Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46% av kvinnorna i åldern 30 – 59 år gör det samma. Möjligheten till distansarbete innebär alltså en tydlig rekryteringsfördel för arbetsgivare.
Kisar man ser man Sigmas logga på bilden |
Undersökningen visar också att feltänket att det blir mindre arbete av digitalisering minskar, från 43% till 33%. Det samma gäller som bekant även automatisering, vilket bloggen skrivit om. Digitalisering kan ses som en form av automatisering, och automatisering innebär effektivisering, och därmed fler jobb än tidigare när samhället stärks. Vi har som bekant aldrig förr varit så digitaliserade och automatiserade som idag, och aldrig förr har så många jobbat (fram till pandemin).
86% anser att digitalisering ger friare arbetsliv och 20% har slutat oroa sig över begreppet digitalt utanförskap sedan förra året.
56% av grundskolelärarna vill i någon nivå fortsätta med distansundervisning.
Kultur- och marknadschefen på Sigma IT säger att man misstänker att “distansarbetet länge varit en pusselbit som för många saknasts för att arbete och familjeliv ska gå ihop” vilket kan förklara att kvinnor i familjeåldern är mer positiva till distansarbete än svenskarna generellt.
Tydligt är att det kommer vara en fördel när det gäller rekrytering att kunna erbjuda åtminstone delvisa möjligheter till distansarbete framöver.
Dock är kanske inte rekrytering ett problem generellt vid rådande konjunkturläge, men när ekonomin tar fart om pandemin någonsin går över, så kommer alltså 35% av svenskarna prioritera upp potentiella arbetsgivare som erbjuder distansarbete.
27 kommentarer
Ja, man tackar nej så länge alternativ finns.
Och just nu är det fortfarande mer brist på personal än på arbeten. Vad gäller jobb där man kan jobba på distans
Vi hade den diskussionen bland kollegorna.
I stort sett alla kommer påp sikt att söka sig vidare utan möjlighet till 50% distansarbete. Livspusslet har blivit så ohyggligt mycket enklare för de flesta. Och produktiviteten högre
Vad gäller arbetsbelastning så skulle jag säga att vissa flöden blir enklare. Men samtidigt ökar andelen kvalificerade arbetsuppgifter före och efter dessa flöden.
Att jobba med processer. Utveckla lösningar. Parametersättning. Analys och rapporter.
Vi digitaliserar i rask takt och det är rätt stora delar av verksamheten som är inne i projekt. Det är snarare att vi just nu pga digitaliseringen anställer.
Utvecklingen är väldigt bra för mig som bor i "Byhåla" ca 1,5h från Stockholm och har jobbet i Stockholm. Har en förstående arbetsplats som låtit mig jobba "remote" i 10+ år tack vare att jag är "en nyckelkompetens på företaget".
Med den specialistkompetens som jag har och med omställningen till digital first så kommer det nu förfrågningar från alla möjliga håll i världen där de inleder sin kontakt med att de erbjuder distansarbete. Inte för att jag är sugen på att byta jobb, men skadar inte med valmöjligheter.
Med 10GB fiber in i huset så har jag bättre uppkopplingsmöjligheter än de som sitter på kontoret pga molntjänsterna. Skulle vi hamnar i något av Microsofts datacenter som ska driftas i Sverige så lär det bli ännu bättre.
En fråga bara.
Vill inte din AG att du är på kontoret så att dina medarbetare lär sig av din kompetens?
Varför skulle man behöva vara på plats fysiskt för att kunna göra en kunskapsöverföring? Jag började nytt jobb 1 mars och började jobba hemifrån i april. Var mycket enklare att bara be att få hänga med i ett nytt arbetsflöde via fjärrskrivbord än att "hänga över axeln" på någon.
Ingeglid.
Mja kanske säger mer om mig och min arbetssituation.
I min bransch fungerar det inte lika bra.
Tidigare var många utspridda fysiskt på olika möte och annat. Nu sitter alla vid sin skärm med Teams så det är mycket enklare att slänga iväg en fråga och få svar direkt, De flesta möten kräver ju inte mental närvaro hela tiden.
Själv kan man jobba i bakgrunden samtidigt som ett man är på ett sånt möte, och bara aktivera sig mentalt i mötet när det behövs.
Iom att alla kör Teams kan man bjuda in hela teamet till kodgenomgångar och annat, så kunskapsöverföring fungerar mycket bättre.
Det är mycket enklare att diskutera över ett stycke kod när alla har samma bild, och man kan växla mellan olika personer och vad de vill visa och diskutera.
Systemstudier funkar på samma sätt bättre då alla måste förbereda sig inför möten på ett annat sätt.
Man kan lätt kalla in någon för ett kort inlägg om något, så det kan lösas on the fly. Tidigare blev det an AP på någon att kolla upp det till nästa möte.
Iom att många medarbetare bor i andra länder så underlättar det enormt om alla kör samma kanal, exempelvis Teams, och alltid är kontaktbara.
De nya som tillkommit hos oss har inte haft något problem att komma in i arbetet. Visserligen har de redan ett antal års erfarenhet så det underlättar förstås. Å andra sidan vill vi inte ha några nyexade. Vi har provat det redan innan corona, och det funkade inget vidare. De försvann relativt snabbt.
