Det är allt mer tydligt att Sveriges framtid i elbristens spår hittas norr om Dalälven, där de kommande årens massiva industrisatsningar slutligen kommer sätta stopp för Norrland som elexporterande råvarukoloni till Stockholm och vattenkraftens elkraft kommer sluta flöda över Dalälven. Det är i norr jobben och välståndet kommer skapas framöver, vilket LKAB, SSAB, H2 Green Steel och Northvolt visar.
SSAB:s stålverk i Oxelösund, förvisso söder om Dalälven men jag får väl köra en landsturné för relevanta foton i sommar, pestsäkert förstås. |
Igår offentliggjordes att det nya initiativet H2 Green Steel med 25 GSEK i riskkapital i Boden ska bygga ett CO2-fritt stålverk från grunden, en stålets Tesla, där man inte har något gammalt arv att ta hänsyn till utan kan göra rätt från början. Som VD har man rekryterat Scanias tidigare chef.
Anläggningen ska uppföras i Boden och ge 1 500 jobb i första ledet. För en kommun med 29 000 invånare är det mycket, och skulle för Stor-Stockholm motsvara att någon etablerar en arbetsplats med 120 000 anställda. Målet är att redan 2024 börja producera fossilfritt stål med hjälp av svensk vattenkraft.
Vid det laget är redan batterifabriken Northvolt 1 i Skellefteå igång och producerar batterier till elbilar. Northvolt har redan 1 100 anställda.
Sedan kommer SSAB:s hybrit-satsning som likt H2 Green Steel alltså är vätgasbaserad kolfritt stål, där man via vattenkraft skapar vätgas och rundar behovet av fossilt kol. Till skillnad mot H2 Green Steel är det ett projekt mellan de gamla jättarna LKAB och SSAB och tar därför tid, men 2035 ska SSAB köra helt fossilfritt är det tänkt.
Från 2026 ska LKAB i Kiruna och Malmberget bygga ut sin järnsvampstillverkning och gruvor, och generera 3 000 jobb till.
Till detta kommer alla norrländska serverhallar, som Facebook i Luleå. Dessa slukar energi som en mellanstor svensk stad, men ger förstås inte så många jobb.
Många ser ordet jobb eller anställda ovan. Det är i industrin samma sak som energiförbrukning.
Det pågår en massiv industriell revolution i norra Sverige, drivet av tillgången till fossilfri el i form av vattenkraft.
I själva verket ser det allt mer ut som att redan 2024 – 2025 kommer Norrlandsälvarna inte längre skicka någon el söderut. Alls. Tvärt om kan det rent av bli så att industrierna i norr kommer vilja köpa el från södra Sverige. Svenska Kraftnäts utbyggnad av överföringskapaciteten är pengar i sjön, förbindelserna är redan starka nog att dränera all elkraft som södra Sverige kan producera.
I södra Sverige kommer istället de rullande strömavbrotten bli standard, tillsammans med ett skyhögt elpris. Vattenkraft och kärnkraft i södra Sverige läggs ner till förmån för vindkraften, som slumpvis kommer ge el.
Men stockholmare är ju smartare än lantisar.
I framtiden kommer allt mer av Sveriges riktiga jobb och verkliga välstånd skapas i norr, och frågan bör väckas om vi inte även kan få se en separatiströrelse, med t ex en ny nationsgräns vid Dalälven. Norrlandsälvarna har i hundra år skickat sinvälstånds- och välfärdsskapande kraft söderut, liksom skattepengarna från industrierna som bokförs som statistik för Stockholm på grund av huvudkontorens placering i huvudstaden. Varför ska man fortsätta skicka pengar till de intelligenta stockholmarna? Not: Enligt den gamla mönstringsstatistiken kom de intelligentaste ungdomarna från Västerbotten.
Kanske är det slut på det nu? Rätt åt oss alla högfärdiga fisförnäma elitister i söder, som får krama sina vindkraftverk medan de hämtar in a-kassan när fabrikerna i söder läggs ner på grund av att elförsörjningen inte håller längre.
