Det är inte bara i USA som räntorna rusar och med det drar ner börserna. Även de svenska långa marknadsräntorna på statsobligationer skenar iväg och den svenska 10-åringen har som exempel enligt Riksbanken stigit med 0.35 procentenheter på en månad.
Svenska obligationsräntor. Data: Riksbanken |
Marknadsräntorna på obligationer påverkar hur aktier värderas. Dels sker detta genom avkastningskraven på företagen. Låga räntor innebär låga avkastningskrav, vilket ger högre aktiekurser och de långsiktigt sjuka värderingar vi sett på många bolag.
Låga räntor innebär också att det blir billigt att finansiera olönsamma verksamheter eller expansion. Tillväxten för företag som är expansiva kan öka, och med det värderingarna, samtidigt som kostnaderna hålls nere för andra företag via låga räntor. Det ger även upphov till zombieföretag, företag som är levande döda och aldrig egentligen kan bli lönsamma, särskilt inte under normala omständigheter. Dessa företag är i praktiken värdelösa, men i lågräntemiljön får de ett spekulationsvärde ändå.
Nu stiger de långa marknadsräntorna snabbt. USA:s 10-åriga statsobligation har gått från 1.09% till 1.44% i ränta på en månad, förvisso ett tapp med hela 0.10 procentenheter torsdag – fredag.
Ökningen på 0.35 procentenheter på den amerikanska tioåringen är för övrigt exakt lika stor som för den svenska tioåriga statsobligationsräntan. Sedan är förstås den svenska räntan lägre än det överskuldsatta och i princip statsfinansiellt bankrutta USA med sina (typ) femtioprocentiga budgetunderskott, men ökningen är lika stor i procentenheter.
Kort sagt sticker även de svenska räntorna iväg.
Det verkar som kraften i trycket mot högre räntor är starkare än centralbankernas inklusive Riksbankens stödköp av obligationsmarknaden. För stunden. Vi får se om centralbankerna nu lanserar nya stödköpsprogram för att pressa tillbaka räntorna.
Nordea varnar i en ny boränteprognos för stigande räntor även på bostadslån som konsekvens av de stigande marknadsräntorna. Detta gäller förstås bara de bundna räntorna, medan löpande tremånadersränta mest baserar sig på Riksbankens styrränta reporäntan. Femåriga bostadsobligationer har stigit 0.17 procentenheter på en månad enligt Riksbanken, medan tvåårsräntorna ligger stilla både inom bostadsobligationer och statsobligationer.
Fortsätter räntorna att stiga kommer det sätta fortsatt hård press på börsen och med lite mer fördröjning dito på bostadsmarknaden. Skillnaden ligger i att på börsen kan man agera direkt, men det tar tid att sälja bostäder.
Nedanstående är reklam från bloggens samarbetspartner Compricer.
104 kommentarer
Jag läste om "the Plunge Protection Team" redan på slutet av 1990-talet och de har bara blivit bättre sen dess. Framför allt sägs krashen i Lehman Brothers ha etablerat helt nya former och internationella samarbeten för att hålla finansmarknaderna stabila.
Eftersom svaret på varje ny kris är "mer management" så är frågan om det finns något kvar som kan kallas "marknad" överhuvudtaget? Det vi ser i kursrörelserna är kanske effekter av "management" snarare än marknadslagar?
För kallade man det för planekonomi, när politiska beslut var avgörande för ekonomin
@Gargamel: Vi har ju haft centralbanker och statspolitiker i flera hundra år. Det som händer nu har hänt förr men till slut vinner alltid marknadskrafterna över planstyrningen.
Jo det är riktigt. Staten har en förmåga att lägga sig mer och mer till en kollaps. Tänk närmast på GameStop. Det som finansbolag och de största aktörerna alltid gjort har inte reglerats nämnvärt, men när allmogen gör samma sak skall det regleras. Mmmm
@Gargamel: Så är det men här uppe i Norden har vi dock nästan ett patologiskt förtroende för statens välvilja.
