Sverige är i toppskiktet vad gäller demokrati, frihet, yttrandefrihet och pressfrihet. Dessutom kan du svenska språket. Därmed kommer du i princip bara läsa om problem hos myndigheter och politiker i Sverige. För du fattar inte de andra språken, plus att ju sämre ett land är, desto mer förtryckt är pressen och du kommer aldrig få läsa om skiten. Att myndighetsproblem exponeras hela tiden i Sverige är alltså ett gott betyg, inte tvärt om.
Västerhavet i september från Marstrandsön. |
Du kan antagligen inte polska, franska, tyska, nederländska, spanska, italienska, grekiska, portugisiska och du kan definitivt inte ungerska. Du kan alltså inte ens googla efter specifika nyheter om korruption, inkompetens, nepotism, och allmän idioti hos myndigheter i andra länder.
Men för myndigheterna i det offentliga Sverige får du läsa och lyssna på det dagligen via svensk media.
Sverige är nämligen i toppskiktet vad gäller pressfrihet. Vi har en mycket stark offentlighetsprincip, och är topprankad vad gäller yttrandefrihet, demokrati och har bland den absolut lägsta korruptionen i världen.
Därmed får du dagligen i media läsa om all skit det offentliga Sverige hittar på. Det är ett gott betyg för Sverige, inte tvärt om.
För i andra länder – med få undantag – är det värre till enormt mycket värre. Särskilt de du har råd att flytta till. Det upptäcker du om du lär dig språket och börjar få myndighetskontakter när du flyttat till ditt drömparadis. I bästa fall.
För i sämsta fall är korruptionen så stor och pressfriheten så låg att du aldrig kommer läsa om det i nyheterna.
De flesta svenskar som flyttar utomlands återvänder efter en period. Det finns anledningar till det. Exempelvis att Sverige är en av världens bästa platser för barn att växa upp i, trots tabloidmedias rubriker. Kom ihåg att media lever på klick, och ju mer upprörda man upptäcker att någon är över ett visst ämne, desto mer kommer man blåsa upp det ämnet.
Och så länge du inte kan läsa eller googla exempelvis polska, så kommer du inte kunna läsa om stora och små problem från det offentliga i det landet. För det når inte internationella nyheter.
Sverige kommer med sin öppenhet och frihet alltid ha en massa exponeringar av problem med det offentliga Sverige. Var tacksam för det, för när avslöjandena tystnar så beror det på att vår frihet blivit beskuren, inte att problemen försvunnit.
Men för all del – sluta gnäll, flytta.
91 kommentarer
Jag tror också att en stor andel jämför med personliga anekdoter från en lycklig uppväxt i ett på många sätt mer ofritt Sverige. Sen kan man givetvis önska sig att saker vore ännu bättre, men det är helt enkelt inte så att allt var bättre förr.
Den som tex tror att vänsterkantringen inom PS är ny, eller ökande, kan ju söka upp lite klipp från ex vis TV2 från 70/80-talet och göra sig en ny bedömning sen.
Du har helt rätt, det var inte bättre förr, det är bara lite sämre nu
Bra bete, nu får vi se vilka som nappar.
Åsiktskorridoren…
Så bor du i ett skitland så vet du att du bor i ett skitland men bor du i ett bra land så tror du att du bor i ett skitland (om du inte kan tänka fullt ut själv)?
Personligen tror jag att Sverige fortfarande är ett av världens bästa länder att bo i men att det går åt fel håll inom vissa områden.
Nu ska vi inte gå in på vilka områden det är – det är en annan diskussion – men jag anser att även om vi fortfarande är ett av världens bästa länder så bör vi sikta högre – annars riskerar vi att att halka efter.
Väldigt bra inlägg.
Man vill både ha kakan och äta den, man flyttar utomlands till solen, skryter om hur billigt allt är och man lyfter svensk pension, betaar ingen skatt livet leker tills plötsligt något oväntat händet, då ska plötsligt svenska regler gälla, man förväntar sig väldigt mycket av staten Sverige, förväntningar som skall betalas av staten, dvs av oss som bor kvar och betalar skatt.
