Ett sätt att få ihop de pengar som behövs till den egna insatsen på 15% av köpeskillingen som bolånetaket kräver för att du ska kunna låna pengar till en bostad är att bo kvar hemma hos föräldrarna under högre studier efter gymnasiet, men maximera studielånen och spara dessa. Därmed bör man få tillräckligt med pengar för den egna insatsen på en första lägenhet.
Etta på Östra Eriksbergsgatan för 2 150 000:- kanske? |
Bolånetakets 15% till en egen bostad kan i ett storstadsområde handla om t ex 300 000:- SEK för en etta om 2 000 000:-, vilket för många kan vara svårt att spara ihop. Alla har inte heller välbeställda medelklassföräldrar som kan ta lån på sin egen bostad eller nitiskt sparat pengar till sina barn under deras uppväxt.
En variant för finansiering är därför att plugga på universitet och högskola, men bo kvar hos föräldrarna under tiden. Istället maximerar man sina studielån och sparar dessa pengar.
Studiestödet är ett bidrag på 3 312:- SEK per fyra veckor, vilket bör täcka mat, en tusenlapp till föräldrarna för boendet och en tusenlapp till studierna.
Därutöver finns möjligheten att låna 7 616:- SEK per fyra veckor.
Normalt är en termin cirka 20 veckor, dvs 40 veckor på ett år.
Om man studerar heltid i fyra år kan man alltså utan avkastning spara ihop 7616*10*4=304 640:- kronor. Studerar man t ex en fyra och ett halvt år lång utbildning som exempelvis civilingenjör får man ihop 7616*10*4.5=342 720:-
Dessa summor bör duga till den egna insatsen till en egen bostad. Det kan också finnas möjligheten att läsa sommarkurser och ta ytterligare lån. Eller för den delen jobba på sommaren och spara de pengarna till bostaden när studierna är över.
Metoden fungerar förstås bara för den vars föräldrar bor nära en universitet- eller högskoleort och gynnar således främst de som redan bor i en ofta större stad och är inte tillgängliga för de som bor i provinserna.
Studielånet är mycket förmånligt med just nu en ränta på endast 0.05%, men ska betalas tillbaka. Det ska dock även alternativet blancolån göra, och blancolån har högre avbetalningstakt och betydligt högre ränta än studielånet.
Ovanpå ovanstående kan man också tänka sig att få avkastning om man investerar t ex fonder, men eftersom tidshorisonten är så kort är detta mycket olämpligt – risken finns att man behövde pengarna till lägenheten när marknaden har kraschat. Aktiemarknaden ska man investera i på 8 – 15 års sikt, inte 1-4 år.
Vad får man då idag för ovanstående?
304640 räcker till 15% på en lägenhet värderad till 2 030 933:- SEK och det högre beloppet räcker till 2 284 800:-.
I Göteborg finns en tvåa på 58 m2 på Tritongatan 6 i Gårda utlagd för 1 995 000:- SEK. Det är ett mycket fint läge nära evenemangsstråken, kollektivtrafik och några minuters gångavstånd till Avenyn. I Malmö kan man få en tvåa på 54 m2 på Flöjelgatan 4 i Västra Hamnen utlagd för 2 195 000:-. I Stockholm kan man få en etta på 22 m2 på trendiga Södermalm med gångavstånd till Nytorget utlagd för 2 175 000:- SEK.
Men det krävs alltså att bo kvar hemma hos föräldrarna ytterligare fyra år eller mer, med allt vad det innebär för bland annat det … sociala umgänget. Fast det är klart, man kanske kortar livslängden på päronen med ytterligare några år och får därmed ut sitt arv lite tidigare.
131 kommentarer
Civilingenjörsutbildningen är på fem år nu för tiden så det blir ännu mer pengar att spara…
Men ja, detta är ett utmärkt livshack för den som studerar idag. En extra bonus är att den låga räntan är baserat på, om jag minns rätt, senaste tre årens genomsnittliga upplåningskostnad för staten (dvs "statslåneräntan") — så eventuella räntehöjningar slår igenom med fördröjning så man har gott om tid på sig att parera.
