Ny fast installerad belysning – och även en del lös vägguttagsbelysning – verkar allt oftare ha ej utbytbara LED-lampor. Kort sagt måste hela armaturen bytas när LED-lampan ger upp efter sina timmar, och vid fast installation måste man rent av ta in elektriker för detta. Frågan är om det är bra för vare sig miljön eller plånboken? Belysningsbranschen har helt enkelt hittat tillbaka till att dra in minst lika mycket som på de gamla kortlivade glödlamporna.
Fast inxtallerad LED-belysning i maskinhallen. |
Allt mer belysning levereras idag som LED med fast monterade lampor man inte kan byta själv.
Själv har jag fyra exempel det senaste året, vilket alltså blir en spaning med god marginal.
Först ut var det arbetsbelysningen på 18 W LED från lokala järnaffären vid totalrenoveringen av maskinhallen förra våren. Ej utbytbar LED, men fantastiskt ljus.
Därefter var det LED-belysningen i maskinhallen, som är fasta armaturer, monterade av elektriker och där LED-lamporna inte går att byta ut. Fantastiskt ljus och tillsammans med vita väggar och tak kanske gårdens idag ljusaste rum. Släng på rörlig arbets-LED om 18 W på det så är det i alla fall inte mörkt att jobba i maskinhallen.
Sedan skaffade jag en skrivbordslampa från IKEA för att optimera trådlös laddning och USB-ladduttag på arbetsplatsen.
Skrivbordslampan från IKEA med fast LED-belysning. Den uppmärksamme noterar att jag äntligen bytt ut den slitna IKEA Markus-stolen mot en IKEA Järvafältet. Hashtag #drömlivet |
Även den lampan har fast monterad LED, som inte går att byta ut. Och den är igång i princip 16 timmar per dygn. Är livslängden 10 000 h håller den inte ens två år. Blir intressant.
Nyss dog så den 15 år gamla halogentransformatorn för vitrinskåpen i det lika gamla Tibroköket i oljad björk, och byttes ut. Mot fast installerad LED-belysning, som visserligen ska hålla 20 000 – 50 000 timmar, men med 8 timmar per dygn är det bara sju år och uppåt.
Ny köksbelysning med fast monterad LED. Ja, det är billiga IKEA-glas för 19:- SEK styck (eller något), de går nämligen att köra i diskmaskinen till skillnad mot finglas |
Jag misstänker att det samma kan gälla badrumsbelysningen vid totalrenoveringen av badrummet 2015, men då var jag ofokuserad och tänkte inte på det. Man märker väl det snart när lamprona slocknar. Fast badrummet är till skillnad mot arbetsplatsen och köket inte tänt särskilt länge per dygn.
LED-belysningen sparar visserligen massa energi, vilket likt för lågenergilampor tillsammans med rejält höjd livslängd motiverat priset. Fast nu har belysningsbranschen alltså hittat ett sätt att dränera folk på ännu mer pengar, genom att lamporna inte längre ska gå att byta ut. Grön utgiftsväxling – mer pengar till arbete åt elektriker, mindre pengar till energi. Men gör inte livscykelanalysen inklusive energikostnaden för elektrikerns åktur för att byta din lampa.
Och en del kanske inte bryr sig, de ska ju ändå flippa bostaden i bostadskarriären innan lamporna dör.
Men jag misstänker att en livscykelanalys av att hela armaturen behöver kasseras när lampan går sönder inte är bra för miljön. Och den lär definitivt inte vara bra för plånboken, särskilt inte vid fast installation som av försäkrings- och lagkrav därmed kräver en elektriker med fint timpris för att åtgärda.
Belysningsbranschen skrattar hela vägen till banken och vi bostadsägare betalar utan att tänka vidare.
Kort sagt bör kostnad för ny belysning sorteras in i underhållskostnaden för bostaden. Finns det ens armaturer med utbytbara lampor kvar att köpa för fast installation idag?
Kanske kommer lagkrav på att LED-lampor ska kunna bytas i en europeisk union nära dig om 5-10 år när politikerna upptäcker att de får ha elektriker springande hos sig hela tiden för att byta lamporna …
Affärsidé: Vi-byter-din-lampa.nu elektrikertjänst som jobbar kvällstid, så folk inte dessutom måste vara hemma dagtid så fort en LED-lampa dör någonstans i huset. Daytrader by day, byter lampor by night. Å andra sidan måste ju folk vara hemma dagtid för att ta emot leveranserna från PostNord/Schenker/DHL, så det kanske bara är att lägga till elektrikern.
37 kommentarer
Nu finns ju iofs LED-lampor/rör för utbyte i befintliga armaturer/socklar för halogen/glödlampor/lysrör. Så en traditionell armatur vid renovering kanske? Bytte halogenlamporna i spegelbelysning i badrummet till led dito från Biltema för någon hundring. G10-sockel tror jag.
I fallet köket så var det som sagt död transformator.
Ja, det finns LED-lampor att stoppa i där det varit Halogen, vilket jag tillämpat, men nu gick transformatorn alltså sönder.