Ett exempel är de Thailandsvenskar som grät ut i Aftonbladet om att de inte har råd att bli sjuka eller skada sig eftersom de inte har råd eller förstår att sjukvård finansieras på ett eller annat sätt.
Snyltande utlandssvenskar kan dra åt helvete. Bytt är bytt.
Hördudu Tomtenevön, Hur känns det att lida av den kungliga svenska avundsjukan?
Som Sverigevän på riktigt, utan att rösta på SD, tycker jag att Sverige är det bästa landet i världen. Visst, det har sina brister, och det är vad som ideligen debatteras i media. Och det är bra, för det visar att vi bryr oss och försöker göra saker ännu bättre. Ofta debatterar vi välfärdsproblem som andra länder inte ens har på kartan, och som kan verka skrattretande i sin banalitet.
Friheten är hårt inskriven i grundlagen. Och politikerna har klokt nog sett till att deras inflytande över de fristående myndigheterna är lagligen beskuren. Det är därför vi kan lita på och ha förtroende för våra opolitiska myndigheter, exempelvis FHM. Det är proffs som hela sin arbetstid jobbar för att förbättra hälsan hos befolkningen. I andra länder går politiker in och petar och detaljstyr, vilket gör att myndigheterna där får en politisk dimension som gör att folket där inte har förtroende.
Sverige är klokt uppdelat med tydliga ansvarsområden. En maskin med många kuggar. Därför kan exempelvis FHM gå in och leda i kris. Politikernas roll därvidlag är att möjliggöra vad FHM rekommenderar och se till att det blir gjort.
Eftersom regeringen tillsätter GD så är det politiska inflytandet enormt.
Verkar som att ca 30% av GD har politisk bakgrund, alltså politiserade myndigheter i någon mening. Något som tillsammans med öppenhet i utnämningsprocessen är något som kan förbättras:
https://data.riksdagen.se/fil/BA69B05B-F6F1-47E2-BDAD-ED2827F84DFA
GD har att implementera det uppdrag som myndigheten har, vilket kanske kan göras på olika politiskt färgade sätt. Men tror knappast att man tillsätter en nickedocka som kan gå emot uppdraget, eller improvisera även om regeringen vill det efter att GD tillträtt. GDs roll är rätt uppstyrd redan innan tillträdet. Däremot kan de ju ha politiskt färgad framtoning i vad de säger i media och liknande. Verksamheten torde dock inte påverkas speciellt mycket av det.
Dan Eliasson… ( ͡° ͜ʖ ͡°)
? Bara en riktig svensk jämför sig med de som är sämre.
Jag förstår inte detta krav på att relativisera att Sverige är bäst hela tiden.
Om man inte får vara kritisk så kommer det inte fortsätta vara så.
Jag förstår inte detta krav på att alltid hävda att Sverige är sämst hela tiden.
Om man inte får säga att det finns saker som är bra så kommer det inte fortsätta vara så.
Så för att sammanfatta:
Det kan vara bra att säga både bra och dåliga saker om Sverige, för att landet ska kunna behålla sin (inom många områden) framskjutna position?
Ja, så är det ju om man förutsätter att alla är idioter. Framför jag kritik mot Sverige så bygger det antingen på objektiva jämförelser med andra länder eller observerbara och oroväckande negativa trender. Objektiva jämförelser görs lämpligen med länder som har liknande förutsättningar som Sverige och där man kan tycka att det inte bör finnas några hinder för att vi presterar minst lika bra eller bättre. Exempelvis våra nordiska grannar, Schweiz, Österrike och Benelux. Även framgångsrika länder i Asien kan ge en bra benchmark för Sverige. Eftersom jag tycker Sverige har bra förutsättningar tycker jag att vi bör prestera bland de bästa.
Spot on.
Precis.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Helt rätt – när vi avvecklat vårt totalförsvar, nedmonterat våra gränskontroller, har haft en försämring i skolresultat över en lång följd av år etc etc, då måste man inse att från ett gott läge går det åt fel håll. Kritik i media av detta? Vi har en åsiktskorridor om detta undgått någon, så någon hälsosam debatt där olika åsikter får brytas mot varandra i våra större media lyser med sin frånvaro. När det gäller skottlossning från kriminella: Jämfört med 13 andra västeuropeiska länder hade Sverige flest skjutningar bland män i åldrarna 15-29 år. Det skjuts till exempel tio gånger fler män i åldersgruppen i Sverige än i Tyskland.
