Enligt färska siffror för SCB stod en fjärdedel av intäkterna för restaurangbranschen av alkoholförsäljning. För nöjesrestauranger är siffran nästan hälften, och redan innan alkoholförbudet från klockan 22, som börjar gälla i morgon hade restaurangernas försäljning minskat 19% under årets första nio månader.
“Try to get a reservation at Dorsia now, you ******* stupid bastard!” – foto från Dorsia, Göteborg. |
Restaurangbranschen hade en försäljning på 125 GSEK förra året, varav en fjärdedel eller 29 GSEK var alkoholförsäljning. Under de första nio månaderna av 2020 har försäljningen för restaurangerna än så länge minskat med 19% jämfört med motsvarande månader 2019 uppger SCB. Då ska man komma ihåg att man i januari – februari ännu inte hade drabbats av coronakrisen, så nedgången under mars – september har varit ännu större.
Folk har också gått ut mindre, och alkoholförsäljningen har minskat med 23% i år, vilket talar för att en del av intäkterna gått över till takeaway, som inte omfattar alkohol.
Olika sektorer av restaurangbranschen har olika mycket alkoholförsäljning. För nöjesrestauranger, pubar och barer står alkoholförsäljningen för 47% av försäljningen 2019. För unch och kvällsrestauranger var siffran 21%. SCB uppger att trafiknära restauranger hade 27% alkoholförsäljning – i detta inkluderas inte bara landsvägar, utan även flygplatser, järnvägar och båttrafik, samt på mässor, djurparker och idrottsanläggningar, samt cateringverksamhet.
SCB:s siffror inkludierar inte hotellens restaurang och alkoholförsäljning, och baserar sig på vad restaurangerna sålt till 25% moms i momsregistret, då maten har 12% moms.
Konsekvenserna av morgondagens alkoholförbud blir ett hårt slag mot framför allt pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar och nattklubbar, men kommer också minska försäljningen och framför allt hindra senare sittningar även för kvällsrestaurangerna. De trafiknära restaurangerna var nog i mycket redan utslagna, särskilt flygplatser och mässor.
Många i branschen var redan på knäna och detta kommer vara en rejäl smäll för dem. Sedan kanske inte Stureplansgruppen skulle hållit sina nattklubbar öppna och dragit till sig mediauppmärksamheten, så hade detta inte inträffat. En del i branschen uppger en viss irritation kontra just denna blogagssfärs agerande, som beskylls för att nu dragit ner hela branschen i alkoholförbudet.
Det finns andra restauranger som frodas. En läsares restaurangverksamhet har ökat sin omsättning med 27% än så länge i år, genom en lyckat affärsutveckling och omprofiliering mot hemarbetande övre medelklass i välbeställda villaområden. Man kan anta att det även varit en boom för t ex pizzerior och kvarterskrogar på annat håll i den mellersta oich övre medelklassens bostadsområden, då det främst är dessa som kunnat ställa om till distansarbete.
Efter en väldigt lång högkonjunktur har det funnits en överetablering av krogar och restauranger, ofta med en lite lyxigare profil, och en utslagning kanske är trist men samtidigt nödvändig. Det hade även skett till viss del med den lågkonjunktur som naturligt redan hade börjat innan coronakrisen.
Sekundärt ska man komma ihåg att de små svenska bryggerierna antagligen får det ännu kämpigare nu, då mycket försäljning varit baserat på krogarna medan det är svårt att märkas av på Systembolaget, om man alls släpps in annat än lokalt.
Med det sagt – stöd dina favoritrestauranger nu när de behöver det som bäst. Köp hem mat, eller boka bord – du kan kontrollera att det hålls avstånd i lokalen, och det går att vända i dörren om det är för fullsatt.
Ett favoritställe är Bar la Lune i Göteborg |
23 kommentarer
Man ska även tänka på marginalerna på denna del av verksamheten
Alkoholförsäljningen är i många fall 75% rakt ner i fickan medans matservering inte alls ger samma intäkter.
Därför sushiställena kämpade med att få utskänkningstillstånd.
Så alkoholförbudet kommer slå hårt. Framförallt mot de som inte har så hög verkshöjd på det gastronomiska.
Naturligtvis korrekt.