Kan vi i och med detta komma tillbaka till läget men högre räntor och högre inflation och sen vara tillbaka i devisen att inflationen amorterar ner bolånen?
Så länge lönen hänger med upp, så blir det så. De flesta lån har dock en hög hävstång. Så för den högbelånade kan det säkert blir lite svettigt. De flesta som varit med ett tag ligger dock under 50% i belåning. Själv så har jag inget emot en nätt priskorrigering på bostäder med 30%. Dock önskar jag inte då många unga högbelånade då kommer i kläm.
Ska precis börja spara till mina småttingar. Fråga är om dom så länge uppgående indexfonderna nu ska bytas mot nått annat? Tänkte fonder eller till av dom gröna linjen dumpade oljebolagen.
@B2B: 30% eller mer får nästan ses som en krasch. Det händer inte p.g.a. att marknadsräntorna stiger lite grann samtidigt som arbetsmarknaden är god. Skulle vi få en börskrasch och högre räntor kombinerat med uppsägningar och en regering som inte stödjer genom utökade räntekostnadsavdrag m.m. kan det säkert bli så.
Jag tror dock på att vi bara får en stillastående marknad i så fall även om värderingarna kommer ner. Byggarna slutar bygga nya bostäder som man gjort tidigare och folk sitter kvar i sina bostäder i några år innan dom planerar byte.
Även mäklarna och byggfirmor har ju strategier för att få det att se ut som att efterfrågan är hög i syfte att hålla uppe prisnivån. Man lägger inte ut för många objekt i samma område samtidigt. Riksbyggen t.ex i Partille har en nybyggnation som redan står klar med osålda lägenheter där man endast lagt ut en 3a till salu och utan pris. Man får ringa till mäklaren och diskutera priset vilket jag gjorde. Samma lägenhet var ute till salu för 3 295 000 kr för 1,5 år sen. Nu vill mäklaren ha 3 690 000 kr. Frågade henne varför det var så att dom höjt priset trots att det är färdigbyggt och dom står tomma. Hennes svar var att marknaden är inte som den var för 1,5 år sen och nu bedömer vi att vi kan få mer för den. Trots att ingen verkar nappa. Hon har dessutom 2 kvar.
Men marknaden kan säkert få sig en dipp på 10-15% som 2017 ifall det blir oroligt.
@Goofy, som du ser ovan, 5årsräntan är alltså negativ. Det mest sannolika är att priserna gå upp något 2021. En gissning såklart. Alla bättre nybyggen här i princip slutsålda i staden år innan inflyttning. Ny stadsdel för 40000 personer byggs och kommer väl pågå rätt många år till. Flera centrala bitar (rivda på 50-talet) planläggs och detaljplaneras. Petter S ska bygga centralthotell. Framtidsutsikterna med en kraftigt ökande välbärgad befolkning ser ljusa ut. Detta spiller såklart över på kranskommuner och pumpar upp priserna. Nya företag som etablerar sig i regionen. Apple som du nämnde tidigare, finns sen länge lokalt. Huawei också. Själv så hoppas jag på en Tesla RnD filial.
För 30% ras, krävs nåt speciellt. Återinförd fastighetsskatt t ex. Den är både logisk och fördelningspolitisk rimlig. Med tak till inkomsten så drabbar den heller ingen fattig. Den ökade arbetslösheten har främst slagit med dem som är utanför ägda bostäder i större städer, varav liten påverkan. Flygpersonal exkluderas dock
Gargamel, är småttingarna i småbarnsålder, välj tillväxtmarknadsfonder och småbolagsfonder. Du ska ha pengarna där i 18-20 år, med den tidshorisonten lär det klå breda stora index.
@Gargamel, jag är en kontraindikator på börsen. Aldrig tjänat pengar på börsen, så jag är glad jag är gammal nog för att placeras ITP 2. Jag är utanför börsen, så du bör alltså vara inne. Jag tror på en snar börskorrigering, så det går nog upp 10% till i år. O s v. Jag är helt värdelös på börsen. Mest skrivet som en påminnelse till mig själv. Det är bostäder jag kan.