Nu saknar bara Norrland att en elbilstillverkare etablerar en bilfabrik – en bilfabrik som tillverkar elbilar av fossilfritt stål och batterier från Northvolt. Den miljövänligaste bilen någonsin.
För övrigt visar detta bara att höghastighetståg Göteborg-Stockholm-Malmö är dubbelt idiotiskt. I framtiden är det riktig järnväg till Boden-Luleå-Kiruna som behövs. Inte mellan elbristens storstäder i söder.
Vad kan då södra Sverige göra för att behålla elförsörjningen och med det välstånd och välfärd? Svaret är enkelt: Mer kärnkraft. Så länge bör du som husägare här i söder börja titta på solkraft och batteribank till det egna huset, så du åtminstone sommartid har en chans att klara de rullande strömavbrotten, några timmar åt gången. Batteribanken kan vintertid laddas med nätel, så du klarar bortkopplingarna från elnätet hyfsat. Förhoppningsvis är de bara några timmar åt gången, men vi får se. Batteribanken kommer bestå av batterier från Northvolt.
Ett alternativ är att sälja huset redan nu och flytta till Norrland, där villorna fortfarande är billigare än i söder och med mössan i hand söka jobb hos Northvolt, SSAB, LKAB eller H2 Green Steel. Sedan får vi se när husspekulationen tar fart och folk börjar köpa tomter och bygga hus på för att sälja med vinst när de väl står klara. Det kommer bli tryck på fler bostäder där uppe.
94 kommentarer
Samtidigt bygger man vindkraft så det knakar i norr. Finns nog trots allt anledning att stärka upp överföringskapaciteten. Idag exporteras rätt mycket el till Finland från norr. När de får igång sin kärnkraft blir det ännu mer över som kan skjutsas söderut.
Det är inte frågan om att skjutsa mer el söderut. Läste att LKAB:s satsning ensamt kommer att kräva motsvarande en tredjedel av all el som produceras i Sverige. Att tänka i banorna "skicka söderut" är väldigt kolonialt tankegods , men det är dags att sluta tänka den tanken nu
Precis. Elen kommer att behövas i Norrland. Så hädanefter kommer det behövas mer lokal produktion.
Ser man till vindkraften så byggs den också i norra Sverige.
https://www.regionfakta.com/norrbottens-lan/energi/vindkraft/
Och som Brolle säger, kommer inte finnas något att skicka söderut. Den kommer användas i Norr till industrin där.
Project NordSyd kommer att förstärka med 2,7GW från SE2 till SE3 så det ligger redan i planen. Om politiker tar beslut att exempelvis stödja att bygga mer kraft än som finns avsättning för i en region så är det rätt självklart vad syftet är.
Kom ihåg att syftet med vattenkraft längs exempelvis Lule älv var att driva malmbanan. Nu för tiden kan man bygga exempelvis vindkraft där det blåser bäst, och sedan skicka elen dir det behövs med små förluster.
Det har således ingen att göra med vilka som för tillfället råkar bo nära där det produceras.
Och om överföringskapaciteten finns som kommer elpriset att avgöra var man lägger stora konsumenter. Min prognos är att länkar nord-syd kommer att fortsätta att gå på hög belastning därför att priset avgör vart elen tar vägen.
Möjligen kommer stora lokala konsumenter att få extrapris genom politikers försorg för att rädda lite arbetstillfällen, eller säkra statens inkomster.
Glöm inte Esrange! Utmärkt positionerat företag att expandera stort om/när den privata rymdindustrin tar fart även i Europa.
Elraketer?
Vätgas och syrgas från elektrolys!
Frågan är varifrån man skall få arbetskraft, arbetslösa finns del i de stora städernas förorter, men är villiga att utbilda sig och flytta, finns även folk i mindre orter på landet som går utan jobb men samma sak där. För ett antal år sedan kom det utbildad arbetskraft från Bosnien, duktigt folk med goda kunskaper, folk som kund jobba ganska omgående. I dessa tider är läget ett annat för att få arbetskraft till dessa anläggningar måste någon annan verksamhet bli utan och man börja bjuda över varandra.
