Det råder fortfarande inget förbud mot vintersportsemester och förra sportlovets sjukdomsutbrott slog mot helt oförberedd verksamhet. Att regeringen fortfarande inte förbjudtit skidanläggningarna att ha öppet, trots att detta är möjligt med nya pandemilagen, bekräftar att det går att vintersporta. Nedan följer en lista med råd på hur man kan göra vintersportsemestern coronasäkrare, fokuserat på resan, maten, utrustningen och vintersporten.
Kvällsåkining Klövsjö, Vemdalen. Notera avstånden i liftkön vid krönet mitt i bild. |
De allmänna råden kring coronapandemin gäller förstås även vid skidsemester, vilket t ex inkluderar att man inte ska resa någonstans man inte kan resa hem ifrån så man riskerar smitta någon annan, att man ska stanna hemma om man visar sjukdomssymptom, att man ska hålla avstånd och hygien, samt undvika folksamlingar och trängsel.
Detta går att genomföra ansvarsfullt även vid vinstersportsemester om man tänker till lite grann och därtill följer åtgärder och instruktioner från skidanläggningarna.
Låt oss titta på resan, maten, utrustningen och själva vintersporten.
Resan och boenden
1. Åk bil. Alla andra färdmedel innebär en onödig risk för smitta, munskyddskrav i kollektivtrafiken till trots. Bil är också det enda sättet du kan återvända hem vid sjukdom utan att riskera smitta någon annan, om du nu inte råkar på bo en vintersportort.
2. Kör försiktigt och stressa inte. Inga omkörningar av annat än långsamtgående fordon. Du vill inte hamna på sjukhus, dels för att minimera smittorisken och dels för att inte belasta sjukvården längs resvägen i onödan. Blir det kö, lev med det. Dagens moderna IT-system kan dessutom i god tid ge dig besked om det är köbildning inför olika vägval. Dessutom sparar du i praktiken bara några minuter om du ligger och kör om allt och alla. Plus att det är en trist semester att spendera med bilbärgning.
3. Största smittorisken vid resan är om du äter på en vägkrog, McDonalds eller liknanden. Där är det trängsel. Ät medhavd mat och medhavt fika. Ha kaffe och annan varm dryck i egen termos. Ska du absolut köpa mat längs vägen, använd drive in.
4. Följ väderprognoserna och planera tider för körning därefter. Bevaka även trafikläget.
5. Välj vintersportort så långt bort som möjligt. Sälen har mer folk på grund av närmare, välj Härjedalen som kompromiss, då Åre antagligen har mer folk pga tåg och flyg, samt populärt.
6. Välj att bo i stuga istället för på hotell. Förklaringen ter sig tämligen självklar. Tillägg: Husbil eller husvagn (om det är möjligt på vägarna vintertid med husvagn) är alternativ.
Maten
1. Tag med mat för hela vintersemestern hemifrån. Ja, det tar skitmycket plats för en familj och en vecka, men ni har bil enligt ovan. På så sätt undviker du restauranger och lokala mataffärer. Använd kylväskor och om du har elbil brukar den sk frunken vara ouppvärmd och fungerar således som frys vid minusgrader. Eller kyl om du skyddar kylvaror mot minusgraderna med en kylväska, som ju även fungerar åt andra hållet.
2. Undvik lokala matbutiker (tyvärr alla lokala butiker öht vilket drabbar det lokala näringslivet). Till skillnad mot att handla på din lokala matbutik hemma (du ska alltid handla så lokalt som möjligt normalt för att inte sprida eller exponera dig för smitta från andra stadsdelar, undvik således ICA Maxi, välj din lokala småbutik) påverkas smittspridningen av att personer på vintersportorten möts från helt olika delar av landet. Du utsätts så att säga för smittotrycket från den värst drabbade delen av landet istället för smittotrycket lokalt om du går till en lokal butik på vintersportorten. Om du ska besöka lokala butiker, används munskydd, handsprit och håll avstånd. Som vanligt alltså.
