Gårdagens besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve att styrräntan tidigast höjs 2024 och att den så kallade expansiva penningpolitiken med stödköp av finansmarknaderna ska fortsätta skickade upp de amerikanska börsindexen på nya börsrekord och uppgångarna fortsätter mestadels i Asien under torsdagsmorgonen. Dollarn föll och guldet steg på beskedet.
![]() |
Bullen på Vallgatan säger bä. |
Stockholmsbörsen föll under gårdagen där OMXS30 stängde på -0.33% och OMXSPI på -0.80%. Detta gällde dock inte samtliga europeiska börser, speciellt inte tyska DAX som stängde på +0.27%.
Roligare blev det i USA efter att Federal Reserves chef Jerome Powell lämnat ett besked om att man kommer fortsätta stödköpen på finansmarknaden oc inte kommer höja sin styrränta förrän 2024 eller 2023 beroende på hur kremlologerna tolkade det hela. Inflationen i USA ska stabilt ligga på 2.0% procent ändå, eller 2.2% det närmaste året, och USA:s ekonomi ska återhämta sig kraftigt.
Beskedet från Federal Reserve drog förstås upp börserna på förväntningarna med en fortsatt centralbanksdopad marknad. Breda S&P-500 steg +0.29% och Russel 3000 +0.32% och bägge slog börsrekord. Gammelbolagens DJIA steg +0.58% och slog även det börsrekord. Teknikbörsen Nasdaqs Composite-index gick +0.40% men det blev inget rekord där än.
Dollar föll förstås på beskedet om den så kallat aggressiva räntepoltiiken, eller töntiga politiken som andra kan tycka och USDSEK ligger nu på 8:46. guldet tog ett ordentligt kliv från cirka 1728 USD per troy ounce till 1752 USD på beskedet, men effekten för oss svenskar var marginell på grund av fallande dollar och guldpriset ligger nu på 476:- SEK per gram.
De långa amerikanska räntorna steg för tioåringen och längre intervaller, men igår brydde sig inte börsen om detta. 20-åringen och 30-åringen ligger på årshögsta, men tioåringen är en hundradels procentenhet från förra veckans notering.
I Asien stiger de flesta börserna, men Australiens ASX 200 backar med -0.73%. Hang Seng går +1.54%, Nikkei +0.97% och Straits Times +1.05%.
Det mesta talar för att Stockholmsbörsen stiger, dels på förhoppningar om att fortsatta amerikanska centralbanksstimulanser enligt hästskitteoremet ska spilla över även på Stockholm, och dels på förhoppningar om att Sveriges Riksbank framöver följer efter i tävlingen om vem som kan försvaga sin valuta mest.
Stiger börsen idag så har vi sannolikt nytt börsrekord även på den svenska huvudstadens elektroniska marknader.
En konsekvens av gårdagens besked är väl att man bör ligga inne på börsen fram till 2023. Men centralbanksbesked gäller bara tills de inte gäller längre. Ungefär som börsbloggar.
34 kommentarer
Kul, jag minns det här kommentarsfältet för ett antal år sen när ett av argumenten för samhällskalops var att vår valuta skulle utarmas likt nån afrikansk diktator-skitvaluta. Men nu finns det säkert nya kreativa "argument" för varför allt var bättre förr och att invandrarna odlar potatis i parketten.
Tiotusen tyska bögar?
Så är det sannolikt då det fastslagts både i text och musik att allt faktiskt är bögarnas fel…
Om det räcker som bevis så har vi ju även "idioternas fel". 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=jCZJL6dm2-w
Fast dollarn utarmas faktiskt likt en afrikansk diktator-skitvaluta. Prisökningen på att köpa en säker avkastning som ger en medel månadslön har nu gått upp med mer än 20% i ett par år.
Fråga dig självt var du skall placera dina pengar för att parera det? Du måste alltså hitta 20% avkastning på dina pengar om du inte skall bli fattigare. Finns bara en hanfull företag i hela världen som kan öka sin vinst med 20% per år. Kommer Netflix, Amazon och Goolge kunna öka sin vinst med 20% per år? Om inte var skall man placera sina pengar om man inte vill bli fattigare? Kapitalet jagar i panik tillväxtaktier eftersom det är enda chansen att nåt 20%. Vi ser det bland annat i Teslas värdering. Icke tillväxtföretag med bara en got vinst varje år skit-värderas på börserna. Jag tycker det är en katastrof faktiskt.
Vad får du 20% ifrån? Och var hittas denna säkra avkastning?
@back2black
Hur mycket dyrare blir det varje år att köpa sig en statlig obligation som ger en avkastning som motsvarar en medel månadslön.