Kommer antagligen funka som med byggjobbare och gruvarbetare. Långtidspendlare som bor jobbar hårt och bor i byggbaracker och skickar pengarna hem. Alltså inte sydsvenskar
Herregud. Det finns ju hela världen att ta ifrån. Så ser det också ut i verkligheten. Exempel: På Bolidens exploration department jobbar enbart högutbildade, minst universitet, t.ex geologer, geofysiker, bergmekaniker mm. INGEN av dessa har sitt ursprung från Sverige. Alla är bofasta i området. Ingen bor i byggbarack. I promise
Kommer man inte behöva kunder till alla de här fantastiska satsningarna?
Den globala ekonomin växer stadigt. Pengarna finns. Att de inte finns i svenska folkets fickor är ett separat problem. Som man röstar får man skörda.
Stål, bilar, datorkraft har en världsmarknad så det är nog inget problem. Tillgången på arbetskraft däremot.
Jag förutspår att man ganska lätt kommer att finna rejält arbetsvilliga kvinnor till den norrländska industrin – sådana som tidigare t.o.m flyttat hellre än att gå arbetslösa.
Gampojkar som hellre mekkar med skotern och/eller spelar datorspel i källaren hemma hos mamma än utbildar sig till moderna jobb är mest ett manligt fenomen (inte enbart norrländsk iofs).
Äntligen får vi sega, korkade norrlänningar vår revansch.
Fast i slutändan blir det väl som vanligt. De snygga och smarta i Sthlm vinner.
Har alltid vunnit och kommer alltid göra såklart.
Vet allt, kan allt, om allt.
Ja, förutom sånahär konstiga grejer som skoteråkning, leva i sina pjäxor, hembränt, Volvo 240, sjukpensionering och dylikt.
Glöm inte att ni även är bäst i klassen vad gäller smittspridning.
Presskonferens 16.15. Hoppas nån vuxen kommer så att vi får en nedstängning av Sälen/Åre lagom till vecka 9.
Tim. Du glömde att ni även är Sverigemästare i fördomar.
Ja det är en nödvändig egenskap när landet till alla hörn och kanter är fyllt med allehanda löst och opålitligt folk. Gäller att veta var man har dem.
Tim. Generellt är arbetslösheten lägre ju längre upp i landet du kommer.
Skåne 11%. Sthlm 8.8%. Västerbotten 6.6%.
Har en erfarenhet att även om det inte finns arbetskraft på en ort så kommer de fram till slut-rekryteringen tar längre tid. Dessutom så har de mindre orterna för arbetsgivaren ytterliggare en positiv fördel, det är ingen stor omsättning på personalen, vilket iofs är både positivt och negativt, för den ensilde kan det bli en fälla den dagen arbetsplatsen drabbas av vikande vinst.
Vad gäller elransonering… ett prissystem för el där storstädernas invånare+företag själva får stå för sin förbrukning istället för att gömma dem i elområden torde medverka till flytt utanför storstäderna Stockholm, Götebrog, Malmö. Norge har väl ett system där området vid vattenkraftverken får del av intäkterna anläggingarna producerar-kanske en modell?
Oavsett vilket så är vindkraften rysk roulette för Sverige vad gäller energiförsörjning, det behövs helt enkelt kärnkraft i södra Sverige.
"Norge har väl ett system där området vid vattenkraftverken får del av intäkterna anläggingarna producerar-kanske en modell?"
Finns det något som helst rationellt motiv för en sådan modell mer än glesbygspopulism?
Vi har ju marknadspris på fastigheter. Varför skulle vi inte kunna ha marknadspris på el?
Det handlar om distribution och ju längre ifrån källan desto högre elpriser vore marknadsmässigt.
Att den som bor vid en naturtillgång kan få del av den är inte unikt. Varför skulle t.ex. annars Norrmännen ha fördel av nordsjöoljan?
Det finns något som heter "servitut" grabbar…
Det är ju tänkt att vi skall ha marknadspris på el, via den nordiska elbörsen.
Men den prissättningen har vinbolagen lyckats runda med PPA avtal. Hade det inte varit så, hade de kursat för länge sedan. I SE2 var förra året årsmedel 15öre/kWh. Det priset kan bara vattenkraften matcha. Ny vindkraft har väl en typisk kostnadstäckning vid 40öre/kWh medan äldre anläggningar ofta hamnar på det dubbla.
https://bulletin.nu/fasta-priskontrakt-for-vindkraft-hotar-det-svenska-elsystemet
Kallas bygdemedel i Sverige.
