Det finns numera mineralvatten med lång hållbarhet på bag-in-box från Söderåsens Mineralvatten, som är den första naturliga mineralvattenkälla som godkändts av både Livsmedelsverket och EU, och som uppges vara det enda vattnet som uppfyller samtliga krav för mycket högklassigt vatten. Beredskapsvattnet kan var en kul present för att uppmuntra och uppmärksamma behovet av personlig hushållsberedskap, sk prepping eller för den delen en lösning för den som inte vill tappa upp eget kranvatten av tveksam kvalitet på plastdunk.
Beredskapsvatten tolv liter på fyra bibar |
Bloggen har testat Söderåsens beredskapsvatten och bib-förpackningen är en trevlig och lättlagrad variant för förvaring, eller för den delen att hålla några liter mycket högklassigt dricksvatten redo med kran i kylskåpet. Hållbarheten är två år och vattnet är också av godkänd kvalitet för att använda för att blanda modersmjölksersättning, vilket inte nödvändigtvis eget lagrat vatten är.
Nu är det inte särskilt dyrt att skaffa plastdunkar och tappa upp sitt eget kranvatten, men gillar man inte vattnet från den egna brunnen eller i synnerhet de ofta kemikaliesmakande (för oss som har egen brunn och märker detta direkt) kommunala vattnet så är detta absolut en lösning för dricksvatten som dryck. Det är knappast vatten lämpligt för att t ex laga mat med, baserat på priset. Ska du koka pasta eller ris lär ditt egna dunkvatten duga gott, då de tom inte annat desinficeras via kokningen, men med två års lagringstid kan du på detta vis ha ett högkvalitativt mineralvatten preppat. T ex som måltidsdryck till mitt C-kändisvin Preparatus Supervivet.
Jag ser beredskapsvattnet som ett bra alternativ som kul present för att väcka någons intresse för prepping eller belysa det faktum att man också behöver ha dricksvattenberedskap. Eller kanske för hipster-preppern med ont om tid och plats i sin södermalmslägenhet.
Söderåsen erbjuder också profilvatten och reklamvatten till ditt företag eller organisation. Det är ett högkvalitativt mineralvatten, för den som gillar naturligt ej smaksatt ej kolsyrat vatten. Sedan är mineralvatten på bib genialiskt för utrymmeseffektiv lagring. Bra tänkt där.
Detta inlägg är inte reklam och är skrivet helt utan att Söderåsen kontrollerat texten. Bloggen har dock fått prova beredskapsvattnet.
33 kommentarer
Skrämmande är at det finns folk som köper det i slutet, beredskapsvin är visst lite kul men när precis samma vatten som finns i ledningar säljs för upp till 300kr som i tyskland som minus 181 gå det för långt. Det finns folk som gå på detta och tror man måste köpa beredskapssalt också.
Tror du missade poängen lite där.
Jag köper lokalt producerad svartvinbärssaft i 3 L pappkartong med kran. Jag förvarar det i kylen och vi dricker det som "mellanmål", medan vi använder kolsyrat vatten som måltidsdryck. Mina föräldrar växte upp under tre krig, så jag är van vid att använda överläppen som smörgåspålägg, så därför kostar man inte på sig någon dyr måltidsdryck.
Googlade lite, och rekommendationen är att byta preppervatten var sjätte månad. Egentligt bäst före datum är när det börjar lukta eller smaka unket. Vilket helt beror på kvaliteten på vattnet och lagringsmiljön.
Mitt preppervatten (kranvatten 150L) verkar hålla bra ett år utan någon som helst unkenhet eller andra skillnader mot färskt kranvatten. Men jag byter innehållet i dunkarna varje sommar. Hållbarhet beror förstås på lagringsförhållanden och så. Mina dunkar är i jordkällare, mörkt och 4-15C året runt.