Inflationen för den som har som mål att göra sig ekonomiskt trygg helt enkelt.
Eller nåt annat som man kan betrakta som lika låg risk. Statsobligationer är ju normalt ansedda som låg risk. Men visst något annat som kan resoneras vara lika säkert duger också, kanske hyres-inkomst avkastande fastigheter. Debatten om vad som är lägst risk är en separat fråga egentligen. Men oavsett den debatten så ligger man runt 20% infaltion nu. Så du måste hitta 20% i ränta på dina sparpengar om du inte hela tiden skall komma längre och längre ifrån ditt mål om ekonomisk trygghet/ekonomisk oberoende till mycket låg risk. Det är som jag ser det en katastrof, och jag oroar mig för konsekvenserna på lång sikt om vi stannar på dessa höga tillgångs-inflations siffror. Uppgivenhet och hopplöshet kan komma smygande när möjligheter inte finns.
Att med hårt arbete eller hög investerings risk skaffa sig själv ekonomisk trygghet får inte bli så här dyrt. Jag tror det kan ge oanade effekter. Och observera att denna tillgångs-inflations rusning beror på central-planerad ekonomi. Låter farligt.
Jag jobbar hårt, tar mycket övertid och lever utan överdådigheter. Målet är att öka min ekonomiska trygghet när jag är klar. Nå den där punkten då jag kan placera mina pengar i något med mycket låg risk och sen få en hel månadslön i ränta från denna placering.
Min granne är inte den typen. Grannen lever upp sin lön. En dag kommer grannen och frågar mig om han kan få låna 10 000 kr. Han skall hyr-köpa en nyare bil. Vill jag låna ut? Han vill betala 1% ränta om året. Jag känner att jag vill ha minst 6-7% innan jag ens funderar på det. Och detta trots att jag har få alternativ som ger mig 7% på mina pengar. Obligationer ger det inte, bank-konto ger det inte och så vidare.
Men jag skulle idag säga att allt under 7% för att låta grannen låna mina pengar är helt otänkbart. Jag tror att det marknadsmässiga priset på att låna ut pengar är minst 7%.
Men nu visar det sig att de som centralt planerar vår ekonomi bestämt sig för att priset på pengar skall vara runt 1%. Så därför lånar dom mot min vilja ut mina pengar till grannen för 0,7%.
Och detta är precis det som i praktiken händer nu. Mina pengar lånas mot min vilja ut till en ränta jag aldrig skulle acceptera om jag fått bestämma. Detta central-planerade pris på pengar ger nu allt större effekter. Vi har en tillgångs-inflation som ligger på runt 20%. Om jag inte lyckas förränta mina sparade pengar norr om 20% så kommer jag trots mitt gnetande allt längre och längre ifrån mitt mål om ekonomiskt oberoende.
Jag är inte expert på varken ekonomi eller samhällsfrågor. Men för mig verkar detta inte vara något som kan sluta bra.
Patrik. Glöm 20%, det existerar inte long term.
Vad gäller sparräntan så var den högre back in the days. Det var även inflationen som åt upp avkastningen.
Nu är det ju speciella tider med negativa realräntor i flera länder. Vad du ska göra med stålarna? Inte en aning.
Grannen kan du dock sluta bry dig om. Det är bra att hen konsumerar och betalar moms/skatt.
Vad menar du glöm 20%? Vi har en 20% årlig prisökning på tillgångar som ger en avkastning med låg risk. För den som försöker ta sig uppåt mot målet ekonomiskt oberoende så måste både inkomsten, om man arbetar, och tillväxten på sparade pengar växa med mer än 20% för att komma närmare målet.
På vägen mot målet måste jag alltså ta risker så pass att jag minst får 20% avkastning på mina sparpengar. Vilka bolag direktavkastar 20%, svaret är inga som har låg risk. Det finns absolut inga placeringar jag kan göra alls som ger mig mer än 20%. Mitt enda alternativ är att ge upp drömmen eller placera i tillväxtaktier som till hög risk kanske kan växa mer än 20%.
Faran är att målet springer iväg ifrån mig med 20% per år. Det är denna tillgångs-inflation som är farlig om vi inte får ned den.
Du får gärna ge exempel på tillgångar som avkastat 20 procent på årsbasis long term (minst 20 år) efter inflation.
Du missförstår mig.
Hur mycket svenska kronor behöver du för att få en istort sett riskfri ränta på dina pengar som motsvarar en månadslön?
Hur mycket svenska kronor behövde du förra året för att få en istort sett riskfri ränta på dina pengar som motsvarar en månadslön?