Alternativt kan man bo billigt i kollektiv eller korridorboende, med fullt studielån kan det ändå bli pengar över, särskilt om man jobbar lite vid sidan av. Krävs inte många timmar för att det ska bli bra göttepengar för en person med studentstandard.
Joakims upplägg ovan körde jag på. 1800kr/månad var hyran inklusive internet, fri hyra på sommaren. Korridoren räknades som ett hushåll, dvs en TV-avgift. Studiemedel på 7000kr + 5000kr ifrån extrajobb inom handels på ackord på helger, 30-40kkr på somrarna. Efter nästan 6 års studier -> 0kr studielån samt boende i en 2:a BR på Möllan. Några år senare blev Möllan trendigt och dyrt, då flyttade jag.
Ja alla kan ju inte bo i Möllan fast man kan ju låtsas:
https://open.spotify.com/track/1dGAOSW9vztfm7LuiIVCJn?si=Cf3HAoWuSiu2kmqjom2v4Q
5 år, lär man sig mer nu eller anpassing till andra EU-länder? Eller har den gjorts längre för att eleverna presterar sämre. Den förenklades ju rätt mycket redan på slutet av 90-talet. Analysen t ex gav förr 6hp, men ändrades till två block om 4+5hp så det var rätt enkla poäng.
Östergren, vilket öde. På Möllan, heter det väl. Varför vet jag inte. Ser på stadsdelen med lite andra ögon nu, kan man säga. Förlorad sin charm, och är mest smutsigt. Nyårsafton är dock en speciell upplevelse.
Ja, insåg mitt misstag efter postning gällande på Möllan.
Exakt så B2B, det låter yttest bekant…. hade också första åren korridor, cirka 2k/mån hyra 9 månader om året med studiemedel 7000 kr/mån, sedan extrajobb + sommarjobb = överskott. Det blev bra. Har bott i Malmö med, dock inte på just Möllan…
Möllan har aldrig varit charmigt, det är ens egna toleransnivåer för frityrstank, råttor och nedskräpning som sjunker.
@Back2Black Gubbagnäll piggar alltid upp men det handlar om en sorts europeisk harmonisering.
Googla "Bolognaprocessen"
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bolognaprocessen
Bodde i en studentetta på 18 kvm. Jobbade kvällar/helger/lov under nästan hela studietiden (vilket såklart sågs som en merit av potentiella arbetsgivare när man väl tog examen). Maxade studielånen och sparade dessa (i fonder).
Tror dock att det krävs en viss typ av personlighet för att klara detta. Folk i gemen som man berättat om detta upplägg för genom åren tycker att man är galen "du har ju massa lån!". Jo, men jag har ju minst lika mycket sparat.
Det var inte länge sedan Sverige var det land där ungdomarna flyttade hemifrån tidigast av alla – och jag växte upp granne med den kommun där flickorna flyttade hemifrån allra tidigast av alla, i princip i genomsnitt redan tidigt under gymnasietiden.
Ack ja, på den tiden var allmännyttan och de kommunala bostadbolagen fortfarande lite mer än bara bidragstagareförvaring mellan valrörelserna.
Det är vi fortfarande. Man måste inte äga en lägenhet för att flytta hemifrån. Även andrahandskontrakt eller studentlägenheter är flytta hemifrån.
Eller så startar man ett företag och jobbar parallellt med högskolestudierna. När jag tog min civilingenjörsexamen var jag skuldfri och hade en sisådär 350k på kontot. Och då hade jag bodde inte hos föräldrarna under studietiden.
Tack för din feedback. EXAKT så går det för alla som startar företag och jobbar parallellt med det under högskolestudierna.
Observera att detta är Sverige, landet där alla lyckas med allt.
EXAKT, Östergren. Skrev ju det.
Som jag skrev i en tidigare tråd gällande aktiemarknaden och studielån.