Vi har några sexpack (6 x 1,5 l) vanligt okolsyrat köpevatten stående i jordkällaren. Inga problem flera år efter bäst före datum har gått ut. Kostar inte speciellt mycket och då vi har lite humusämnen i brunnsvattnet lagrar jag helst inte det någon längre tid.
3 liter öl är en bättre investering.
Vatten från egen brunn är ju trevligt, men det är ingen garanti att det på något sätt är nyttigare än kommunalt dito, snarast tvärt om. Det är beklämmande många som har vatten som faller inom kategorin "tjänligt med anmärkning", men som sagt var och en blir salig på egen fason.
Kommunens vatten har väldigt strikta krav, privat vatten är mer fritt då det ändå är ägaren själv som tar risken. Dock så finns, turligt nog, även här gränser för hur långt man drar teorin om den starkastes överlevnad. Riktigt dåligt vatten, det som är otjänligt, får du rent utan inte dricka. Det är inte bra för varken individ eller samhälle (sjukvård)
Mitt brunnsvatten hade 5 ggr gränsvärdet för järn. Det fick teknisk och estetisk anmärkning. M a o gick VVB sönder med några års mellanrum (surt vatten med pH 6.9 pga kolsyra) och badrumsporslinet blev svårstädat med bruna avlagringar (järn & mangan), som endast Cillit Bang klarade av.
Köksporslinet blev också brunt men har återfått sin ursprungliga färg efter några år i bänkdiskmaskinen. Tänderna är också oattraktivt bruna och behöver kostsam blekning. Håret blev torrt av så mycket järn och fick mycket kritik hos frisörer: "Herregud, vad har du gjort med ditt hår, det är ju helt förstört!". Kort hår hinner nog bli klippt så ofta att det inte är något större problem.
Min brunn hade en låg radon-halt, ca 100 Bq/L, men många bekanta på Värmdö med egen brunn har 400 Bq/L, som anses vara riskabelt mycket i längden och kan åtgärdas ganska enkelt med luftning. Livsmedelsverkets riktvärde för radon i dricksvatten från egen brunn är 1000 Bq per liter. Vid radonhalter över detta värde bör inte vattnet användas till dryck eller matlagning.
Riskerna med att dricka radonhaltigt vatten är små. Radon som dricks tas upp i magsäcken,
transporteras ut i kroppen och den största delen andas man ut inom en timme. Det som stannar
kvar återfinns framför allt i fettvävnad. Radondöttrarna i vattnet tas inte alls upp av kroppen.
Klimatförändringar kan leda till stora variationer i vattenstånd vilket skulle kunna påverka halten
radon. Det kan därför vara fördelaktigt att provta vid mycket högt eller mycket lågt
vattenstånd/vattennivån i brunnen.
Risken med att dricka radonhaltigt vatten är låg. Cirka en tiondel av radonhalten i vatten övergår till inomhusluften. Men eftersom radon avges från vatten till
inomhusluften vid bland annat tvätt, disk och vardagshygien finns det en ökad risk för lungcancer i de
fall vattnet innehåller höga radonhalter. Radon i bostadsluft ger upphov till cirka 500 lungcancerfall
per år, varav ett tiotal kan bero på att radon avgår från vatten till luft
Lagring av dricksvatten: Vid lagring av dricksvatten försvinner radonet från vattnet på grund av
att det sönderfaller naturligt. Halveringstiden för radon är 3,8 dygn. För att radonhalten ska
minskas med 90 procent behövs cirka 13 dygns lagring. För vatten till ett enskilt hushåll kan man
åstadkomma detta genom att lagra vattnet i två 10-20 m3
stora tankar som används växelvis. Vid
så lång lagring av vattnet kan det dock finnas risk för bakterietillväxt och andra kvalitetsproblem
med vattnet. Ett alternativ till lagring är att överföra vatten från en borrad brunn till en befintlig
grävd brunn.
Källa: Livsmedelsverket
Det egna brunnsvattnet smakade för illa för kolsyre-maskinen, även efter att ett filtreringssystem hade installerats. Nu med kommunalt VA dricker vi mycket kolsyrat vatten och köper patronerna i den lokala lågpris-affären (till halva priset jämfört med vad ICA Maxi tar).
