländerna i söder.
Jag är ju ändå lite hoppfull på den punkten då Sverige är en av "The Frugal Four" och de har varit hyfsat bra på att stå på sig och hålla i pengarna förr trots stor press från de "stora grabbarna".
Som ett tillägg så är det ju också spännande att Riksbanken äger Statsobligationer för 400 miljarder (and counting). Vilket motsvarar ca 30% av Skulden, så då kan man fundera på om skulden ens är så hög.
Som ett tillägg så är det ju också spännande att Riksbanken äger Statsobligationer för 400 miljarder (and counting). Vilket motsvarar ca 30% av Skulden, så då kan man fundera på om skulden ens är så hög.
Ja det får än så länge vara ett gott betyg till Maggan för detta. Måste kännas konstigt för henne att vara överlägset kompetent jmf sina regeringskollegor som inte har en susning hur de ska sköta sina jobb. Perfekt för en ny serie likt Office eller Dips om man nu vågar göra satir av husse.
Gott betyg i första hand till Tegnell som har stått emot trycket från personer som önskat nedstängning av ekonomin till ruinens brant, vilket inte tjänat de länder som slog in på den vägen.
Det verkar som att medelhavsländerna genomskådat det ekonomiska spelet.
Det gäller att krisa rejält och framförallt att göra det först så att de andra eu-länderna har råd att komma till hjälp.
Gissar att Sverige kommer att vara duktiga och krisa sist…
Kallas euron. Det gör att de andra medfångarna i euron måste vara med och betala för de som festar loss.
Hur länge kan vi förbli utanför euron?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det blir swexit före sveuro.
Detta är betydligt sjukare än coronavirus
Ständigt dessa PIGS. Cyperns lilla ekonomi får väl nästan anses irrelevant i sammanhanget.