@palle gällande sverige vs Tyskland i skjutningar.
Är det per capita dom avses?
Instämmer med Carmania.
Segregation är bra, Sverige ska inte sänka standarden pga klanfolk och Messiaskomplex.
@Palle "så någon hälsosam debatt där olika åsikter får brytas mot varandra i våra större media lyser med sin frånvaro."
Nu vet jag inte vad du menar med "hälsosam debatt" såklart men exemplen som du använder tas definitivt upp i "större media". SVT livesänder en debatt från riksdagen just i skrivande stund t ex!
Bra skrivet !
Född 100 mil bort eller 100 år tidigare och livet hade kunnat vara bra mycket eländigare.
Givetvis är det rätt i sak att Sverige är ett bra land jämfört med alla dåliga länder men det är ju samma resonemang som att man inte kan klaga på en gitarrist om man inte samtidigt kan spela bättre själv. Sverige måste väl granskas och i förekommande fall kritiseras utifrån
förutsättningarna här?
Har det påståtts något annat?
Vi blir intutade från barnsben att Sverige är bäst, vet bäst och alla andra har fel. Kritiserar man detta bli man uppenbarligen kallad för "Sverigehatare". Lägg där till hur mycket fakta som är fel och hur mycket fakta som döljs av politiska skäl så skapar det en grund för misstro, särskilt när den media (och då med den statliga delen som hårt drivande) är så politiskt driven åt ena hållet.
Det räcker att se alla fyrfältare i form av jämförelser mellan länder så inser man att Sverige är ett land som är extremt på många områden. Det räcker att tala med folk utanför Sverige så får man en helt annan bild av hur vi uppfattas. Den är inte alltid så positiv som våra egon gör gällande.
Den svenska självgodheten uppfattar jag som ett tämligen nytt fenomen som växt fram i takt med att det gått utför. Jag märkte i alla fall inget sådant förra årtusendet.
Sverige är förvisso ännu ett ok land att växa upp och leva i. Dock kan man få rysningar om framtiden när jag såg en ranking över elevers prestationer på Forbes, på en topp 25-lista av länder kvalificerar sig inte Sverige in…!
https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2019/01/11/ranked-the-25-smartest-countries-in-the-world/#1f62fc7f163f scrolla ner lite
Våra nordiska grannländer har minst lika hög grad av pressfrihet och betydligt större grad av åsiktsfrihet än Sverige men trots det särskiljer svensken sig beträffande negativ syn på framtiden och statens förmåga att tackla framtidens "utmaningar". Detta beror på faktiska skillnader och inte selektiv perception.
Vad är detta för skit? Bara för att andra är sämre så har Sverige inte problem?
Snacka om att vara naiv.
Wow, en halmgubbe. Var står det att Sverige inte har problem?
Relativt bra jämfört med de som är sämre..?
Nej, den måttstocken vill jag inte använda mig av.
Så om alla andra är sämre, så är vi fortfarande inte bra? Vi är alltså inte ens bra på de punkter där vi faktiskt är bäst?
I de fall Sverige är bäst tycker jag man bör jämföra mot eget resultat tidigare år. Inte acceptera tillbakagång bara för att det är en global trend.
På pappret ser allt bra ut iallafall, det är ju inte så att myndigheter direkt lägger korten på bordet om någon börjar ana oegentligheter. Det vill man nog hålla internt.
Tex tror jag inte ett dugg på de visselblåsarfunktioner som inrättas hos flera myndigheter eller företag gagnar demokratin. Det är snarare en möjlighet att internutreda händelser och slippa dålig publicitet.
Har egna erfarenheter av att kommunen gynnar sina egna fastighetsbolag avseende tillsyn fast fastighetsmarknaden är konkurrensutsatt. Är sånt jäv eller korruption eller bara lite vänskap?
Haft just denna diskussion med så många, sä många gånger.
Efter att bott i fem olika länder, och spenderat minst 6månader i ytterligare några – så kan jag bara hålla med Lars.
