Jaha, nu dog husets näst viktigaste robot, som körs dagligen, ibland flera gånger om dagen. Nämligen diskmaskinen. En Siemens, som överlevde nästan 15 år sedan installationen 2006, och för övrigt gick att programmera bort färdigpipet på, även om det tog 14 år att göra det. Så nu vet ni vad jag är upptagen med resten av dagen.
Ja, även dags att torka rent luckorna igen ser jag. |
Nej, jag tänker inte ställa mig och diska för hand. Så nu blir det ett akutbesök till Skene Järn, och i väntan på leverans och fackmannamässig installation (ja, jag vet att man kan freebasa och installera själv) även inköp av engångstallrikar och bestick. Sorry, not sorry. Om någon miljönisse har en avvikande åsikt är vederbörande välkommen hem att gratis diska all disken för hand 2x om dagen så jag kan jobba istället. Engångsartiklarna går till energiåtervinning.
En del kanske argumenterar att tvättmaskinen är bostadens viktigaste robot, men generellt klarar man sig längre med de kläder man har än med de tallrikar och bestick som finns.
Sedan kanske värmesystemet är den viktigaste roboten för somliga. Vi kan dock värma huset med kaminen, så värmeroboten (värmepumpen) är inte lika viktig. För vår del är dock vattenpumpen husets viktigaste robot, då varken diskmaskin eller tvättmaskin fungerar utan den. Så viktig att det rent av finns batterier och en enorm 1500 W ren sinusväxelriktare att koppla in till pumpen vid strömavbrott.
Siemensdiskmaskinen höll i femton år och installerades vid totalrenoveringen av köket och vardagsrummet vid inflytt 2006. Detta understryker vikten av underhålls- och reparationsfond för bostaden. Passande nog har nu både kyl/frys, torktumlare och diskmaskin gett upp inom fyra månader. Husets sätt att säga nu har du bott här i femton år, nu är det dags för nya vitvaror. Det som är kvar är väl spisen, ugnen och köksfläkten. Sedan är allt bytt, inklusive vattenpumpen. Ok, kanske varmvattenberedaren ska gå sönder också?
29 kommentarer
Instämmer helt. Har bott både med/utan diskmaskin/tvättmaskin och det tar emot något så jävulskt att diska för hand. Det är rent av förnedrande efter ett ha upplevt den ingenjörskonst som är den moderna diskmaskinen!
Tvättstugor där förra grannen glömt luddet efter torktumlingen är ingenting i jämförelse.
Laga den!
Exakt! Min dismaskin gav också upp. En koll med verkstaden sa byte av
elektronikkort, 5000:- inkl arbete.En närmare koll med servicemannen visade att det alltid är samma fel, ett litet relä på kortet. Köpte ett nytt relä på Elfa och lödde in. Fungerar igen, kostnad 9,80. Förutsätter dock att man är lödbar och har lämplig utrustning.
Våran diskmaskin la av för ett par månader sedan men den lokala elfirman hade faktiskt en gubbe som kom och lagade den, trodde faktiskt inte att dagens robotar gick att laga men det går det tydligen om du har någorlunda premiummärken. Dessutom med ROTavdrag (eller om det var RUT)
Risken är stor att dom inte kan laga den och så får man betala 1500 för att få reda på det.
Eller risken kanske inte är stor men det har hänt 50& av gångerna för mig (n=2).
Gav mig på att laga vår när den gav upp, gick inte bra, pumpen hade gett sig och det visade sig att denna lågenergimaskin helt hade grott igen i någon sorts slinga som täckte ena hela sidan bakom isoleringen-nya delar kostade hälften mot en ny maskin. Efter 5 dagars handdisk så blev det en ny maskin med 90 graders program (som körs regelbundet i syfte att motverka att den gror igen).
Hände för mig med. Tog isär alla slangar och spolade ur. Fungerade efteråt. Förutsätter att man vågar/kan/kommer åt allt så klart. Tillverkarna skriver faktiskt att man ska köra rengöringsprogram/max temp en gång i månaden.
Sån vattentank på sidan har jag på min Siemens. Det blir stopp i fyllnadsröret nedtill. Går enkelt att montera loss och skölja rent. Sen funkar det i 10 år till.
En diskmaskin i större kök och på arbetsplatser är ett viktigt verktyg för bekämpningen av corona-viruset, som inaktiveras vid 82 C värme, så att det inte sprids vidare. För låga virusmängder i kombination med diskmedel räcker oftast 57 C för att döda viruset.
