Icke-inflationen fortsätter sitt segertåg över Sverige. Senast har nu Nacka kommun höjt sina VA-taxor kraftigt. En läsare rapporterar en höjning med 18%.
![]() |
Starka scener i Nacka när vattenpriserna höjs med 18% |
Exakt hur mycket taxan höjts generellt kräver antagligen timmars arbete att röna ut, eftersom Nacka kommuns horder av anställda kommunikatörer gjort det så svårt som möjligt att faktiskt få fram siffror. Men med lite grävande så bekräftas höjningen till 34:42 SEK per m3 vatten, från tidigare 29:17 SEK. En liten nätt höjning på 18%.
Sveriges VA-infrastruktur är som bekant fånigt eftersatt och ersättningstakten i systemen ligger i intervallet 200 – 300 år. Kapaciteten går också allt oftare i taket, då man inte byggt ut i takt med t ex nybyggnation. Att höja 18% är kanske i själva verket i underkant, utan det lär behövas fler höjningar i samma storleksklass för att få ett stabilt och bärkraftigt VA-system.
Men någon inflation blir det förstås inte. Man substituerar ju bara i KPI-beräkningarna genom att flytta någonstans där taxan inte höjs, eller kanske dricka Coca-Cola istället som kanske gått ner i pris?
41 kommentarer
Jag gissar att priset avser villaägare. Brukar vara betydligt billigare för lägenheter. Drabbar nog ingen fattig poolägare.
Så är det ju §§30&31 i LAV gör ju att man är rätt tvingad att fördela det så. Ska jag bedriva lobbyism så kan man fundera på om pooler och industriförbrukning ska ingå i kommunernas skyldigheter enligt LAV.
Det är redan förbjudet att fylla poolen både med brunns-och kommunalt vatten, åtminstone i vissa områden och på vissa tider på året. Myndigheterna vill att man beställer en tankbil, men var kan den hämta sitt vatten? Mälaren? Jag nivå-höjer med kommunalt vatten, 6 m3 är för liten mängd att beställa en hel tankbil för.
Men kommunens vattentorn blir nästan tomt allt oftare och ett nytt torn byggs nu. Förbrukningen ökar med 70% under de varma, soliga dagarna.
Kommunen skriver:
Det är alltså inte tillåtet att fylla en pool eller badtunna med grundvatten från din egna borrade brunn eller från en samfällighetsförenings gemensamma brunn. Orsaken är att det är så pass stora mängder vatten som behövs tas ut ur de hårt belastade grundvattenmagasinen.
Fel, kommunen har inte rådighet över vattenverksamheten enligt MB (alltså när det gäller egna brunnar). Det är LST som har den funktionen. Förklara detta för din kommun.
Skönt med sådana här lite sossiga kommentarer. Proletariatet bor ju i illa eftersatta pörten medan överklassen har lyxpool.
Oavsett, så blir det dålig stämning i grannskapet när vattnet sinar, blir missfärgat eller luktar konstigt.
Det är verkligen en bra fråga om lagen om vattentjänster borde ändras? Kommunens VA-verk kanske inte ska behöva ta ansvar för att försörja industrier som ofta är storförbrukare med billigt färskvatten utan den frågan får lösas i annan ordning med mer marknadsmässiga priser.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför skulle industrier som är storförbrukare av vatten vilja köpa dyrt renat dricksvatten när de ofta bara kan pumpa upp vatten själva? Vilket är vad i princip alla industrier som är storförbrukare av vatten gör.
Tim:
Frågan om hur mycket vatten som storförbrukaren får ta ur vattentäkten prövas och man får tillstånd för det.
Förhoppningsvis är förhållandena före tillståndsgivning väl utredda så det inte uppstår problem för omgivningen med t.ex. för högt grundvattenuttag eller sänkning av nivå i vattendrag.
Dvs omgivning skyddas mot att storförbrukaren inte har full frihet att ta ut hur mycket vatten som helst.
Nä, nån vidare inflation blir det nog inte av raden med anekdoter.
För en annan anekdot, min allra största utgift – hyran – höjdes med otroliga 0% vid årsskiftet, och kommer sedan höjas med omkring 1,2% vid halvårsskiftet, för en årlig prishöjning på tunga 0,6% ungefär.