Andreas precis finns de något rationellt motiv för de där..
Var du med och förde samma argument på Berlinkonferensen när de delade upp Afrika, vad har de för rätt till sina naturtillgångar?!
I call Bullshit! Jag bedömer att exakt NOLL fossilfritt stål kommer att produceras och att anläggningarna är luftslott. Det enda sättet att möjligen rädda nånting skulle vara att drifta dem med rysk naturgas.
Vad är bs? Det kommer krävas enorma mängder el men fossilfri produktion.
Alla viktiga samband mellan material och energi var väl utredda redan på 1930-talet. Termodynamikens rock-bottom. Inget nytt har tillkommit sen dess, mer än möjligen insikten om att, tja… we are kinda running out of the stuff a bit sooner than anyone thought…
Idag används kol. Man skopar upp kol ur dagbrott i Australien och den kolen innehåller i stort sett all energi som kommer att behövas under resten av resan till rent stål.
Den som vill ersätta kolet med hydrogen behöver först TILLVERKA en ohygglig massa vätgas och det kostar energi och pengar som man förut fick GRATIS i kolet.
Sen måste skiten hanteras och jag kan lova att vätgas är en av de otrevligare grejor man kan hålla på med. Snällare än fluorvätesyra men jobbigare än propan. Även vid 200 bar är den inte speciellt energirik så det går åt rätt många kubikmeter så fort man vill tillverka nåt. Minsta lilla hål så slinker den ut och jobbar man i stor skala kan det lätt bli fina eldklot.
I call BS!
"kostar energi och pengar som man förut fick GRATIS i kolet" Aha, ingen kostnad för att ta upp kolet, och heller inga CO2-utsläpp? Nice!
Kostnaden för att lyfta upp kolet, bränna av det till koks och frakta hit det motsvarar max 20% av det totala energiinnehållet.
Det kommer alltså att bli DYRARE att göra "fossilfritt" stål. Mycket dyrare.
Allt är känd och etablerad teknik sen länge. Jag gissar att det är alla nyutgivna centralbankspengar som trycker på och söker placeringar. Med en tillräckligt bra story går det att trumma ihop ordentliga belopp nuförtiden!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Direktreduktionsverk
Det är därför vätgassamhället är en chimär. Att få upp någon energidensitet kostar mycket energi för att komprimera eller kondensera gasen. Att hantera den , nej. Alla processer som förbrukar vätgas, allt från kärnkraftverk till hydreringsanläggningar antingen tillverkar den på plats med elektrolys (småskaligt) eller fossila bränslen (reformering, storskaligt)
För att reducera järnmalm är det en del tekniska utmaningar som nämnts pga dess reaktivitet men främst ekonomiska. Det kräver en marknad för grönt stål till premiumpris.
Kol är dyrt, speciellt om det tillkommer koldioxidskatter. El är ibland gratis. Alltså finns det tillfällen då det är billigare att producera stål mha el istället för kol.
En snabb googling visar att 1 ton stål kräver 800 kg kol i en masugn eller 3,4MWh el vid direkreduktion mha vätgas. Så om kol kostar 66 USD per ton (dagens marknadspris) och elen kostar under 15 USD per MWh så blir stålet billigare.
Sist det hände var den 22 januari i år. Desto mer elproduktion som kommer från vindkraftverk desto oftare kommer den situationen uppstå.
Utmaningen med vätgas är förvaringen, speciellt om vi ska även driva bilar med det. Lager för vätgas i industriell omfattning kräver bergrum, vilket är dyrt och svårt att hitta i många urbana områden.
Yadayada. Precis ALL elgenerering är fossilberoende idag. Dammsystemen i älvarna hade varit omöjliga utan stål, cement och järnvägar och de kommer DIREKT från koksrevolutionen på 1700-talet.
@Chipp – Vad är din lösning då? 🙂 Gräva upp mer kol och fortsätta som innan, det är ändå inte möjligt att ändra på något?