Det trevliga med kommunalt vatten är att man lätt kan googla upp senaste mätdata på bakterier och annat i vattnet. Stockholm vatten håller väldigt hög kvalitet på sin produkt. Och förutom att dricka den är den prissatt så att den även är utmärkt att spola toaletten med, vattna gräset eller tvätta bilen. En verkligt användbar och multifunktionell produkt som varmt kan rekommenderas.
Svinto. Tvättar du bilen hemma?
Jag kör kommunalt klorvatten på dunk sen många år. 85 liter i plastdunkar som står mörkt, kallt på vintern och svalt på sommaren. Jag roterar med 3-månaders intervall under sommarhalvåret och lite mer sällan på vintern.
Vad har ni andra för intervall? Roterar jag oftare än jag behöver?
Vi varken lagrar eller roterar vatten, men har några Biltema-dunkar på hyllan i väntan på att behovet uppstår. Det finns en manuell, borrad brunn kvar på området, så man får ta skottkärran (eller bilen) och dunkarna med sig dit (en halv kilometer hemifrån).
Det finns vatten på Shell-macken några km längre bort, om problemet med vattentillgången är lokalt. Poolen innehåller 20 kubik fint vatten över vintern, som man kan koka för säkerhets skull om man vill dricka det (svart vintertäcke på september-juni). Kloret från vattnet har nog försvunnit efter halva vintern.
Skulle vi kånka vatten för lagring i torpagrunden, skulle risken för att få ryggskott öka mycket mer än nyttan av att lagra vatten. Särskilt för kompisen Jar-Jar Binks som bor i gäststugan, pga förslitningar lite här och där efter ett långt arbetsliv.
Roterar en till två gånger per år. Tillsätter lite klordioxid för säkerhets skull.
Har svårt att tro att det skulle vara några problem att sänka frekvensen ytterligare…
Mitt kranvatten håller lätt ett år. Har testat och kan inte skilja färskt kranvatten från ett år gammalt preppervatten (samma kranvatten). Men byter iaf en gång per år.
@mad Mac, Inte fel att rotera ofta, intervall kan ökas till ett par år. Särskilt om du är noga vid upptappning och dessutom tillsätter några droppar klorin/liter vatten. Är vattnet rent och säkrat med klor, håller det faktiskt i oändlighet. Det kan inte bli dåligt av sig självt.
Följer man: Rent vatten, god hygien vid tappning, säker tillslutning= Lagring under åratal.
För oss normala människor, som dricker Ramlösa och Coca Cola, så är det ju bara att storhandla 20 st petflaskor vardera, som man sedan roterar igenom med den dagliga handeln.
Detta kombinerat med en bättre vin och framför allt ölkällare gör att man har tillräckligt med vätska för att klara ett längre uppehåll, utan att för den skull fjanta sig med vattendunkar och tabletter.
Ja, det går "utmärkt" att koka pasta i både öl, vin och coca-cola – jag har provat
Kanske sämre att borsta tänderna med coca-cola?
Ramlösa
Måste säga att det var en oväntad effekt av egen brunn.
Jag har ett passivt filter som backspolas med hjälp av salttabletter.
Och jag klänner precis som skriv direkt om det är kemikalier i vattnet.
Orsaken till filter här är hög järnhalt (hejja Roslagen och dess gamla gruvor) och svavel som kommer och går.
Det "lustiga" är att jag har i princip aldrig problem emd vattnet medans grannarna med brunn 50 meter bort har haft problem med både sediment och humus.
Vad gäller preppervatten så har jag flaskor med kallvatten jag roterar för att ha dricksvatten (noterbart med egen brunn är att vattnet ur jorden alltid är kallt).
Vad gäller vattenkvalitet är det väldigt många äldre här som i byggden som har en Schvärjevännsinställning till allt "det är alltid andras fel även om det är något som är mitt ansvar".