3. Laga din egen mat. Ät inte på restaurang om det är andra där.
4. Tag med egen mat och fika till skidbacken och längsspåret, eller om du bor nära vintersporten åk hem och ät lunch och fika. Det är olyckligt för de lokala företagarna, men ska du minimera smittorisken håll dig helt till det du hade med hemifrån. Varm lagad mat kan du ha i mattermos eller använd frystorkad mat (t ex Varma Kopppen) tillsammans med varmvatten från termos. Det finns mjölk med förlängd hållbarhet på några veckor numera, om man inte väljer extra lång hållbarhet via UHT-mjölk. Du kan även med föredel tillaga mat i förväg hemma och ha med matlådor.
5. Restaurangerna erbjuder ofta hämtmat om du absolut vill lyxa till det med färdiglagat.
6. Skippa afterski.
Undvik restauranger. Här var det totalt tre gäster på runt 100 platser, så nog håller sig folk undan. |
Utrustning
1. Använd egen utrustning inköpt tidigare eller hemma för att undvika att besöka lokala butiker. Kontrollera att all nödvändig utrustning är med, inklusive tillräckligt varm klädsel vid extremkyla.
2. Hyr inte. Därmed undviker du minst två onödiga besök (hämtning och inlämning) i skidhyresbutiken och tillhörande smittorisk, samt risken att smitta hamnat på utrustningen.
3. Beställ och betala eventuella liftkort etc i förväg online för att minimera smittorisken. Om du är ute i god tid och möjligheten erbjuds, få dem hemskickade i förväg.
Försiktighetsåtgärder. Notera avstånden mellan olika familjekluster i kön. |
Vintersporten
1. Välj att åka längdskidor istället för utförsåkning. Det kommer vara den mest extrema sociala distansering du kan göra, med långt större risk att smittas hemma i ditt trapphus när du ska gå ner och hämta posten eller slänga soporna, än några kilometer ut på fjällets öde skidspår.
2. Nej, förresten, välj att åka randonné – dvs bestiga backar manuellt off pist och åka ner. Ännu färre till ingen alls än i längdskidspåren, särskilt om du väljer där det är helt orört och ospårat. Ge dock akt på lavinrisken och detta är inget du ska syssla med om du inte vet vad du håller på med.
Approachskidor (kortare än randonné) under topptur till Sonfjället, en studie i social distansering med flera kilometer till närmaste person. Storskor istället för pjäxor, fungerar även för isklättring med crampons eller bergsbestigning till fots. Foto: adrenalena.se |
3. Ska du åka utför, välj kvällsåkning. Minst folk i backar och liftar.
4. Vill du åka mer än kvällsåkning undvik förmiddagarna. Förmiddagarna har flest folk i backarna och vädret är oftast bättre, medan många inte orkar ge sig ut igen efter lunch.
5. 11 – 14 är det färre i backarna pga varierande lunchtider. Lunch hemma enligt ovan tar också tid särskilt för barnfamiljer när utrustning ska av och på. Vädret blir också sedan generellt sämre på eftermiddagen, vilket gör att fler stannar hemma. Tar du med egen lunch eller justerar dina mattider kan 11-14 alltså inte bara ge snabbare köer, utan också ännu glesare backar och bättre skidåkning.
6. Följ instruktionerna om försiktighetsåtgärder. Avstånden i liftköerna är i praktiken mycket längre än i en mataffär och dessutom utomhus, och blanda inte familjekluster i samma stolslift. I backarna är avstånden stora.
7. Välj mindre populära backar en bit bort från de centrala liftarna.
8. Tag det försiktigt och öka svårighetsgraden över några dagar, inga svarta backar första dagen. Du vill inte hamna på sjukhus – både för att inte belasta vården och för att minska risken att bli smittad. Plus att det oavsett är lite otrevligt att bryta ben. Använd hjälm, ryggskydd och annan säkerhetsutrustning för att minimera skaderisken. Kontrollera att skidornas bindningar är korrekt inställda för din vikt och längd.