@B2B: Riskerna jag ser om priserna ökar ytterligare och en stor andel av befolkningen hamnar utanför och bor segregerat är att vi får allt fler interna konflikter i landet vilket inte är bra även tillgångspriserna värderingsökning känns bra för din och andras del. Du får tänka på att du har barn som du nämnt tidigare och jag antar att du vill att dom ska kunna röra sig fritt i samhället. Redan idag har vi allt för många som hamnat utanför och det ser långt ifrån ljust ut att integrera dom även i en högkonjunktur. Göteborg Centrum har försökt få bukt med personrånen genom mycket närvaro av polis och securitas vakter. Deras närvaro märks verkligen dom senaste 1-2 åren.
@Goofy, jag det är en naturlig konsekvens av ökande klyftor. Vilket varit väldigt tydligt nu under pandemin. Rik blir rikare, fattig blir fattigare 50% regeln. Jag beskriver vad jag tror, inte vill. I ideala fall så vore det bäst ifall priserna backade något och sen stod stilla eller följde inkomsterna.
Jag har själv bott i segregerade stadsdelar, eller stadsdelar som börjar bli gentrifierade. Möllevången i Malmö t ex processen fortskrider och resan är lång. Själv tycker jag mest det är skräpigt där och dyrt. På nyår är där typ krigszon. Jag antar Södermalm gjort resan redan. Hur unikt och charmigt det blev, kan jag inte uttala mig om. Men segregerat blev det.
Helsingborg är en tvådelad stad i Norr/Söder tyvärr. En stad som dock verkar på uppgång är faktiskt Landskrona. Ligger fint till och har en ok stadskärna, trevlig central strand som förra året hade uteservering i sanden. Är du emot segregering så finns det väl partier som är bättre än andra. Jag håller mig till vänsterkanten, att folk tycker jag är korkad för det lever jag med. De bästa partiledarna brukar finnas på vänstersidan, Jonas var ett bra exempel. På andra sidan hittas bl a Ebba som lurar av senila pensionärer hus och hem via mäklarbulvan.
@B2B: Tyvärr tror jag att om priserna backar och politikerna inte gör något för att stävja det så blir dom antagligen straffade i valet. Därför kommer det fortsätta åt "rätt" håll och bieffekten av det är ökade klyftor och mer kriminalitet.
Jag växte också upp i ett område som till slut utvecklades till ett segregerat område (endast fattiga invandrare blev kvar och brottsligheten blev väldigt tydlig).
När jag är i Helsingborg brukar jag faktiskt bo i söder och visst ser man var skillnaden går. Det är en park som delar europeer från folk från mellanöstern. Inte varit i någon stad där skillnaden är så tydlig som i Helsingborg.
Landskrona vet jag ingenting om förutom att det ligger vid havet och ser fint ut.
Alla kan förstås ha sin subjektiva uppfattning om vem som är bäst partiledare, men rent objektivt kan jag då inte se vad Löfven varit bäst eller ens bra på.
Att Ebba skulle lurat senila via bulvan är ju dock inte sant. Han säger själv att han avsåg sälja, men blev arg och ångrade sig när Ebba högg ned träd. Se intervju nedan. Arvingarna har ju tydligen också pressat honom att ångra sig. Bulvanen vår en s.k. fastighetsmäklare. Sedan är det förstås hela tvisten klantigt skött av henne som partiledare. Oavsett är det ett rent halmgubbeargument att påstå att alla partiledare på högersidan skulle lura senila om de fick chansen.
Intervjun:
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/marcus-ny-h%C3%A4pnadsv%C3%A4ckande-information-om-ebbas-husaff%C3%A4r/13324015?fbclid=IwAR2_wADE2wttNXwxpzzTNbnaJt1RPfJWW06w6ICMTbjc7vrvGUPxMsjtiDc
@Joakim, missade helt att gubben ändrat sin historia. Vem påstår nåt om alla? Vem påstår nåt om Stefan Löfven? Mäklaren var väl vän till Ebba, dessutom. Låter inte så oberoende att representera båda parter säljare/köpare då. Partietkamraterna kan inte vara så nöjda iaf med nuvarande opinionssiffror.