Tänk om vi inte hade bott i västvärldens mest kristet-moralistiska land och man hade kunnat beställa hem take-away med en flaska vin, för er som tycker jag är dum i huvudet och vill betala mer har många restauranger betydligt bättre utbud än systembolaget och även många restauranger som kör tematiskt.
En av mina favoritkvarterskrogar i Stockholm kör mat+dryck (vin, öl och sprit) från ett väldigt snävt geografiskt område, tror en av de ölsorterna de har finns på bolaget, inget annat av drycken.
Växjö har infört minicatering och som innebär att du kan få hem mat och alkoholdryck hemkört (hemkört = levererad inte tillagningssätt)
Nu verkar även Malmö annamat Växjös tolkning av alkoholagen. Så i Växjö och Malmö är det nu fritt fram att beställa pizza med bira direkt hem till dörren.
Snyggt, då kan man förvänta sig att det rasslar på på den fronten.
Kanske kan bli en permanent lösning. 4 flaskor vin och en fesljummen pirog, tack.
För dig som inte har möjlighet att få ut och stödja din lokal pub erbjuder jag stöd
Swisha summan du vill stödja så konsumerar jag summan åt dig
Tillsamman klarar vi detta
/ eric
Tack för din tjänstgöring. Kämpa!
Du glömde att uppge numret, Eric.
+1
😉 monki bar börjar köra dagsfester då det först är 22.30 man behöver stänga
Bara en tidsfråga innan vi läser ” nytt inkallat möte” problemet är att några som klurar ut nytt koncept irriterar politikerna och vill ”visa” vem som
Bestämmer, får se vad nästa steg blir
Lider med restaurangerna
Bra skrivet!
Trist för lite finare krogar, som nu missar en sittning. Trist för restauranger som under hösten investerat i "vinterbonade" uteserveringar, där endast bordsbeställning/servering görs. Känns som om logiken haltar lite.
Tror inte att Patrick menade Göteborg.
Så länge de spelar lite Huey Lewis and the News och Genesis så är han nog nöjd.
Vet inte hur det är ute i provinserna, men restaurang folket i Stockholm har något slags VM i gnäll för tillfället. Sociala medier exploderar i långa haranger om hur orättvist det är att just krogarna/klubbarna " utsätts" för hårda restriktioner. Logiken verkar vara att alla branscher ska behandlas lika oavsett typ av verksamhet och dess inverkan på smittspridning. Än så länge inte sett någon som ens funderar på att försöka hitta ett nytt jobb i annan bransch eller skola om sig. Utan staten krävs på stöd och permitterings pengar. Erbjöd en bekants yngre bror(som permiterat sig själv via AB som han är delägare i)att pröva på en lärlingsanställning som rörmokare, skulle jag inte gjort… jag var tydligen en idiot som bidrar till att restaurangbranschen kommer dö ut och att ingen kommer kunna gå ut och äta middag i framtiden. Tur att jag inte bad honom att fundera på att ge upp sin bil i miljon klassen och köra en billigare variant som passar någon utan riktig inkomst…
Nån som har en länk till underlaget för beslutet?
Förordningen https://www.svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2020-11/SFS2020-956.pdf
26 minuters motiverande, https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/11/mojlighet-till-lokala-besoksforbud-infors/
Det står pressmeddelande.
Pratade med en som hade mikrobryggeri på semestern. För deras del var det inte lönsamt att komma in på systembolaget, utan det gav betydligt bättre vinst att avyttra ölet direkt på egen pub/restaurang. Tyvärr får man väl säga att de därmed är extra utsatta för corona.
Ska till en massa utrustning i miljonbelopp för att sälja på systemet och garantera innehållet, plus att vinsten bara blir något 10-tal procent per liter, jämfört med att sälja på egna puben/restaurangen direkt från bryggeriet vägg i vägg.
Gorbachev is down stairs at Tunnel. Uzi at the Gym.. Got to return some video tapes.
Alkoholskatt är en punktskatt med syfte att begränsa alkoholkonsumtion men nu också begränsa försvarsmakten dä regeringen öronmärkt den. Lär bli problem nu när krogförsäljningen sjunker. Visar också hur regeringen ser på försvarsmakten då de kopplar den till alkohol och tobak, inte många rätt där igen.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/09/skatten-pa-alkohol-och-tobak-hojs-fran-2023/