Ska man in på aktiemarknaden är det väl utvalde IPO som gäller vilket innebär att studenten är likvid i SEK förutom vid noteringstillfället.
Idag noterades ACQ (upp 6%) samt Idun (+84%). Som alla vet är det svårt att få dessa vinstlotter men ett försök skadar inte.
Glöm inte att alla tjänar pengar på bostäder, aktier och bitcoins. Alla är vinnare, den Svenska modellen. De 400 000 skuldsatta hos kronkalle kanske kan ge en annan bild.
Vi har en befolkning där 50% inte har ett arbete.
Av de 50% som har ett arbete anses hälften vara tärande.
Återstår 25% som är så jävla bra att de måste berätta det i tid och otid.
👍👍
Här är vi samlade, och blir retade för att vara nån slags elit. Vi alltså nedbrutna offer, som hela tiden måste hävda oss med våra bostadskarriärer, höga IQ, snygga fruar, bitcoinförmöghet etc. Tur man inte umgås privat med likasinnade det kan ju få permanetena långtidseffekter, likt pesten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sen ställde sig alla upp och gjorde honnör.
Alla är helt enkelt bättre än genomsnittet, på alla fronter.
Östergren, går du på en par-/familjemiddag i ett välbeställt medelklassområde. Så är det nästa 100% säkert att bostadspriserna kommer upp på tal. Det övriga som IQ, aktier etc är inte okej att prata om. Barnens framgångar i idrott och skolan kommer säkert upp till samtal.
Jag umgås i tre olika klasser, så jag hobbystuderar fenomenet med fascination. De som tjänat de riktigt stora pengarna, brukar faktiskt vara mest lågmälda. Alternativt de som sitter fast hos fogden och förnedringskassan.
Sen åkte vi alla på svartklubb till Rasmusgatan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
B2B, Förnedringskassan? Jag brukar kalla dem "Förskingringskassan". Förut fick man sjukpenning ganska lätt, men sedan blev det nästan tvärstopp på sjukpenning.
Marjatta, kärt barn har många namn. När tre specialistläkarintyg inte räcker, så förnedras verkligen alla inklusive expertis. Och sen klagas det på fastighetsskatten som är internationellt låg på nästan ett skrattvisande sätt. Jaja vill man bygga klyftor, så går det bra nu. Problemet är att många inte ser den stora bilden utan hakar upp sig på små detaljer som passar de själva. Lite som att kissa i byxan.
Om man inte pluggar och jobbar heltid så tar det 1½ år att spara ihop till en gedigen insats, givet att päronen är schyssta och låter en bo hemma gratis den tiden efter gymnasiet.
Energi-, industri-, el- och bygglinjerna på gymnasiet är de mest underskattade utbildningarna som finns. Flertalet vänner som gick rakt ur 3an och efter ett halvårs praktiklön (12-14kkr har jag för mig) degade in nästan samma summor som en annan fick som ingångslön efter sina studier. Dröjer väldigt många år innan en vidareutbildad hämtar igen det lönetappet.
Dessutom är många av dessa jobb sådana där en kortare utbildning senare karriären kan bli ett snabbsteg in i tjänstemannarollen.
Alla i bekantskapskrestsen som gjorde detta har antingen blivit av med jobbet, fått omskola sig för att kroppen tagit slut eller för att de lessnade på att hela tiden jobba åt jobbiga kunder.
Det var lätt att vara avis när man pluggade. Nu är det istället de som är avis. Det är väldigt få som orkar gå och knega treskift eller som montör hela livet.
Det är då det är lagom att sadla om till projektledare/arbetsledare/konstruktör.
Den som skrev "demos" på 80-talet och bläddrade i matematikböckerna för att lära sig trigonometri etc på mellanstadiet. Klarar sig väldigt fint nu utan utbildning. För den som hade det som intresse och blev duktig så är löner runt 70-100k ingen ovanlighet direkt.
Svårt för en student att köpa och bo i lägenheten i Göteborg, den är avsedd för 55+
Kanske skulle den vara dyrare om det inte var 55+?
