Det omständligt namngivna Plikt- och prövningsverket (här omnämnt som Pliktverket) trycker hårt på ekonomiska incitament som fördelar med att genomföra en värnpliktsutbildning. Högre värden bortsett från att hålla Sverige tryggt verkar bortses från.
Plikt- och prövningsverkets folder till 18-åringarna |
Före detta Rekryteringsmyndigheten, numera Pliktverket, verkar trycka hårt på ekonomiska fördelar för 18-åringarna att välja att göra en värnpliktsutbildning. Att man kan få en meriterande utbildning, lära sig viktiga egenskaper som att bita ihop och kötta på, samt sina egna gränser, arbeta i grupp utan att prioritera sig själv osv verkar underordnat.
De ekonomiska incitamenten är inte direkt höga för en medelålders person mitt i arbetslivet, men för en 18-åring kanske det kan vara lockande med skattefria 4 380:- SEK i månaden, vilket motsvarar en månadslön om cirka 4800:- SEK före skatt. Därtill får man en premie om samma belopp gånger antalet månader utbildningen är om man slutför värnpliktsutbildningen. Detta kan i sig vara en fin grundplåt för att etablera ett hushåll om man kan ordna en bostad och bör med god marginal räcka till inventarier för en etta eller tvåa.
Att man får gratis resor till och från hemmet under utbildningen, plus att man slipper betala för boendet och maten under utbildningen får väl ses som anständigt givet månadslönen, och inte direkt ett ekonomiskt incitament. Huruvida man får betalt hyran för eventuell egen bostad under tiden framgår ej, men det kanske inte förutsätts att man vid 19-20 års ålder idag kan flytta hemifrån?
Slutligen kan man få betalt högskoleprov två gånger. Det är värt 900:- SEK.
Annars kan man konstatera att det egentligen inte hänt så mycket med ersättningen. Dagersättningen om cirka 141:- SEK om dagen räcker till en pizza, en fanta, ett Netflixabonnemang och kanske till ett telefonabonnemang med begränsad surfmängd. På alla gubbars invasionsförsvars tid runt 1990 låg dagersättningen på runt 32:- SEK och på den tiden gick det att få tag på pizza för 29:- SEK, även om en fanta nog kostade lite mer och varken mobiltelefoner eller Netflix fanns. Ersättningen har alltså höjts en del, men pizzapriset har också stuckit iväg.
För medelklassungdomar ter sig inte de ekonomiska incitamenten särskilt höga, beroende på hur curlade de är av sina föräldrar. För den som kommer från fattigare förhållanden kan särskilt utbildningspremiens klumpsumma antagligen vara lockande och att föräldrarna slipper betala det mesta av maten under ett år.
Men varför pressar inte Pliktverket hårdare för högre värden som att värnplikt skulle vara meriterande för arbetslivet? Är det så att värnplikten idag inte är det, trots att den är hårdare och mer kvalificerad än någonsin tidigare och skulle fått invasionsförsvarsromantikerna att hoppa av på sin tid? Kanske behövs det en kampanj riktad mot arbetslivet, som understryker att värnpliktsutbildade är meriterade, men eftersom Försvarsmakten vill ha första tjing på att rekrytera rekryterna så kanske man vill tona ner detta?
45 kommentarer
En riktigt stenugnsbakad Pizza på surdegsbotten och mozzarella ligger en bit över den dagliga ersättningen ifall vi nu inkluderar Fantan. En förortspizza är dock betydligt billigare.
29-kronorspizzan på min tid hade inte surdegsbotten och mozarella heller. Tror inte ens surdegsbotten eller mozarella alls fanns i Sverige ens.
Tror inte jag själv åt mozarella förrän efter 00 någon gång.
Så är det. Pizzan har förädlats precis som min smaklökar. På gott och ont. Lite nyttigare, men mycket dyrare nu. När jag studerade runt 00 kunde man köpa Pizza för 20kr i Lund. grannpizzerian hade en lyxigare variant för 25kr. Ölen på nationerna kostade vid happy-hour 15kr för två stycken. Det var nog bättre förr att vara student iaf. Hoppas värnplikten inte försämrats sen jag gjorde den.
Besökte Försvarshögskolans pub typ hösten 2015. Då kostade ölen fortfarande 15:- SEK och en korv med bröd 10:-. Som person med full vuxen inkomst var det skrattredande med fyra öl och tre korv med bröd för 90:- SEK. Rent fånigt.
Fast Biltema tog nyss 5:- för korv med bröd. Negativ inflation ??
