Den svenska cementjätten Cementa har fått förbud på att fortsätta bryta kalk på Gotland från den första november. Därmed slås i princip all svensk cementproduktion ut och alla planer på bostadsbyggande, höghastighetsjärnvägar med mera kommer dels bli dyrare, och dels försenade om de alls blir möjliga när det blir brist på detta det allra viktigaste och mest grundläggande byggnadsmaterialet.
Väg mellan Cementas gruvor på Gotland |
Gruvan i Slite är en av Europas största cementfabriker, så det är inte bara Sverige som kommer drabbas av kris och cementbrist när Cementa måste lägga ner verksamheten den första november enligt ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen. Överklagan avslås alltså och en svensk klenod får därmed i princip helt lägga ner.
VD:n säger:
“Beslutet innebär att den nationella cementförsörjningen hamnar i ett krisläge. Nu måste vi säkerställa de mest akuta leveranserna till alla bygg- och infrastrukturprojekt. För Sverige, våra kunder och för oss och våra medarbetare är det angeläget att politiska beslutsfattare och myndigheter skyndsamt drar upp nya riktlinjer för hur försörjningen av kritiska byggmaterial såsom cement och betong ska fungera i Sverige”
Dock har vi fristående domstolar i Sverige så politikerna kan inte göra så mycket åt det hela. Varifrån cementen som ska bygga svensk framtid ska komma lämnas som en övning åt alla de som nyttjar svenska byggnader och infrastruktur.
Det innebär också att planerna på en CO2-fri ny cementfabrik måste läggas ner – en tämligen meningslös investering när man inte får bryta kalk. Hundratals jobb på Gotland hotas redan i höst när man måste lägga ner verksamheten.
Exakt hur det ska kunna byggas något i Sverige utan det grundläggande insatsmatieralet cement, som om inte annat ingår i betongen för grunden på i princip alla byggnader utom Miljöpartiets önskade halmbals- och koskithus. Inte för att man ska få ha koskit heller.
Vi får nu se vilka projekt som i höst kommer stoppas på grund av att man inte får fram cement, inklusive Miljöpartiets önskade bostäder åt ett Sverige vars befolkning ska ökas maximalt, samt förstås höghastighetsjärnvägarna som slukar enorma mängder betong.
63 kommentarer
Sveriges väg mot avgrunden är cementerad och klar.
Så vad hände med "prioriterat samhällsintresse"?
Kommentarerna under denna nyhet på Helagotland var överraskande positiva. Om de som kommenterar är representativa för befolkningen så verkar vi just nu ha en period då nedläggning av produktiva verksamheter ses som positivt. Man firar med tårta då infrastuktur som flygplatser läggs ned, man vill kraftigt begränsa t ex skogsbruk. Jag är lite förvånad över detta. Men jag kanske är för gammal och inte förstår den nya ekonomin.
När centralbanken tillverkar pengar behöver ingen jobba…
Det är ju sant. Alla blir miljardärer.
Precis som i Venezuela! 🙂
Jo och snart nog är priset på dagens mat just 4x mer än man har.
Enklast är väl att sluta sponsra Gotlandstrafiken med flera hundra miljoner skattekronor om året, så får de som de vill.
Centralbankerna kanske tror dom kan trycka byggmaterial…
Det går väl att importera cementen?
Det blir inte nödvändigtvis bättre, dessutom kostar transporter också. Och det innebär att ge bort en basindustri och kontroll. Samt kan vara miljömässigt sämre.
Men då hamnar utsläppen i något annat land och Sverige kan klappa sig på axeln på nästa miljökonferens.
Skövde!
Nu handlade beslutet om grundvattnet, inte koldioxidutsläpp
Är det miljövänligt att transportera tung cement från andra delar av världen när vi själva har den mest miljövänliga produktionen inom våra gränser.
Hysteriskt dumt.
Tänkte också på Skövde. Och att det finns fler ställen. Öland? Havsbotten?
Självklart. Precis som vi kan importera precis allt vi behöver. Frågan är hur bra det är. I min ögon är all import ett nödvändigt ont och nödvändigt ont bör undvikas och en så grundläggande industri som betongindustrin borde vi värna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I fallet med Preemraf, hade ju Mp-regeringen inget problem med att köra över MÖD, genom att ta över prövningen och muta Preem med ett lockbete.
