Börsfredagen inleds blandat efter hårda nedgångar i Stockholm och Europa, men måttliga i USA. Det kan konstateras att coronakrisen inte är över och att det finns risk att vintern kan bli värre än förra våren, vilket väcker frågor om hur mycket av ekonomierna som kommer stängas ner denna vända.
Södersjukhuset, Södermalm Stockholm |
Stockholmsbörsens OMXSPI föll igår med -1.53% och tyska DAX med -2.49%. USA föll initialt hårt, men återhämtade sig sedan och husse S&P-500 stängde på blott -0.15% medan Nasdaq 100 stängde på -0.72%.
I Asien är det blandat, vilket talar emot en självklar fortsatt nedgång under fredagen. ASX 200 -0.68%, Hang Seng +0.78%, Nikkei 225 -0.72% och Straits Times +0.04%. Dollarn stärks, svenska kronan faller även mot euron, men inte lika hårt som norska kronan. Guldet kostar nu 544:- SEK.
Coronakrisen är inte över, och inte heller pandemin. WHO:s Europachef varnar för att antalet dödsfall i januari kan vara 4-5 gånger så höga som i april, om trenden med stigande sjukdomsfall och dödsfall fortsätter. WHO vill se tuffare restriktioner, rent av tuffare än i våras.
Frågan blir denna vända om folk och företag kommer tolerera hårdare restriktioner, och vad sådana skulle innebära för en redan sargad ekonomi. Förhoppningarna om ett V i ekonomin kan rent av krossas och bytas ut mot ett fruktade W. Alla de senaste killgissningarna gällande prognoser måste i så fall totalrevideras. Igen. Fast åt andra hållet.
Det är inte osannolikt att folk och företag helt enkelt tröttnat och inte kommer gå med på hårdare restriktioner – antingen kommer trycket vara så hårt att besluten uteblir, eller så struntar man i att följa dessa. Eller så försöker man sig på högre precision, i att t ex främst omfatta riskgrupper för att orsaka så lite skada som möjligt på samhällsekonomin.
WHO:s chef påtalar att flockimmunitet är en strategi för vaccinering, där de sista procenten som vaccinen inte fungerar på eller som av olika anledningar inte får ta vaccin, skyddas av den stora majoriteten på 80-95% vaccinerade. Det ska inte vara en strategi för att stoppa sjukdomsspridning.
Men vi får se – många som pratade om trender i våras fick rejält fel. Vad vi vet är att pandemin inte är över. Fortsätt håll avstånd, hygien, stanna hemma vid sjukdom, distansarbeta om möjligt, undvik kollektivtrafik om möjligt och undvik folksamlingar om möjligt.
Däremot är kanske reserestriktioner meningslösa. Sjukdomen finns redan överallt. Det är redan långt fler smittade lokalt än andelen resenärer som kan vara smittade Faran med resor är idag istället att man i kollektiva färdmedel kommer nära andra människor. Att förbjuda långdistansresor medan majoriteten åker tunnelbana lokalt ter sig lite som att sila mygg och svälja kameler.
10 kommentarer
Jovars, det verkar nog som att den kraftiga damen inte ens börjat värma upp stämbanden.
Jepp, nu åker vi igen runt om i Europa. Samma sak tycks synas i regioner i Sverige med, viruset beter sig såklart likadant oavsett land. Får se hur det går denna gång och vad våra grannländer nu gör.
Men konstigt nog, extremt få fall i Kina….
Det är fascinerande att någon öht tar Kinas siffror på allvar. Så fort smittan var spridd i andra länder hävdade Kina att man via lockdowns helt utrotat smittan, och har sedan dess inte fått tillbaka den, trots att typ 90% av allt flyg i luften i våras var kinesiska flygbolag.
Nästa gång drabbar det säkert småbarn istället för allas vår framtid, pensionärerna som ju har allt framför sig och boende därefter.
Då är pengarna slut, men det drabbar ju ingen boomer.
Jag har räknat ut att 2020-50=1950.
Uppmaningen "Skydda riskgruppen 70+" blir ganska lik "rädda fyrtiotalisterna"
Har du oljat räknestickan på sistone?
Ajajaj
2020-70=1950 så klart.
Men kul att du läste min fåniga, iväghastade och nästan anonyma kommentar 🙂
Volvo levererade ju idag, kanske en V studs för Volvo.
Appropå Volvo och förra blogginlägget om amerikansk övning i Karlskrona skärgård där vi fick se en bild på en svensk-Mack (jmf Kina-Volvo)
WHO har tydligen många olika åsikter, men att COVID-19 skulle vara mindre aktivt för normalt coronavirusens aktivaste period under årsinfluensan tid är lite väl optimistiskt, vi får väl se om COVID-19 är med och höjer dödligheten till den normala eller högre överdödlighet årsinfluensa brukar ge.
flertalet forskare brukar påpeka att flockimmunitet inte är en strategi utan en följd av hur naturen fungerar.
Recent commentary from the World Health Organization's (WHO) special envoy on COVID-19 has sparked questions about the legitimacy of lockdowns to stop the spread of coronavirus.
https://www.abc.net.au/news/2020-10-12/world-health-organization-coronavirus-lockdown-advice/12753688