9. Undvik att stanna vid flaskhalsar och åk bort från liftarna direkt efter avstigning, för att undvika att bilda onödiga folksamlingar. Kontrollera på kartor var du ska i förväg istället för att stå osäker vid liften efter uppfart.
I praktiken är det antagligen lägre risk att bli smittad på en vintersportort om man följer ovanstående än hemma när du handlar mat på ICA. Om vintersport skulle innebära ett problem, så ska du inte heller handla.
Smittspridningen förra Stockholmssportlovet berodde på att Covid-19 slog mot helt oförberedda svenska turister i Alperna, som efter att ha festat afterski och frossat i hotellbufféer sedan sjuka knödde ihop sig på bussar och flygplan utan minsta försiktighetsåtgärd. Idag är situationen en helt annan, särskilt om man undviker buss och flyg.
Om du däremot säger till andra att stanna hemma ska du förstås inte kasta sten i glashus och åka själv.
I nästa inlägg i ämnet kommer bloggen titta på hur det faktiskt ser ut och vad personalen själva säger. Det är som vanligt lätt att tycka något från tangentbordet utan att skaffa sig information på plats. Det har bloggen som nyhetskälla valt att göra.
19 kommentarer
Bra spaning. Goda råd. (Vad kostar dom?)
Undvik Konsum generellt, i min hemstad är det där riskgrupper (70+ 80+) samlas i förbutiken för att tippa och dricka kaffe helt obekymrade om vad som pågår. När sedan lunchtiden infinner sig och kunder kommer för att köpa sin lunchsallad ger dig sig gärna in i butiken och trängas i kön för att sedan gå till förbutiken igen.
”Smittspridningen förra Stockholmssportlovet berodde på att Covid-19 slog mot helt oförberedda svenska turister i Alperna, som efter att ha festat afterski och frossat i hotellbufféer sedan sjuka knödde ihop sig på bussar och flygplan utan minsta försiktighetsåtgärd.”
Som kronan på verket av allt detta, har vi alla glömt det troligen främsta superspridareventet någonsin i Sverige under Covid-19-pandemin? Jag talar naturligtvis om den enorma sammankomsten Melodifestivalen, perfekt tajmad när de flesta sportlovsfirarna kom tillbaka till Sverige sista helgen vecka 9, kl 20:00 lördagen den 29 februari 2020. 35000 personer trängdes, hostade, nös, svettades, kramades, sjöng och skrek under flera timmar i Friends arena. Även här utan minsta försiktighetsåtgärd, så klart. Den danska televisionen hade flera dagar i förväg klokt beslutat att ställa in sin motsvarighet, medan SVT självsäkert proklamerade att ”vi kör på”, stärkta av Anders "Mr. Inga försiktighetsåtgärder nödvändiga" Tegnells bagatelliserande, faktaavvisande och risknedspelande ord i ryggen. Jag har inget minne av att detta superspridarevent har nämnts i medierna överhuvudtaget, men jag hoppas jag har fel. Åtminstone så har det väl fått för lite uppmärksamhet.
Mello och BLM-demos sprider i motsats till andra, även mycket små, sammankomster inte covid-19. Tydligen.
”Smittspridningen förra Stockholmssportlovet berodde på att Covid-19 slog mot helt oförberedda svenska turister i Alperna, som efter att ha festat afterski och frossat i hotellbufféer sedan sjuka knödde ihop sig på bussar och flygplan utan minsta försiktighetsåtgärd.”
