Om någon undrar var resultaten från den stora läsarundersökningen 2021 tagit vägen, så genomför jag just nu en gallring för att kvalitetssäkra svaren. Ett första enkätresultat hittar ni även nedan.
Ett litet utsnitt av svaren |
Det finns alltid skojfriska människor som inte svarar seriöst på enkäter, men när man har en så omfattande enkät som den stora läsarundersökningen går det att relativt lätt hitta en stor del av de mindre seriösa svaren. Dessa gallras därmed och även om de svarat seriöst på några punkter så blir resultatet att de helt stryks ur undersökningen.
1552 läsare svarade på enkäten. Efter gallring är svaren nere på 1521, vilket innebär att bara två procent av svaren identifierats som oseriösa i någon form.
Exempelvis har personer som svarat 123456 eller 654321 eller 98765 osv på sifferfrågor strukits. Respondenter som uppgivit att de är offentliganställda men angett löner högre än den högst avlönade generaldirektören eller politikern har strukits. Personer i hög ålder som exempelvis hävdar att de är studenter, personer under 20 år som givit helt orealistiska siffror som svar. En del outliers där siffrorna inte går ihop är också strukna, t ex inneboende med 64 miljoner kronor i skulder.
Det svåra är med extremvärden där bilden av personen fortfarande går ihop, t ex en förmögenhet nära miljardklassen och i övrigt siffror och socioekonomiska omständigheter som hänger ihop (ålder, utbildning, boendeform, egen företagare osv). Sådana stryks inte, men kommer utelämnas från t ex medelberäkningar av förmögenhet eller inkomst, då de kan snedvrida medelvärden, men har ingen större påverkan på median. När median och medelvärde avviker stort från varandra och helt ändras om man stryker dessa enstaka outliers utgår de kraftigt avvikande från beräkningarna. När enskilda resultat ger konstiga värden, som att inneboende är de som har störst skulder, så finns det anledningar att särskåda resultaten och gallra dessa personer. Det finns rent av statistiska metoder som innebär att man stryker en viss andel av svaren i varje del av svansen. Exempelvis kan de 1% högsta och 1% lägsta strykas innan analys utifrån att 2% lämnar falska svar.
Tack för alla seriösa svar eller för att ni åtminstone lagt ner lite hjärnkapacitet på att maskera lögner så att de inte sticker ut från datamängden eller blir orealistiska.
Vill du att din politiska hemvist ska framgå är det kanske inte så lämpligt att ange 123456 som siffersvar, men vi har alla våra begåvningsutmaningar. En effektiv gallringsmetod är att titta på svaren från ett visst partis påstådda sympatisörer. Ni kan aldrig gissa vad de flesta gallrade angett som att de röstade på i riksdagsvalet 2018.
Nu till det utlovade första enkätsvaret.
Vilka politiska partiers väljare i riksdagsvalet 2018 är mest benägna att kommentera på bloggen? Ni kan aldrig gissa?
Den som skriker högst är som bekant varken störst eller har nödvändigtvis rätt, utan är bara en skränig fiskmås. Och de två partier som har de skränigaste väljarna är förstås MP och SD. De två extremerna möts i detta, vilket är intressant. Man kan förmoda att det finns en likartad mentalitet hos både MP och SD-väljare. Kanske därför de avskyr varandra, spegelbilden är inte alltid trevlig att se.
Andel av läsarna som kommenterar utifrån hur de röstade i riksdagsvalet 2018?
V 22.2%
MP34.1%
S22.4%
SD33.2%
C26.7%
L27.8%
M27.0%
KD 21.9%
Annat parti 21.3%
Röstade inte 24.3%
Minst skräniga var de som röstade på ett annat parti eller röstade på KD och S. C-l-M var rungefär lika skräniga.
Hur är kommentarsmängden fördelat utifrån hur man röstade i riksdagsvalet 2018?
V2.44%
MP3.67%
S5.38%
SD24.45%
C6.60%
L9.78%
M27.87%
KD8.56%
Annat parti 7.09%
Röstade inte 4.16%
Den vanligaste kommentaren är alltså från en moderat väljare och den minst vanliga från en av (v)äljare.
9 kommentarer
En fråga kring dina ovanstående resultat – dvs hur benägna läsarna är att kommentera beroende på politisk hemvist. Hur har du fått fram det underlaget? Det ställdes vad jag minns ingen sån fråga men jag gissar att du får anonymiserade ID'n för de som svarar vilket matchas mot dito för kommentarer någon tid tillbaka, eller är det rentav IP'n du har tillgång till i båda fallen…? (Vilket i så fall skulle kunna ge upphov till vissa frågeställningar gällande åsiktsregistrering, GDPR och annat dålig stämning-skapande…)
Har ingen som helst sådan information, så det går inte att göra några som helst kopplingar till individer. Jag har bara svaren, samt tidpunkten på svaren. Jag har inte ens IP-nr, sedan GDPR sparas inga IP-nr alls för min del, se "Om bloggen".
Hur har du då fått svar på frågan hur benägna respektive partis väljare är att kommentera på bloggen? Är jag så j-a senil att jag glömt bort att det fanns en fråga i enkäten om man brukar kommentera? (Det kan mycket väl vara så, jag blir ju ändå 52 i år…)
Ser ut som du behöver ta ett besök till vårdcentralen, Stefan. Frågan fanns med hela tiden.
Stämmer bra med mina fördomar att det är mest moderater och sverigedemokrater som kommenterar/hänger här.
Lite drygt 50%, ja.
Mest underrepresenterade ser ut att vara vi soffliggare. Vi är ändå 13% av valstyrkan. Men bara 4% i undersökningen och där inkluderas också människor som inte har rösträtt.
Intressant, är ju själv moderat sen barnsben och är ju tydligen i gott sällskap här då i kommentarsfältet. 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.