Kommer det att ske här? Nej, förstås inte.
Miljöpartiet har fått in svepande formuleringar i massor av lagstiftning som gör att i stort sett alla mänsklig aktivitet går att förbjuda eller reglera så hårt att den blir oekonomisk.
Sverige behöver ministerstyre, för förvaltningarna har tagits över av aktivister
Snarare en mer rimlig lagstiftning, eller hur?
Ställer mig dock tveksam till att det här beslutet har något med miljöpartiet att göra. Det handlar om att Cementa inte hade utrett konsekvenserna för grundvattnet. Men varför låta tråkiga fakta komma ivägen för en bra story och propaganda?
Läste på SVD, var öppet då iaf.
Stod just att MKB inte var tillfredsställande. Men inga detaljer. Däremot att Cementa kanske funderade på att överklaga till HD.
Men sådant tar tid.
Yah, land skall inte med lag byggas!
Det är väl ändå en viss skillnad på att förbjuda och att avslå en ansökan? Läser man pressmeddelandet låter det som att om man tar fram en grundlig grundvattenutredning så är det möjligt att få ansökan beviljad i framtiden. Fast då lär väl miljömupparna hitta något annat att anmärka på.
Har ögat den lite snabbt och de har gjort en omfattande hydrogeologisk modellering. Om något verkar de ha förklarat slutsatserna lite kortfattat men så är ju geotekniker, det är som det är.
Slutsatsen är att Tingstäde Träsk ej påverkas och det tror jag är stora bråkpunkten. Kan skriva mer när jag haft tid att titta igenom domen och vad som sagts tidigare.
@Tim kan du geoteknik/hydrologi?
"Exakt hur det ska kunna byggas något i Sverige utan det grundläggande insatsmatieralet cement, som om inte annat ingår i betongen för grunden på i princip alla byggnader utom Miljöpartiets önskade halmbals- och koskithus. Inte för att man ska få ha koskit heller."
Är det inte till detta vi har marknaden? Den borde väl inte ha någon sentimental koppling till cement utan bara ta fram det mest optimala sättet att producera byggnader på annat sätt.
Kanske trähus men hur var det nu med det framtida skogsbruket i Sverige?
Det som kommer hända är prefabricerade huselement i ännu större utsträckning byggs i husfabriker i Baltikum så konsumtionsavtrycket är lika stort eller till och med större. Miljölagstiftning i dessa länder är förmodligen eftersatt. Vill MP verkligen göra något så är det själva husbyggandet som måste förbjudas, först då går det inte åt några naturresurser.
Varför ska vi producera byggnader på annat sätt? Vi använder inte betong av sentimentala skäl… 2000 år gamla akvedukter står kvar, men är nu kalksten igen…
Ingen mer betong till vindkraftsfundamenten. I.a.f. något positivt.
Svårt att göra dessa, av snabbväxt småländsk gran.
@Sjunkbomben
Det kommer säkert till stor del bli som du säger men om vi verkligen vill komma på nya mer hållbara sätt att bygga vårt samhälle så behövs det starka incitament för nya inovationer. Att göra cementen dyrare skulle säkert trigga någon att tänka i nya banor
Ändå lite kul att miljöpartiet lastas för ett beslut som handlarom hänsyn till grundvattnet. Snarare är det väl det lokala intresset som trumfar riksintresset. Lite som vattenkraftsutbyggnaden. Men den här på bloggen hyllas ju ofta det lokala och riksintresset framställs som något suspekt stockholmskt. Lika förvirrat som när man försöker få strandskyddet att handla om ett stockholmsontresse när sanningen snarare är att den urbana övre medelklassen från Stockholm gärna skulle ha möjligheten att lägga beslag på attraktiva strandtomter och bebygga dessa på sina landställen.
Men det handlar väl om att dom inte fick gå på bredden och bryta pga nån skog, istället fick dom gå på djupet efter kalket och då påverkars grundvatten i sin tur
@Mopongo "Lika förvirrat som när man försöker få strandskyddet att handla om ett stockholmsintresse när sanningen snarare är att den urbana övre medelklassen från Stockholm gärna skulle ha möjligheten att lägga beslag på attraktiva strandtomter och bebygga dessa på sina landställen."