Då är det värre, tänkte mer i genrella termer av att hålla sig till "traditionella" 230v armaturer där man kan peta i nya LED allt eftersom.
Ja, befintliga traditionella armaturer ska förstås inte bytas, där är det bara att byta lampor.
När elektroniken i garagets lysrörsarmaturer började gå sönder en i taget så bytte jag T5-lysrören till 220V-LED-lysrör. Ersatte 2*49W med 1*28W. Rekommenderas.
LED-ljuskällor vilka är utformade som glödlampor eller lysrör är och förblir tyvärr kompromisser.
En glödlampa strålar ut merparten av värmen som bildas som värmestrålning tillsammans med ljuset och glödlampan i sig tål höga temperaturer. Hos en lysdiod så avges inte värmen med ljuset, utan värmen behöver istället ledas bort från diodens baksida med hjälp av konduktion. Dioden i sig tål heller inte särskilt höga temperatur utan att tappa både verkningsgrad och livslängd.
En lysdiod behöver alltså en stor kylfläns för att den ska kunna användas effektivt, och dioderna bör helst spridas ut över en större yta än att koncentreras i en punkt för att efterlikna en glödlampa eller stoppas in ett isolerande plaströr för att efterlikna ett lysrör. Om "kylflänsen" dessutom råkar vara armaturen så har man som konstruktör fått den funktionen gratis.
En halogenlampa av typen G5 eller G10 är avsedd att sitta i en liten isolerande sockel av ex. keramik. Inte alls optimalt för en lysdiod. En fast monterad LED-spot är till största delen aluminiumkylfläns, dessutom fastlödd så att man slipper fixa glappet i sockeln G5 och G10 lampor tenderar att drabbas av. Därtill så har den fasta LED-spoten vanligtvis separat drivelektronik så att man slipper kasta ljuskällan om drivelektroniken går sönder eller vice versa. Det enda som är tråkigt med dessa fast monterade LED-spots är att borrhålsdiametrarna inte är standardiserade.
En LED-ljuskälla i formatet GU-10 fungerar bättre i och med att en större kylfläns är möjlig, men samtidigt så är en sådan ljuskälla mer komplicerad än en LED-spot då den även innehåller drivelektroniken för lysdioden.
Intressant inlägg. Som aktör i branschen kan jag inte annat än att hålla med i dina slutsatser. Men privatkunder är inte dom stora förlorarna här. I de flesta hus är belysningen tänd ett par timmar om dagen.
Kontor, industri och allmänna ytor, där lyser armaturerna i värsta fall dygnet runt. De där 20-50000 timmarna ryker ganska fort då.
Dessutom så är kvalitet på ny belysningsmateriel under all kritik, även om man köper från dyra tillverkare.
Det var bättre förr. Då byggdes saker för att hålla.
Tips. Behåll armaturer med e14/e27 och bytt ljuskälla. Satsa på smart styrning av typen plejd eller liknande puckar. Renovera gamla lysrörsarmaturer och sätt i LED-rör.
Går ju alltid o konvertera till 12 volt. lätt o hålla lamporna tänd med när man är utan ström.
Vinner jag ett pris, jag såg direkt stolsbytet… 🙂 Järvfjället – Järvafältet?
Så kanske den hette. Iaf, rejäl väntetid på IKEA:s bättre kontorsstolar, kommer in och tar slut på typ en dag. Antar hemarbete och pesten är orsaken.
Ingen aning vad den heter, det du skrev låter väl väldigt mycket mer rimligt än min fria association.
Lite nördfakta i ämnet är att definitionen av livslängd för LED skiljer sig från den för glödljus. För glödljus är det när lampan är trasig. För LED benämns den B50-L70, vilket innebär att ljusstyrka understiger 70 % från den nominella. Så en L70 LED med en angiven livslängd på 10.000 h så kommer 50 % av LED-enheterna ha en ljusstyrka på 70 %.
Tack. Det är inte jag som håller på att bli blind alltså. Mina Hue-LED i arbetsrummet är sex år gamla nu …
Japp, med lite tur så blir en LED bara svagare och svagare men fortsätter att lysa.
Oftast är det väl något i drivkretsen som tar slut eller om någon lödpunkt ger upp.
Lågeffekt-LED kan väl ha teoretiska lystider på flera 100k timmar eller ännu längre.
Efter att ha gått igenom en renovering så sitter det numera Plejd överallt kombinerat med GU10 armaturer och någon enstaka överlevande e-sockel. Med den installationen så är faktiskt alla "lampor" utbytbara.
Jag kollade efter en ny plafond häromveckan. Ikea hade flera med icke utbytbar LED, men det som störde mig mest var att det mesta verkade vara för fast montering. Så lagom roligt när man bor i hyresrätt. Dessutom fanns det ingen som helst varning för att produkten inte fick monteras själv, utan manualen förutsatte tydligen att alla är elektriker.
Kolla gärna igen. Mig veterligen är samtliga taklampor hos IKEA anpassade för både montage borrat direkt i tak eller för att "hängas" på takkroken.
