Hälften av riksdagens åtta partier vill ta bort det skärpta amorteringskravet permanent, men har inte ett majoritetsstöd i riksdagen. Det hela handlar förstås om missriktad populism och skulle vara direkt kontraproduktivt, men marknadsförs som tänk på de stackars barnen!
![]() |
Villaägare ska slippa amorteringskravet, så ungdomar kan köpa sin första bostad |
Det är alltså regeringens två stödpartier C och L som gör gemensam sak med KD och SD och vill öppna för att ta bort det skärpta amorteringskravet. Man menar att det är synd om barnen som därmed inte har råd att köpa sin första bostad och att det hindrar rörligheten på bostadsmarknaden, eftersom man vid byte av bostad kommer tvingas till det otäcka betala av sina skulder ner till 50% belåningsgrad.
Så kan man förstås inte ha det, att skulder ska betalas av.
Istället vill man alltså ta bort det skärpta amorteringskravet, så bostadspriserna istället stiger ännu mer, månadskassaflödet blir det samma, men skulderna ännu större. Och så fort amorteringskravet tas bort kommer befintliga bostadsägare använda bostaden som amorteringsfri kreditmaskin.
Kort sagt skulle slopandet av amorteringskravet göra att befintliga bostadsägare får ännu högre värderingar på sina bostäder, medan de som ännu inte köpt måste skuldsätta sig ännu mer och därmed får ännu svårare att få ihop sina 15% ovanför bolånetakets 85%.
Grundproblemet är en systematiskt dysfunktionell bostadspolitik ända sedan 90-talets kris-och-panik, som ingen politiker besitter förmåga eller modet att rätta till på grund av alla som gjort sin bostadskarriär och nu sitter och räknar sina orealiserade miljoner på sina bostäder. Man kan konstatera att de allt hårdare regleringarna åtminstone tillfälligt dämpat prisuppgångarna och gett lönerna en liten andepaus att komma ikapp, eller åtminstone en chans, men inte ens det ser ut att lyckas. Vill man verkligen hjälpa de stackars barnen så inför man lämpligen full fastighetsskatt på hela taxeringsvärdena, inklusive marknadsvärdet på individuella bostadsrätter och höjer denna skatt tills bostadspriserna börjar falla, så att unga får en chans att ta sig in på marknaden utan ohyggliga skulder.
Men istället råder populismen och det finns inget och ingen som kan få Sveriges bostadsmarknad att bli fungerande.
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
109 kommentarer
Va!!?? Har priset på bostäder verkligen någon koppling till kostnaden för finansieringen? Svårt att tro det kan vara sant.
Varför inte bara kräva avbetalning minst 25-35 år rakt av. Dags att betala för sig. Vi lever på lånad tid.
+1
Jag vet inte varför som allt är nu?
För 20 år sen, absolut, men efter det har ändå politiken mest vart för att de som har ska få mer. Annars blir det sura miner.
Varför ska någon bestämma att jag ska bli skuldfri. Det blir man ju vid en kommande exit/downsize. Vid belåningsgrad över 50% så känns dock amortering rimligt.
Ingen tvingar dig att använda produkten bolån med dess begränsningar. Du kan kontakta banken och komma överens om ex. ett blancolån där the sky is the limit.
Varför ta blanco till 7% när bolånen har 1%. Nä blanco har inte sky is the limit. Betydligt lättare att låna med pant. Testa att låna 4M blanco så får du se vad din lön är god för.
Betraktelse från soffan så känns det som problemet och lösningen är utbudet. Hur än man försöker hantera lånefinansieringen så byggs det nästan inget alls utan allt fler konkurrerar om samma bostäder samtidigt som ingen större arbetslöshet råder, snarare har hushållen den högsta disponibla inkomsterna någonsin.
Statistiknyhet från SCB 2020-05-07 9.30: "Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad 2019 uppgick till 58 814 lägenheter" (en och flerfamiljshus). Ny statistik för 2020 publiceras 18 feb.
Det är inte omöjligt att man håller på att bygga ikapp.