Exakt så, många av oss som faktiskt bor på landet vill gärna ha våra sjöar fria från bebyggelse just för att många av oss som bor på landet gör det just för att få leva fritt från bebyggelse. Det behöver inte stå hus vid en sjö för att man ska kunna njuta av den, snarare tvärt om. Sjön blir mer njutningsfull för fler om där är obebyggt. Vi bor ju inte här för att göra nån slags bostadskarriär, vi bor här för att det är våra hem och här har vi vår by och våra grannar, våra vänner, vår gemenskap, vår skog, våra marker, våra beten och vår sjö, till vilken vi alla beger oss för fiske, bad, skridskor och natur.
Nu var ju det här inlägget inte om strandskyddet men jag tyckte du slog huvudet på spiken med din kommentar 🙂
@Gargamel. Fast nu gissar du ju bara hej vilt. Slite ligger så vitt jag har förstått inte vid Ojnareskogen och ingenstans finns det några uppgifter om att stenen i Slite skulle exploateras på djupet eller att det skulle finnas någon som helst koppling till beslutet om Ojnareskogen. Givetvis skulle Cementa ha nämnt något om detta i sitt pressmeddelande om det fanns någon sådan koppling då de har allt att vinna på att skylla ifrån sig.
@mudden. Tack 🙂
@Mudden
Då kan du köpa marken och på så sätt påverka vad som byggs där istället för att använda statens våldsmonopol för att förhindra sjönära bebyggelse. Som du uppenbarligen är avundsjuk på.
Karl
Våldsmonopol, vad har det med strandskyddet att göra?
@Mats Alla lagar har staten våldsmonopol bakom sig.
Vad jag ville säga är att istället för att springa till pappa staten köp marken du vill skydda.
@Karl Jag äger redan tillräckligt med mark som jag skyddar från exploatering. Detta handlar inte om mig, även om du var snabb med personangrepp istället för att hålla dig till sakfrågan. Det handlar om allemansrätten, och det fina med allemansrätten är att alla har rätt att njuta av vacker natur utan att behöva köpa sig till det, bra va! Precis som att vi har fri tillgång till sjukvård, medicin, vaccin, skola mm. så har vi även alla tillgång till naturen, fjällen, skogen, vattendrag, sjöar och kustlinjer. Fantastiskt!
Jag hoppas att du också får möjlighet till naturupplevelser någon gång i livet 🙂
@Karl
Har jag våldsmonopol på stranden jag äger eller ska jag fortsätta att tycka det är trevligt att fler än jag får njuta där?
Kjänkt?
Fast det måste ju finna fler täkter än den på Gotland!
Vi får helt enkelt använda mer av andra Svenska byggmaterial än betong, tex trä och stål, så det borde gå utmärkt ersätta en del betong. Frågan är om det är om skillnaden i miljöbelastning mellan btg, trä och stål om man även tar hänsyn till återvinningsbarheten. Har fått för mig att betong kanske inte är det bästa ur miljösynpunkt.
Ta en titt på den svenska berggrunden. Data finns på SGU. Men du kanske har någon ny teknik att göra cement av granit?
(Granit består till 60-65% av kiseloxid vilket blir dålig cement jämfört med kalciumkarbonat)
Ehh, har jag sagt något om att tillverka cement av granit?
Men ja, det går utmärkt att bygga med saker högkvalitativ svensk granit också utan att behöva omvandla den till cement först, om du anser det möjligt.
Jag sa att man kan använda en del andra Svenska byggmaterial och därmed kan använda mindre betong innehållande cement. Att mura med granitblock kan vara ett sätt att minska mängd cement i vissa fall.