Folk tror annat är bättre för att de inte har fulla bilden, varken av Sverige eller andra länder. Ofta med kraftigt förstärkt skev bild då man läser brunmedia eller tvivelaktiga facebook-grupper.
Tack, Dan, ja, jag litar mer på dels statistiken och dels på de som bott utomlands i olika länder under flera år. Till skillnad från knappt läskunniga som behöver en pod eller en dumtub-film för att få till sig snedvriden information.
Att andra är värre är en barnslig ursäkt. Påminner mig om när sönerna kom hem med en lapp från skolan om att de hade bråkat. Köpte aldrig ursäkten att Simon var värre och hade börjat.
Wow, en halmgubbe. Var står det att Sverige inte har problem?
Ok, alla försök att nyansera debatten är halmgubbar.
Eller whataboutism… eller kreml propaganda… eller motsvarande
Var ligger halmgubbe? Är inte i så fall hela blogginlägget en halmgubbe?
Det intressanta är hur utvecklingen för viktiga områden är i Sverige jämfört med länder med liknande förutsättningar. Är den positiv eller negativ eller kanske ingetdera?
Det jag har sett inom offentlig sektor (några kommuner) är inte direkt korruption utan en inte obetydlig nepotism. Privata eller politiska polare tillsätts på ledande positioner inom förvaltningar på väldigt tveksamma meriter. Huruvida Sverige är värre eller bättre än vår omvärld saknar jag dock insikter för att kunna avgöra.
Märkligt det där med att vi alltid försöker hitta andra ord för det som i andra länder(sämre?) benäms just korruption…
Kanske beror på att ordet korruption är internationellt, och därför går att lära sig även på svåra språk.
I min begreppsvärld ar korruption direkta ekonomiska förläningar i form av "pengabuntar" medan nepotism är att man ger sina kompisar och släktingar fina, välavlönade befattningar.
Hur internationellt ordet nepotism är vet jag inte men det finns i alla fall i engelskan och då dessutom med samma stavning som i svenskan.
@cornu en av mina få talanger är just "språkbegåvning" inte polska men franska,spanska och hyfsad portugisiska utöver engelskan kommer åtminstone jag ganska långt med. Hur gör du själv när du vill tillskanska dig information utifrån? Google translate är populärt har jag förstått. Verkar funka hyfsat enligt ryktet.
@carl-fredrik.
Det är alltså likvida medel som måste överlämnas (direkt) för att korruption ska vara brukbart? Scenariot en egyptisk poltiker är med och petar i ett tveksamma sjukhusbygge och en tid senare slutar med politiken men får uppdrag/ersättning från företag inblandade i det tveksamma går alltså ej at benämna som korrupt?
Oavsett semantik så tycker nog se flesta att nepotism som i ditt resonemang är ganska så j*vla illa det med, och är något som ej bör ignoreras .
Han fortsatt trevlig kväll
Problemet med Google Translate är att man först måste hitta det man vill översätta. Det går ju inte att goolga på svenska "småstadsnepotism i kommunfullmäktige" och få träffar på franska.
Således RSS-prenumererar jag på en del olika utländska engelskspråkiga källor, t ex någon engelsktextad tysk respektive fransk tidning osv. Men det ger bara de stora nyheterna.
@ finns väl inget som hindrar en från att översätta "småstadsnepotism i kommunfullmäktige" eller liknande, till ex franska och sen googla? Tänka utan för boxen så att säga:-)
RSS prenumering är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad men som du skriver så missas säkert en hel del
Tänkte som Carl-Fredrik. Nuläget är bara halva bilden. Andra halvan är utvecklingskurvan.
Superbra inlägg! Var bara det 🙂
"Och så länge du inte kan läsa eller googla exempelvis polska, så kommer du inte kunna läsa om stora och små problem från det offentliga i det landet."
Jag misstänker att du pratade med en polack om Polen.
Jodå, jag själv är från Polen och dagligen läser om Polen. Där händer det så mycket och så otroliga saker att man häpnar varenda dag. Att vara en f.d. polack underlättar förståelsen av det som händer i Polen (förstörelse av demokratiska institutioner, multipla brott mot grundlagen, ekonomiskt vansinne av det styrande högerpartiet).