Det borde visa sig så småningom i priserna men både banker och husbyggare tjänar på att hålla priserna uppe och en lagom volym på marknaden. Det krävs politiker med ryggrad och vision för att ändra på detta.
Egentligen tror jag inte det bara är brist som driver priserna, hur många sover på gatan? Jag tror heller inte att efterfrågan helt kan byggas bort eftersom många av de som behöver bostad helt enkelt inte har råd att betala för den. Utan tillgång till oändlig billig finansiering hade priserna rasat ihop oavsett utbud.
Man kan aldrig bygga ifatt en skuldbubbla. Vi kan alltid importera mer dollar och euro och köpa allt som byggs. Ju fler försäljningar desto mer eld på brasan bara.
Är det bostäderna som stiger, eller köpkraften i valutan som faller?
Nej sluta nu. Här finns ingen inflation. Snart bor vi alla glatt i skyskapor.
Nej, just det. Glömmer hela tiden att vi inte har inflation.
Att skrapa ihop 150 000 kr per lånad miljon är inte särskilt svårt men att få låna den där miljonen i plural kräver sitt kassaflöde. Medellönen 2019 räcker med en av storbankernas bolånekalkylator bara till för att köpa en bostadsrätt med 3 000 kr i avgift för 1 930 000 kr.
Beroende på stad kan det räcka men långt ifrån alla har en sådan hög lön. Amorteringsfritt är bra men den självklara lösningen är ökat utbud och en kraftig sänkning eller verklighetsanpassning av KALP-kalkylen.
Jag tror ägarlägenheter är en bättre upplåtelseform så slipper man betala dubbelt. Bostadsrätt får man först betala marknadsvärdet och sedan får man i bästa fall betala av föreningens lån med månadsavgiften.
Sjunkit, bättre hävstång på BRF dock. Sen slipper man pantbrev o lagfart.
Vad är det för ägarlägenheter du pratar om?
I de flesta så är det ju gemensamma utrymmen och delar av byggnaden som du måste vara medlem i och betala en avgift för underhåll osv – känns det igen?
3D fastighetsbildning för lägenheter. Förutom pantbrev, lagfart så har dessa högre fastighetsskatt. Obelånad BRF känns spontant bäst.
Ägarlägenheter har funnits sedan 2009 i Sverige utan att slå igenom.
Anledningen kan ni säkert räkna ut själva.
I Danmark är det vanligare. Andelslägenheter är relativt billiga i Köpenhamn jmf med ägarlägenheter. Räntan skiljer stort.
"Ägarlägenhet innebär ett ökat självbestämmande eftersom du själv äger lägenheten och söker lagfart enligt samma regler som för andra typer av fastigheter. Du disponerar fullständigt över lägenheten och kan måla om, byta kök, hyra ut den och så vidare. Precis som för den som äger en villa eller ett radhus finns också möjlighet att pantsätta, belåna och överlåta sin fastighet."
https://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/Andra-fastighet/andra-lagg-ihop-dela/Tredimensionell-fastighetsindelning/Agarlagenheter/
Finns säkert fördelar med ägarlägenheter, men nog tror jag det skulle spekuleras än mer hej vilt om man inte behövde bo i sin lägenhet. Folk skulle köpa på sig flera stycken i spekulationssyfte. BRF:er motverkar detta.
Erlandsson, det är mycket spekulation i BRF-lägenheter också. Jag håller själv koll på alla centrala nybyggen.
@Back2Black, yes nog är det så tyvärr. Men det är åtminstone lite besvärande att inneha en brf ett längre tag utan att bo där.
Ja, eller så minimerar man risken genom att sälja först. Bo HR en stund. Sen flyttar man in nåt år, innan man går vidare.
Ja ägarlägenheter ska givetvis inte få finnas.
Om man har en miljon ska man inte få köpa en lägenhet att hyra ut.
Om man har en miljard ska man givetvis få köpa en stad att hyra ut.
Jo ägarlägenheter finns redan. Dock är det inte ett klokt ekonomiskt val utifrån nuvarande läge. En obelånad BRF har dock fördelar, speciellt för de som cashar den ifrån villapengarna. I mitt område har de haft en fin utveckling, en 2:a såldes för runt 6M. Motsvarande belånad förening 13-15k/kvm, säljer för runt 3M. Insatsen var dock inte halva utan snarare 65%.