Jonas Sjöstedt hette förre V ledaren.
Stefan Löfven är inte min idol. Men han är väl en förhandlare av rang, det får man väl ändå ge honom.
@Goofy, intressant anekdot du kom med att även nybyggen prisjusterar uppåt fast lägenheten inte är klar. Det har jag aldrig sett förr. Visar väl dock åt vilket håll tangenten pekar.
@B2B: Lägenheten är färdigbyggd men trots det vill dom inte sälja till priset som sattes 1,5 år tidigare utan nu vill dom ha mer. Att man prisjusterar i nybyggnation är ingen isolerad anekdot. Tror snarare att det är väldigt vanligt nu. Dom ersätter till och med när man frågar.
Skanska kör taktiken på nybyggen att dom lägger ner ett fåtal objekt i taget. När jag frågade om anledningen till det så var det att man vill se omsättningshastigheten och om man kan få mer och då prisjustera när man släpper nästa omgång samt att man inte vill överösa marknaden med lediga objekt.
@cornucopia tack. ,5 och 3 år vi har tänkt att börja spara till dom men inte fått tummen ur men nu måste det ske. Lyssnar lite på rika tillsammans, han tog upp exempelet med sin 3 år yngre bror och vad som blivit resultatet om man satt in barnbidraget på tex indexfonder. Det hade varit en skillnad på 2,3 milj pga två extrem händelser på börsen vid den tidpunkten för deras födslar respektive 18års ålder. Vi är ju i ett skifte nu med Biden och skulderna så jag tänkte mer på om det är läge att gå in i nån specielt segment just nu.
Men snälla. Rika är en försäljare som säljer fake trees. Vad gäller avkastning index, marknader etc finns det massor av info på nätet. Så när någon säger em eller småbolag måste du syna det påståendet. Em och småbolag US har gått sämre än SPX vilket är US breda index.
https://www.affarsvarlden.se/artikel/guld-och-grona-skogar-6954518
@Östergren, finns inga orakel därute. Brände mig i ung ålder på contangon och råvaror. Dyrbar läxa att lyssna på orakel. Sålt av min post i Fractal (med förlust såklart) samt BC (vinst dock). Nu håller jag mig i sargen.
Det här är faktiskt ett stort bekymmer. Folk lyssnar på självutnämnda experter vars expertis består av att de är grymma försäljare.
Vi är dock många självutnämnda experter vad gäller bostadsbubblans vara eller icke. I min värld har vi ingen bubbla, räntan och ev politiska beslut är nyckeln till framtiden.
Det enda som bubblar är folks övertro på sin egen förmåga att sia om framtiden.
Sant, bostadsmarknaden är dock väldigt trögrörlig. De flesta köper faktiskt för att bo. Vi andra, jag bl a gör dock gärna pengar på att ibland byta boende. Jag kör dock med låg hävstång ×2 max eller max 50% belåning om man så vill, vissa flippare är inte kloka dock.
Den privata bostadsmarknaden är mycket speciell. 2008 Lehman. Knappt det märktes i statistiken trots att marknaden tvärdog. Som du säger, det är en tillgång folk bor i, därmed kan de flesta vänta ut högre räntor utan att sälja vilket skedde 2008.
@Östergren. Jag är medveten om att Jan är en bloggare var syfte är att tjäna pengar på bloggen. Det betyder inte att han far med osanning, för mig var gav han en baskunskap inom investeringar att arbeta utifrån. Jag tar gärna input i hur jag ska investera för det blir till slut för många parametrar och slutsatser i min hjärna. Jag tycker det verkar vettigt med säg: 80% global index fond, 10% räntefonder och 10% guld för långsiktig sparande. Själv kommer jag absolut lägga in lite certifikat på bitcoin i detta med samt väl valda aktier. Så fondandelen kommer minska
Gargamel. Läste du AFV?
