På myndigheten Ekobrottsmyndigheten (EBM) råder det fullt kaos. Pengarna är slut och ett sjuttiotal årstjänster förväntas slaktas ut. Arbetsmiljön ska vara mycket dålig och myndigheten köper nu ut en av de främsta interna kritikerna av generaldirektören.
Bland annat Ekobrottsmyndigheten, som av förklarliga anledningar flyttat från adressen |
Dagens Industri rapporterade i måndags om ekonomisk kris på EBM, en myndighet som främst sysslar med att jaga småsparare som lagt för många ordrar i orderdjupet vid aktiehandel, men släpper igenom finansbolagens börsrobotar som gör det samma.
Ekonomin på EBM har misskötts och anslagen på 744 MSEK för 2021 ska inte räcka. En anslagsförstärkning om 30 MSEK extra i vårändringsbudgeten som GD:n begärt räckte inte heller.
En chef uppger till DI att det är huvudkontoret som sväller, och det verkar handla om lönekostnader. Generaldirektören skyller på pandemin och att “vi dessutom har en lägre sjukfrånvaro till följd av pandemin” och att “vi har haft lägre personalomsättning än vi hade beräknat”.
EBM hade alltså räknat med att anställda skulle må så dåligt att de sjukskrev sig så länge att arbetsgivarens första två veckors ansvar för sjuklönen passerades, samt att folk skulle vantrivas så att de sade upp sig.
Detta förstördes alltså av pandemin, där man kan förmoda att distansarbete ökat trivsel och minskat sjukfrånvaro.
Beskedet enligt DI är att över 70 årsarbetskrafter kan tvingas lämna, eller någonstans runt var åttonde anställd och en chef uppger till DI att “det skulle bli mer eller mindre katastrofalt” för verksamheten.
EBM köper nu ut en chefsåklagare som varit en av de största kritikerna av framför allt ledningen och generaldirektören. Efter fackliga förhandlingar får chefsåklagaren 300 000:- SEK, lön till och med sista februari och börjar jobba hos Polismyndigheten istället.
Han säger till fackförbundstidningen Publikt att “det som hänt på senare tid med ledarskapet och den giftiga arbetsmiljön har förändrat mina och andras känslor för att jobba på den här myndigheten”.
Uppenbarligen räcker det som vanligt inte att ösa skattepengar på problemet, då ledningar inte blir mer kompetenta bara för att de får mer pengar.
Källor
Dagens Industri www.di.se/nyheter/ebm-i-ekonomisk-kris-personal-kan-fa-ga-blir-mer-eller-mindre-katastrofalt/
Publikt www.publikt.se/info/publikts-distribution-19065
20 kommentarer
Fler myndigheter med problem
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.752875/personalavhopp-skakar-migrationsverkets-it-enhet–absolut-ett-problem
Även jämställdhetsmyndigheten led av grova arbetsmiljöproblem där det uppdagades att närmare 70 procent av arbetstagarna på myndigheten låg i farozonen för ohälsa på grund av arbetsmiljön.
https://www.svd.se/hur-jamstalld-ar-jamstalldhetsmyndigheten
kompetent folk söker sig till privata verksamheter och de som blir över får statliga jobb.
Det här är ett stort problem. Jag har själv blivit headhuntad till en statlig myndighet men insåg efter beräkningar i ett slutligt avgörande om jag skulle skriva på eller ej att det spelar ingen roll vad de betalar i lön för de kan aldrig matcha vad man får ut i det privata där möjlighet till delägarskap och inkomst av kapital finns.
För mig handlade det om att de hade behövt lönematcha upp till +200% för att konkurrera med det privata på sikt.
Tre ggr mer alltså? Låter som om du tjänar bra, grattis.
Det har med främst med skatten att göra.
Säg att du har en månadsinkomst på 50k samt en utdelning på 250k. För att staten ska matcha måste de ge dig 83k dag 1.
Sen lägg på att jobbar du statligt är du fast i fackliga löneökningar och stora kollektivavtal.
Det går ganska snabbt innan de är varvade. För att matcha över tid handlar det om att få ett ursprungserbjudande som är tillräckligt stort.
Sen stämmer inte statens hand är snål men trygg. Några politiska beslut och din tjänst finns inte längre.
Enda myndigheten som har en egen högtidsdag: den 24:e februari varje år infaller EBM-dagen.
Vad har GDn för hållhake, hon verkar ju vara av samma kaliber som en viss tidigare GD för MSB, dvs ouppsägbar?
Sen är väl den utköpte en stridis och det är nog inte lätt att ha honom under sig
En bra chef och ledare kan även hantera stridisar, att få dem att uträtta stordåd utifrån de kvaliteter som de uppvisar. Men är man själv medioker (eller sämre) som chef/ledare så…
@CC +1
Dränera träsket!
Jag vill minnas att nuvarande GD på EBM under sin tid som GD för Rättsmedicinalverket lyckades trixa till samma goa stämning även där. Dessutom var det någon artikel (Aftonbladet tror jag) där det beskrevs att GD tydligen rekryterat in 3 polare från Rättsmedicinalverket till EBM efter sitt tillträde.
Vad man har för kvalifikationer från Rättmedicinalverket som gör att man är föremål för head-hunting till EBM kan jag dock inte uttala mig om.
Hållhake på något sätt, kan inte tänka mig att politiker vill ha problem mer än vi andra. GDn är ju i gott sällskap genom att härja på myndighet efter myndighet, vi har ju fler exempel på detta (MSB). Så att vara GD verkar vara en egen anställningsform, en anställningsform som är säkrare än någon annan.
EBM borde vara självförsörjande. Sätt dit storfifflarna och ta provision på bötesbeloppen. Lej ut verksamhet till privata utredare (bankerna kanske kan bidra med kompetent personal).
Jag skulle naturligtvis direkt leja ett antal målvakter att sätta dit, men mitt avtal med EBM betalar naturligtvis ut hur inkasserandet från målvakten än faller ut.
Att tillsätta generaldirektörer är väl en del av arbetet som riksdag/regering gör normalt?
Det kan vara värt att tänka på.
Tragiskt. Vi får hoppas att polismyndigheten bättre uppskattar folk som vågar säga ifrån om det behövs.
Tror jag knappast, nu är det "rätt" värdegrund som premieras.
"Det är väldigt, väldigt svårt att säga, eftersom orsakerna är att vi har en lägre personalomsättning än vi hade beräknat, och att vi dessutom har en lägre sjukfrånvaro till följd av pandemin"
Man hade alltså räknat med att fler skulle sagt upp sig eller sjukskriva sig för att få budgeten att gå ihop….?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.