Jag var en av dem som trodde på tanken om ägarlägenheter i Sverige innan det var ett faktum. Nu kan vi bara konstatera att det bara är en marginell företeelse på nedgång. Runt tusen lägenheter tror jag det finns och ungefär lika många tillkommer som antalet som ombildas till bostadsrätter.
Anledningen är att bankerna knappt vet vad det är men framför allt att köparkollektivet inte förstår hur man räknar om priset per meter gentemot en bostadsrätt.
Mitt räkneexempel ovan blev förresten lite fel, man får låna 850 000 kr per 150 000 kr i egen insats och inte en miljon kr. Förändrar dock inte resonemanget, bankerna låter inte "vanligt folk" belåna sig och särskilt inte ensamstående.
Jag uppfattar detta som en konflikt mellan "Ärvda Pengar" och "Nya Pengar". De som sitter med Ärvda Pengar på Östermalm, Lidingö och Saltsjöbaden börjar känna sina reservat hotade av en massa konstigt folk med stora mängder Nya Pengar som de tjänar ihop på snabbmatsrestauranger och nagelsalonger och gud vet vad. Alltså amorteringskrav för att skydda adelns besittningar!
Trams, säger du samma sak om folk som tjänat miljoner/miljarder på BT eller börsen?
Någon som vågar sig på en gissning på hur bostadspriserna går 2021?
Upp. 📈
Bortsett från lite hack i kurvan har riktningen varit uppåt sen åtminstone 2008. The trend is your friend.
Tack, bra du fick med en kurva också :-). Jag tror på börsslakt snart, så jag gissar faktiskt ned. The trend is your friend, until it ends
Får vi stigande räntor så är det ganska självklart att fastigheter och aktier sjunker. Frågan är mer när och om det sker.
Precis denna timing. Ett börsfall på 20% borde dock dämpa köplusten.
Varför skulle vi få stigande räntor?
Tror snarare på stigande fastighetsskatter/avgifter/tariffer. Fast i ärlighetens namn, minska avdragsrätten samtidigt.
Om inte 2022 så 2023. The Deg måste in.
Jag vet alltså inte varför räntorna skulle stiga. Är inte ekonomiskt kunnig. Har bara haft tur hittintils. Eller otur. För övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.
Fortsatt upp, finns inget som tyder på något annat. Maggan har också varit tydlig med för någon vecka sedan att höjd fastighetskatt inte kommer i denna mandatperiod, hon sa att det främst är nationalekonomer som har en egen agenda som tar upp den frågan. Snarare kan man räkna med stimulanspaket som kommer få sekundera effekter på bostadsmarknaden i form av stigande priser.
Arja Ohlin
US 10Y började året på 0.916. Dagens notering 1.143%. Så det finns tendenser att räntorna är på väg upp i takt med bättre konjunktur och risk on.
Jag tror också på svagt stigande räntor. Motverkas till en början av mer konkurrens mot slutkund.
Marknadsräntor sätts av marknaden och om risken är högre, eller bedöms kunna bli, så ökar räntan oavsett vad riksbanken tycker. Därför skulle räntan på ex svenska bostadsobligationer kunna öka. Sverige pekas om inte annat ofta ut som en av platserna med de mest överprisade bostäderna samt högst belönade invånarna i västvärlden även om det kan diskuteras.
Joakim. Som du säkert listat ut är snacket om dyrt boende etc i Sverige bullshit. Den tesen är motbevisad för länge sen vilket avspeglar sig i bostadsobligationernas prissättning.
Jepp nån bubbla är det inte där jag bor iaf. Betalar 7kkr för ett centralt boende på över 100kvm. Motsvarande HR (som inte går att få utan 30år + kötid) landar på runt 15kkr. Mellanskillnaden lever man gott på. Dessutom har bostaden ökat i värde med runt 1,4M senaste året, enligt digital värdering förvisso. Belåningsgraden har gått ifrån 55% till runt 45%, jag kör dock amorteringsfritt då det är nybygge. Men det är ju trevligt att efter 5 år inte påtvingas amortering. Hade jag varit nervös för en bubbla så hade jag nog bundit lånet på 30år. Med det sagt, räntorna är sakta på väg upp. Men några 5% når vi nog inte i närtid.