Som kronan på verket av allt detta, har vi alla glömt det troligen främsta superspridareventet någonsin i Sverige under Covid-19-pandemin? Jag talar naturligtvis om den enorma sammankomsten Melodifestivalen, perfekt tajmad när de flesta sportlovsfirarna kom tillbaka till Sverige sista helgen vecka 9, kl 20:00 lördagen den 29 februari 2020. 35000 personer trängdes, hostade, nös, svettades, kramades, sjöng och skrek under flera timmar i Friends arena. Även här utan minsta försiktighetsåtgärd, så klart. Den danska televisionen hade flera dagar i förväg klokt beslutat att ställa in sin motsvarighet, medan SVT självsäkert proklamerade att ”vi kör på”, stärkta av Anders "Mr. Inga försiktighetsåtgärder nödvändiga" Tegnells bagatelliserande, faktaavvisande och risknedspelande ord i ryggen. Jag har inget minne av att detta superspridarevent har nämnts i medierna överhuvudtaget, men jag hoppas jag har fel. Åtminstone så har det väl fått för lite uppmärksamhet.
Uthyrning med utkörning är ett annat tips. Smidigt även innan Corona. Är ju en pina att hyra skidor… Framförallt med barn. Är något fel är det bara att besöka butiken dan efter och det är i princip tomt
Nu är väl de flesta på denna blogg supermänniskor som inte glömmer något, men om man har en kompis som ofta glömmer kan man ju ge denne detta tips.
En del lokala butiker har online-handel där man kan komplettera sin medhavda mat. Man handlar online och när man hämtar maten knappar man in bilens regnummer och personalen kommer ut med maten. Så hade i alla fall ICA Toppen i Sälen. Visst är det bättre att ha med allt men OM en kompis glömmer något så är det alternativet bättre än att gå in och handla. (Maten betalas självklart i förhand, varför ingen transaktion på plats behövs.)
Hemkörning av mat från affären erbjuds på en del skidorter. Också ett tips att ta med för att slippa trängas.
japp, bra tips. kontaktade lokala ICAhandlaren en vecka innnan med inköpslistor för två inköp den kommande tiden. de hade då tid att planera, packa och köra ut direkt till stugan – "sponsrar" bydgden och slipper trängas efter skiddagen funkande kanon.
Bra råd. Rimligt att lägga till är att all smitta utomhus är mycket ovanlig. Av 7300 kartlagda fall i denna studie var ett (1) utomhus-smitta. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.04.20053058v1.full.pdf
En intressant artikel om hur Corona smittar. Exponeringstid är viktigt, liksom hur bra ventilationen är. -Känns nästan jämförbart med någon form av radioaktiv kontaminering.
https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a-class-how-the-coronavirus-is-spread-through-the-air.html
Väldigt välskriven och intressant, tack för länken!
Mat och restauranger. När jag åkte till och från Norrbotten iu julas hae jag tänkt äta på max. Detta var omöjligt då de restauranger jag påasserade hade mindre än 1 kvm per besökare. Speciellt max syd i Gävle var helt fullsmockat med gäster.
Att varken personal eller gäster brydde sig kan man se i gävleborgs fortsatt höga smitto och vårdtal
Körde in på parkeringarna…. körde vidare. Det var mer folk än jag sett ute pre-pandemi.
Och Max är ingen franchisekedja utan det är kedjan själva som är ansvarig för vad som händer på deras resutauanger. I alla fall de restauranger jag passerade var det tydligt att profiten sattes först. Ägarna behöver nya tupéer 😉
Du åkte alltså till norrbotten i coronatider och sedan gnäller du att det var mycket turister på Gävle syd?
Måste säga att jag tycker att det där är overkill. Följer såklart FHM rekommendationer, framför allt att hålla avstånd så mkt som möjligt. Om det är trångt någonstans så åk vidare. Slutade med afterski för länge sen..
Lite kul är det allt.
De flesta följer råden, sen dyker det upp en turist som inte följer råden och konstaterar att det är folktomt.
Välj fossilbil för att minimera antal stopp och risker.
Välj fossilbil för att minimera antal stopp och risker.