Har läst det innan när dom skrev det. Den delen med träden bryr jag mig inte det minsta om, skiter alltid i grönpopulostiska utspel Jag har ögonen öppna på han. Slutade lyssna när han tog in en kommunist som propagerade för hyresreglering och Jan höll med. Men för det verkar grunden i han ekonomiska resonemang ok
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Min hjärna är skrynkelfri och så, men kan inte centralbankerna fortsätta pressa ner räntorna genom att öka sitt obligationsköpande?
Det är väl det man försökt länge från centralbankernas sida men det man förväntar händer inte riktigt.
Typ, googla yield curve control. Soon in a market close to you?
Det som händer nu är inte ett dugg konstigt. Amerikanska obligationer har sålts av (risk on). Dessa stålar gick in i amerikanska aktier på bättre konjunktur 2021-2022 kontra 2020. Nu blev dock den här rotationen väl snabb vilket har oroat både aktie- och obligationsmarknaden senaste 10 dagarna typ. Hur det blir framöver? Inte en susning så klart. Avundas inte de som jobbar på räntesidan. Riktigt svårt klimat för dem nu med stigande långråntor.
En snubbe jag följer på Twitter som kör amerikanska tillväxtbolag låg i början mitten av feb på +125% sen årsskiftet med ca 30-40 bolag i portföljen. Bubbligt.
Är det mycket?
Typ 1000% i årstakt är väl hyfsat mycket. Inte konstigt att det sker en nedgång nu.
Nedgång? Man kan väl inte räkna dagar för det. Trenden är fortfarande upp. Själv så tror jag dock på nedgång/krasch, men jag har nästan alltid fel i sakfrågan.
Tänker på Nasdaq och pågående korrektion eller vad man vill kalla det.
Nasdaq är upp 2.36 procent i år vilket är en mycket bra avkastning.
Att nån random snubbe på Twitter yrar om 125 upp är mer som högläsning ur sagoboken.
Snarare du som yrar eftersom han uppdaterar portföljen dagligen.
Är det US motsvarighet till Kavastu?
Vet ej, Kavastu kör väl inte bara small/midcaps?
Kavastu kör bara vinnare precis som Mr 125.
Kavastu är Buffett upphöjt till 10.
Ni som följer influencer-investerare borde läsa om Abraham Walds arbete under andra värlskriget.
Lyckades pricka in 1.09 i ränta på tre år viv årsskiftet (enbart med flytt av bolån). Redan på väg upp där. Mitt erjudande på femåringen (som jag missade) var även det 1,09…. Nu är det 1,34 på femåringen
Är 1,09% bra idag, högre än SBAB listränta för grönt lån? Teslabilån hos DNB ligger på 0,25%. Föreningens rörliga lån på 0,7%. De bundna strax över. Väldigt billiga pengar, så det är rimligt räntorna går upp några punkter.
1.09 är kusligt bra då inflationen är högre. Det går inte jämföra privat med BRF, gröna lån etc. De flesta privatkunder har väsentligt högre ränta än 1.09.
Jo det går utmärkt att jmf. Det gjorde iaf jag när jag köpte. Nya fastigheter som drivs i BRF form finns gott om här, alla gröna och en del skuldfria. Så det var faktiskt en jmf-parameter. Jag får dock erkänna hur fel jag hade, de skuldfria har faktiskt gått väldigt bra uppåt.
Klart du kan jämföra men det är olika marknader för upplåning. De flesta fastigheter i Sverige går inte som gröna obligationer.
Jag pekade mest på att en stor del av lånen ligger i föreningen. Och dessa får extremt bra ränta av bankerna. Småfiskar får nöja med högre, då är såklart 1,09% rätt okej. 0,99% är dock bättre, vilket är sbabs listränta på 2åringen med grönt lån. Gröna bolån är på frammarsch, och inget att förbise i dessa tider.
