Tvångsfinansierade SVT har fortfarande den franska dokumentärserien Världens historia: Kalla kriget tillgänglig på SVT Play. Ett fantastiskt kolorerat arbete utifrån gamla svartvita filmer, som börjar med ett överflöd av information, men slutar på snabbspolning när de franska producenterna väl tappar intresset för Indokina.
Paraduniform för östtyska Stasi |
Teveserien inleder väl och det första avsnittet avklarar ett helt år 1945 – 46, förstås med fokus på franska Indokina (“Vietnam”), men fortfarande relevant. sedan blir nästa avsnitt 1947 – 1950 och inledningen av Koreakriget, därefter 1950 – 1953, sedan 1953 – 1956. Här får man nu upp hoppet att serien kommer fortsätta på detta vis, men icke. Femte avsnittet är 1956 – 1963, och sista avsnittet klarar i en handvändning av 1963 – 1991, eller 28 års historia.
Ska man summera de sista 28 åren av kalla kriget så är det enligt de franska producenterna Vietnamkriget tog slut, Berlinmuren föll.
Schismen mellan Sovjetunionen och Kina nämns knappt och efter Saigons fall försvinner helt fd franska Indokinas vidare öden, inklusive krigen Vietnam – Kampuchea och Vietnam – Kina.
Att fransmännen ens skaffade kärnvapen råkar man helt missa att berätta, liksom det franska utträdet ur Nato under en period. Eller Rumäniens frigörelse. Eller egentligen allt mellan Saigons fall och 1991.
Det började i alla fall bra, och det var väl värt att ha igång serien i ögonvrån medan jag jobbade med annat.
Kanske är tanken att åren sedan 1970-talet fortfarande finns i målgruppens egna minne och därmed inte behöver skildras, men för dagens unga så är det en bortkastad möjlighet.
Men hantverket med de färglagda och restaurerade filmmaterialet är av mycket hög kvalitet. Man får leva med det franska fokuset på Indokina och att t ex Kubakrisen bara ägnas några minuter efter att Castro helt plötsligt dykt upp i bild. Färglagd film från fiaskot i Grisbukten får väl vara en klen tröst i sammanhanget.
11 kommentarer
Bild från Brigadmuseet om jag inte minns fel. Värt ett besök, om man får gå på museum nu för tiden vill säga.
Det fanns en fantastisk serie från BBC som gick runt 93-95 när det var peace, love and understanding efter kalla krigets slut. Folk tog av masken och pratade öppenhjärtigt. Man uppfattade det kalla kriget som avslutad historia som inte längre var relevant och kunde pratas mer öppet om. Sovjetunionen hade förlorat och västmakterna hade vunnit. Många av personerna som intervjuades var rätt gamla och de flesta har nog dött nu. Förstahandsvittnen som berättade om sånt de varit med om och sett med egna ögon. Avsnittet om "Gladio" gick över alla gränser när det kom fram att det var ett USA-sponsrat "stay-behind förband" som utfört alla terrordåd i Italien på 1980-talet som skylldes på vänstern. Förbandet hade tappat styrningen när folk gick i pension och inte lämnade över ordentligt till efterträdarna. Eftersom allt var hemligt skrev man inte ens ner saker.
Jag har letat men hittar inte den här serien på tuben. Uppskattar om någon som vet bättre kan tipsa.
Shit – den hoppade upp direkt när jag sökte nu…
Vi väntar ivrigt på en titel.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sorry – här är den riktiga. Från -92. De 24 avsnitten ovan är bra de med men från 98.
https://www.youtube.com/watch?v=qSE33i19r70&ab_channel=JasonWSperry
Tack för tipset Chip.
Serien påminner i sin berättarteknik om The World at War (också BBC) från 1973 om andra världskriget. Även den mycket bra. Den gick på svensk television i mitten av 70-talet och jag missade inget avsnitt. Jag såg hela serien igen på Youtube för ett par år sedan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tack för tipset Chipp. Hade aldrig hört talas om Gladio. Man lär sig så länge man lever!