Vänliga hälsningar
Nanotec
Härligt vissa saker får fortsatt vara sig likt. Nationerna jagades med blåslampa för nåt/några år sedan. Efterfest s k Sexa med fri gratis sprit efter nationsjobb, verkar ha gått till historien. Med full inkomst är det löjligt ja, men då levde jag gott med en hyra på 1800kr (inklusive bredband) och billigt nationsliv rätt bra. Nu ska väl telningarna ha BRF ifrån dag ett, ifall de ens flyttar hemifrån innan 25 år. Jag antar att man inte får lov att bygga billigt längre i detta land, med gemensamma kök och duschar.
@Nano, kötthalt på den? Biltema är mer ett upplevelseställe nu. Någon handlar de andra äter under tiden de väntar. Korven är kanske en förlustaffär på gungan.
Skolbarn var där i grupp så tydligen var det bättre med korven än skolans erbjudande. Själv var jag hungrig så även om det mest var gröt slank korven ner med lite senap och tomatsås. Hade nog köpt annat så helheten var säkert vinst för både mig och Biltema.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec snackar du skit om BILTEMA KÖRV!! nä nu jäv
….
Pizza är en förrätt, inte en huvudrätt. Så det SKA vara billigt. Vad kostar pizza ute på italienska bonnvischan?
Aldrig i helvete jag betalar mer än 70 kr för en pizza oavsett kvalitet på deg och tillbehör. Det är en simpel förrätt inget annat.
Ingen aning vad de kostar på landet i Italien. Men en förortpizza med kebab och pommes kan du nog få för 70-80kr i nån småstad. Kalori-innehållet räcker för två dagar.
Är detta en tråd om pizza och priser på pizza?
Stör du dig på det så har du nog lite issues, Rob. Jag har inga problem med förortpizzor, dock har kan jag välja annat. Så då gör jag så. Men värnpliktiga som tråden handlade om, vilket du uppenbarligen inte kopplade, kanske inte kan göra det valet… då ersättningen är så låg. Trist tycker jag, inte trist som i pizzaval då.
Jag köpte en bil när jag var 18. Den kostade två pizzor.
Trodde 18-åringarna brukade lägga pizzorna i bilen.
På min tid var det svårt att hitta en pizza för 8:-
Fast å andra sidan, var det generellt svårt att hitta en pizza då 😉
Bita ihop ? Var inte det toxiskt manligt för något år sedan ?
Lumpen är värt noll för arbetsgivare. Anses nästan lite konstigt att ha gjort den. Var näst sista kull innan den fimpades förra gången. Har en 6 veckors ledarskapsutbildning från försvarshögskolan i Halmstad. Trumvirvel tack! Ingen arbetsgivare bryr sig om en så konstig utbildning från en års ännu konstigare förvar av en människa. Fick dock några fina vänner för livet.
Är du arbetsgivare eller arbetstagare?
Jag är arbetsgivare och ser det som mycket meriterande….
När jag anställer är militär erfarenhet av de flesta (men inte alla) kulörer klart meriterande…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Olle… frågan kvarstår…. är du arbetsgivare eller arbetstagare med dina åsikter….
Gustav.. håller med. det är inte det enda viktiga men det har betydelse….
Kanske tiderna har förändrats. När jag sökte jobb på 80-talet verkade min blivande chef i den gryende mjukvaruindustrin väldigt imponerad av norrlandsjägare med betyg 10-7-10. Dock var det förstås inte allt, men det bidrog till ett positivt intryck, och säger något om ens karaktär och inställning till uppgifter och svårigheter.
Men efter första jobbet minskar förstås betydelsen av det snabbt liksom för övriga betyg.
Arbetstagare
Tror inte det är en försvarbart ekonomiskt mot att jobba…. MEN… vad är det värt att pröva sina gränser… lära sig arbeta i grupp… Lära sig ta hänsyn till sina närmaste på logementet, Stärkt självförtroende, mm ??? Förmodligen mer på sikt än några månaders mindre inkomst…
Jag som arbetsgivare ser det garanterat som meriterande….
Nu arbetar jag kanske på en annan nivå än dig med högutbildade människor med högre utbildningar. Så där finns nog lite skillnad. Men på lite lägre nivå kan det säkert uppfattas som positivt med lydnad etc. På högre nivå är det dock lite annorlunda…
Näää… lydnad är det sita som jag vill se från mina anställda…. Jag vill se eget tänkande… kreativitet, mm,
Förstår inte den arbetsgivare som inte vill se det…
Misstänker att de som tas ut till tvångstjänstgöring är de som minst skulle behöva det och tvärtom.
Jag är själv hemvärnsgubbe och jag kan inte komma på ett smack jag gjort där som jag har nytta av i det civila.