Den enda lösning som finns är naturens egen lösning: "Vi får klara oss med mindre konsumtion". Simple as that. Det är dags för mänskligheten att skaffa lite vuxenpoäng genom att prata om saker istället för att börja slåss så fort det blir lite motigt.
Chipp. Du lever som du lär antar jag? Ingen bil etc?
Jag tror inte på planerade strömavbrott. Snarare skenande elpriser i det fallet. Finns det konsumenter som kan betala, kommer el finnas. Däremot kanske det blir en klassfråga om man kan ha trädgårdsbelysningen tänd.
Norrland kommer säkerligen gynnas och utvecklas, men jag tror inte utvecklingen stannar i söder. Det troliga är väl att den anpassas till rådande läge.
"Däremot kanske det blir en klassfråga om man kan ha trädgårdsbelysningen tänd."
Nej. Den drar några enstaka watt, medan uppvärmningen av huset drar i runda slängar tusen gånger så mycket. Klassfrågan blir isf om man eldar med ved/har det kallt eller inte.
Vi har belysning i trädgården. Stor tomt så sju stycken enwattslampor som är neddimmade till cirka 40%. Vi gör av med cirka 100kWh per dag en göteborgs-kall vinterdag. Det kostar inget att lamporna ute lyser halva dygnet…
Det första man spar in på är onödiga utgifter. Kanske ett dumt exempel på trädgårdsbelysning, men eftersom det inte finns någon spillvärme att ta tillvara utomhus var det ett exempel på "onödig" energiåtgång. Värme inomhus kommer nog de flesta prioritera framför estetiska strömförbrukare. Dock är det en hypotetisk fråga, för elpriset kommer antagligen aldrig upp till sådana nivåer att man kan spara mer än ören på enstaka lampor.
Det är det jag menar. Om 80% av vår elförbrukning går till uppvärmning (av rum och vatten) så är det inte superviktigt att spara in på de resterande 20%.
Så, vi får elda eller ha det kallt istället, om elkostnaden blir allt för hög. Det är ont om estetiska strömförbrukare som står för en nämnvärt stor del av din elkonsumtion.
Kommer också bli mer lönsamt med mikroproduktion, byte av uppvärmningssystem, byte av fönster osv. Men de estetiska strömförbukarna kommer nog ingen vettigt funtad person dra ner på.
Pool å andra sidan kanske återgår till att vara en överklassgrej…
Jag har aldrig tidigare under drygt tre decennier haft så låg elförbrukning som den är nu: 1) förr i tiden var det vanligt med närmare -30 C på vintrarna i Stockholms skärgård och det har inte hänt på länge, 2) jag eldar mer med ved när jag jobbar på distans och är inte lika nervös om vattenledningarna fryser och har egen vedklyv, 3) Jar-Jar Binks stuga har renoverats från gammal sommarstuge-standard -69 till välisolerat permanenthus, 4) jag har vant mig vid kylan genom sänkt nattemperatur, 5) de flesta lamporna är LED, 6) Två uterum har byggts mot husfasaden, så de hindrar vinden från att blåsa mot ytterväggen, trots att de inte värms upp vintertid, 7) jag använder persienner som extra isolering fast det är egentligen för att hindra insyn. Det kommer att bli fler åtgärder framöver, som en glasveranda i södra gaveln, mer isolering på vinden och en värmepump. Å andra sidan kör jag mer poolpumpen, 500 W, för att cirkulera vattnet genom solfångarna "lakritsremmarna" och efter inköp av poolvärmepumpen som drar mycket el, 1700 W.
Marjatta. Ja det har varit all time low på 12 månadersbasis.
18 tusen kWh är lägsta någonsin vilket kostat 18 tusen spänn går inte att klaga på.
Det är inget svårt att se till att Stockholm får el även i framtiden. Fossilfri el däremot, kan förstås bli ett problem. Särskilt när det är vindstilla.
Finns många trevliga kobbar i skärgården med fast berggrund där man kan resa 270 meter möga vindkraftverk. De ger bra med grön energi
Fast inte när det är vindstilla… och jag vill gärna ha el hela tiden.
