De amerikanska långa obligationsräntorna fortsätter att alla, samtidigt som guldet stiger vidare i svenska kronor. Motsägelsefullt nog stärks dollarn samtidigt som marknadsräntorna går ner, så rimligtvis handlar det om en pågående flykt till dollarn som pressar räntorna.
![]() |
Stiger |
Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan är nu nere på 1.33%, vilket inte setts sedan 18:e februari. De fallande räntorna känns kopplade till en flykt till dollarn, och specifikt amerikanska statsobligationer. Just nu bör det vara en utmärkt investering, då även dollarn stärks av detta. USDSEK är upp på 8:64, och den starkaste dollarn sedan april.
Även guldet stiger med starkare dollar och kostar nu 499:- SEK per gram.
Stockholmsbörsen slog dock börsrekord under onsdagen och verkar inte hört talas om någon flykt till dollar. OMXSPI steg hela +1.72% och OMXS30 +1.63%. I USA var det svagare med S&P-500 på +0.34% och Nasdaq-100 gick +0.16%.
I Asien fortsätter det nedåt på börserna, undantaget Australien där ASX 200 går +0.20%. Annars är Hang Seng -2.54%, Nikkei 225 -0.88% och Straits Times -0.63%.
I Sverige valdes Stefan Löfven (S) återigen till statsminister. Vad detta innebär för regeringsbildandet är ännu oklart.
4 kommentarer
Är inte detta ett märkligt beteende hos marknaden med tanke på att inflationssiffror för USA just nu är höga; uppåt 5% i årstakt läste jag häromdagen?
Kan man tycka, ja. Men inflationen är förstås bara tillfällig…
Men så mycket för hypotesen att skenande inflation skulle dra upp marknadsräntorna.
Verkar ju som att, med den här inflationen i åtanke, att marknaden inte ser något annat bättre, någorlunda säkert alterativ som ger någon avkastning. Kollapsnik som jag är, tolkar jag detta som ett tecken på att vi börjar närma oss planetens geofysiska gränser för fortsatt ekonomisk tillväxt. Kommer Romklubbens "Limits to growth" att få rätt: peak industriproduktion ca 2025?