Som sagt kanske en vanesak.
Blev precis intervjuad i teams.
Svårt att hålla ett konstruktivt samtal där jag känner kontroll, svårt att känna konsensus med kroppsspråk blickar osv…
Har undersökningen vänt sig till en viss grupp människor? Känns som väldigt höga siffror för att vara på bredden i annat fall.
Som sagt utan att veta vilken kontrollgrupp detta handlar om är statistiken helt meningslös.
Niklas: Instämmer i din fundering rörande de aktuella siffrornas relevans till arbetsmarknaden i stort. … Med andra ord: Skola, Vård, Omsorg, Service, Handel, Transport, Bygg, Verkstads, Gruv&Skog etc.
Jobbar hos ett större svenskt företag med datatjafs. Inte varit fysiskt på jobbet sedan i våras. Funkar fint. Kunskapsöverföring lättare då man kan dela en skärm utan att sitta i knät på varandra. Det enda är väl att vi ibland behöver testköra hårdvara men då har andra kollegor som gillar att åka till jobbet hoppat in.
För min del är det bara fördelar att jobba hemifrån och mer koncentration och högre produktion.
Ja för enklare datajobb så är det nog minst lika effektivt att arbeta hemma.
Får man inte ett förtroendeproblem med en arbetsgivare som inte tillåter distansarbete givet att det är möjligt? Jag hade helt klart tackat för mig.
Hade den dialogen med en chef på att tidigare jobb när en VD (äldre man) tyckte att man inte kunde jobba på distans.
"Med all den information du sitter på. Skulle vi inte lita på att du jobbar när du jobbar så har vi ett förtroendeproblem som minst av allt handlar om var du jobbar"
Distansarbete är ett väldigt bra sätt att skilja chefer med kontrollbehov från ledare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Debatt där SCA är inte lika pigga på hemarbete https://www.st.nu/artikel/debatt-sca-valjer-bort-hemmajobb-och-nedprioriterar-personalens-sakerhet-sca-svarar-direkt
Vi hade ett möte med lite högre chef i början av året som förklarade att han hade lagt märke till att folk valde att jobba hemifrån ibland när det passade dem, och att det inte var acceptabelt. Arbeta gör vi på kontoret på det här företaget.
Typ en månad senare var det högsta chefen som gick ut med rekommendationen att alla som öht kan ska jobba hemifrån. Har bara varit en sväng på kontoret för att hämta upp skärm etc sedan mars, har funkat riktigt bra att jobba hemma. Kan bli lite stökigt ibland men småbarn som vill leka samtidigt som man sitter i möte eller försöker fokusera på nån lite mer komplicerade arbetsuppgifter men jag vetefan om det inte är minst lika stökigt i öppna kontorslandskapet. Jag minns iaf hur jag led av bullret och de ständiga avbrotten på kontoret.
Öppet kontorslandskap, som har blivit någon slags standard, är helt bedrövligt för produktiviteten. Fattar inte hur det inte kan finnas en större vilja att faktiskt ge folk rum att sitta i. Tvärtom så existerar en motvilja i de organisationer jag jobbat i, en generell känsla av att det vore dåligt om folk satt i rum. Jag fattar verkligen inte varför.
Man kan också se det som att man jobbar hemma av respekt för andra som inte kan det. Inte bara just nu ur smittsynpunkt men även för att man minskar trängseln i trafiken och i kollektivtrafiken. Om en tillräcklig andel jobbar hemma så kan de som måste pendla spara ett antal timmar per vecka på smidigare resor till jobbet.
Finns rapporten att tillgå någonstans?
Ser nog att mera utbrett distansarbete är det "nya" normala. Sen finns det väl mera positiva effekter av det än bara ett enklare livspussel, mindre utsläpp p.g.a. mindre pendling, mindre trafikolyckor vilket borde resultera i både mindre personskador men även mindre tryck på polis, räddningstjänst, bärgare, reparationer av vägräcken, bilar mm. Blir väl kanske också en del negativt i form av mindre inrikesflyg (mindre behov av arbetskraft där) och mindre tågresor, kanske mindre hotellnätter i Sth, Gbg, Malmö mm.
Är det sedan orättvist att alla inte kommer kunna distansarbeta i precis lika stor utsträckning? Säkert, men livet är fan i mig sällan rättvist.
Det låter mycket trevligt för mig som INTE har det kravet på min nästa arbetsplats. Mindre konkurrens om bra jobb helt enkelt!
Har inget emot att separera hem och arbetsplatsen rent fysiskt så länge man kan cykelpendla som jag gör idag.
Jag har (slarvigt) försökt hitta data på hur många som bor mer än säg… 1,5 mil från sin arbetsplats. Cykelpendling är så överlägset, när det funkar. Och det gör det ju för de som är fysiskt kapabla, har mindre än 15km till arbetsplatsen från hemmet och inte behöver frakta allt för skrymmande grejer mellan hemmet och jobbet (jag har lådcykel, kan frakta rätt stora saker).
Tycker man ser fler och fler jobb på LinkedIn som erbjuder flexibel arbetsplats i sina annonser