Hur i hela fridens dar gick det till? Vad hände där? Känner några polacker som flydde kommunismen på 80-talet och kom till himmelriket Sverige. De är bestörta, men jag har inte haft möjlighet att prata närmare med dem om det.
OK, så här bra bete måste man hugga efter!
Kärnfrågan här är väl vad som är skillnaden på "gnäll" och "sakliga förslag till förbättring". Vi borde vara överens om att inget samhälle någonstans är eller har varit perfekt? Vi borde då också vara överens om att alla samhällen alltid går att förbättra?
Budskapet i posten kan väl inte vara "håll käften och emigrera" till alla som framför sakligt grundade förbättringsförslag? I så fall måste jag anmäla avvikande åsikt!
Jag känner till ett stort antal företag som varit världsledande på sina områden och svämmat över av internt självförhärligande, bara för att några år senare ha krympt till insekter eller helt försvunnit för att självförhärligandet hindrade förändring och anpassning till nya verkligheter.
Det finns ett antal områden där statsbildningen "Sverige" har allvarliga problem och visar stark ovilja till förändring trots ändrade förutsättningar och kunskapslägen och vi gör inte oss själva en tjänst om vi förnekar detta under rubriken "det är värre på andra håll så vi skall bara vara glada och tacksamma – och hålla truten".
Bra inlägg. Hybris är ett dödligt gift och ett symptom på allvarligt förfall. Du får mig att tänka på 3Dfx.
"Gnäll" är demokratins kanariefågel.
Sverige är ett av de bättre länderna att bo i för medelpersonen, det är även min uppfattning. Vi kan jämföra oss med de länder där de flesta människor bor (Kina, Indien, Indonesien, Nigeria)? Jag har bott i Kina och min uppfattning är att det är en maffia-stat med enorma problem. Jag har rest i Indien och sett den enorma misär som finns där. På nästan alla områden är Sverige bättre än de länderna.
Men jag har även rest en hel del i Europa och jämfört med många Europeiska länder är det mycket jämnare. Holland, Italien har klara fördelar över Sverige inom vissa områden. Våra nordiska grannländer ser ut att vara bättre på det mesta. Våra grannländer känns som en rimligare måttstock än medel i världen. Den korkade invandringspolitiken vi haft de senaste 40 åren tror jag är det som ligger bakom att vi halkat efter dem inom så många områden.
Min anledning till att bo i Sverige är förövrigt inte att det är det bästa landet, utan för att jag är svensk och i Sverige finns min kultur, mitt folk.
Efter det, och efter alla statliga pelare som skolväsende, rättsväsende, vård och infrastruktur (förutom vägar, dessa är helt överinvesterade) så är nog den passiva företagspolitiken den värsta. Sverige var världsledande inom biomedicin på 90-talet. Två decennier senare är branschen nästan utraderad. Flera andra har gått liknande öde till mötes. Tänker främst på Astra, hela fordonsbranschen för både väg och järnväg bortsett från AB Volvo även om Volvo Cars och Scania ännu är kvar i Sverige, samt Findus och till viss del Ericsson.
Tror nog som Martin att det som gör att folk flyttar hem till Sverige igen är att allt är enklare om man bor där man kan språket 100%, förstår kulturen fullt ut, har släkt och vänner nära osv. Plus en viss grad av sentimentalitet. Inte nödvändigtvis att Sverige är objektivt sett bättre
Vi kan göra mycket bättre på en rad områden utan att det för den skull finns sämre länder. Att uppmana folk att sluta gnälla och flytta kan motverka konstruktiv kritik och skrämma folk att bara utrycka sådant som ryms i åsiktskorridoren.
Åsiktskorridor är rent trams från folk som inte vill behöva stå för att yttrandefrihet inte är frihet från konsekvenser – varsågod att vara bajsbrun rasse, men tro inte att folk kommer tycka om dig bara.
Men är det inte precis ett klockrent exempel på åsiktskorridor att blotta antydan om dess existens innebär rasism. T.ex. om jag anser att kärnkraften är nödvändig för Sveriges energiomställning så antas detta vara en höger-åsikt och därmed är jag en rasist eftersom vänstern anser sig äga den moraliska kompassen och sätter etiketter på andra.