Anledningen jag är med där var en aggressiv värvningskampanj och sen har det inte blivit av att gå ur.
Lite trevligt dock att komma bort från kontoret några dagar ibland.
Tror ingen tas ut mot deras vilja nu…..
Då endast en mindre part av varje årskull tas ut…. De som inte vill slipper….
Annat var det förr då man tog ut typ alla, även de med kriminellt bagage….
Jo så är det. Har många vänner som t ex ville blir jägare. Deras IQ har dock för högt så de blev avrådda ifrån dessa tjänster. Man ska nog bara lite dummare tänker jag. Allt över sju på IQ testet där är nog inte förenligt med en enklare jägaretjänst tyvärr (kanonmat). Inte så konstigt dock, att dessa hamnade som KB-befäl eller i staben i Enköping. Hur det ser ut nu har jag dock ingen aning om.
Dom som vill bli jägare och framhäver det är tyvärr ofta inte det mest kvalificerade kandidaterna ofta för att det kan upplevas som själviska individer. För att klara av jägartjänst är A och O pannben och inställning. Så länge man är normalbegåvad och har normalfysik. Kunskap och fysik kan man träna upp under kort tid vilket man även får göra. Men ens personliga egenskaper och beteenden som mental uthållighet, moral, etik och osjälviskhet ändrar man inte på några veckor-månader.
If you pay peanuts, you will get monkeys.
Synd att det snålas så här, alla de oviktiga myndigheterna har ju närmast obegränsat med nya pengar till trams.
Sant… du får det du betalar för….
1984 hade vi 22kr/dag vilket räckte till en starköl på Karlskronas enda pub. Sedan höjde de till 24 kr/dag. Då höjdes puben priset på en öl till 24kr.
Idag får man väl en starköl för 50 kr. Då framstår 141 kr som väldigt bra i jämförelse. I jämförelse med lönerna i det civila är det dock pinsamt.
50kr låter lågt för en öl. Golden i Malmö kör kanske fortfarande 29kr dock
Jag fick 72 kr/dag och ungefär det dubbla när det var permission. Man fick även hyran för civila lägenheten betald, förutsatt att man hade bott där ett visst antal månader innan inryck.
Det är ju uppenbart att pengarna inte ska ses som lön, utan som en ersättning för att livet sätts på paus.
Att precis gått ut gymnasiet och få under en 9månaders period ca 80 tusen i ersättning och fri mat och husrum, inte helt värdelöst många gånger vet inte ungdomar vad de vill göra och alternativet kan ju vara att dra runt hemma.
Att göra värnplikt kan ju också visa olika yrken som hjälper en ung person att välja riktning framåt i livet. Vi ska inte heller glömma alla andra generationens invandrare som får en bra möjlighet att få både meriter och inkomst på en annars tuff arbetsmarknad.
Med tanke på hur många idrottsgymnasier det finns så skulle man kanske kunna tänka sig pre-värnpliktsgymnasier med extra mycket ur-och-skur fysisk aktivitet på schemat.
Något för våra privata skolkedjor att fundera på nu när fysisk aktivitet inte längre är något fult för ungarna som går där som det var på Jan Guillous tid.
Om jag vore "andra generationens invandrarbarn" och jag ville ge mig själv en chans att flytta från Orten, så skulle värnplikten se sig som väldigt lockande – en liten inkomst, men ett (för denna grupp personer) stort positivt bidrag till CV:t.
Min son har just avslutat sin 10 månaders militärtjänst i Schweiz – han fick cirka SEK 20 000 i månadslön, fri bostad, fri mat och fria resor inom landet.
Eftersom det inte är allmän värnplikt måste de höja ersättningarna, en vpl bör kunna få högskolestudier betalda med exvis max studielån för samma antal månader vpl pågått-som markering att de gjort sin del och vi övriga är tacksamma.
Dessutom bör ersättningen då skador uppstår höjas och den vpl få biträde stöd genom processen, att som 19-20-åring föra den administrativa kampen mot Försvarsmakten, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan och Kammarkollegiet är en okänd och långsam process. Stödet från Försvarsmakten är NOLL, iofs inget stöd från de andra myndigheterna heller men skador som uppstår hos FM bör stödjas av FM.
Staten bör skicka budskapet att de personer som gör Värnplikten får dessutom lite bättre villkor efteråt än de som inte gjort det.
Jag tror inte att jag har varit med om en rekrytering där frågan om genomgången värnplikt varit uppe till diskussion alls. Har ingen aning vilka av mina nya rekryter som gjort rekryten. Skulle någon lyfta fram det som ett argument så hade man nog börjat undra varför hen gör det…