Elbilstillverkaren Tesla levererade lika många bilar under första kvartalet 2021 som det sk Kina-Volvo, även känt som Volvo Car. Volvo Cars försäljning fördelades dock på sju bilmodeller, medan Tesla bara levererade Model 3 och Model Y i sitt modellutbud S3XY, då produktionslinorna för S och X just nu byggs om för nya versionen.
![]() |
Jamen, april det var ju trevligt då! |
Tesla Club Sweden (TCS) sammanfattar med att Tesla levererade 184 800 bilar under första kvartalet, fördelat på Model 3 och Model Y, medan produktionslinorna för premiummodellerna S och X håller på att byggas om till den nya versionen av dessa bilar. Utvändigt kanske det ser ut att vara små förändringar på S och X, men bland annat bottenplattan är helt ny, då man tar bort möjligheten att snabbyta hela batteripacken på en minut, vilket var den ursprungliga designen. Intresset för batteribytesstationerna i USA var dock obefintligt då räckvidden och laddhastigheterna helt enkelt var tillräckliga, och det automatiska snabbytet tas därmed bort. Batteritekniken ändras också, och motorerna har bytts ut sedan tidigare. I övrigt är det vissa mindre detaljer som ändras utvändigt, samt helt ny inredning.Tesla sysslar inte med revolutionär modellutveckling, utan evolutionär, vilket kanske stör en del som kräver att man ändrar designen med jämna mellanrum för att spegla det senaste modet, som just nu stora feta fronter för maximalt luftmotstånd, högre förbrukning och sämre räckvidd hos konkurrenternas elbilar.
Kina-Volvo levererade 185 698 bilar, fördelat på de sju modellerna S60, S90, V60, XC40, XC60 och XC90.
TCS gissar att Tesla Model 3 hade produktionssiffror på runt 120 000 bilar, eller mer än det dubbla mot Kina-Volvos mest säljande bil XC40 med 57 000 sålda under kvartalet.
Nu kan man förstås därmed ställa sig frågan om Volvo Car – som ska ställa om till 100% rena elbilar – därmed borde värderas lika högt som Tesla nu när produktionen är den samma. Teslas börsvärde är idag 674 GUSD eller 5 782 GSEK, eller mer än hela Sveriges BNP och mer än dubbla Sveriges statsskuld.
Fast det kan ju vara så att Tesla-aktien dels är brutalt övervärderad med sitt p/e 104x på 2023 års konsensusestimat enligt MarketScreener och dels att tillväxtutsikterna skiljer sig lite åt mellan Volvo Car och Tesla.
Volvo Cars ägare Geely värderas till p/e 14.3x på Hong Kongs Hang Seng-börs med ett börsvärde på 20 GUSD eller 1/34 av Tesla, men då innehåller Geely mer än bara Volvo Car.
Som vanligt ska man aldrig blanda ihop vad man tycker om ett bolags produkt med bolagets aktievärdering. Å andra sidan ska man aldrig tro att man är smartare än marknaden, eftersom marknaden är irrationell och inte längre handlar om fundamentala värderingar.
Oavsett, när leveranserna av Model S och Model X kommer igång igen till hösten kommer Tesla vara större än Volvo Car. Om det är en merit eller ens något att mäta sig mot kan diskuteras. Sedan kommer Tesla CyberTruck, Tesla Roadster och en framtida beryktad billigare småbil Model 2.
I övrigt är nu en Tesla Model S P85+ från 2014 uppe i 1.3 miljoner körda kilometer, eller om man så vill 130 000 mil. Det längsta ett enskilt batteripack höll innan det kunde bytas gratis mot garantin (på 90% av ursprunglig kapacitet?) var 67 000 mil. De nya batterierna uppges klara 48 000 – 80 000 mil och Tesla Model 3 kaross sägs klara 160 000 mil. Vet bara att min fossilrishög från 2005 nu är uppe på 35 000 mil och nog inte lär klara 40 000 mil innan det är ekonomiskt idiotiskt att fortsätta reparera skiten. Då är det ändå det japanska kvalitetsmärket Honda vi pratar om. Poängen är att batteriernas livslängd är ett icke-problem, få kör någonsin ens 48 000 mil med en bil.