Eh, va. När offerkoftan inte är stor nog, offerallen!
Skärp dig. Men visst brunhögern försöker göra kärnkraftsfrågan till sin, så då blir det ingen kärnkraft mer heller.
Vill man ha igenom något ska man istället försöka göra en fråga till allas, inte till sin egen.
Tål du inte yttrandefrihet menar du? Du är emot att vänstern ska få kalla dig för rasist, men du är för yttrandefrihet när du hetsar mot folkgrupp?
Jag föredrar ordet debatt och ämnet för dagen på bloggen som jag tolkar det är att vi anses vara hemmablinda och förstår inte därför hur bra vi har det i Sverige. Min ståndpunkt är att det alltid går att sträva framåt ändå.
Finns massor med saker som är problem i Sverige, jag skriver om dem av dem jag väljer hela tiden. Poängen är att språkbarriär gör att man inte har koll på hur illa det är i de flesta andra länder, när folk ändå vill hata Sverige.
Hur du fick att kärnkraft skulle vara rasistiskt får stå för dig, och hörde väl inte till debatten.
Journalisterna utnyttjar öppenheten och yttrandefriheten för dåligt. Dels vill de kanske inte klampa vänner och bekantar på tårna och dels kanske de inte har tid/får betalt för mer grävande journalistik. Vill tex en politiker inte säga mer och håller sig undan så kan två saker hända, antingen rinner allt ut i sanden eller så blir det ett enkelspårigt drev. Någon faktabaserad ifrågasättande blir det inte. Sverige har låg andel korruption i jämförelse men den finns, särskilt när det gäller större belopp. Vardagskorruptionen slipper vi dock än så länge.
Exfamiljen Reinfeldts knarkeskapader har glidit under radarn/tystats ner rejält (beroende på hur man vill se det) av normalmedia. Sådant borde komma fram, om än att vissa förnedrande detaljer som inte är så viktiga för sammanhanget, som i vilket tillstånd sonen fanns, kan utelämnas.
Jag tror vår bloggare underskattar sina läsare, att vi bara skulle kunna ta del av problem som berör Sverige, pga att vi bara kan svenska. Engelska nämner han ingenting om. Flertalet av oss kan troligtvis tillräcklig engelska för att förstå engelskspråkiga sajter och media, och därmed har vi ingångar till inte bara USA och Uk, utan en hel del andra länder, så vida man har intresset. Dessutom tror jag att många har kanaler till andra länder/språk genom partners och vänner, så är det åtminstone för min del. Och visst kan det vara en ögonöppnare att jämföra med vissa länder i t ex forna Östeuropa eller Asien. Vad det gäller andra länder är det lätt att en okunnighetens slöja behagligt lägger sig.
Visst vi har en tjusig lagstiftning för demokratin, yttrandefrihet och pressfrihet, men vad spelar det för roll när verkligheten på marken är en helt annan? Maslovs gamla behovshierarki är fortfarande relevant. Våra fysiska behov angående mat, värme och kläder tillfredsställs nog för alla, men angående steg nummer två, vårt behov av trygghet, blir det allt mer osäkert, för fler och fler, förefaller det, i takt med att t ex gängkriminaliteten erövrar mark, om den nu gör det i form av klaner eller andra kanske lösare sammanslutningar av kriminella.
Anekdotiskt, ja visst, men jag ser det även här i vårt lilla samhälle, ungdomar som är rädda för att hänga ute på byn, inte utan anledning, då det har förekommit flera rån, även med misshandel, riktade speciellt mot unga. Även i den lokala skolan är det oroligt, med konflikter på högstadiet. Apropå gängkriminaliteten så är det, enligt en färsk undersökning från Kantar/Sifo, 15 gånger fler som tror att den kommer öka än som tror den kommer minska, enligt en artikel i Axess.
https://axess.se/magasin/default.aspx?article=4604&fbclid=IwAR2hZA8sihWoJ-rWRrP-CGrH4XvnH2pmGZKDm1JXa5nwDxrtBawzoGwFOMs#.X1Xt6XkzZaQ
Unicef kom med en ny rapport för några dagar sedan där Sverige bara kom på 23 plats, vad det gäller barns psykiska hälsa, av 38 jämförda länder. Vad det beror på sägs inte i rapporten, man kan bara spekulera, men brist på studiero, och oro i skolorna och lokalsamhället bör spela in.