Min bänkdiskmaskin har en maximal temperatur på 70 grader, som tillsammans med en halv maskindisk-tablett (jag klipper dem itu med sax), dödar corona-viruset. Tallrikar, glas och koppar har enbart släta ytor, vilket också underlättar dödandet av viruset. Man behöver också byta handduk ofta och använda engångshandskar, särskilt när man plockar ut den rena disken från arbetsplatsens diskmaskin.
Annars brukar handdiskning sprida en mer hälsosam tarmflora, pga de många mikroskopiska "bajsdonationerna" från arbetskamraterna, familjemedlemmarna eller gästerna i hemmiljön, särskilt genom otvättade händer. Avförings-donationer används på vissa håll mot störd tarmflora efter långa antibiotika-kurer, där en farlig tarmbakterie Clostridium difficile, som tillverkar gift i tarmen, har fått fäste. Man kan transplantera avföring mellan människor i form av kapslar som man får svälja eller som lavemang. Inget av alternativen verkar tilltalande. Många arbetskamrater spolar sina kaffekoppar enbart under rinnande vatten, vilket inte eliminerar corona-viruset, men kan räcka för dem som inte tror på corona-virusets farlighet.
Jag brukar köra nåt kommersiellt specialpreparat årligen i en tom disk- och tvättmaskin, just för att de inte ska gro igen. Belastningen är å andra sidan låg i ett enpersonshushåll som mitt. Jar-Jar Binks är också sugen på en egen bänkdiskmaskin, men då kommer våra 16 A huvudsäkringar, som vi delar på, gå oftare. Fast nu har han äntligen lärt sig att hitta till huvud-elskåpet bakom snickarboden och han har bytt sin första huvudsäkring.
Intar alla måltider på irisporslin, äter sakta o med värdighet. Handdukar gärna.
De flesta dukar nog för hand, har inte sett det automatiserat nånstans faktiskt.
Glöm inte sånt där droppunderlägg i plast, försäkringsbolagen vill ha det. Men det kanske montören har med sig?
+1, både försäkringsbolag och besiktningsmän vill att den fula plasten ska sticka ut nån cm. Det vill du också 🙂
Hatar den där detaljen. Förtar hela upplevelsen.
Jag har en under bänkdiskmaskinen, men inte till kyl och frys, som också behöver ett sådant droppunderlägg av plast.
Jag antar att bloggaren har koll på graden av "smutsig el" denne har i sitt hem. Annars är väl risken att fler gamla och samt även nya elförbrukare i hemmet kommmer att gå sönder alldeles för fort.
Jag skulle vilja ha 2 diskmaskiner. En för ren och för smutsig disk och sedan växlar man mellan dessa. Då slipper man jobbet med att plocka upp den rena disken i skåpen.
Där sa du nåt…
Vet flera som har det så.
Renoverade kök för ca 11 år sen. Frysen packade ihop för 2 år sen och är bytt. Funderar starkt på att byta alla andra vitvaror när de närmaste åren. Enklare byta allt än att dutta.
De nyare kylar och frysar är isolerade med polyuretanskum och därmed energisnålare än de gamla, som är isolerade med gud-vet-vad. Mina Gram kyl och frys är från 1992 och funkar jättebra ännu.
Min kyl, frys, spis och diskmaskin installerades 1999. Och kombipannan är från 1982. Allt funkar fortfarande. Det var bättre för. 🙂
En annan aspekt av att byta istället för att försöka laga är att nya maskiner ofta går snålare, gäller i synnerhet en ny effektiv torktumlare.
Har lagat både spis och diskmaskin (Cylinda). Har fram tills nyligen funnits delar att enkelt beställa från tillverkaren. Men nu är de sannolikt för gamla, för de finns inte längre är välja på hemsidan…
Tyvärr gick den kanske allra viktigaste (?!) roboten sönder igår: kaffebryggaren.
En högst personlig spaning mot framtiden säger mig att det kommer att bli väsentligt mer fördelaktigt för hushållen att reparera trasig utrustning istället för att kasta och köpa nytt. Det som indikerar det är den pågående skatteväxlingen mellan dåliga och bra miljöalternativ inom flera branscher. Kanske kommer det ett utökat RUT/ROT-avdrag med ändamålet att reparera hushållsutrustning inom någon överskådlig framtid?
Fina luckor! De ser alldeles nya ut.
Ironin är inte död.