Riksdagen röstade igår igenom att Sverige även fortsättningsvis ska få sänkt EU-avgift, samt att EU:s coronakrispaket till medlemsländerna ska ges som lån istället för bidrag. Moderaterna och KD avstod från att rösta och S-C-L-MP röstade för.
Jorå |
Systemet för EU:s egna medel för åren 2021 – 2027, dvs hur medlemsavgifter och EU:s upplåning ska ske godkändes alltså av riksdagen. För att systemet ska finnas måste samtliga medlemsländers parlament godkänna detta, och förslaget kunde fallit i Riksdagen om M och KD hade samarbetat med Vänsterpartiet och röstat emot.
Nu gjorde man dock inte det, utan lade ner sina röster, eftersom Sverige fått igenom sina krav på att vi ska få behålla vår rabatt på EU-avgiften, samt att EU:s coronakrispaket återhämtningsindstrumentet ska användas för att “tillhandahålla lån till medlemsstaterna” och inte enbart delas ut som bidrag – varav en del förstås tillfaller Sverige om vi ansöker.
EU kommer om samtliga parlament i EU godkänner detta låna upp 750 miljarder euro (GEUR), som sedan dels kan användas till EU:s utgifter och dels genom att erbjuda förmånliga lån till medlemsstaterna om 360 GEUR. Detta lån om 750 miljarder ska Sverige och andra medlemsländer sedan vara med och betala tillbaka, via en tillfälligt höjt tak på medlemsavgiften om 0.6% av BNI, vilket för Sveriges del är max cirka 30 GSEK om året. Dessa 30 GSEK är ett garantiutrymme som agerar säkerhet för lånet, och innebär inte att EU nödvändigtvis behöver nyttja detta mot Sverige och andra medlemsländer. Detta möjliga höjda tak för medlemsavgiften får endast användas för att amortera på lånet för återhämtningsinstrumentet eller betala dess räntor. Återbetalning ska inledas först 2027, men det tillfälliga höjningen av taket för medlemsavgiften gäller bara till 2028. Det kan dock innebära att medlemsländerna kan behöva betala ränta på lånet innan dess.
Systemet för EU:s egna medel ska revideras en gång till innan 2027 och M+KD:s kritik hittas där, dvs att Sverige och övriga medlemsländer kan behöva betala tillbaka detta även åren efter 2028.
I övrigt ska EU få finansiering via 0.3 procentenheter av medlemsländernas moms och en skatt på plastförpackningar om dessa inte återvinns.
Sedan återstår att se om Sverige kommer nyttja något av återhämtningsinstrumentet. Sverige har redan låga räntor på statens upplåning, och vi behöver därmed knappast gömma oss bakom EU för detta. Vi kanske rent av redan har lägre ränta än vad EU får på detta lån. Vad delen på 390 GEUR som ska gå till EU:s utgifter innebär återstår dock att se. Det är nog inte osannolikt att det kan bli stöd till EU:s besöksnäringar för att få igång turismen igen.
Sveriges rabatt på medlemsavgiften åren 2021 – 2027 blir 1 069 MEUR i 2020 års priser eller nästan 11 miljarder kronor om året och ligger därmed kvar ungefär på samma nivå som tidigare. Nettovärdet 2014 – 2020 för reduktionen låg på 540 MEUR och beräknas 2021 – 2027 ligga på nästan 9 miljarder kronor per år.
Det är alltså en ökad rabatt, men detta beror delvis på att Storbritannien lämnat EU vilket minskat EU:s budgetram. Regeringen menar att dessa ändringar som riksdagen nu godkände innebar en lägre medlemsavgift för Sverige än enligt EU:s regerings EU-kommissionens ursprungliga förslag.