Att Teslas batterier håller så länge är ingen garanti för att det gäller andra elbilstillverkare. Det handlar om teknisk design och mjukvara – i fallet Tesla mjukvara som uppdateras löpande för att utifrån empirisk erfarenhet ta fram den bästa batterivården och livslängden.
Vill du beställa en Tesla och få 1 500 km gratis Supercharging använd koden LARS35932 eller denna länk, så kommer mitt bolag delta i lotteriet på en bil.
37 kommentarer
Kia och Hyundai har en fin kommande portfölj, närmst på tur står Kia ev6 samt Hyundai Ioniq 5 med stöd för 350kWs laddning redan i Q4. Vill man ner på Tesla siffror i acceleration (Model YP) så får man vänta tills 2022, då GT modellen släpps.
Märkligt för övrigt att Tesla inte gått över till celler med 800V. Men det kommer kanske strax.
En till sak som talar för Ioniq 5, den har 1600kg dragvikt jämfört med Model 3:s 900 kg.
B2B, kanske beror på att Teslas Superchargernät inte är byggt för 800V och att Tesla kanske testat livslängden på 800V celler. Kan utifrån deras erfarenhet finnas goda anledningar att inte köra 800V.
Så kan det såklart vara, finns väl inte så mycket erfarenhet. Men tror som du att nätet inte är byggt för det. Än så länge är det väl bara Porsche och kanske senaste Audin som kör med 800V.
@Tim, precis som Y då. Eller EV6. Ifall vi nu ska jämför äpplen med lite större äpplen.
Tim, har du vägt dina släp någon gång? Är väl bara häst- och husvagnsfolk som går över 750 kg EU-släp. Körde förstärkt 950 kg-släp när jag levererade ved (2 m3 stjälpt blir ca 800 kg, plus vikten på släpvagnen). De flesta släp är inte ens byggda för 900 kg och det går f-n inte att lasta 900 kg i en nätkärra om man inte kör sten och betong, men hur ofta gör man det?
Kia räknar med en succé för EV6. Det tror jag med eftersom den kommer redan om 7 månader. Lär inte gå att mätta efterfrågan, precis som för e-Niro en gång i tiden. Ny Kia-logga dessutom, som ser lite mer modern ut.
Cornu, dessutom är det oftast körkortet som sätter gränsen. Totalvikten på släp och bil får ej överstiga 3 500 kg. Nu har jag förvisso E, men det flesta har väl inte ens utökat kort.
Precis. Vi som har B-kort från innan 97 eller vad det nu är får dra lite mer har jag för mig (Lex Husbil), så länge vi inte blivit av med körkortet någon gång.
Oavsett blir det rent akademiskt då folk maxar totalvikten (kom även ihåg förare, passagerare och packning i bilen räknas) innan de ens når 1500 kg släp. Antar att husvagns- och hästfolk har E-xtrakort.
Iaf, tror att 95% av alla som tjatar om maximal släpvagnsvikt själva aldrig kört mer än 500-600 kg som släp, vilket är var man landar med en fullastad nätkärra till tippen (finns ju tippar med våg för inpassage, så …)
Så kanske det är. Själv är jag nog ett dåligt exempel, som kört tunga saker som kräver dispens på våra BK1 vägar samt 4M bredd genom Stockholm med följebil på motorvägen.
Bättre att lasta mer än släpet är avsett för än olovlig körning (körkortbehörighet), ifall man blir stoppad av farbror blå.
Jag har inte ens dragkrok på min bil för jag avskyr att forsla prylar till höger och vänster. Anlitar alltid någon för sånt (ex. beställer byggvaror med leverans). Med RUT-avdrag kostar sånt väldigt lite nu för tiden även om man ska flytta ett helt hem.