Rättning, CSN lån skall inte alltid betalas tillbaka: det kan avskrivas pga dödsfall, ålder, pga vissa fortsatta studier eller "synnerliga skäl". Det är fantastiska villkor jämfört med i princip alla andra lån, så idiotiskt att betala tillbaka CSN lånet innan varje övrigt lån är avbetalt. https://www.csn.se/betala-tillbaka/betala-tillbaka-studielan/avskrivning-av-studielan.html#h-Nardukanfadittlanavskrivet
Antalet ungdomar som planerar att flytta hemifrån efter döden torde vara begränsat… 😛
Tjänar du hyfsat som eliten här, så är det numera nästan omöjligt att inte betala av den. CSN-lånet påverkar ens kreditvärdighet också. Sen tyckte iallafall jag att det var skönt att bli av med den skulden. En påminnelseavgift kan vara rätt saftig.
@Karl-Bertil, du kan väl inte välja när du vill betala av CSN lånet? Iallafall inte när jag hade CSN lån. När de registrerade att jag hade inkomst så började räkningarna komma året efter baserat på förra årets lön. Så det fanns åtminståne inte då någon chans att bestämma avbetalningstakt såvida du inte sänkte din lön frivilligt. Eller missförstod jag dig?
Ja, rätt saftig påminnelseavgift. Har inte kollat just nu men har för mig att de skickar ut påminnelse två gånger (450kr + 450kr), och sedan om man inte betalar så blir det ju Kronofogden.
Man kan välja att betala av skulden snabbare dock.
Det vill säga Kronofogden om man bor i Sverige. Med de boende utomlands får ju CSN försöka driva in pengarna på annat vis.
Påminnelseavgifter slipper man enkelt med autogiro, och man får ta studielån fritt upp till 47 år ålder och med begränsningar efter det, och avbetalningen är kopplat till ens inkomst så visst finns det folk som inte hinner betala. Kan väl enas om att det är mindre smart att betala av snabbare, förutsatt att man inte har problem att administrera cashflow. Sen får man ju inte glömma att det dör ett gäng människor i förtid fortfarande, och då är CSN super jämfört med delat bolån som tas över av bättre hälft.
Nedsatt belopp är ju också en möjlighet som oftast beviljas för de som har det knapert.
Såhär i coronatider när det på vissa håll pratas om en väntad ökning i antalet skilsmässor, vill jag påstå att det kan finnas en uppsida i att betala av sitt CSN-lån.
Gunanr, kanske inte det första man betar av dock. Bättre att bli av med bilån och kontokrediter först. Gjorde denna resa, gjorde mig av med en halv miljon i krediter och lån, och fick därefter bättre lönelöfte. CSN-lån är rätt snälla i jämförelse.
Jag betalade av studielånet från min första universitetsutbildning extra snabbt. När jag långt senare var sjukskriven pga förslitningsskador, orsakade av arbetet, och som opererades på sjukhus, satt jag på universitetet och lyssnade på kurserna varje dag under ett helt år, utan att labba eller tentera. Jag tror att den möjligheten är numera borttagen.
Min nästa högskoleutbildning finansierades av min dåvarande arbetsgivare och nu finansierar jag mina forskarstudier med ett industrisamarbete. Fast universitetet tog alla mina industripengar, som jag hade slitit jättehårt för, till sina snabbt växande underskott. De ökade sedan min arbetstid till 10 timmar om dagen, konstant. Men industrin vägrade betala universitetets snabbt växande krav på pengar och jag beordrades av professorn att avlägsna alla industrins grejer därifrån, vilket jag gjorde. Därför både jobbar och forskarstuderar jag på distans. Fast de sa först, att jag hade studerat färdigt hos dem, men de ändrade sig sedan.