Jag betalar inte av alls på mitt huslån på 1 miljon, med marknadsvärde runt 5 miljoner. Varför skulle jag göra det? SBAB vill dock, att alla deras kunder ska betala av minst 1.000 kr/månad, oavsett belåningsgraden. Däremot investerar jag i diverse förbättringar i fastigheten varje år. Nu ska det förhoppningsvis bli en glasveranda (en inglasad uteplats med befintligt grund och tak görs om), det är pga min pollen-allergi och utrymmesbristen i huset. Två nya altaner finns redan i andra väderstreck.
Många fastigheter på Värmdö verkar ha en strykande åtgång numera, pga dragningen av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka centrum och senare möjligen till Gustavsberg och Värmdö marknad. Spårtunnlar och stationer byggs just nu, men trafiken startar efter 2030.
Bygget av den nya Skurubron pågår för fullt. Den beräknas bli klar och öppen för trafik under slutet av 2022. Därefter startar Trafikverket renoveringen och ombyggnaden av den nuvarande Skurubron. Projektet beräknas vara klart 2024. Den värsta flaskhalsen försvinner då, men stoppet i Söderledstunneln och Sicklatunneln är fortfarande störande.
Ränteavdraget var på 52% när jag köpte fastigheten med exet och det trappades sedan ner till 40% och vidare till 30%. Så det vore logiskt att fortsätta att trappa ner det till 20-25%-nivån osv.
Exet var stormförtjust när han flyttade från lägenhet ovanför tunnelbanan på Fridhemsplan hit, "äntligen var man fri!" sa han. Sedan blev han hobby-biodlare och köpte en massa bikupor och tillbehör, samt en hundvalp, tills han drabbades av längtan tillbaka till stan, pga "Lappsjukan" vilket är vanligt härute, fast numera finns all service här, inkl. Biltema, Clas Ohlson, Jula, Jysk m fl.
Så nu har jag fortfarande en massa biodlargrejer här, även om jag har lyckats ge bort en del. Varroa-kvalstret kom till Sverige, så det blev mycket jobbigare med biodling. Den billiga import-honungen förstörde också efterfrågan. Exet sålde hundvalpen också. Halv-Maine Coon-katten blev klar.
Kattkräket blev KVAR ska det vara.
Ränteavdraget kunde fasats bort. Visst, jag tappar själv på det då men….rätt borde vara rätt.
+1, tyvärr är det svårt politiskt att göra. Möjligen får vi en utfasning under 10-30år
Lite kul att bloggägare och kommentatorer önskar högre skatter.
Är detta nya sossebloggen? 🙂
Vet ej. Jag är politiskt på vänstra halvan. Saknar dock ett vettigt parti där.
Fast högre skatter allt som allt har han inte nämnt något om, fasar man ut ränteavdraget kan man ju sänka skatten på något annat. Får intrycket att bloggaren inte heller är så glad för subventioner överlag, så sosseblogg skulle jag inte vilja kalla det.
Det går ju att kombinera med t.ex sänkt inkomstskatt eller moms
Fasas Avdrag för kapitalförlust ut så kommer det sannolikt krävas att beskattning för kapital vinst tas bort. Kommentarer kring detta från expertpanelen?
De som behöver ränteavdragen mest är låg- samt medelinkomsttagare så det vore vansinne att ta bort ränteavdraget/beskattning av kapital.
Precis, får jag inte dra av räntekostnad när jag lånar pengar så kan dom glömma att jag skall betala skatt på den ränta jag tjänar när jag lånar ut.
Om du skulle ha skatt för den som lånar ut, men ingen avdragsrätt alls för den som lånar så blir det katastrof. Troligen chrashar då hela ekonomin nästan omedelbart och alla hjul stannar direkt.