Men ja jag tänker på häst- och husvagnsfolk samt arbetsfordon där man behöver dra tungt släp.
Det är samma celler oavsett om man kör 800V eller 400V, bara fler celler kopplade i serie och färre parallellt vid 800V. Det är dock svårt att hitta färdiga elektronikkomponenter som fungerar med 800V, Porsche som kör med det fick således lägga en del jobb på att utveckla egna komponenter ihop med sina leverantörer. Sedan är vinsten kanske inte så stor ännu, ex. så verkar Porsche fortfarande begränsas laddmässigt av batteriet i sig snarare än av anslutningen. Med ännu större och/eller mer snabbladdande batterier så kan det förstås ändras men kräver också laddstationer för det.
Lägre vikt hos kablage i bilen är förstås en vinst med 800V, men kanske ingen jättestor sådan ännu.
Edis, vem var sagt nåt annat? V2L är en fördel Kia/Hyundai stöjder. Sen stödjer de såklart högre laddning är alla andra inkl. Porsche som bara klarar 275kW. GT modellen är snabbare än Porsche Taycan 4s både 0-100 och laddning på 350kW. Vilken är den jag förbokat såklart, för en bra affär. Sen kan ni andra dividera vidare. Kia/Hyundai stödjer förstås 400V också.
Tesla får nog snart se sig omsprungna av andra tillverkare när det gäller sålda bilar. VW satsar ju stort och de övriga tyskarna lanserar nya bilar inom kort.
Frågan är om Tesla kan fortsätta ha bättre kvalité och livslängd på sina produkter när konkurrensen hårdnar?
Slit och släng-samhället lovordar ju konstanta bilbyten och även om ett batteri håller längre numera, så vill folk ändå ha nytt.
Europeiska trenden verkar gå mot mindre och lättare batterier och därmed också lägre priser.
Får se vem som vinner drakampen.
Har ärligt funderat på att inte skaffa en ny Tesla, utan bara köra vidare med min befintliga, men jag tar nya S-modellen. Så pass mycket ny hårdvara i, men sedan blir frågan om man kommer behöva byta bil igen, egentligen. Hondan har jag haft i femton år, nästa Model S kanske kan få sitta på uppfarten minst lika länge? Sedan byta bil en gång till runt pensionen, och köra tills man dör?
Ser också ut som att nya S får dragkrok och 1500 kg (givet rätt körkort för totalvikten), även om det inte är kommunicerat än – bakre stötdämparen är utformad med utrymme för utfällbar dragkrok och valmöjligheten finns dold i konfiguratorn nu.
Jag ser det som att man siktar på olika segment, Tesla är premium och går i framkant för innovation. Bilar som vanligt folk har råd med, runt 200.000 kr och lägre skulle bli en riktig succé. För de flesta är det egentligen enorm overkill att stirra sig blind på max räckvidd, autopilot m.m och betala därefter.
Kollade in en E-tron GT häromdagen. Grym. Inget fantastiskt bagageutrymme, men ett fantastiskt habegär infann sig.
Fortsätter VW i den här stilen spelar det ingen roll vad de andra ställer ut.
Cornucopia:
Har funderat på Tesla model S länge, men inte riktigt kunnat motivera prislappen. Nu blev det istället en ID 4, som klarar 1000kg släpvagn för halva priset. Antagligen inte samma komfort och innovation som Tesla, men antagligen ett alternativ för gemene man som inte ger sig ut på långresor.
Kul, hoppas du blir nöjd!
@JH, hade jag varit dig hade jag 100 ggr hellre förbokat en Kia EV6 nu. Men då får du vara snabb. Tesla laddar tyvärr rätt långsamt samt är Model S är rejält dyrare. EV6 klarar 1600kg släp.
När det kommer till SWMA är det okej att blanda ihop produkten med aktien, båda är kanon.
