Förra veckans räntebesked från Riksbanken innehöll i princip noll nyheter, annat än en höjning av prognosen för svensk BNP i år till att ligga i linje med Nordeas killgissning. Annars ändrar man inte sin riksbanksigelkott som förvandlats till en riksbankslinje.
Pengar |
Riksbanken höjde alltså sin prognos för svensk BNP i år från -4.5% till -3.6%, eller en tiondels procentenhet från Nordeas killgissning.
Det centralbankstyrda priset på pengar, reporäntan, väntas precis som tidigare prognos ligga kvar på 0% hela vägen till åtminstone tredje kvartalet 2023. Ingves fortsätter alltså bokstavligen sin linje. Istället fortsätter man att skjuta in likviditet i marknaden genom att köpa obligationer.
Dock öppnar man för att reporäntan kan sänkas, “särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat”. Någon räntehöjning finns dock inte i korten och ingen ska behöva oroa sig över att räntan höjs de närmaste tre åren.
22 kommentarer
Lite samma tendens i UK. Nu börjar man på allvar diskutera de eventuella fördelarna med minusränta i landet.
Kan ju "behövas" som en injektion då landet går bedrövligt liksom börsen.
FTSE100 har avkastat minus 21.8% sen årsskiftet. Som om inte det vore nog med eländet har pundet tappat 7% mot seketas vilket gör förnedringen ännu värre.
Välkommen tillbaka Stefan. Vad är den nya normalräntan tänker du? Den obundna 30års räntan är ju 2,89% eller under 17k/mån för ett bostadslån på 10M i månaden. Vilket torde fungera rätt bra för de flesta tjänstemannafam., nu slipper man ju dessutom amortering.
Eller kör man rörlig ränta och då är det inte svårt att nå ned till 6000kr/mån för 10 miljoners lånet. Inte konstigt priserna på bostäder rusar.
Vänta ni bara, snart får ni 6000kr/mån för att ta ett 10 miljoners lån.
Det tror jag inte att man får. Men min patetiska lilla elbil kostar som ett 10M lån all inklusive. Så att priserna på bostäder ökar är för mig väldigt logiskt. Ifall ett hus idag kostar 4M så kostar det antagligen 4,5M om tre år. Men vi får se, jag har iaf haft rätt de senaste 15 åren vilket gynnat mig väl..
Tack Niklas.
I princip tror jag att bostadspriserna till 99.9% styrs av räntan. Dvs de som köpt sedan 1992 har gjort en bra affär. Om vi nu antar att dagens ränteläge är någon sorts "normalläge" (i brist på annan information) bör bostadspriserna framöver spegla disponibel inkomst och lånelöftena.
Finns det någon som har någon form av respekt kvar för pengar? Jag känner ingen i alla fall. Det spelar väl ingen roll vad en bostad kostar. Det är bara att låna. Lån behöver ju ändå inte betalas tillbaka. Vi bor i världens bästa land. Landet där alla går på bidrag.
@Goofy Jo, det verkar ju vara så. Men de styrande aktörerna sitter nog och filar på hur de ska lösa problemet. Kanske blir det en okonventionell och oväntad lösning? Vem vet?
Goofy, det låter som att du umgås i en snäv krets med likasinnade.
Åter till börsen (UK), bostadspriser (UK) samt BNP (UK).
Fallet i BNP på årsbasis 21.5% lirar väl med börsens utveckling.
Bostadspriserna är upp 5% på årsbasis vilket även det lirar väl med utvecklingen på räntemarknaden.
@Observer: Kanske det. Det går ju inte att lösa problemet genom att ta från skuldsatta så då blir det väl att man tar från dom som har. Reflation, Skuldavskrivning på ett visst antal procent och förmögenhetsskatt är en bra början.
@Stefan: Likaledes ifall du inte uppmärksammat majoritetens inställning till pengar. Japp, då det mesta i den moderna ekonomin bygger på krediter så är priset på pengar absolut den viktigaste prissättningsvariabeln.