@Patrik, väldigt få privatpersoner lånar ut pengar. Ränteavdraget görs ju på skatt på inkomst av tjänst också, vilket ju är märkligt.
@Östergren. Om höginkomsttagarna inte hade haft ränteavdrag hade bostadspriserna varit lägre så att inte heller låginkomsttagare hade behövt ränteavdrag. I kronor är det höginkomsttagarna som tjänar mest på ränteavdrag vilket gör att klyftor ökar.
Erlandsson. Bostadspriserna är låga i Sverige oavsett ränteavdraget.
Skulle ränteavdraget slopas eller beskattning av kapital slopas skulle klyftorna i Sverige öka ytterligare.
Precis, bostadspriserna är relativt låga. Utifrån dagens ränteläge. Nån bubbla är väl ingen vettigt människa som pratar om längre? Att priserna kan gå ned 20% vid en ev börskrasch påverkar nog väldigt få då de flesta har stora marginaler efter de senaste årens uppgångar.
I sann sosse-anda så hade man kunnat sätta ett maxtak vad man kan dra av i ränteavdrag! Kanske ett bra ställe att börja!
en stats manipulerad bostadsmarknad för en del av folket som tack vare ränteläge och ränteavdragen ( som kan ses som helikopterpengar ) kan åtnjuta eget boende.
Tillgångsinflationen stannar inte förrän den stora ekonomiska kalibreringen kommer. På bostadsmarknaden gäller också sist in först ut.
Absolut! 20% fastighetsskatt & lika mycket förmögenhetsskatt. Då får vi äntligen bort klyftorna.
Vem skulle vilja bygga eller investera i sin fastighet då menar du?
Ja, klyftorna får man verkligen bort på det sättet, alla blir lika fattiga, garanterat.
Det bästa är att ta bort amorteringskravet och samtidigt begränsa storleken på lånen.
Då får alla mer pengar att slösa per månad och priserna på bostäder går ner. Eftersom pris följer lånestorlek.
Bostadsbubblan ska pumpas ännu mer ty på den vilar hela den svenska ekonomin och det vet våra politiker. Därför ser ingen av oss röken av en bostadspolitik eller planering. Den finns helt enkelt inte trots att vi haft västvärldens största invandring och blir ytterligare 1 miljon inom 10 år. Detta eftersom våra politiker vill hålla ett efterfrågetryck på bostadsmarknaden såklart. Bubblan får inte spricka! Vi är inlåsta i ett hörn och så länge pengar är gratis att låna så är nog det mesta frid och fröjd…
Man får inte glömma bort den andra sidan, det finns en stor efterfrågan på säkerställda obligationer. T.ex. försäkringsbolag, pensionsfonder och internationella investerar i dessa och genom att ha en stor volym på bolån ökar bankernas möjlighet att ge ut säkerställda obligationer. Så politiker visst, men vi alla är beroende på detta för samtidigt förväntar vi oss att få en bra pension också.
Så är det nog. Staten måste ha prisstrgringar på tillgångar som ständigt ökar. So fort priser på tillgångar sjunker lär konsumtionen kollapsa. Tyvärr kolliderar inflationen i tillgångspriser med deflation i löner. Vad är det normala numer, runt 1,5% per år?
Så, man kommer nog försöka få priser på bland annat bostäder att stiga stadigt i pris.
Mycket bra blogg som jag läst i flera år med stort intresse, dock är det en detalj som skulle hjälpa, nämligen en länk till det fakta el uttalande som blogginläggen grundar sig på, jag försökte googla på amorteringskrav c+l+sd etc men hittar inget som passar med rubriken, gick också in på Svd,Dn och SVT och skummade rubrikerna men hittar inte ngt inslag, är det ngn som kan länka till vad som är ursprunget är det ngt på facebook så har jag inte det, ibland är debattartikler etc bakom betalvägg förstås , det hade varit intressant att läsa källan och hur de uttrycker sig, tex kul att SD och c är överens.
EU:s kommande länkskatt gör att jag inte kan länka till bidragsmedia, dessvärre. Kommer gälla retroaktivt.