Industrin i norr kommer att behöva att vindkraften i Stockholms skärgård byggs ut för att klara sin elförsörjning. Den tanken är faktiskt inte orimlig. Men det är långt dit i tankevärlden hos de som bestämmer. El ska exporteras från norra Sverige till södra. Företagen ska etableras i södra Sverige. Detta är narrativet i Sverige. Norra Sverige är vår el-koloni. Där proppar vi naturen full med vindsnurror. Hörde ni SR:s lördagsintervju med Anders Ygeman?
Både reportern och ministern talade i storstadsperspektiv genom hela intervjun. Ingen förståelse för den underliggande konflikt som finns i denna fråga och har funnit genom decennier. Och det är så synd om folk i södra Sverige att de måste betala mer för elen…
Stora delar av Stockholms Skärgård är militärt skyddsområde i och med militärbaserna som ligger där.
Stockholm kommer att elda med fossila bränslen.
Nja, det troligaste blir att elen går till den som betalar mest.
Vad är det värt att hålla huset varmt och vatten i kranen? Ganska mycket. Så elpriserna kommer stiga över hela linjen, mest i söder men till slut blir det balans. Frågan är hur mycket industrisatsningar det blir i norr då, håller kalkylerna?
Kan snarare bli så att det blir en avindustrialisering i norr.
Skall produktionen byggas ut i söder är ett alternativ havsbaserad vindkraft och den är lika dyr som kärnkraft eller tom dyrare.
Jämför Olkilouto 3 och Doggers Bank 1+2. Lika många miljarder för lika många GWh, men Doggers bank har inte raggat en spänn för sin reglerkraftskompensation.
Kan detfinnas en försvarsmässig fördel med att installera havsbaserad vindkraft runt försvarskritiska punkter?
Ev kryssningsmissiler/flyg kan få svårare att ta sig genom en skog av vindkraftverk. För att penetrera måste de styras i vissa förbestämda banor isåfall och därför lättare att bekämpa.
Exakt, så länge det är en el-marknad sätts priset av den som är villig att betala mest, Det spelar i det fallet ingen roll om du bor granne med ett kraftverk.
Problemet blir ju när de som vill betala högst pris ändå inte kan få den (inte gratis att överföra den samt "trängsel"). Tror mycket väl vissa satsningar kan göras i norr med tanke på bättre elpris. Många arbeten kan säkert utföras på distans eller med lokal närvaro nån gång ibland. Att flytta till Norrland känns uteslutet.
Är det inte intressant att högre välstånd alltid tycks finnas i norr oavsett vilken skala man tittar på? Nordamerika och Europa har högre välstånd än Sydamerika och Afrika, norra Europa har högre välstånd än Sydeuropa och norra Italien har högre välstånd än södra, så det är kanske helt naturligt om norra Sverige får högre välstånd än södra.
Tror inte sydligaste sydafrika håller med om den analysen. 😛
Nej, eller Australien.
Svaret stavas "kulturell belastning" fast jag tycker kulturell hämsko passar bättre som benämning. Oerhört politiskt inkorrekt, men helt sant.
Får hoppas på Gretas vision, söderhavsklimat i södra Sverige.
Torra varma somrar i söder och kalla vintrar om golf strömmen påverkas än mer.
Golfströmmen är den svarta svanen i ekvationen – det kan bli istid i hela Skandinavien på mindre än en mandatperiod om det vill sig (illa).
Fast snacket om Golfströmmen verkar mest vara en klimatanka av SVT och Expressens klimatredaktion.
https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/svenske-forskaren-golfstrommen-blir-starkare-inte-svagare
Vad kommer HYBRIT-stålet kosta i jämförelse med dagens stål?
Jag har sett påstående om en dubblering av priset, men inte lyckas med att hitta någon vettig källa.
Dubblering låter konservativt. Minst 4-5 gånger dyrare om allt går bra.
OK. Har du några källor? För jag har snokar runt utan att hitta något vettigt.
SSAB räknar med 10%, men det är såklart väldigt beroende av vad elen kommer kosta 2045 när övergången har skett.