Jag tror att bostadspriserna kommer stiga ganska rejält de kommande åren även om räntan skulle höjas något. Anledningen är att massinvandringen suger upp allt på marknaden ofta har de kapital då det sällan handlar om fattiga flyktingar men på pappret är de ju fattiga naturligtvis. Vad man kan se är att även bostadsrätter gynnas kraftigt idag och under överskådlig tid som det ser ut. Kontentan av detta är att det blir ingen krasch de närmaste åren då nyproduktion inte tillnärmelsevis ligger i fas med antal nyanlända så de som sitter fast i hyreslägenheter är och förblir förlorare enligt mitt sätt att se det många spekulerar i att köpa billigt men det blir nog inte så då alla måste bo någonstans.
Men hur ska de kunna låna stålar om de är fattiga på papperet? 5 ggr bruttolönen gäller i Sverige som max belåning.
@Östergren, för de flesta är det amorteringskrav och insats som begränsar. 5k löneökning innebär krasst att familjen kan låna 300kkr mer. 5k i ökning är inte ovanligt vid jobbbyte/promotion.
I Stockholm är kanske just bruttolönen det stora problemet då priserna där spelar i en annan liga >100kkr/kvm (!)
Så är det men hur ska tradern eller invandraren få lån om låg inkomst? Sverige är hårt reglerat och det är inkomst i deklaration som gäller vid hypotekslån.
Finns ingen större uppsida i Sthlms bostadsmarknad då inkomsten ggr 5 närmar sig sitt tak.
Ofta räcker det med en kontakt i hemlandet så finns det snart pengar. Sen skall vi inte glömma att nästan alla sk. riktiga Svenskar lämnar hyreslägenheterna i strid ström det blir i stort sätt bara nyanlända som tar dessa till en början men vi ser redan nu att många av dessa söker sig till andra boendeformer och det kommer bara att öka som jag ser det.
Så är det. I Sverige är det gynnsamt att ta anställning hos en stor arbetsgivare med kollektivavtal etc. Stockholm är faktiskt en outlier här. Jag håller med om begränsad uppsida där.
Jo jag fattar att det kan finnas cash hos tradern och invandraren. Men hur ska de kunna låna hypotek utan vettig inkomst på papperet?
Precis, utan taxerad bra inkomst så är de väl hänvisade annorstädes. Fördel stabil taxerad inkomst alltså. Varför det är så, får du fråga nån som arbetar med riskanalys om. Sen är det såklart trubbigt
Ofta lånar de inte hypotek utan det handlar om cash eller någon annan finansiering då merparten ej betalar ränta som vi. Det finns mycket bra möjligheter för dessa att låna pengar utan ränta så det är ett relativt litet problem i sammanhanget.
Så ett hett tips kan vara köp en villa och hyr ut till alla dessa som blir undanträngda när kommunen betalar för socialt utsattsas hyreslägenheter.
@Cementsentiment, jag håller med dig den kommande uppgången 5-10% upp årligen i närtid alltså. Jag gissar dock att det fortsätter att spreta väldigt, beroende på var p g a misslyckad integration etc. Människan klassificerar områden rätt frisk nu med bra/dåliga, tror inte människan plötsligt ändras heller. Lika personer du avser som lånar utan ränta vore intressant att läsa om. Har du nån länk? För jag tror att det är ett relativt stort problem faktiskt, när taxerad inkomst är liten/saknas.
Ehm, nej det är inte för att invandrare köper bostadsrätter som priserna stiger. Mycket orimligt. Det är p.g.a. "white flight" som priserna stiger. Medelklasssvennar vill inte bo bland invandrare och äckliga arbetarklasssvenskar/SDare, så man tvingar köpa BRFer.
Sverige kommer inte kunna hantera mycket mer invandring, det finns inte tillräckligt infrastruktur, service eller pengar. Men visst, det kan man ignorera tills det verkligen skiter sig.