Galet ! Kan man inte bara skriva adressen så får man kopiera in den själv?
fyra-partier-oppna-for-att-skrota-amorteringskrav
Cornu: Kan du kort och koncist förklara varför du anser att vi har en bostadsbubbla?
Tack!
Det har han gjort förut. Prisutvecklingen avviker från KPI-utvecklingen. Ergo bostadsbubbla.
https://cornucopia.cornubot.se/2011/10/nej-det-finns-ingen-bostadsbubbla.html?m=1
Kommer aldrig få stöd för majoritet
Men tillväxten lever bara på krediter
Alla vet det och alla politiker vill göra allt för att fiska röster då majoriteten är
Lånetorskar
I Belgien råder 15-25 års amorteringstid dvs då ska lånet vara tillbakabetalat.
Ser inga förslag på att detta ska införas här. Här pratas det mest om amorteringsfria lån ska återinföras. Verkar dumt tycker jag. Med en hög belåningsgrad d v s över 50% så bör man avkrävas amortering.
Det där med svindyra kvadratmeterspriser är ju dessutom framförallt ett Stockholmsfenomen där journalist – och kultureliten har drabbats av dålig stämning för att deras barn inte har råd att köpa en liten etta på Södermalm.
De som äger sitt boende är till stor del en bred belånad medelklass vilka är viktiga marginalväljare för bägge blocken. Då det betraktas som politiskt självmord att strama åt villkoren för deras boende kommer det inte att ske oberoende hur motiverat det kan vara.
Politik handlar ju inte om att fatta kloka beslut. Politik handlar om att vinna val.
Någon mer som testat appen "Habity"? Deras digital värdering verkar lite väl hög.
roger: Inte helt tillräckligt … men du börjar närma dig …
Gulag?
Jet Khun Mae: Ja någonting åt det hållet … Här sitt man fast och kan int komma loss …
Amorteringskravets vara eller icke vara är bara en liten bula på vägen. Låga räntor, höga tillgångspriser. Inga regler kommer påverka det.
Vid vilken punkt tippar skålen över och vi får se baksidan av alla nya dollars som sprutas i I ekonomin? Om det vore riskfritt att trycka pengar skulle vi kunna utrota fattigdom. Kan någon förklara för mig hur det kommer sig att vi ff inte ser någon inflation trots alla miljarders miljarders dollar som usa pumpar in för att landet inte ska falla samman. Kan den negativa effekten komma post corona och produktiviteten ökar? Skiter det sig där skiter det sig garanterat här.
Inflationen syns i tillgångspriser, inte som KPI-inflation. Hur högt kan priset på tillgångar stiga? Troligen så länge pengatryckandet fortsätter, vilket leder till en massiv omfördelning av välstånd ifrån de som inte har till de som redan har.
Inflationen är nånstans på 10-15% per år för det viktigaste och det är tillgångar. Tänk så här. För att vara ekonomiskt oberoende. Hur mycket pengar behöver du och vilken ränta får du på en placering med mycket låg risk. Hur mycket pengar behöver du för att få en ränteavkastning på säg 35000 sek i månaden? Och vad kostar det? Hur mycket pengar behöver du år från år för att få 35 tusen i ränta. Och vad placerar du i?
Här tokrusar inflationen. Varje år behöver du nån miljon till för att ge dig 35 tusen i ränta. Denna tillgångs-inflation rusar. Den har rusat sen 80-talet och takten ökar varje år. Inflationen för mitt leverne dag till dag är för mig som investerare rätt ointressant. Och det är dessa siffror som redovisas. När du ser på tillgångs-inflation så ser det hemskt ut.
Tack. Medveten om att man inte får länka i bloggen. Men, kan någon hinta på bra sidor gällande detta?
Sök på "asset inflation" på youtube som exempel.
Ska göra det, tack!
Det tippar inte över förrän deflationstrycket överstigen inflationstrycket. Det pågår en kamp mellan dessa två pengafenomen.
Tillväxt och inflation behöver ständigt mer krediter och villiga risktagare för lån och konsumtion. När brytpunkten nås och skulderna börjat bli ohållbara att betala tillbaks trots 0 ränta och helikopterpengar. Då försvinner förtroendet för att låna ut eller för att låna.