Om vi tänker på Sveriges attraktionskraft, landets förmåga att locka företagsetableringar och spjutspetskompetens – vad tror ni väger tyngst – tryggheten för barn och unga, eller vår demokrati, yttrandefrihet och pressfrihet? Förresten, hur går det med (rörelse)friheten när tryggheten är beskuren?
https://blog.unicef.se/2020/09/03/sverige-brister-nar-det-galler-barns-psykiska-halsa/
Axess är underskattat.
När jag läser den här typen av inlägg skrattar jag alltid lite inom mig. Det känns onekligen som du vill tvåla dit sverigevänner så fort du får chansen 🙂 Det känns dock tryggt att få veta att det blir inte värre, bara mer offentligt. Jag är grundlurad skall erkännas. Ps. några andra som gärna tvålas dit är bitcoin-ägare. Jag röstar inte på SDS och äger väldigt få Bitcoin. Mitt företag använder BTC som betalning men vi växlar säkert asap.
Ja, efter att ha drivit bloggen i tolv år och konstant utsatts för svärjisarnas spott och spe, samt förpestande av kommentarsfältet, så kan jag inte annat än bara hysa förakt för den sk SD-svansen. Som inte är samma sak som SD-väljare.
Är det inte så att det finns olika typer av korruption? Händelser kan ju vara korrupta utan att det överlämnas pengar. Den typen av dolda korrupta beteenden är nog rätt vanlig i Sverige.
Finns det ens någon tydlig gräns mellan att vara lite jävig eller vara korrupt?
Kan det vara så att olika länder har lite olika åsikter om vad som verkligen är korruption. Att det som anses vara de mindre allvarliga fallen aldrig kommer upp till ytan i ett land anses allvarligare i ett annat och bestraffas oftare där. Det kanske helt enkelt inte är så lätt att jämföra.
Hur många fall som upptäcks bör ju också vara som för alla andra brott högst beroende på viljan att upptäcka och lösa brotten. Finns viljan och resurserna eller läggs anmälningarna ner?
Eftersom jag vet att fler länder än Sverige har problem och att en hel del länder har betydligt värre problem än Sverige kan jag icke svara på frågan. Däremot verkar vi vara på ett sluttande plan så återkom om 10 år. Spara gärna undan detta inlägg inklusive svaren så kan vi diskutera då om hur det blev.
Göran Therborn som räknas för att vara en av världens ledande sociologer (disputerade i Lund men gjorde karriär utomlunds och utomlands med professur i Cambridge, flyttade tillbaka till Sverige för ett tiotal år sedan och förfärades av förändringarna som skett under hans frånvaro) är varken stolt eller nöjd med utvecklingen eller med bloggarens Svärjisar ur perspektivet att ojämlikheten ökat under ett snart halvsekel:
https://newleftreview.org/issues/II113/articles/goran-therborn-twilight-of-swedish-social-democracy
Bara inledningen i sig handlar om SAP egentligen innan han tar upp exempel på vidgande ojämlikhet och bakgrunden till SD:s uppgång. För att inte trötta med för många exempel är han belysande i varför landet ligger som det gör:
"However, one might have expected social-democratic Sweden to be among the countries best placed to resist and contain such tendencies. On the contrary, Swedish inequality has increased more than in most West European states. [..] It was the SAP leadership itself that started the socio-economic Counter Reformation in the early 1980s. The neoliberal turn began as a kind of crisis management. […] There are two main reasons for this majoritarian deafness to mounting inequality. Politically, without a radical inner transformation of their structures, it would be difficult for SAP or even LO leaders to adopt a critical class discourse, because of patent Social Democratic complicity in the Counter Reformation. Class issues only become topics of trade-union education as an exception to the rule. Socially, the new class cleavages and the injustices they bring are not immediately palpable for the average wage-earner, who is enjoying a rise in real wages in the aftermath of the last financial crisis. The growing labour-market precariat, in temporary, insecure jobs, remains too weak and fragmented to raise its voice […] The worsening inequality in education and the narrowing of popular life-chances by the accumulation of inherited wealth will be visible only to the next generation. "
"Instead, the predominant narrative holds that Sweden has become a society threatened by immigration. In this version of events, immigrants are the country’s main problem, reminding one of the widespread German self-perception of the inter-war period, Die Juden sind unser Unglück, which provided the ambience in which Nazism could grow […] Incomes for the poorest third of the population declined between 2008 and 2013. In those years the Sweden Democrats recruited sympathizers and, above all, activists and local politicians disproportionately from the long-term unemployed, early retirees and marginal self-employed workers."