Priset till kund kommer att vara samma som för vanligt stål. Tillverkningskostnaden blir högre, åtminstone initialt, så vinsten blir lägre.
Jag tror man hoppas på en punktskatt i EU för stål tillverkat med kol.
Som tidigare kommenterats tror jag att vi kommer att få se ytterligare incitament för att framför allt privatkonsumenter skall välja timmätning framöver och därmed flytta så mycket som möjligt av elförbrukningen från topparna.
Du menar från vintern till sommaren?
Timmätning är bra för vissa, värdelöst för andra.
För min egen del skulle timmätning höja kostnaden väsentligt.
Jag menar från kl 8 till kl 10. Eller möjligtvis till 0200 om man har en fet acctank.
Hade jag varit staten och valt mellan dyr utbyggnad av elinfrastruktur eller att göra energiskatt, nätavgifter och annat rörligt för att få folk att undvika de dimensionerande topparna i elförbrukning hade valet varit lätt.
Det handlar om några få timmar på dygnet som är dimensionerande för nätet, kan man jänna ut lasten finns mycket att vinna.
Hur långt fram i tiden ligger V2H eller V2G egentligen? Batterier för villa är ju snordyra jämfört med batterier till bilar, av någon bizarro anledning. Och det vore ju en mycket enklare lösning än att gå via acctankar.
Vet ej men jag tänker att t.ex villor med platta & golvvärme med fördel kan stänga av elpatronen de värsta timmarna utan någon komfortskillnad, så gör jag själv med ett litet Raspberry Pi-meck men eftersom det bara är själva elpriset som varierar och inte de höga nätavgifterna så är vinsten med dyligt meck blygsam. Batterier o annat lär ju inte heller betala sig förrän det blir någon ändring på det.
Ja gud ja, det är supertröga system så att värmen är avstängd en liten del av dygnet påverkar inte komforten. Man skulle ju kunna "överladda" plattan lite ett par timmar innan också.
Effekttaxa på nätet är nog något vi kommer se på allt fler geografiska områden, vissa har väl redan infört det?
OM scenariot spelar ut så vore det en underbar utveckling för en bespottad landsända.
Jag har alltid gillat att jobba med folk från norr! Lugna, balanserade, fast förankrade i verkligheten på något sätt och inte minst så lipar dom inte ner sig när det kör ihop sig och blir lite tufft.
Det är helt enkelt annat virke i dom enligt min mening. Och rip- och älgjakt i Norrland är inget annat än episkt.
Nytt begrepp: "regional kolonisering".
OT Har något hänt med stylingen på bloggen ? Kör iPhone och chrome och idag är den nästan oläsbar och jag måste zooma runt hela tiden.
Ajdå. Tydligen.
Ingen fordonsindustri i Norrland?
Vi har väl Hägglunds, räcker inte det!
Och Volvo i Umeå gör i och för sig inte hela lastbilen, men ändå! http://www.volvosteget.se/om-volvosteget/utbildningsorter/volvo-lastvagnar-umea/
Vad hette den lokala "svetsfirman" i Kiruna som gjorde nya malmvagnar i ett nafs när de sydafrikanska var av undermålig kvalitet? De kan säkert med kort varsel tillverka både det ena och det andra. Kiruna Wagon var det.
Och nu spekulerar jag, men var det Sydafrikasatsningen ("reklamkampanj" för JAS) som låg bakom att malmvagnar för Kirunaklimat skulle motköpas från Sydafrika? Om ja, från vilken stad beslutades detta genidrag? :O
Jag läste först din jobbjämförelse som att 1500 norrlänningar utför samma jobb som 120000 Stockholmare. Kändes relevant enligt mina extremt anekdotiska erfarenheter.
Itt blir det nå välstånd lokalt bara för att det finns industri. Perstorp drar in miljarder i exportintäkter till landet, men kommunen hör till Sveriges fattigaste. Välståndet lär nog som tidigare koncentreras till Stockholm…
Det har mer med utbildningsnivån i Perstorp att göra. Det finns både korrelation och kasualitet mellan utbildningsnivå och inkomstnivå.
Det är ett typiskt brukssamhälle, det finns några sådana i Skåne också.