EU:s lån för återhämtningsinstrumentet ska betalas av under en period på 30 år och vara borta år 2058. Vi får hoppas att det inte sker en ny allvarlig pandemi innan dess, alternativt att EU:s medlemsländer nästa gång gör som Sverige och följer den redan innan lagda pandemiplaneringen istället för att populistiskt vidta hårdare åtgärder som inte verkar gett något annat resultat än att sänka ländernas ekonomier. Sverige följde åtminstone första halvåret pandemiplaneringen och ligger någonstans i mitten med nionde lägsta överdödligheten i EU/EES. och i toppskiktet vad det gäller hur man klarat ekonomin med femte lägsta tappet i BNP och näst lägsta ökningen av statsskulden.
Det kan förstås ses som trist att vi ska vara med och garantera EU:s återhämtningsinstrument när vi varit näst bäst i klassen ekonomiskt, men Sverige fick igenom de ändringar vi krävde i EU:s senat ministerrådet så det hade varit ologiskt att sedan rösta nej. En del av återhämtningsinstrumentet kan åtminstone tillfalla svenska företag, i Sverige eller i deras verksamheter i andra länder, alternativt i form av export av svenska produkter till länder som tar lånen.
41 kommentarer
Bra att vi ställer upp, kan inte se något annat. I förhållande till varje svensk är det heller inte så mycket pengar det handlar på. De här pengarna betalas heller inte bara ut. De ska användas till något vettigt också som tex grönasatsningar.
Men visst finns det farhågor, driver säkert mer byråkrati, många länder är ineffektiva i sig. Och har man en gång lånat, vad säger att man inte gör det igen…
Herregud. Vi finansierar medelhavsländerna så de kan gå i pension vid 50 och fortsätta med låga skatter och höga utgifter. Fria fantasier att se det på något annat sätt. Det är inte ens bra för mottagarna i långa loppet.
Carmania, förutom medelhavsländerna Frankrike och Italien då som är nettobetalare.
Vem kan gå i pension vid 50? Är inte det en sådan där fake news grej – som gurkorna?
Grekland och Italien har 67 som pensionsålder.
"Medelhavslandet" Slovakien har 62 men är en av dom stora vinnarna på det här räddningspaketet.
Carmania, läs på och kamma dig. Din argumentation är lika robust som ett darrande asplöv.
Tyskland har också 67, men nästan alla har rätt gå med 63 som är helt idiotiskt.
Erik, tja Carmania håller för låg nivå och borde utvisas. Många lögner alt. okunskap som synats de senaste dagarna. Lite roligt iaf, att blotta okunskap.
Betyder detta att EU kan ta ut skatt direkt från medlemsländerna?
Ja, trist politikerna la sig i. Många kommuner gör så gott de kan för att fler krögare ska kunna överleva. Större åretrunt uteserveringar med gas i marken är ett exempel, men pesten kommer tillväl 20.30 varje dag.
20.45 smittar det ordentligt så förstår bakgrunden till beslutet.
Ja speciellt utomhus med 3 meter mellan borden.
Vi kanske kan börja med att vaccinera folk?
I staterna har nu 18% fått fullständiga doser och 33% har fått en första dos. Siffror gäller befolkning över 18 år.
Mer fakta från dagens reviderade siffor. AZ vaccin visar fortsatt 100% skydd mot severe disease.
Vaccinen skyddar inte mot smittspridning och testerna kan inte med säkerthet fastställa någon smitta.
Vad vill du egentligen ha sagt?
Skyddar AZ vaccin mot trådlös överföring av CVD19 genom NETGEARS router?
Goofy. Foliehatt på.
Det står ju MADE IN CHINA på Routern så risken finns ju.
Tänkte mer att foliehatten skyddar mot allt.
Viktigt att ha.
Hjälp till att bilda en obildad. Hur är det med vaccinering och smittspridning. Vad finns det för uppgifter kring vaccinerade individer och risken att de fortfarande kan sprida viruset. Var en del snack om det i februari men har inte hört mycket mer om det sen dess(ingen ny info i min bubbla alltså….)
