Så hur bor svenskarna? Vad är den vanligaste boendeformen för befolkningen? Och hur skiljer sig bloggläsarna på denna blogg från detta. Svar nedan.
Svensk villa. Dyk inte i vattnet bara. |
Den enskilt vanligaste boendeformen för svenskarna är villan och radhuset (“småhus”). Hela 52.1% av svenskarna bodde i småhus 2019. 48.4% bor i ett småhus som hushållet äger, övriga hyr eller bor i en bostadsrättssmåhus.
Man kan ju tänka sig att detta förhållande beror på att fler barnfamiljer bor i villa, vilket drar upp antalet personer som bor i småhus. Men så enkelt var det tydligen inte. För bloggläsarna här på bloggen, som mestadels är vuxna, bor i 57.6% av fallen i ett småhus, där 51.3% äger fastigheten, medan övriga hyr eller bor i bostadsrätt. Nu är förstås bloggens läsare enligt tidigare samstämmiga enkäter lite mer välbeställda än mediansvensken , vilket drar upp siffran.
Så bor svenskarna och bloggläsarna |
42.3% av svenskarna bor i lägenhet (“flerbostadshus”, dvs med fler än två bostäder i samma byggnad), fördelat på 17.0% i bostadsrätter och 25.4% i hyresrätter. Bostadsrättshetsen till trots är alltså hyresrätten alltjämt en vanligare boendeform för svenskarna.
För bloggläsarna är fördelningen 21.2% i bostadsrätter och 18.7% i hyresrätt. Återigen kanske ett utfall av inkomstnivå och ålder bland bloggläsarna påverka.
1.9% av svenskarna bodde 2019 i övrigt boende, vilket inkluderar specialbostäder och att uppgifter saknades. 2.5% av bloggläsarna hamnade i detta fack.
Ja, sommarstuga och gård räknas som att bo i småhus.
Lite mer information om bloggläsarna, som inte SCB levererar om svenskarna.
Hela 7.3% av bloggläsarna bor på en gård, varav 0.3 procentenheter hyr. Torde vara en extrem överrepresentation, då knappast 7.3% av landets befolkning gör detta, då det sannolikt inte går en bebyggd jordbruksfastighet per tretton småhusfastigheter. Tål att grävas i.
0.1% bor på en båt, 0.1% på hotell, 0.1% i husvagn och 0.2% saknar bostad. 0.8% är besserwissrar som anser sig bo på ett sätt som inte omfattades av enkäten.
Ja, det helt meningslösa slöseriet med en ny folk- och bostadsräkning har fått avslag i riksdagen. De som har något att dölja kommer ändå inte svara sanningsenligt och bortsett från att man skapar lite tillfälliga skattefinansierade jobb, så tillför inte en sådan undersökning ett dugg. Särskilt som det var vanligt att vägra svara eller ljuga redan på den sista folkräkningen 1990.
8 kommentarer
Jag tycker mig märkt det till synes kreativa upplägget att många villaägare efter de färdigställt Bolundaren/Attefallshuset säljer denna som en bostadsrätt i fastighetens nybildade bostadsrättsförening. Upplägget känns som något slags Frankensteins monster. Än så länge sker det i relativt liten utsträckning men på sikt kan det potentiellt fucka upp sådan här statistik. En eventuell missvisanderisk.
Du måste väl ha mer än 2 lägenheter för att bilda en förening?
3 måste man vara, så villa med 2 lägenheter så..
Känns som något form av mardröms boende.
En annan intressant aspekt är att källarvåning kan byggas hur stor som helst inom tomten, bara husets yttermått ovan jord begränsas till 25 kvadratmeter.
"märkt"
Det jag "märker" är att nästan alla som bygger attefallare eller andra byggnader på tomten absolut inte vill ha andra människor i dem.
Svensken är extremt mån om sin yta och de enda som bygger trångt är de som själva inte ska bo där 🙂
Spännande hur "minihouse" trenden nu går när så många kan jobba hemifrån större delen av veckan. Det är väl snarare status att sitta på balkongen/altanen på teamsmötena och att ha ett riktigt arbetsrum där man kan uppfylla ergonomins alla krav 🙂
Bombis: Ja jag såg det. Var nån som fått beviljat byggstart på attefall med tre våningar. två ovan jord och en tredje våning under jord på 60 kvm ink garage. I ett område där man i princip hade byggstopp fram tills nyligen.
De skulle dock inte ha hyresgäster eller bostadsrättsförening utan kasta ut ungarna dit och få mer förråds/garageutrymme 🙂
Ny folkräkning kan vara extremt fördelaktigt om den görs på ett smart sätt. T.ex. bör alla som uppehåller sig i Sverige och vill ta del av någon slags välfärd eller offentliga tjänster (och även många privata) vara registrerade och identifierade med biometriska data. Om man vill ha koll på folk så bör även mantalsskrivningen stramas upp rejält, man ska inte kunna ha 25 pers skrivna i en etta t.ex.