Goofy. Majoriteten är inte alla, men visst, i stora drag håller jag med dig.
@Stefan: Det man förundras över är hur länge det kan fortgå. Hur billigt kan det bli att låna pengar? Alla sagor har ju ett slut. Frågan är vad som blir mest riskabelt framgent, att ha pengar eller att ha lån.
@Goofy, gäller nog att behålla värdet av sin förmögenhet relativt andra. Bostäder och aktier har fungerat rätt bra över tid. Pengar på ett sparkonto kommer antagligen fortsätta vara dåligt. Den låga räntan förklarar mycket, givetvis ihop med den s k psykologin/tron på högre eller lägre priser. Psykologin verkar nu tro på högre priser och räntan förblir antagligen låg de närmsta åren.
Goofy. Det har "alltid" varit "billigt" att låna pengar om man tar hänsyn till skattesystemet och inflationen. Hur länge dagens lågräntepolitik i nominella termer kommer att fortgå orkar jag inte ens spekulera i.
@Stefan: Ja när inflationen och räntan sjunkit i många årtionden nu så har ju även den lönerevisionstakten gjort det. Frågan är om arbetsgivarna är lika sugna på att hänga upp åt det andra hållet ifall det vänder. Som sagt så tar ju alla sagor slut. Man behöver inte spekulera sina tillgångar i när det inträffar mer än att man bör vara medveten om att det kommer att inträffa.
@Niklas: Inte alltid aktier och bostäder slår inflationen men det dämpar i alla fall förlusten. Pengar på ett sparkonto är dåligt i det långa loppet men om man man hade pengar på kontot istället för i aktier när corona drog igång så var det mycket bättre med pengar på kontot. Nu är ju mindsetet bland dom flesta man känner och kommentarer man läser på nätet att Pengar inte har något värde, att räntan kommer vara låg eller ännu lägre framöver, att amorteringskravet inte kommer att komma tillbaka, att vi kommer återgå till en era av hög inflation o.s.v. och då är det väl bara att låna som alla andra. Köp TESLA och Bostadsrätt och res på lån. Går det åt helvete så köper man skjutvapen som det finns gott om i det här landet och knäpper av. Sen får långivarna fundera på hur man kräver pengar från en död person. Den som kommer på det får nog nobel priset i ekonomi som världens mest intelligenta varelse någonsin. Vi får se.
@Goofy, en bostad är oftast en nödvändighet som man konsumerar. En ägd bostad är många fall mycket billigare än en hyrd bostad (som så sig bör), senaste 20 åren så har de dessutom gått upp mycket snabbare än inflationen eller den disponibla inkomsten. Detta har många anledningar. Men som Stefan sa, så beror det främst på den låga räntan. Senaste årets uppgångar förklaras att det blivit lättare att låna pengar då kalkylräntan sänkts. Priserna sätts på marginalen, så ifall det framöver blir lättare att låna mer pengar kommer priserna gå upp. Allt annat lika förstås. Senaste året ökade låneutrymmet 10-17% enligt SBAB:s prognos.
@Niklas: Därför nybyggda 1or som är färdigställda 2022-23 bör gå som smör nu. Med ett pris på 2 miljoner och ett förväntad prisökning på minst det utökade låneutrymmet ger det nog bättre avkastning på eget kapital än något annat tillgångsslag. Köp idag, lägg in en insats på 300 000 kr, sälj innan inflyttning. Lika med en vinst på 300 000 kr.
Om några år är svenska folket ännu rikare tack vara bostadspriserna. Ökar bostadens värdering så ökar också konsumtionsutrymmet. Då kan man belåna sin lägenhet och lägga in på börsen som också ökar för evigt p.g.a. TINA.
Rikare vet jag inte riktigt. Skillnaderna/klyftorna blir större. Sen går det ju också downsiza eller göra exit när man blir pensionär och spendera pengarna. För att därefter få bostadstillägg ifall man har en kass pension.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.