Min institution på universitetet hävdar fortfarande, att jag stal alla deras pengar, eftersom de inte längre kan skicka fakturor på sina accelererande underskott till industriföretaget, som jag jobbar åt. Personalen på universitetet säger, att de VET, att de hade fått precis alla pengar, som de behövde, från min nuvarande arbetsgivare. Det är helt olika arbetskulturer på dessa två ställen, på industrin har man bara en 15 min. betald rast på morgonen, medan på min institution på universitetet är alla tre raster en timme långa, precis som de var på Astra Zeneca.
B2B.. nu pratar jag om tiden innan separationen.. efter separationen kan jag inte se någon större mening med att betala av csn före andra lån.
B2B.. nu pratar jag om tiden innan separationen.. efter separationen kan jag inte se någon större mening med att betala av csn före andra lån.
Min spaning är en av högskolestudier kommer ske fortsatt på "distans" i framtiden. Covidiotin har ju visst att det går alldeles utmärkt att bedriva högre studier på egna (eller föräldrarnas) kammare.
Den ena av mina barn gjorde precis så när hon studerade, sparade alla studiemedel, och jobbade extra på helgerna. Sen flyttade hon till en BRF nyproduktion med sin kille, och har sedan gjort en rätt enastående bostadskarriär helt utan föräldrainblandning.
Den andra orkade inte studera, men ville flytta, så där chippade vi in 300k till insatsen. Det har noterats på papper så att det ifall vi dör inte blir några arvstvister. Hon kan betala tillbaka när hon har möjlighet utan att dra ner på något, eller vänta tills vi dör och få lite mindre i arv.
Bostadskarriär, ja jävlar, blir lika provocerad av det som bostadsbubbla 🙂
Bostadskarriär är iallafall verklig för många. Bostadsbubblan är mest ett narrativ vissa som stått på perongen hoppats på nu i snart 20 år. Att tjäna pengar och samtidigt leva i lyx och flärd är öppenbarligen provocerande. Förstår inte hur man kan vara så lättprovocerad faktiskt, grundar sig såklart i sin egen osäkerhet som så mycket annat. Börsen och BTC borde väl på samma sätt vara minst lika provocerande. Själv glädjer mig åt vänner som idag är bortom dollarmiljonärer efter försäljning av företag eller BTC eller fastigheter. Det Svenska jante sitter visst hårt hos många. Bostadsbubbla eller inte. Vi får se ifall utfallet blir som förväntat även detta år dvs 10-15% upp 😉
Du missade 🙂
Ja missade delar av "bubblan" i mina stundentår ja. Men inget jag ångrar. Mycket annat jag missat för övrigt. Men mitt glas är alltid halvfullt 🙂
Studenttiden är nog ändå den roligaste tiden, två stöl för 15kr under happy hour hjälpte kanske till. Korridorslivet hade sin charm och går faktiskt inte att mäta i pengar längs memory lane. Nu när man arbetar dagligen framåt småtimmarna i sin ensamhet, tänker man lite annorlunda på pengar.
Östergren, har nån kommentar till detta pinsamma inlägg – https://kortsikt.com/2021/03/24/var-ar-bostadspriserna-pa-vag/
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pinsamt? Jag har väl inte kommenterat, först då pinsamheter infaller. Dricker tjeck så nu ska jag vara tyst. Trevlig kväll.
Huvudargumentet är ju fel. Det har du inte kommenterat.
Trevlig drickande, dricker själv BiB så jag bör snart vara tyst. Lägger mig 22 dock.
Generellt tycker jag Jonas är bäst i Sverige. Kanske inte är hans bästa stund men sånt händer.
Ja sånt händer. Igår gjorde jag själv bort mig några gånger. Tycker det är kul faktiskt. Jobbar nu med så många autismspekrum kollegor så man lär sig att vara ödmjuk till sina begränsningar.
Vad är Jonas bäst på?
Förlåt. Goofy är nr 1. Jonas nr 2.
Något är väl alla bäst på men i mitt fall är inte ekonomi min starka sida.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du får lita på mitt urusla omdöme. Jonas är den enda jag följer i Sverige gällande finans.