Det sagt betyder det inte att det är lågutbildade som arbetar där. Men det betyder att för var det fler som kunde få arbete utan att vidareutbilda sig och den mentaliteten tar en generation minst att ändra.
För övrigt ligger ju HQ numera i Malmö. Företaget skattar nog inte så mycket eftersom det ägs av investeringsbolag. Men verksamheten håller igång bygden med arbetstillfällen och underentreprenörer. HAde ADR legat i Perstorp annars?
Tänk om inte företaget hade funnits, då hade det bott några bönder runtomkring i Perstorp BY, Hyllstofta, Västra Torup, Oderljunga mm.
Kanske en tågstation.
Ena halvan av släkten härstammar från Oderljungatrakten f.ö.
Jag tog mig tid att titta på videon från H2 Green Steels launch-event (finns på https://www.h2greensteel.com/newsroom). Intressant! Jag har jobbat en del inom ståltillverkning och tyckte väl först att hela iden verkade orealistisk. Varför liksom bygga ett helt nytt järnverk baserad på oprövad teknik så långt in i landet så det krävs omlastning av produkter och förnödenheter om de ska åka båt? Hur ska man inte bara hinna bygga och driftsätta fabriken på tre år utan dessutom först av allt få alla nödvändiga miljötillstånd? Kommer det finnas tillräckligt med effekt för att köra ljusbågsugnar motsvarande en årstakt på fem miljoner ton när det inte blåser?
Inte blev jag så mycket klokare av videon. Det framkom dock att man tänker satsa mycket på AI och automatisering och att man hoppas på en väsentligt lägre bemanning än på traditionella järnverk. Man ska göra såväl varmvalsat, kallvalsat som galvat. Man tänker sig också ta tillbaks sortsorterat skrot från sina kunder för att kunna återvinna rationellt (man kan dock fundera på hur man på ett rationellt sätt kan återföra skrotet som faller flera hundra mil bort). En annan miljövänlig finess är att man tänker använda överskottsvärmen för att förse Boden med fjärrvärme (något som idag tillhandahålls av Bodens kraftvärmeverk).
Det bästa är naturligtvis att man tittar på videon själv och bildar sig en egen informerad uppfattning. Mitt eget omdöme har svängt från orealistiskt till omöjligt. Jag börjar till och med luta åt det konspiratoriska hållet: den nye teknikdirektrisen har en bakgrund inom en av de stora konsultfirmorna (de där som brukade komma med jämna mellanrum och driva någon sorts "förbättringsarbete" för några tusen kronor i timmen) som den senaste tiden jobbat just med CO2-neutralt stål. De har säkert lyckats sälja in konceptet. Det ska bli spännande att se hur bra det går för dem nu när de har fria händer!
Hur ska northvolt kunna konkurrera med kineserna att tillverka batterier? Högskattelandet Sverige och arbetare som åker hem kl 13 en fredag?
Svenskarna är mycket för långa fika-raster i mitt tycke, det är lite väl mycket med tre timmar i kafferummet, även om en halvtimmes lunch egen tid är inräknad i kalkylen. Jag blir hjärn-trött av att lyssna på så mycket "kackel" i ett kafferum.
På många arbetsplatser var det förbjudet att ta med sig kaffe eller te och gå någon annanstans, t ex sitt eget skrivbord. På universitetet fick man varken äta eller dricka nåt på labb, fast vi gömde våra kaffekoppar bakom instrument ändå.
Vad tusan är "kolfritt stål" för något ? Järn ?
För år 2020 kan man se att befolkningen i Skellefteå kommun (Northvolt) ökade med +251 invånare. Samtidigt hade kommunen ett födelseunderskott (-61) och större utflyttning mot övriga svenska län (-43) vilket kompenserades av inflyttning från övriga Västerbottens län (+85) och utlandet (+268).
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik–kommun-lan-och-riket/folkmangd-i-riket-lan-och-kommuner-31-december-2020-och-befolkningsforandringar-2020/
Det kanske talar för att det är fler utlänningar som blir permanentboende i norrlandskommuner än andra, icke-västerbottniska svenskar och skelleftebor i aggregat som inte ser/kan använda sig av möjligheterna?