Den som känner sig manad,jag uppmanar er ; skänk mig klarhet:)
Vaccin skyddar (eventuellt) den som vaccineras från att allvarligt insjukna. Det finns inga (ännu) inga studier som säger att du inte kan smitta andra ändå. Så med tanke på att många inte kommer vara vaccinerade kommer det fortsatt krävas distansering och munblöja trots att du har fått dit gröna pass som gör att t du äntligen kan åka utomlands till sommaren. För du vill väl inte riskera att smitta en stackars ovaccinerad medmänniska utomlands vars regering ännu inte lyckats finansiera massvaccinering av befolkningen?
Eller det kanske är skit samma, bara du kan börja leva ditt liv "som vanligt" igen..?
Och ska vi vänta tills hela världen blivit "vaccinerade" innan vi kan öppna upp igen , så lär det inte finnas så mycket kvar att återvända till….
Om man fortfarande kan bli smittad trots att man är vaccinerad så måste man väl rimligen vara en fara för alla, både vaccinerade och ovaccinerade. Inte bara den ovaccinerade.
Och en ovaccinerad som blir smittad är väl lika farlig för båda vaccinerade och ovaccinerade. Det enda man tjänar på att vaccinera sig är att slippa kraftiga symptom. Man mår bättre som sjuk med andra ord.
Lurig rubrik.
Så inget utöver 360 GEUR kommer att ges som bidrag till misskötta länder? Resten går ner i EU:s svarta hål? Eller tolkar jag texten fel?
Vilka länder är missskötta och var finns de svarta hålen? Undrar hur misskätt vårt land kommer bli när MP och S vinner nästa val?
Det låter mer som ett projekt för biståndsbudgeten att rädda dessa länder som inte klarar sig själva.
Annars skulle jag önska att politikerna gått ut lite hårdare i förhandlingen med EU "Nu har vi betalat in i 25 år, nu är det er tur, vill ha betalt tillbaka i 25 år från nu". Inte helt orimligt argument.
Själv gillar jag argumentet som framförts dom senaste dagarna, att vi måste hjälpa ekonomierna i södra Europa så vi kan fortsätta exportera till dessa… företaget/koncernen jag är verksam inom importerar 55% av våra komponenter från Italien… Det är SÅ mycket jag inte förstår.
Vi måste de dem bistånd och jordbruksstöd så att de kan fortsätta odla tomater som plockas av papperslösa migranter, fattaladu, så att vi har billiga färska grönsaker till tacomyset på fredagar. Eller vill du att mina barn ska äta saltad östersjösill på fredagsmyset kanske?
Rickard, Italien som varit en god nettobetalare sen början likt S är kanske ett dåligt exempel.
https://ec.europa.eu/info/publications/technical-briefing_en
@Ben dover du har helt enkelt curlat din avkomma för mycket. För Mina ungar rå klyftpotatis detsamma som chips, och salt? För förnimmelse av sälta används med fördel lite aska från den öppna spisen att strö över födan(ej på "chipsen", man vill ju som sagt undvika curling)
@B2B ser nu att mitt inlägg är otydligt och lätt kan missförstås. Inte.min avsikt att pekat ut Italien(som du mycket riktigt påpekar är en sk Nettobetalare) utan mer tydliggöra att Sverige inte bara är "export beroende" utan även "import beroende " .
@Rickard L:
Ett tips där för att curla dem ännu mindre är att skippa askan och ge dom näsblod för sältan istället.
Ja, det var roligt att M la ner sina röster, han Ubbhultaren fick ju online-gängspö av nationens samlade svärjis-intelligentia, vilket var ytterligt underhållande.
Aha, det fans en vidare beskrivning av skeendet, jag tackar!
Bara att gratulera Britterna till att inte behöva vara med i detta härke till socialistisk union.
De är säkert jättenöjda att ha blivit av med alla arbetstillfällen.
Jag tror inte på socialism och planekonomi. Inte inom länder och inte mellan länder.
Jag saknar en ärlig diskussion om varför budgetar alltid tillåts öka på utgiftssidan.
Det gäller såväl kommun, region, stat som EU.
Ta flyttkarusellen mellan Bryssel & Strasbourg t.ex. Varför tillåts den hålla på? Kostar massor, både miljö och pengar.
Frankrike som blockerar frågans lösning.