Snart kommer hybridbilar inte klassas som miljövänlig inom EU och därmed inte åtnjuta några som helst Malus Bonus eller andra skattelättnader, givetvis är Volvo rätt missnöjda. Detta är väldigt positivt för Tesla och ger en långsiktig köpsignal.
https://www.dagensps.se/motor/hybrider-plug-in/eu-regler-hotar-hyllade-miljobilar/
Bra för den som vill privatleasa en hybrid framöver.
Att gå om ett hundra årigt bolag i produktionssiffror på 10 år från start förtjänar att kallas en merit
Som nybliven Tesla-ägare (Model3 LR) tänkte jag bara passa på att tacka bloggaren, utan vilkens reportage från åkturer i landet räckviddsångesten tveklöst suttit i betydligt längre. Ja, jag använde koden.
"Nu kan man förstås därmed ställa sig frågan om Volvo Car – som ska ställa om till 100% rena elbilar – därmed borde värderas lika högt som Tesla nu när produktionen är den samma."
Frågan är väl mer var volvo och tesla är imorgon, inte idag. Kommer volvo öka antalet producerade/levererade bilar de kommande 1-3-5åren? Kommer tesla göra det? Dvs ta mer marknadsandelar.
Om man tror att tesla kommer göra det, medan volvo inte kommer göra det, så är det väl rimligt att tesla är högre värderat. Tesla har ju ökat i produktion och leverans i ett väldans tempo, har volvo gjort/gör volvo detsamma?
Får väl återigen erkänna att jag är lite novis på elbilar. Skulle inte ha något emot en men behöver ha i vart fall 20 cm markfrigång, 4 hjulsdrift och kunna dra ett vanligt släp med en st älgtjur på (säg max 600 kg) eller motsvarande vikt i kron-, dov-, råvilt eller vildsvin. Vad ska man ha då, kör idag en Subaru Outback och är vansinnigt nöjd med den som bruksbil (och i övrigt faktiskt, jag är rätt begränsad i mitt bilintresse).
Behåll den för älgtransporter m.m. och köp en "vanlig" elbil för vardagsbruk?
Eller behåll Outbacken om du är vansinnigt nöjd, skulle aldrig ha bytt bil i det läget.
Du räknar bara upp sex Volvomodeller i texten, du har glömt V90. Inte för att det ändrar något på totalen men ändå…
Hade en CR-V innan min nuvarande Model S. 0 ggr på verkstad under 10 år, gick som en klocka. Min Model S har senaste halvåret varit på verkstad tre ggr. När garantin är slut på Teslan är det garanterat högre servicekostnad för den än för japanska kvalitetsfossiler. Ta bara LED-slingan till varselljuset som kostar 18k att byta och som går sönder var tredje år. Och folk undrar varför Teslor är dyra att försäkra. #kvalitet
Eh, allt ditt konstanta gnällande på Tesla under 4-5 år här på bloggen, och du köpte en Tesla Model S?
Antagligen så håller Panasonics battericeller ungefär lika bra oavsett märke på bilen. Så länge batteriernas cellspänningar kan hållas inom rimliga värden och likaså cellernas temperatur.
Att batterierna klarar väligt många cykler på ett fåtal år innebär dock inte att de kommer att klara lika många cykler fördelat över en längre tidsperiod. Litiumjon är kända för att åldras både i laddcykler och kalenderår.
Tre batterier och ett flertal motorer för att nå 130 000 mil hade dock kunnat vara bättre, även om det delvis var garantireparationer.
Hört att Tesla är dyr att försäkra, men hur dyr? Några anekdotiska exempel? Gärna med modell, ålder och ort…
En anledning att tro att Tesla kommer fortsätta att dominera i elbilsutveckling/ tillverkning är att de har hela sin organisation byggd kring rätt grej. VW, som exempel, har 670000 anställda. Hur många av dessa är maskiningenjörer som lagt sina karriärer på att utveckla olika typer av ICE-delar? Långt ifrån all av denna kompetens är översättbar till elbilsutveckling, och därför är VW och andra ICE-biltillverkare enormt svåra skepp att vända.