För övrigt ser det ut som Cementa bryter kalksten bl.a i Skövde, så det på Gotland tycks alls inte vara att all produktion av deras Cement är hotad.
https://www.cementa.se/sv/skovde
efter att Cementa i Degerhamn la ner Abrunna kalkbrott så har det blivit ett rikt fågelliv och en uppskattat vandringsled
Ahh rikt fågelliv=mer mat
Jaha? Men Öland är stort och fåglar finns i överflöd på resten av ön…
gick runt där i helgen och tycker ändå att det blev nåt positivt, med tanke på vattenbristen på Öland så är det frågan om att använda den som vattentäkt framöver
Tur att man byggt färdigt och bunkrat cement i säckar för framtida utbyggnader 🙂
Hur länge håller betongen i säckar, innan den härdar? Har du dina säckar inomhus i källaren (=ganska fuktigt utrymme). Vi tänkte gjuta lite i husgrunden nu när septi-tanks-jäveln är sågad i små bitar därinne och sanden som låg under den är snart uttagen i hinkar därifrån. Det blir ett fint förvaringsutrymme för kompisen Jar-Jar Binks´ båtprylar. Hur länge finns det betong-säckar att köpa på Byggmax, tror ni? Ska man skynda sig och hamstra rentav?
Du vet att det är färskvara med 12 månaders hållbarhet?
Brukar inte vara något problem att lagra längre så länge man kan hålla borta fukten. https://betong.se/2017/02/04/fraga-experten-bast-fore-datum/
Jag har ett stort lager av "torkmedel", som har blivit över från mitt industri-jobb och som som företaget inte vill ha tillbaka. Det går att regenerera i ugn vid omkring 300 C och kan användas om och om igen. Det har lagrats i plastpåsar under några år (datummärkt oftast). Det är gratis, om någon vill ha några kilo eller tiotals kilo. Är någon intresserad? Det är inte giftigt och skulle t o m funka för prepp-ändamål, för att suga upp kondens från vad som helst, t ex ett litet, slutet utrymme. Ett vanligt, ogiftigt ämne. Inte någon "Torrboll", vätskar inte.
När Sverige var fattigt: kom och skapa arbetstillfällen, här finns resurser och vi vill skapa tillgänglig och billig kraftförsörjning.
Idag: Sverige är rikt, här värderar vi miljön före arbetstillfällen, bidrag och bostad har ju ändå alla rätt till. Så kom alla som vill, skattepengar växer på träd.
En möjlighet är väl att riksdagen röstar igenom en lag som ger möjlighet till dispens, om det inte redan finns. Vi är ju trots allt mästare på att säga ja och nej samtidigt och verkligen mena det, äta kakan och ha den kvar, etc.
Suck. All mänsklig aktivitet har ju konsekvenser. Att man tar konsekvenserna hyfsat lokalt är ändå att visa hänsyn. Istället ska vi importera cement från Afrika då? Där visas säker stor miljöhänsyn i både utvinning och framställning.
Om vi inte får använda några råvaror alls i Sverige så är det väl lika bra att släcka lyset för gott.
Det kanske går att starta upp Stora Vika kalkbrott igen? Förut ägdes det också av Cementa.
Liknar mer och mer "Atlas shrugged".
1. Kan verkligen HD överpröva beslut av Miljööverdomstolen?
2. Det borde finnas en generalklausul i miljölagstiftningen, och kanske också i annan lagstiftning, innebärande att när en blivande dom enligt gällande lagstiftning är ofrånkomlig, men där konsekvensen av domen blir allvarligt samhällsskadande, domstolen avstår från att fatta beslut och istället hänskjuter frågan till exempelvis regeringen.
Lite sent på tråden men förvånas en aning över att inte Kallhornfors och den stora kalkfyndigheten som finns där nämns.
Järnvägen, som med lätthet kan dra kalktåg åt tre håll från fyndigheten paserar rakt igenom kalkbrottet.
AB Orsakalk har tidigare uppskattat att täcktens innehåll är minst lika stor som den på Gotland.
Perfekt tillfälle att bygga en ny cementfabrik där och samtidig försöka göra processen något klimatsmartare.
Om jag förstått det rätt producerar Sverige ca 1% av all cement i Västeuropa – det borde inte vara så svårt att handla upp det svenska behovet på den marknaden?
Om jag förstått det rätt producerar Sverige ca 1% av all cement i Västeuropa – det borde inte vara så svårt att handla upp det svenska behovet på den marknaden?