Jag lovar att det inte är invandrarna som gett vissa brunnar ett par mil bort problem med flourid eller uran. Det är snarare att folk för första gången testat för de sakerna. (många av urinnevånarna här har aldrig tagit vattenprov på den egna brunnen då det ju har smakat bra enligt dem)
Jag har analyserat några bekantas brunnsvatten och vissa har haft mätbara mängder av radium, uran och radon. Man kan inte känna att de finns med smaklökarna.
Ett vanligt problem med vatten i egna brunnar i min kommun Värmdö kommun är saltvatteninträngning. Detta innebär att saltvatten tränger in i brunnen och förorenar vattnet. Omkring 30 procent av alla borrade brunnar inom kommunen är påverkade av saltvatten, i en del områden är upp till 70 procent påverkade. En brunn som är påverkad av saltvatteninträngning riskerar att få förhöjda kloridhalter om vattnet inte används sparsamt.
Har ni saltvatteninträngning på Värmdö? Ligger inte det i Stockholm på östkusten?
Generellt skulle jag säga att på öskusten om man har dåligt vatten så har man helt enkelt inte valt att investera i rätt lösningar utan gått på nått budget. Och sen upptäckt att… Man får det man betalar för.
Mjaee, i dom nyare toastolarna har du nån 4-8 liter som är dagsfärskt, kan ju vara lite bökigt att komma åt vattnet i dom inbyggda.
Men bor man utanför stadsplanerat finns inte sällan sånt som kallas sjöar med sk. fjällfisk, sjöar brukar ha utlopp, för säkerhets skull brukar jag inför helgerna nu framåt våren kolla upp att jag har en Pet vatten för kaffekasken, 'krigsrören' i backen har en förmåga att spricker då tjälen går,
Spritdunkarna från . . leverantören får man ju behålla, så 2st behålls för att spola ner 2:an på vintern, kan ju bli frost i hårstråna vid . . . på vintern, spec. då man tar fotstöd mot den uppmjukade skaran för sista krystningen och helt plötsligt står till knäna i snön just veckan med 30-grader.
Många som kastade ut oljetanken och vart elberoende i nån form ångrar sig nog då oljebrännarn kör man på en omformare däremot inte värmepumpen på typ 3kW typ 2-300A från bilbatteriet , diesel från den kvarvarande oljetanken går kortsiktigt att använda i en fotogenblåslampa att sve på entrecoten i gjutjärnspannan , så ser inte vatten som nån viktig prepper grej, då mer en bunt . . . ex.v. JP Chanette , Rosa eller vit, att ha som sista inför döden.
Enl. Wilderängs 1:a dystopiska blå-grå-daskiga . . . så är chanserna dåliga, iaf. för stadsborna, nä-nä-nä, en Husqvarna varmvind använder inte ström, går även på diesel så försök inte me nanoiterna, man kan knuffa döden framför sig ett tag Men hur länge ?
Så energi – värme borde vara viktigare än vatten , hittar man nått blött går det alltid att koka om man har just den typen av energi.
I Sverige finns det vatten i överflöd. Men vill man konsumera sjövatten i södra Sverige så är det oftast förorenat av partiklar från däck, spyor och annat då tillrinningen är dagvatten från just vägar och andra publika ytor. Således bör man åtminstone skaffa sig ett bra vattenfilter om man avser att preppa för vattenbrist. Bäst är förstås att lagra några hundra liter.
I norra Sverige kan man bara gå ut till närmsta bäck och dricka. Så bra är vattnet i Sverige.
Vintertid går det utmärkt att smälta snö, om man undviker den gula snön och har ved eller liknande att smälta med. Men för en normal svensk är detta helt normalt och inget man behöver påtala. Det är liksom inbyggt i ryggmärgen.