Ok, du har min respekt där. Jag litar på dig angående Jonas. Skall hålla span på den bloggen. Saknar tyvärr börspengar, då jag gått all-in på alla andra "bubblor". Bor iaf bra.
Att sakna börspengar är helt rätt i en tid då vem som helst kan få pengar utan att jobba för det.
@Östergren: Du följer ju även Sveriges största oberoende blogg inom ekonomi där bloggarens ambition är att ha fel i allt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ska väl tilläggas att jag är på bubbelsidan, fast inte nu då. Smarta pengar strömmar fortfarande in
Bostadsbubblan spricker när folk blir av med jobben i större omfattning samtidigt som amorteringskraven återinförs.
Om folk blir av med jobben så är alternativet att sälja ett billigt boende och flytta till en dyr icke existerande hyresrätt?
@Stefan: Corona var knappt en kris men vi slapp ändå amortera. Vi kan bara spekulera i vilka åtgärder som hade vidtagits ifall vi fått massarbetslöshet istället.
Tillfälliga utökade räntekostnadssubentioner
Inget amorteringskrav
o.s.v.
Du får det att låta som det hela vore över?
Vad händer med priserna på marknaden om folk börjar mass-sälja och lånekraven höjs?
Lägg till återinförd fastighetsavgift
Jag ser inte det framför mig helt enkelt. Varför skulle någon vilja sälja till förlust för att flytta till en hyresbostad och betala mer i månadskostnad plus betala av förlusten som då omvandlas till ett lån utan säkerhet med förhöjd ränta?
Fastighetsskatt spekuleras det i nuläget. Det är inte spikat. Tror knappast att det går igenom utan att det är villkorat med något annat som stödjer barnfamiljen.
Får en annan också tillägga att den "fastighetsskatt" som diskuteras egentligen är:
* Beskatta boende likt ISK –> inbetald skatt "dras av" mot reavinst –> nödvändigtvis ingen skillnad mot idag för den som vill göra en exit
* Kombinera den nya skatten med MASSIVT sänkta skatter på inkomst av tjänst –> med viss sannolikhet plus minus noll för majoriteten mitt i livet med jobb, villa och barn, de som köper och sätter marknadspriset
* Någon form av tak mot inkomst –> nödvändigtvis ingen skillnad mot idag för den som är pensionär (även om vi kommer att få läsa om ett och annat corner case i Aftonbladet)
Rent generellt är nog inte Villaägarnas riksförbund bästa källan för det här…
Har du ingen inkomst (som motsvarar 4.5 ggr värdet på huset) så lär banken vilja ha annan säkerhet eller helt enkelt be dig flytta om dom inte anser du ha "råd" att bo kvar.
Minskad skatt på inkomst spelar inte så stor roll om du inte har någon.
Extrema scenarier? Temat är väl Prepping.
Sven-Erik. Tack för ett balanserat inlägg.
Som sagt…..villkorad fastighetsskatt. Är det någonting man ska vara rädd för så är det aktievärderingarna. Det kan ta 13 år innan man återhämtar sig realt (baserat på data sen 1970) ifall man inte kör DCA utan går all in nu och tänker att det är säkrare än "bostadsbubblan". På 90 talet när Sverige höll på att konka som land p.g.a. bostadsbubblan, skulderna och SEK-shorting tog det 6 år för fastighetsprisindex att återhämta sig.
Goofy. Oavsett om det gäller fastigheter eller aktier är det obligationsmarknaden som sätter priset på f och a.
Vad gäller guld är det realräntan och CB som sätter priset.
Jag förstår att folk tycker det är jätteroligt att säga bubbla om diverse tillgångar. Om det är relevant att använda termen i något sammanhang är det gällande obligationer och centralbanker.
@Stefan Det du ska ta med dig från mina funderingar är kanske främst hur den föreslagna skattereformen förväntas påverka bostadsmarknaden i stort. Du antydde att återinförd fastighetsskatt tvivelsutan skulle påverka priserna nedåt. Jag försökte bara nyansera det resonemanget.