VA-taxornas vikt är rätt liten, men det är sant som nämnts, man kan nog tänka sig stora höjningar framöver procentuellt sett.
Hyr du?
Ja, åtminstone just nu. Det är väldigt likartad månadskostnad när jag jämför med bostadsrätten tvärs över gatan (samma hustyp, samma arkitekt) så det känns helt OK.
MeN BoSTadSkarrIÄreN?!?!?!
Jag och kompisen Jar-Jar Binks har lyckats minska vår årliga el-konsumtion från 19.000 kWh till under 11.000 kWh under det senaste året. Det är en ganska rejäl minskning.
Vattenförbrukningen är knappt 50 kubik/år. Min pool med 26 kubik vattenvolym står för en stor del av förbrukningen med nivåhöjningen i början av sommaren och ersättningen av vatten som har avdunstat, det kan vara någon kubik/dag under varma dagar. Backspolningen kräver också mycket vatten, men jag brukar göra det när det har regnat och det är för mycket vatten i den.
Jag har inga sådana ambitioner, Lars? Vet inte om du fått för dig något annat av någon anledning.
I work at customer service for a phone company
I make twelve bucks an hour but that's all I need
I live in a small RENTAL apartment on a quiet street
I don't go out too much, I like to watch TV
I can't afford a car, I use public transportation
I don't mind, I read 'til I reach my destination
Sometimes a newspaper, sometimes a book
The amount of money I save, the shit is off the hook
Jag är ironisk, Joakim. TÄNK ALLA MILJONER DU MISSAT!
Joakim verkar mera köra börs och jobbkarriären?. HR är en underskattad boendeform anser jag. Perfekt när skiten träffar fläkten t ex.
När eller om?
Ah du menar så Lars, jaja. Jag klarar mig. Det är som nämnts, börs/jobb funkar utmärkt. Poängen från början var bara att priserna inte stiger särskilt snabbt, inte ens när taxorna är inbakade i hyran, eftersom andra saker stiger ganska långsamt.
Olika. Icke-delat ägande, stabilt jobb och barn i skolåldern = BR/Villa. Sambo/Fru med barn och delat ägande = högriskprojekt.
Marknadshyra smyger sig på. I det gamla beståndet minskas hela tiden de reglerade lgh, privata fastighetsägare chansar och hyr ut utan förhandling eller hyr ut ännu dyrare till "sociala företag". I nyproduktionen ligger vi redan över marknadshyra skulle jag säga – hyrorna hålls uppe av att kommunerna står för hyror via olika bidragsformer till nyanlända och socialt utsatta som får bo i nyprod. Ingen som tjänar egna pengar vill betala 10500kr för en liten tvåa eller 18000kr för en 4:a mer än väldigt tillfälligt. Hyresbostäderna gemensamma ytor och förråd minskar också hela tiden då man bygger lgh av både vindförråd, förråd och garage – vilket minskar trivseln. Ockerhyrorna privatpersoner tar när de ska hyra ut villan eller lgh ska vi inte tala om.
Är det verkligen ocker och inte precis vad marknaden är villig att betala?
Med en helt annan bostadspolitik som bygger på att enskilda hyr ut med fri hyressättning och bra skatteregler skulle vi ha färre problem på bomarknaden.
18000kr för en central större fyra i Stockholm låter rätt okej. Tror dock det är dyrare än så.
Kan säkert gå mer åt marknadshyrehållet som jag hoppas på, men det har jag hört så länge jag levt. Kanske små små steg när det blir oundvikligt.
För att koppla till domedagsstämningen i pensionstråden, så om vi nu har en politisk majoritet som inför marknadshyror i befintligt bestånd, så har vi nog också en politisk majoritet som inte kvittar tjänstepension mot allmän pension eller höjer skatterna på kapital.
Så det ordnar sig.
@Joakim: Lyssnade på Svtplays nya serie Ekonomibyrån avsnitt "Räntefesten". Vår spirituella ledare Stefan Ingves satt med och kommenterade. Han kallade hyresmarknaden för dysfunktionell och fick uppfattningen om att han inte trodde det skulle bli bättre heller i framtiden heller.
