De starka börserna fortsatte uppåt under tisdagen, och fortsätter uppåt i de asiatiska tidszonerna. Samtidigt faller guldet och särskilt dollarn, som nu är ner genom stödet vid 8:60.
Dagschart USDSEK |
Dollarn faller alltså hårt och kostar nu 8:56 SEK vilket är den lägsta nivån sedan april 2018. Därmed verkar stödet runt 8:60 ha fallit. Faller gör även guldpriset, som nu är nere på 1805 USD per troy ounce och 496:- SEK per gram. Så inte bara förtroendet för dollar faller, utan även för guld. Eller så ser vi helt enkelt en sektorrotation bort från dollar och guld och över till …
Börserna steg starkt igår, men dollarfallet innebär att de amerikanska börserna knappt är upp mätt i svenska kronor.
Stockholm gick visserligen segt igår med OMXSPI +0.33% och OMXS30 lite kraftigare +0.85% men DAX steg +1.26%, S&P-500 hela +1.62% och Nasdaq 100 +1.31%. Nytt börsrekord för S&P-500 och OMXSPI ser det ut som.
Uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 +0.59%, Hang Seng +0.40%, Nikkei 225 +0.51% och Straits Times -0.50%.
Den förlovade centralbanksbubblan fortsätter alltså utan någon som helst hejd på värderingar och börsrekord.
Under dagen kommer bloggen redovisa bland annat bloggläsarnas fördelning av bilar, samt en intressant hypotes om den västerländska civilisationens undergång, som faktiskt redan 2010 verkar förutspått läget i USA till 2020. Och som går att applicera på svenska förhållanden också.
14 kommentarer
Att centralbanker köper in statsobligationer som de själva givit ut är ju en penningmängdsreglering. Så länge inte inflation tar fart så kan det ju hålla på antar jag att centralbankerna resonerar.
Om marknaden upplever att det borde finnas likvida medel och det tillförs utan att inflation drar iväg så är det där centralbankerna kommer att vara antar jag.
Upplever är det centrala ordet för pengar finns ju egentligen inte.
Du nämner inget om Nordnets börsnotering?
Två normala årsavkastningar på 3 veckor…inget konstigt med det, väl..;))?
Ovanligt kanske men med tanke på att pengar är gratis och att FEDs balansräkning ökat med 70% sen i Mars hade jag inte blivit förvånad om S&P500 står på 5000 inom något år.
Allt låter ju så fruktansvärt lätt när man läser kommentatorerna här och annorstädes.
Om vi tittar på LF Global indexnära så är den upp 3% på årsbasis. Fonden har 66% i US.
Den har trots dollarförsvagningen (som för övrigt alla på den här bloggen positionerade sig för i god tid) med andra ord mer att ge.
För ca 2 veckors sedan var det flera tunga namn internationellt som förutspådde en USD-nedgång på 20%. Vi får se hur det blir med den saken.
Sa dom när det skulle inträffa. Inom en 300 årsperiod tror jag absolut på det.
Kontentan var som du redan vet att pengatryckandet i US skulle outperforma pengatryckandet i Europa. Om jag nu för en gångs skull ska ha en egen åsikt så tycker jag det är lite märkligt att det är så litet fokus på pengatryckandet i Kina. Kina ska tydligen stå för 40% av tryckandet i världen.
US dollar index har tappat 6% på årsbasis.
Mot Seketas är tappat 11%
Men rent logiskt bör det väl vara så att den som trycker mest förlorar mest i värde på sin valuta med undantaget för USD då den än så länge är en reservvaluta? Finns det någon bra sida där man kan hitta alla CB balansräkningar? Håller du med om att centralbankerna verkar ha hittat ett sätt att få börsen att gå bra utan att påverka inflationen? Så länge pengar blir billigare spelar tillgångspriserna ingen roll.
Centralbankernas ränta verkar inte spela så stor roll då Schweiz har den mest negativa räntan i världen ihop med en stark valuta. Så som du är inne på är nog centralbankernas balansräkning intressantare att hålla koll på. Borde ju finnas någon site som har koll på CB BR?
Att det inte blir någon inflation är ju inte så konstigt då produktionen kontinuerligt blir effektivare. Om jag nu måste gissa så är flaskhalsen matproduktion och eventuella utbrott i djurhållningen. Syntes tydligt i Kina för inte allt för länge sen när grisköttet peakade. Nu är grisproduktionen under kontroll igen och priserna har sjunkit tillbaka.
https://tradingeconomics.com/country-list/central-bank-balance-sheet
Sektorrotationen går till cykliskt.
Dow Jones upp 13.38 procent i november vilket är den bästa månaden sen januari 1987.