Att det existerar fattigpensionär som kommer tvingas sälja sina obelånade +20 milj. villor är kanske inget vi behöver diskutera? Det kommer bara mynna ut i en moralisk diskussion huruvida det är synd om de eller inte.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sedan 2007 så är alla Masterutbildningar (Civilingenjörsutbildning är en master men en master är inte en Civilingenjörsutbildning) 5 år långa.
Modus operandi att ta fulla lån, bo hemma och investera pengarna på börsen förekom även på min tid med högst varierat resultat (IT-kraschen).
Skulle inte kunna ske idag, alla som spekulerar på börsen/bitcoin är VINNARE!
Precis som då (1999).
Fan va folk tyckte de var heta på den tiden.
Ja, det var i sanning en märklig tid, å ena sidan var allting med internet jättebra, å andra sidan lite oklart exakt HUR det var bra.
Arbetsmarknadsdagarna 98, 99. Många tog följe på Birgersson efter bara nåt år på högskolan. Schysst lön, bil aktier direkt. Vad kunde gå fel då som nu?
Jag hörde sådana skrönor av äldre studenter som tog studielån före 1989, när villkoren motsvarade att staten kastade pengar på studenterna och inte ens brydde sig om var de flög iväg.
Jo, jag hade CSN både före och efter -89 och det var ju viss skillnad om man säger så.
som någon påpekade ovan så fungerar det ännu bättre att bo spara ihop till en insats om man skiter i att plugga och istället skaffar sig ett jobb, men lever som en hemmaboende student. ca 2år borde räcka då… å tänk om man dessutom har en partner..
De ungdomar som haft ett jobb under corona har haft superläge att spara pengar eftersom de vanligtvis nödvändiga nöjena charter och nattklubbar med tillhörande krav på senaste modet, varit begränsade..
Å andra sidan är det väl faktiskt kanske svårare att få en anställning som ungdom nu under corona. Mycket service och sånt som går på knäna. Så, grattis till den som faktiskt får ett jobb, så klart.
Bara 24% ungdomsarbetslöshet, förvisso inklusive studenter men så jävla kul och lätt är det inte.
Lite halmgubbe här eller?
vill man ha jobb men inte får något jobb så är det väl avsaknaden av inkomst som stänger dörren till bostadsmarknaden snarare än de höga priserna och (för de som står utanför) de tuffa lånereglerna.
Skyller på sen lunch som intogs nu.
Eller så ser man till att det byggs ett vettigt antal hyresrätter så kan *alla* ha möjlighet till ett schysst boende oavsett om de är student eller ekonomiskt oberoende…
Visst har det sina fördelar att köpa bostad om man har fast inkomst och planerar bo kvar på samma ort ett längre tag… Men om inte så är hyresrätt ett bra alternativ då man snabbt kan flytta utan att stå en ekonomisk risk vid ev marknadsmedgång.
Vet du vad hyran på en nybyggd 1-2:a betingar i dagens samhälle?
Jag tror han menade att "nån annan ska betala"
Marknadspriset för en icke-central nybyggd liten tvåa i utkanten av Malmö kostar 9300kr. Inte konstigt priserna rusar vidare med dagens räntor.
Det tenderar att bli dyra hyror när alla ska få allt serverat med förtur på kontrakten, helt utan motprestation och "någon annan" som betalar räkningen. Men Sverige är ju ett jämlikt samhälle där visa är mer jämlika än andra.
9300kr är inte förtur, utan marknadhyra. Vilket numera är det normala på nybyggen. Annars gäller kötid eller kontakter. Står själv i kö, så om 35 år kan jag nog få en schysst central lägenhet. Känner dock privata fastighetsägare i staden, så tids nog är hyres en fin affär för att frigöra X miljoner. Men det är definitivt inte nu i denna rusning.