Dock säljer alltid IKEA själva kontaktdonet separat. Att montera dit det på armaturen är inte behörighetskrävande och därmed inget du behöver kalla in en auktoriserad elinstallatör för.
OK, monteringsbeskrivningen visade sladdar utan kontakt, och jag fick för mig att det kanske inte fanns utrymme för att få igenom med kontakten på. Jag får väl fråga någon på plats om det någonsin blir av. Tack!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Oftast är det inte själva LED:en (lysdioderna) som pajar, utan drivsteget. Drivsteget i vissa lampor är dessutom känsliga för strömspikar ,men för en vanlig konsument spelar det mindre roll. Det blir svart likförbenat .
10 000 timmar för ljus på kontoret eller i kök som används en stor del av dygnet kommer kanske snart gå sönder, men de ljusen på 50 000 i uthuset kommer nog överleva mig till och med.
I min källare så kör jag armaturer från Osram, Submarine vill jag minnas att dom hette, inköpta för ett par månader sedan, LED-lysrör. Det som förvånade mig var att det var billigare än den varianten som du har som man behöver byta ut hela på, sen är det säkert inte lika effektiva, men då det är källare som jag sällan går ner i så känns besparingen i inköp överstiga besparingen i W i många år framöver.
I alla eluppvärmda hus blir besparingen inte så stor vid byte från konventionella lampor till LED.
Det spelar ganska liten roll om du har 1000W belysning eller 1000W elelement.
För övrigt är det värme som tar död på elektronik.
Direktel är ju direkt korkat i de flesta fall, en enkel luft-luft VP ger tredubbla värmen per kwh och betalar sig på ett år. Dessutom saknas uppvärmningsbehov delar av året och kör man kyla är lampvärme direkt kontraproduktivt.
Man får byta ett uttag själv, om man vet hur. VET du att det inte är tillåtet att byta en ledarmatur själv om man vet hur?
Du får byta en specifik komponent mot en likadan.
Dvs. Ett ojordat vägguttag mot ett ojordat vägguttag. En tvåpolig brytare mot en tvåpolig brytare.
Du får inte byta en brytare mot en dimmer.
En fast anslutning armatur får bytas mot en liknande så länge den har samma funktion och anslutning.
Alltså möter det inga hinder att byta en ledarmatur mot en likadan.
Vilket låter rimligt. När det bara är att ersätta utan att behöva fundera.
Har tydligt märkt att de ledlampor jag köpt så har Philips överlägset bäst hållbarhet.
Sen har jag i sett till att ha ett ordentligt lager lysrör och glimtändare. Förhoppningsvis räcker det tills det finns bra hållbara alternativ.
Köpt 12 ledlampor monterade på mur. Skulle egentligen köpt 12 till monterade mot gatan men med tanke på förstörelse undvek detta. Tur med det. Efter lite mer än två år började den ena lampan efter den andra att slockna. Kontaktade fabriken och fick höra att garantin gällde två år. Hela armaturen måste bytas. Funderar skicka armaturerna tillbaka till Tyskland för byte av ledlamporna. Med facit i hand hade det varit billigare med armatur med vanliga glödlampor
Jag vill gärna ha LED-lampor som inte flimrar/blinkar. Det finns en hel del information om detta på http://www.sle.se/led
sedan när man måste byta ut hela amaturen för att en LED har gått sönder, så gäller det att samma amatur fortfarande tillverkas. Annars får man ha olika spottar brevid varandra. Jag har funderat på att köpa in reserver redan nu.
Bil industrin har gått åt samma häll, men där finns det lagkrav på att det ska finnas reservdelar. man kommer kunna köpa nya strålkastare även när bilen gått ur produktion.
LED lampor och deras "drivers" kallibreras nogrant till att dioderna drivs på gränsen och garanterar att DU behöver köpa en ny lampa inom kort.
Det finns exempel på du tuben, där man i konstruktion trimmar in värden med parallella motstånd för att undvika onödig livslängd.
UAE tröttnade tydligen och satte ned foten, så Philips har en LED lampa kallad Dubai lamp men endast tillgänglig där. Sök hos "Bigclivedotcom" på dutuben.
Jag förstår inbyggd LED för sådant som behöver dimmas (dimras?). Det blev en smärre chock för två år sedan när vi flyttade och var tvungna att matcha ljuskällor med "rätt" dimmer. Kändes helt vansinnigt att något så enkelt skulle kompliceras så.
Även om jag håller mig borta från allt som har med "smarta hem" att göra (föredrar att tända med strömbrytare framför mobiltelefon), så var det nära att jag gav upp och skaffade Philips Hue.
Jag anser att det smarta kommer först när man inte behöver ta upp telefonen eller att trycka på knappen.
Det smarta är att andra stimuli gör att lampor tänds.
– Närvaro
– Klockslag
– Ljust/mörkt ute
osv…
Hur blir skillnaden i investeringskostnad mellan traditionella 230v lysrörsamatur med led lysrör vs. integrerade sådana?
50kr kanske? – en försumbar skillnad i investeringskostnad, särskilt med tanke på livslängden.