Trots den pågående coronakrisen och den såväl svenska som globala recessionen, så är SEB:s psykologiska boprisindikator på den högsta nivån sedan hösten 2017. Bara en månad 2014 har de svenska hushållen varit mindre negativa till bostadspriserna är nu. Kort sagt kan inget stoppa en fortsatt säsongsjusterad uppgång i bostadspriserna.
SEB:s boprisindikator och Valueguards Sverigeindex för bostadspriserna. Data: SEB och Valueguard |
65% av svenskarna tror på stigande bostadspriser och endast 7% tror på fallande, vilket ger en boprisindikator på 58 hos SEB. Endast i maj 2014 har hushållen varit mindre negativa till stigande bostadspriser, då endast 6% trodde på fallande priser i det läget.
Priserna drivs mestadels av psykologi, och utfallet blir således som hushållen tror kortsiktigt. Tror hushållen på stigande priser så blir det så. Dock kan hushållens tro snabbt vända, så som prognosverktyg är denna indikator rätt kortsiktig. Återhämtningen ovan har i princip varit lika snabb som kraschen i våras.
Som det ser ut nu kommer således bostadspriserna fortsätta stiga säsongsjusterat. De kan alltså gå trögt och rent av falla under årets sista månader, men mindre än det brukar – de sista månaderna på året brukar vara negativa när höstmörkret tränger sig på.
Hushållen tror allt mer på lägre reporänta, men har ständigt trott att reporäntan ska bli högre om ett år än den är nu, och fortsätter tro detta, även om trenden är fallande. Så man tror på högre bostadspriser trots att man tror på räntehöjningar.
Minst positiva till fortsatt stigande bostadspriser är man i Stockholm, med en indiikator på +47 och mest positiva i Skåne, med en indikator på +60. För regionerna är det dock medelvärdet de senaste två månaderna och inte direkt jämförbart med indikatorn på +58 för oktober.
18 kommentarer
Köpte mitt hus (nybygge) för 1.5 år sedan för 4.1, grannen sålde nyss för 5 och deras hus är från 2009.
Det behöver väl inte betyda att du kan sälja ditt hus med vinst. Eller är de identiska förutom byggår?
Nybygge är alltid med större belåningen. Hus från 2009 är mycket bättre än nybygge på eknomi.
Samma storlek på tomt. Samma arkitekt. Enligt mäklarannonsen är mitt hus 7 kvadrat större, vilket är försumbart. Mitt hus har även en tillbyggnad (mindre uterum).
Jac, vad snackar du om? Detta är hus och ingen bostadsrättsförening…
OK, jag då lär antagligen ditt hus gå för mer. Ett hus från 2009 lämnar över sig en rätt fet underhållspost. Samt att ditt hus slipper fastighetsavgift/skatt 13,5år till. Så grattis. Nybyggen på "bra försäljningslägen" har varit de stora vinnarna under uppgående och alltmer segregerade prismarknaden.
Samma gäller förstås nybyggda bostadsrätter på "bra försäljningslägen", ännu mer i uppåtgående marknad p g a leverage.
2,46 ggr pengarna på 1,5 år om du gått in med 15% i kontantinsats. Inte många som kan skryta med den avkastningen på börsen =)
@Goofy, sen tillkommer förstås alla omkostnader runt det (både vid köp och sälj). Men visst hens hus har varit en bra investering. Jag börjar fundera på varför huspriser ska följa den disponibla ökningen av ens inkomst, så länge man bara inte för slut på de 15%:n. Ifall den disponibla inkomsten ökar med 2% så ökar ju låneutrymmet med betydligt fler procent. Men visst jag inser att där finns ett tak där i den prognosen, vilket lär resultera i en justering av priserna (eller i bästa fall följa inkomster, allt annat lika).
@Niklas: Det stämmer och därav prisutvecklingen. Taket sätts av politiker och myndigheter. Banken har inga problem med det. Dom är ju garanterade sina pengar.
Det ser ut som 2007. Arbetslösheten når nästan till 10%. Många varsel från OMX30 pågår. Det är fortfarande rådande period.
Ja, fast ifall du bryter ned statistiken så ser du att den stora grupp som blir arbetslösa, inte driver bostadsmarknaden. Snarare får problem att betala hyran. Fortsatt uppgång är nog förväntat. Kanske bara 5-10% plus Y-Y.
Köpte mitt hus förra året för 750. Taxvärdet nu 910. Gäller att köpa billigt och sälja dyrt 🙂
Ja, fast man vill förstås ha ett lågt taxeringsvärde inför den kommande skattereformen. Bor man nytt har man frisedel dock. Högt försäljningsvärde o lågt taxeringsvärde är det optimala.
Taxeringvärdet betyder bara värdet hos kommunen. Ju högre taxeringsvärdet, desto högre skatt du ska betala varje år. Det betyder ingenting till försäljnings pris.
Ingenting är väl att ta i?
Taxeringsvärdet ska motsvara 75 % av fastighetens marknadsvärde (med viss eftersläpning) så det ger nog i majoriteten av alla fall ändå ett visst hum om ett eventuellt försäljningspris.
Den där grafen ska man i princip läsa tvärtemot.
Dvs ju lägre värde desto större chans för uppgång och vice versa.
Inte helt olik CNNS fear and greed som är en klockren indikator för köp när fear härjar som värst.
Nja, du tänker på börsen tror jag. Men visst grafen i sig berättar mest historia och den rådande psykologin. Givetvis bör man ta lätt på den på den har ett dåligt prognosvärde. Men funkar förstås som clickbait och påverkar utfallet till viss del. Men svagt.