Exakt. Marknadshyra är baserat på vad "marknaden" är beredd att betala, en del av den marknaden är kommuner med anvisningskrav på lägenhetskontrakt. Så du och dina eventuella barn får nog vacker stå en stund till i kön.
https://www.regeringen.se/artiklar/2016/02/fragor-och-svar-om-lagen-om-mottagande-av-vissa-nyanlanda-for-bosattning/
"Kommuner har även rätt till ersättning för hyreskostnader som uppstår från det att en bostad anmälts tillgänglig ….
Alla kommuner har därtill rätt till en grundersättning på 221 500 kronor …
"
Det finns någon som är beredd att betala dubbelt så mycket än "marknadshyran". Vem tro du får kontraktet?
Att få en HR på dessa nivåer går på två röda. Tro mig. Finns ingen mening för mig dock, jag betalar 7k för en fyra. Motsvarande icke-centrala fyra kostar dubbla drygt. Jag bor centralt. Ingen bubbla alltså.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Såg en svensk film från 70-talet, en kille som muckat och han fixade ett bra jobb och billig lägenhet på någon dag. En helt annan tid, men vad är det egentligen som gjort att det inte är så längre?
958 lediga lägenheter i Stockholm hittar du här
https://www.hyrabostad.se/stockholm/
Jobbet får di fixa själv.
Häpnadsväckande, jag trodde att det var omöjligt att hitta bostad i Tjockhult. Men det verkar ju vara riktigt rimliga priser.
Sossarna är så körda.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Att bo hemma under studietiden må vara ekonomiskt fördelaktigt, men man går också miste om en hel del. Jag minns min studietid som rolig och ganska bekymmerslös tillvaro med kompisar och fester osv. Mycket tack vare att många bodde nära varandra i studentområden. Hade inte varit lika lätt om man behöver passa buss/tog etc för att komma hem varje kväll (såvida man inte har tur och föräldrarna bor nära)
Jag skulle inte vilja byta åren med studentboende mot några hundratusen på banken. Man måste ju leva lite också.
Håller med, saknar pris.
Nationer, korridorsfester, husfester, villiga utbytesstudenter saknar motstycke alltså. Att bo i mammas källare i bästa åldern saknar i princip värde.
LTH verkar kul. Så roligt var det inte på CTH med 97% män.
Goofy 97%? Det var väl 25% kanske som var kvinnor, men många av dessa läste arkitekt och väg och vatten. Därför bosatte man sig i centrum på S Esplandaden för att jämna upp oddsen till att få ligga varje vecka :). Eller nåt. Generellt var det mer kvinnor som läste, så det fick man förstås ta fördel av. Vi tekniker stod inte så högt i kurs dock, men sa man att va medicinare så gick det bättre.
Eftersom jag läste mycket medicin så gick det faktiskt rätt bra ;). Ingen misstrodde mig iaf.
Grymt bra med 25% kvinnor. När jag började framgick det efter några öl att hälften av grabbarna var oskulder eller i princip oskulder trots en medelålder på runt 30. Att ligga med olika tjejer varje vecka i 5 år är duktigt. Det lyckas inte ens en vän med som är dörrvakt 190 cm fotomodell och mångdollarmiljonär med 🙂
Nja så bra var det inte. Men det blev ett uppsving ifrån låga nivåer kan man säga :). Ligger nog nåt i det du skriver, civ.ing oskuld tiĺls 25 år nog inte ovanligt. Säkert bra för kärnfamiljekonstellationen i medelklassen. Vissa andra går dock vidare efter några barn.. Då vi inte nöjer oss.
@B2B: Men ingenjörerna är en del av näringskedjan. Det är oftast den yrkesgruppen som mättar dom ensamstående mammornas hunger.
Skönt vi är en del av näringskedjan, varir så mycket snack om elit. Mättar ensamstående mammornas hunger låter då bättre
Ska börja studera snart. Har inte möjlighet att utföra detta upplägget då mina föräldrar bor långt från relevanta universitet, men jag kommer nog maxa mina låna i vilket fall. Den svenska kronan lär vara bolivares värd strax efter att jag är färdig i vilket fall.