Therborn är läsvärd för att han tillhör en vänster som inte snöat in för mycket på någon enskild aspekt vilket han nog hade gjort om han förblivit i Sverige. Hans hopp för landet står till fackföreningarna, eller egentligen olika folkrörelser tror jag man kan läsa det som:
"We might add that there is more potential in Sweden’s progressive middle class than in many other countries, as the majority of the Swedish middle layers are unionized employees. A major social battle is looming that will centre on the dignity of professional labour—its ethics, professional vocation, autonomy and responsibility—under ever-more aggressive assaults from the ‘new public management’, privatization buccaneers and their business-consultant hitmen"
Sedär en kamp att gå vidare med i det nya Sverige! Men klarar Löfvén ("a typical representative of the export-industry union cadres, committed to class collaboration for the benefit of those firms") av att stå upp för hemmamarknaden?
Med begränsad erfarenhet från bara Finland och Frankrike kan jag påstå att Sverige har många saker rätt åtminstone för en högutbildad invandrare. Kanske har man inte lika hög lön som i USA, men kostnaderna är också lägre. Det finns strukturella utmaningar i Sverige med socioekonomiska klyftor, brist på resurser för rättsväsende och försvar samt vissa delar av sjukvård, men det går mot rätt håll när problemen väl accepterats. Skulle det finnas vettiga jobb i Finland skulle jag tänka mig flytta, men mest för irrationell nostalgi en något annat…
Varför skall man sluta gnälla över det som har blivit sämre, det som skulle kunna göras bättre och det som funkar bättre i andra länder? Det gäller dock att utöver gnällandet göra något åt detta, varför gick det tokigt och hur fixar vi det? Vad kan vi kopiera?
Att flytta fixar inte det som är trasigt.
Men det är väl ingen som påstått något annat? Men känner man hopplöshet, så kan ju en flytt ge lite perspektiv. Gnäll hjälper sällan, utan det som fungerar är handling. En handling startar på individnivå precis som gnäll.
Mina popcorn var slut här, så jag fick lägga en kommentar istället.
Fast vi får mer och bättre information idag om hur det är i andra länder. För 30 år sedan var personliga kontakter, tidningar, och kortvågsradio de enda sätten att få del av förhållandena. Det har förändrats till det bättre. Internet är fantastiskt.
Att kritisera är inte att hata. Att älska är inte att undvika att kritisera. Med det sagt så är det enklare att förstå och förhålla sig till lokal kultur. Få svenskar orkar bry sig om Ungerns eller Spaniens problem med spårvagnar, BB-avdelningar eller handläggningstider inom byggnadsväsendet, för de berörs inte. I en mer global värld drabbar däremot problemen fler.
Sen är det väl så att vissa saker är man tillvänjd vid, problem framstår i andras ögon betydligt värre än de egna. Hemmablindhet är en grej, så lyssna inte bara på vad grannarna säger, utan läs även vad utländsk media skriver om Sverige.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Eh. Halmgubbe. Inget i blogginlägget handlar om vad skriver om. Demens verkar vara projicering.
Din ton visar tydligt att du ej är mogen för de ”sunda samtal” du yrar om.
Inte helt övertygad om lovsången om svensk medias förträfflighet sponsrad som den är av presstödet. Jo, jag lever utomlands om kan franska och tyska.
Mycket bra artikel!
Mycket bra artikel!
Ett blogginlägg värt att repetera. Bra talat!