Ett ex från 1929 när smolken i folks överdopade optimist hjärnor, om ständig kredit expansion bröts. Var att aktiemarknaden (_Dow jones Ind index) föll 48 % på några månader och ytterliggare ner 90 % av värdet på några år. U.S industri produktion föll 32 %, utrikeshandeln föll 70 %, arbetslösheten var skyhög, priserna föll 32 % ( en del av deflations momentet).
Under dessa tider är cash king och tillgångar inte lika bra kan man säga.
Rätten till fri avtalsskrivning är grundläggande. Om jag lånar ut pengar så vill jag ha ränta. Jag vill inte nödvändigtvis ha amortering. Att staten lägger sig i och lagstiftar att den jag lånar ut pengar till måste amortera är socialism. Socialism är dåligt.
Varför inte då avskaffa den socialistiskt satta reporäntan och momsbefrielsen för finansiella tjänster?
Vi bor i Sverige där "liberaler " riksdagen kämpar för marknadsekonomi genom ex privat verksamhet bekostad av skattemedel, subventioner över decennier till specifika branscher etc etc. Amorterings krav eller ej, det är droppe i det socialistiska havet. Men trots dessa ( enligt min mening)vansinne har vi dit rätt gött
OT: Ordentlig Hz-dipp i elnätet nu vid 17-tiden. :/
Frekvensdipp, innan någon får för sig att anmärka. 🙂
Heinrich vänder sig i graven. Strömmen har gått 2ggr det senaste dygnet här i SE4.
🙂 SE3 här, vi har klarat oss än så länge.
Tja, det var nog ett lokalt avbrott här i Lund som bara drabbade 9000 hushåll. Anledningen är dock oklar
Nätsidan "svk kontrollrummet" har fått nån störning. Norges el-export 24 965 MW och de flesta elkablarna från Norge har noll överföring. Frekvensen helt konstant.
Om man vill dra nytta av den situationen som är nu så ta så stora lån som möjligt och köp hårda tillgångar. Lånen i systemet är generellt för stora så de kommer behöva göra debt jubilee på ett eller annat sätt inom några år. Det kommer förstås ha nåt annat namn, men slutresultatet blir det samma. Orättvist förstås, men man kan ju välja att vara på vinnarsidan.
Det den där Östergren fullkomligt förbiser i sina "resonemang" är att måhända är bopriserna "billiga" just nu i relation till räntan men vi har helt och hållet blivit satta i en situation där räntorna inte kan stiga särskilt mycket utan att det skulle skapa komplett kaos. Säg den boägare som skulle acceptera normalräntor igen? Finns inte. Hela detta korthus har sin bas i evigt låga räntor, något som Österkvist helt och hållet förbiser.
Eller så är nollräntan den nya normalräntan.
Alla fattar förresten att räntan inte går att höja (varför man nu skulle vilja höja den?).
Förstår inte varför det ska kommenteras varenda gång som om det är en väl förborgad hemlighet någon precis lyckats avslöja.
Du missar grundlektion 1A på en ekonomutbildning. Pengar måste kosta! Om de inte gör det så är det bara en tidsfråga till hela systemet havererar pga "irrational exuberance" (dåliga investeringar). Hur många historiska exempel på det ska vi behöva?
Östergren2021-02-09 16:19
Får vi stigande räntor så är det ganska självklart att fastigheter och aktier sjunker. Frågan är mer när och om det sker.
riksbanken-lamnar-styrrantan-oforandrad-2
Nollränta fram till åtminstone 2024. Och med riksigelkotten i bakhuvudet kan man tänka sig åtminstone en eller annan räntesänkning innan dess.
Bostadsbubbla?
Ingen av oss lär se markant höjda räntor under vår livstid….OM inte finansmarknaderna havererar och stat/CBs tappar kontrollen. Vi är inmålade i ett hörn pga att våra politiker vägrar acceptera det som förut benämndes som lågkonjunktur…
Någon som vet var man hittar färsk statistik på bostadspriserna?