Vi har förutom 60 liter kranvatten på dunk. 6 kubik regnvatten i tankar under gräsmattan. Skulle det bli kris kan detta kokas och drickas.. har inte tänkt på det men grannarna med pool har ju 40 kubik poolvatten var. Vad krävs för att dricka detta?
Regnvatten är ju bäst!
Jag bor mycket nära Mälaren. 271 200 km3 med vatten att koka, filtrera eller rena. Klortabletter eller annat.
Jag har ett par extra förpackningar med Melitta-kaffefilter för grov-filtrering av dricksvatten och en tillhörande plast-tratt. Pool-vattnet passar bra till hygien-ändamål, om det uppstår problem med vatten-tillgången.
Poolvattnet kan ha rester av klor och algmedel i sig plus pollen, förmultnade löv och döda insekter, vilket resulterar i bildning av klorometaner. Därför klorerar man inte pool-vattnet, förrän man har renat det genom filtrering med ett sandfilter med 100-150 kg sand.
På försommaren kommer så mycket björkpollen i ner i poolen och orsakar algblomning. Man får lätt hudirritationer, om man badar i poolen då. Därför tar jag inte av vinterpresenningen förrän i mitten av juni och nätterna är också väldigt kalla i början av säsongen och därför är jag inte så badsugen då. Gästerna däremot är ganska sura om de inte får bada redan i början av säsongen. Om man har en svart presenning på poolen under vintern och bubbelplast/soltäcke på under sommaren, är vattnet ganska skyddat från föroreningar.
Under augusti-september kommer flygmyrorna, som svärmar ovanför poolen och begår kollektivt självmord genom att dränka sig. De är ganska aggressiva och attackerar de badande framåt kvällen. Betten svider och kliar i flera dagar efteråt och jag har haft röda fläckar på huden i flera veckor efteråt. Dessutom vill man inte ha deras döda kroppar i vattnet, så därför är det klokast att sluta bada när de första flygmyrorna dyker upp på kvällen och dra bubbeltäcket över poolen skyndsamt. Jag badar upp till 10 timmar om dagen på sommaren och nej, man blir inte som ett russin då, som många tror.
Ytterligare en källa till föroreningar är ungar, som gärna kissar i poolen. Barnens mammor säger att "det är klart att deras son/dotter måste få kissa i min pool och att sandfiltret tar han om kisset". Men jag badar hela sommaren med i stort sett samma vatten, eftersom det byts ut bara när det avdunstar mycket under varma dagar och man behöver fylla på med trädgårds-slangen eller när det kommer kraftiga regn.
Fåglarna bajsar också när de knallar omkring på bubbelplasten eller flyger över, så deras tarmbakterier kan också hamna i vattnet. Som tur är så har inga Kanada-gäss upptäckt min pool ännu.
På vintern är det en tjock "is-kaka" i poolen. Den flyter ovanpå vattnet och vinterpresenningen. En gång i början av 90-talet var vintern så kall att isen blev extra tjock och expanderade den korrugerade plåten på sidorna, så att kanterna buktade ut och det såg inte bra ut. Som tur är så har den amerikanska aluminium-poolen med ursprungs-liner hållit väldigt bra, den fyller snart 30 år. Pumpen och sandfiltret har bytts ut en gång.
Om man behöver ta sig genom isen, behövs en borrmaskin och en borr med stor diameter. Dessutom lär hålet och trädgårdsslangen isa igen på nolltid. Man kan kanske ha en skiva isolering som flyter ovanpå vattnet. Mina föräldrar hade massor av frigolit-skivor flytande ovanpå vattnet i sin pool och de badade hela vintern, de brukade också bada i vak i insjöar och hav, vilket jag inte gör. Men med 100 C het bastu och lite (=mycket) rysk vodka så går det, tydligen.
Jag kör på min prepperbrunn.
Jag sätter in pengar i förväg på ICA kortet.
Alltså är jag en prepper.
Sedan finns ju den här varianten.
https://sawyer.com/products/mini-filter/
Finns en i varder av våra nödryggsäckar.