Vi får återkomma om ett år för facit. https://valueguard.se/indexes
De som sålde och väntade sig en krasch redan för 10år sedan är de stora förlorarna som sett pengarna gått upp i rök och som förväntat sig ett tidigt nittiotal med Bengt Dennis i spetsen.
https://rikatillsammans.se/har-vi-en-bostadsbubbla-i-sverige/
@cementsentiment Men nu kanske det sker? De som säljer NU och väntar in den stora kraschen kanske står som vinnare om 10 år?
http://flutetankar.blogspot.com/2007/11/den-svenska-bostadsbubblan.html?m=1
Stor humor såhär långt senare, med facit i hand förstås. Men det visar just på bra/dåliga dessa orakel är. Det är ju mest killgissningar som inte slagit in, finns säkert en massa ursäkter till det. Ju fler samband man förstår, ju större chans till att göra kvalificerade prognoser och därmed tjäna pengar. Med kunskap och lite timing och tur kommer man långt. Just Jan ovan, har dock medvetet en låg riskprofil. Han är säkert nöjd med det. Men den har såklart inte varit särskilt effektiv.
För övrigt är det intressant att många pratat om bubblan sen 2006. När det händer så är det inte säkert folk pratar så mycket om den. Inget fundamenta visar på nån bubbla i dagsläget i min lilla värld.
Avskastning på den s k bostadsbubblan har varit enorm. När jag var ung och dum, så låg på 5-6 ggr hävstång mot prisuppgång/prisnedgång på eget kapital. Nu är jag äldre och har sänkt hävstången rejält. Men har istället ökat/maxat belåningen istället. Börsen har inte haft en chans mot detta upplägg, samtidigt som man kunnat bo bra och billigt. Hur framtiden blir vet ingen, men att uppgången fortsätter är för mig en no-brainer givet förutsättningarna idag.
@B2B: Ja det finns gott om folk som vägrar erkänna att bostaden avkastat mer på eget kapital jämfört med börsen. Är fortfarande möjligt att göra sig en rejäl hacka på den marknaden om man är beredd att kompromissa om var man vill bo i syfte att tjäna pengar och byta upp sig till en marknad som redan är mättad. Börsen är jag däremot livrädd för just nu. Känns som att den riskjusterade avkastningen är rätt kass för tillfället.
@Goofy håller med, många glömmer hävstången som ofta är rätt signifikant. Den kan så klart slå åt båda hållen. I en uppåtgående marknad är den dock trevlig lex-AP7. Få pensionssparare slår denna. Den som bott i HR, har inte ens hunnit med aggresivt sparande lyckats spara ihop till uppgången. Utan har varit på lose-lose sidan. Själv har jag dock kötid till HR. Och räknar med en central lägenhet om 15 år för lämplig exit och pension vid runt 55 år. Sen kan man ju alltid konsulta eller köra lite Uber eller nåt för att dryga ut. Det viktiga är dock hälsan.
@B2B: Lol. Kul för mig att vara en loser. Får väl hoppas på en sättning på börsen för att ta igen den vägen och komma ikapp så kallad market timing och buy the dip om man nu lyckas. Risken jag tar är att Riskbanken trycker upp så mkt pengar att LAMBI rullen blir mer värd än en bunt 500 SEK sedlar men det får man ta då.
Ingen har väl kallat dig looser? Vissa säljer nu BC med ännu bättre vinst. Många förstod dock inte potentialen där, pga ovanstående devis dvs saknad av kunskap, timig och lite tur. Uppenbarligen lätt att bli bitter över.
Få som förstod att statusyrket 2000 talet skulle vara fastighetsmäklare och inte ingenjör.
Gå klädd i kostym, köra ny bil, dra in hunkan i månaden, köpa egen bostad till förmånlig ränta (mäklarna skapar ju kunder åt bankerna så ngt får dom säkerligen tillbaka) och gå på företagsfester med fotomodeller (kollegorna).
Känner mig dock som en loser. Är inte bitter även om det kanske låter så men jag kan konstatera att jag haft fel om bostadsmarknaden, karriären och även börsen. Precis som nästan alla andra här.
Framöver kommer det nog inte handla om var man tjänar pengar utan bara hur man på bästa sätt bevarar köpkraften på sitt sparande. Stackars pensionärer säger jag bara. Tur att vi har bostadstillägg.