Kolla på detta. Svaret är att varje år behöver du 20% mer pengar för att kunna få en riskfri ränta som motsvarar en månadslön.
Jag kallar detta för tillgångs-inflationen. Och den ligger just nu på 20%. Detta är katastrofalt högt. Och den som vill bli ekonomiskt oberoende = skrapa ihop så mycket pengar att man får en månadslön i ränta på sin lågrisk placering kommer som det ser ut nu allt längre från sitt mål om vederbörande inte lyckas ha mer än 20% ökning hela tiden.
Detta har aldrig hänt förut! Jag håller alltså med dig om att 20% är nästan omöjligt hög avkastning på dina placeringar, även med hög risk. Ändå är det precis så mycket du måste lyckas med om du inte hela tiden skall bli fattigare.
OMXS30 inklusive utdelning som får anses vara en väldigt typisk svensk tillgång har stigit från 81.23 (nyårsafton 2001) till dagens rullande notering på 381.25 vilket gett en avkastning före inflation på 369% på knappa 20 år.
En respektabel avkastning men långt ifrån några 20% per år.
Att realräntan är negativ ställer helt klart till det med allokeringar i risktillgångar som guld, fastigheter, aktier, bitcoin etc.
EU/Europa är en speciell obligationsmarknad, tror du skulle trivas mycket bättre i staterna eller Asien (minus Japan) där obligationsmarknaderna ser annorlunda ut.
Bitcoin på lång sikt ger 20%+ /år
Michael Saylor har fattat
https://youtu.be/SnwREfg-kWY
Det är väll självklart att börsen stiger efter alla dessa stödpaket. Pengar söker avkastning. Jag vidhåller det jag sagt i några år. Vi kommer inte se någon kollaps i nominella tal varken på börsen eller i fastigheter. Däremot utspädda Fiat valutor. Allt är relativt så guldet går bara upp i nominella tal. Crypto är mycket intressant,i tangentens riktning ser det ut att ta guldets plats
håller med. Tyvärr kommer mångas pensioner drabbas
Staten räddar oss från död av Covid-19 genom gratis vaccin, vi slipper bli arbetslösa genom statligt stöd för permission och pensionärerna slipper oroa sig då det finns bostadstillägg.
Och till detta mängder av helikopterpengar som sprids ut från himlen 🙂 Vad kan gå fel?
@Observer: Det verkar ju fungera. Arbetsberfriade får lön, bostadspriserna ökar, Bitcoin rusar, börsen rusar & pensionärerna får höjd pension och bostadstillägg. Samtidigt stiger inte inflationen.
Det jag fortfarande inte förstår är varför vi ska betala skatt?
Jag vidhåller att det är perfekt läge att öka momsen med 2 procentenheter per år. Centralbankerna kan sluta ha ångest över långsamt stigande priser och staten får in rejält mycket mer pengar till statskassan för varje år som går. En evighetsmaskin helt enkelt.
Den stora nackdelen är väll att nästan allt ägande kommer råvara baserat på lån. Alltså du kommer inte äga mer än insattsen och banker resten. Där med blir majoriteten i beroendeställning och demokratin spelar ut sin roll
Gargamel. Guldet har gått upp för att realräntan varit negativ. Nu när räntorna är på väg upp i US så har guldet svalnat betydligt. Håll koll på US 10Y och inflationen (förenklat realräntan) för att kunna bedöma guldet.
Jag tänkte inte på guldets utveckling de senaste veckorna utan de senaste åren.
Och de senaste åren har realräntan gått och blivit negativ.
Är ju liksom ingen slump att guldet har gått bra under de premisserna.
Jeremy Grantham släng dig i väggen. Sky is the limit på börsen.
Känns ändå som att FED gick i riktningen att höjningar kommer tidigare än annonserat, givet att saker och ting fortsätter i tangentens riktning. Inte långt kvar till en majoritet av ledamöter som är av åsikten att "räntan" skall höjas tidigare än vad som idag kommuniceras.
Ja RB varnade väl för boräntor på 7% 2017. Dom fick nästan rätt.
Ja jäklar vilken hausse det är. Schweiz är nästan upp en hel procent i år från ett svenskt perspektiv.
Men visst, är man svensk och bitter är väl allt under 20% i avkastning per år en ren förlust.
Ja det finns alltid anekdoter. Jag vet däremot hur börsen går 2021. Återkom om detta i Januari 2022.
Jo det är ju fint att folk vet något som ingen annan vet.
Goofy. Visste du även att Nasdaq skulle gå ner 3 procent idag?