Man får sluta kacka om man bor i Nacka!
Huvudprincipen är att avgifterna ska bekosta sådant som kommer VA-kollektivet tillgodo. Huvudmannen får alltså inte sammanlagt ta ut mer avgifter än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna för hela VA-anläggningen och verksamheten får inte drivas så att den totalt sett ger en väsentlig vinst.
Vi Värmdöbor får ett nytt vattentorn snart, det gamla tornet hinner bli nästan tomt numera innan det fylls på. En sådan investering orsakar sannolikt en rejäl höjning av VA-avgiften. Det byggs väldigt mycket på Värmdö.
Finns också en del som blir billigare, alternativt ger ökande värde för samma summa. Exempelvis TV-apparater, bredband, etc. Porr? Hur värderar man det i KPI? Vad skulle en Volvo 240 kosta att framställa idag, med en utrustningsnivå från 1980? Samtidigt blir exempelvis hus löjligt mycket dyrare på många platser.
Region Stockholm höjde vid årsskiftet avgiften vid specialistläkarbesök från 300 till 400 kr. För de pengarna kan du faktiskt träffa en kompetent specialist på toppsjukhus (godkänt av Joint Commission) i flera länder.
Verkar vara något som går på senare tid. Haninge kommun har höjt m3-priset med ca 11% resp 14% senaste två åren.
Viaplay höjer från 109 kr till 129 kr. Elnätsbolagen vann nyligen en dom som kommer öppna för kraftigt höjda nätavgifter så det är bara att börja substituera till annan likvärdig tjänst/produkt så hålls inflationen nere.
Får väl också slänga in en anekdot här:
En av Kungsängens populäraste kontinentalsängar Lindenäs prisutveckling:
2019: 28590 kr
2020: 34990 kr (Höjning mot föregående år 22%)
2021: 37990 kr (Höjning mot föregående år 8%)
Kungsängen skryter med att dom bygger sängarna själva utan mellanhänder dessutom så det går inte att skylla på underleverantörers prishöjningar.
Skanskas nybyggnadsprojekt Tändstickan är intressant. Man tar en marknadsrisk och släpper lägenheter i omgångar här för att skapa ett efterfrågetryck där man hoppas på att det går att prisdifferentiera sig till högre vinster än vad man från början räknat med. I fösta omgången av senaste etappen (i början av året) släppte man en 3 r.o.k. på 64,5 m2 på våning 2 för 2875000 kr samt en på våning 0 för 2605000 kr.
Nu släpper man nästa omgång där 64,5 m2 på våning 1 kostar 2935000 kr.
Det har historiskt alltid varit så att i nybyggnadsprojekt ökar priset ju högre upp man kommer men nu är den nya taktiken alltså att vänta ut marknaden, analysera omsättningshastigheten och ifall möjligt vinstmaximera. Inflation?
Att fästa tillgångar eventuellt ökar i pris har ingenting med inflation att göra, vad har du fått det ifrån? Stefan kan bekräfta.
RB-Stefan? Boendekostnaden är ju en del av inflationen och den är ett resultat av bland annat bostadspriserna.
Det är en del, men en ganska liten del. I motverkande riktning har du räntekostnaderna.
I nuläget är det en liten del. Skulle räntan stiga snabbt skulle bostadspriserna utgöra ett större problem men också en fin möjlighet för RB att få upp inflationen vilket är alla centralbankers största dröm.
fortsättning på icke inflationen där Spotify höjer priset på familjeabonnemanget med 12 % (från 169 till 189 kr/mån)
Varje år kommer de upp en lapp i trapphuset (hyresrätt). Nu höjer vi parkeringsavgiften med 10-20%.
Btw vi behöver inte förhandla prissättning av parkeringsplats med hyresgästföreningen så f*** you. Ja lite finare skriver dem men andemeningen är densamma.
34kr/m3 är inget ovanligt pris för vatten från VA kollektivet. Jag skulle säga att nu har nacka rätt pris ut till kund, de har haft för billigt vatten och ingen har velat ta tag i detta(politik) utan nu höjder de rejält på ett bräde.