Lycka till med att sätta in en större summa kontanter från utlandet i svenska banksystemet, låter som en skröna.
@Sjunkbomben det är skitlätt bara göra en banköverföring. Att få in pengar i banken är inga problem i större delen av världen utanför Europa.
Jag har förstahandserfarenhet av detta i stora summor till just bostadsköp i Sverige.
2.5MSEK från ex Irak, inga problem, inte en fråga från banken. Att sätta in ~150k cash i Sverige tog månader av småinsättningar från flera olika personer.
Goofy. Du får sadla om från ingenjör till fastighetsmäklare om du tror att det är mer lukrativt.
På tal om ingenjörer så är det ingenjörer som bloggat om fastighetsbubblan. Ironiskt att de fick så stort genomslag i debatten.
@Tim förvånar mig tyvärr inte att det är så.
@Östergren, tror faktiskt inte det är så glassigt att arbeta som fastighetsmäklare. Inget jag absolut skulle vilja byta till, arbeta helger och kvällar. Vissa har säkert tjänat en hel del pengar, men långt ifrån alla. Angående bubblan, intressant observation angående ingenjörer. Måste erkänna att jag också befarat bubblan i min ungdom. Jag är just ingenjör.
@B2B / @Östergren: Nu i efterhand kan man konstatera att ICA kassörskan som belånade sig maximalt 2010 hade bättre koll på nationalekonomi än någon annan på den här bloggen inklusive ref. ingenjörsbloggare.
Goofy. Tror faktist de flesta som läser här har ägt sitt boende sen 90-talet.
@Östergren: Då har dom förmodligen barn och tycker att prisnivån ändå är problematisk.
Det är hyresmarknaden som upplevs problematisk.
Cornu gjorde en demografisk undersökning för 3-4 år sen och då visade det sig att >50% av bloggläsarna var under 39 år. Konstigt om de "FLESTA" i så fall ägde sitt boende redan på 90 talet. Det tror jag inte på.
Måste säga att det är intressant att leta upp alla dessa bloggar man läste i tjugoårsåldern om bostadsbubblan.
En sak som de facto har förändrats är att förutsägelserna har blivit mycket vagare. Då var det konkreta saker, som införandet av Basel III kriterierna eller enstegstätade putsfasader, som skulle knäcka bubblan. Nu är det mycket mer allmängiltiga argument.
Intressant DN-artikel på ämnet: https://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-har-experter-och-experter-sa-svart-att-erkanna-nar-de-haft-fel/
Trodde de flesta var i Cornus ålder.
@Östergren: 24% var i Cornus ålder (då) 🙂
Kan ju bero på att vi i äldre generation än Cornu kryssade fel. Vi är ju van att göra fel 🙂
Ja tror inte på den, Östergren =)
Vad är min ålder?
2.8% är lika gamla som jag.
75.4% är yngre än jag.
Härligt att se att du skriver jag istället för mig. Tummen upp. Urlakningen av språket sker annars i rask takt.
Visst kan det i vissa fall vara ett problem men kapital guld m.m. utgör säkerhet och det finns det gott om så deras första val är nog inte Swedbank hehe?
http://www.muslimer.se/islamisk-organisation-erbjuder-rantefria-lan/
Kan väl bara säga att vi som äger något idag är vinnare om vi lyckas sälja det vidare. Men det värsta är ändå att man angriper invandrare istället för politikerna som bjudit upp till dans det är ju de som är det hela problemet alla vill väl tjäna pengar utan motprestation med förtur på bostäder och försörjningsstöd men våra politiker kan göra som dom vill? Detta samhället med sossarna och MP kommer gå till historien som det vidrigaste någonsin inklusive Reinfeldt. Sossarna väljer att att förstöra Sverige för att partiet skall få fiskeröster från migranter och detta blir ju permanent problem för oss som älskar vårt land
Finns alltid köpare till tillgångar. Riksbanken kan köpa i princip vad som helst och äga allt som går att äga i Sverige.