Dags för en spaning. Allmänheten – åtminstone de som inte är riskgrupp eller inte jobbar inom vård och omsorg – har tröttnat på coronapandemin, och med lönen den 25:e kommer den inhemska konsumtionen ta fart igen – även om den redan börjat återhämta sig. Inte mindre än fem spaningsanekdoter av kravet tre nedan.
Foodtrucksen på Artillerigården på Magasinsgatan i Göteborg. Som normalt. |
Efter att ha verifierat mitt hälsotillstånd som fullt frisk via coronajoggen(1.) begav jag mig i onsdags in till Stora Staden Göteborg ™ för att lämna rishögen på service och bedriva fördröjningsaktiviteter (Espresso House) tills rishögen var servad.
Summeringen landar i att allmänheten nu tröttnat på coronapandemin, och om det inte vore för alla inom finare tjänsteyrken som jobbar på distans, de som är permitterade och riskgrupperna, så hade allt varit som vanligt igen.
Fem spaningsresultat följer. Allt är givetvis bara anekdoter. Det finns ingen form av vetenskaplighet i detta.
Bloggtrafik
Bloggtrafiken sköt fart när krisen drog igång på allvar i Sverige i mars, men har nu återgått till normal trafik. Siffror från Google Analytics nedan, verklig trafik är högre eftersom 10-20% blockerar Google Analytics javascriptloggning.
Sidvisningar per vecka toppade i mars på 481 003. |
Innan krisen tog fart i Sverige låg sidvisningar på 282 826 på en vecka. |
Förra veckan var de nere på 288 741 igen. |
Det ökade krisintresset är över och allmänheten och bloggläsarna har därmed tappat intresset. Det samma bör gälla även traditionella riksmedier, som också slutat toppa sina hemsidor med coronapandemin eftersom det inte längre ger stora mängder klick.
Biltrafik
Att köra in till Göteborg i rusningtrafiken runt 0630 kändes som vanligt. Kanske lite mindre trafik än det brukar, men köer och tillfälliga trafikstockningar är tillbaka. Att många är permitterade eller jobbar hemifrån kompenseras kanskke av att många tar bilen istället för smittokällan kollektivtrafiken. Men allt fler verkar åka till jobbet på morgonen i alla fall.
Inga foton på biltrafiken och köerna, för man får inte använda handhållen kommunikationsutrustning när man kör.
Uteserveringar och folkliv
Folklivet hade återhämtat sig och kändes ungefär som en vanlig onsdag. Eventuell frånvaro av utländska turister kompenseras av att svenskarna inte kan åka utomlands lika enkelt. Dessutom finns det gott om tyskar och danskar rapporterar en butikschef jag känner, dvs vi får inte åka dit, men de får gärna åka hit, för friska svenskar smittar bara när de är utomlands. Som tidigare skrivet skulle svensk ekonomi stärkas om svenskarna stannar hemma och konsumerar, men inga utländska turister kommer hit, då svenskarna spenderar mer pengar utomlands än vad hitresande spenderar i Sverige. Dock skulle den stärkta inhemska konsumtionen antagligen fördelas annorlunda, och besöksnäringen skulle fortfarande bli en förlorare, medan andra näringar blir vinnare.
Några foton nedan.
Fullt på uteserveringarna på Södra Larmgatan vid Saluhallen. |
Södra Larmgatan |
Korsgatan. Uttalas som alla vet som i kor i en kyrka, inte som kors. |
Wall Street, Vallgatan. |
Butikshandeln återhämtar sig
En butikschef jag känner berättade att tappet i omsättning fortsätter minska, och att i nuvarande takt kommer man vara tillbaka på normal försäljning i slutet av sommaren. Man har successivt dragit ner på permitteringarna och upphör helt med dessa nästa vecka. Däremot kommer man fortsätta vara stenhårda på att sjuka stannar hemma, plus främst att man inte tar in lika många semestervikarier som vanligt. Över sommaren kommer man alltså i praktiken ha lite färre personal än normalt, men permitteringarna är över.
Problemen med leveranser av nya produkter, som knäckt en del butiker som fått slut på varor att sälja, är också över. Distributörer, importörer, grossister och tillverkare är nu igång igen, medan man mars-maj delvis inte kunde få in nya produkter. Beroende på omsättningstakt i butiker och inriktning kan detta varit ett mycket hårt slag, särskilt mot butiker med hög omsättningstakt – ju snabbare man sålt slut lagret, desto snabbare har konkursen kommit. Tänk uteblivna vårkollektioner för klädbutikerna…
Butikshandeln håller alltså på att återhämta sig. Detta kommer förstås slå olika mot olika butiker och sektorer av handeln, men konsumtionen är på väg upp igen i butik.
Bilservice
Serviceverkstadens – en fristående certifierad serviceverkstad för bl a Honda – ägare rapporterade att de inte alls drabbats av coronakrisen. Tvärt om har det varit högre efterfrågan på service. Dels för att många tar bilen till jobbet istället för kollektivtrafiken och därmed snabbare når servicemiltalen, dels för att andra passar på att lämna in bilen på service när de inte behöver den, och dels för att många säger att de vill ha bilen i toppskick inför sommaren, då man avser att bilsemestra i Sverige.
Slutsats
Allmänheten har tröttnat på coronapandemin, åtminstone de som inte är riskgrupper, personligen som anhöriga är svårt drabbade, eller jobbar inom vård och omsorg. Konsumtionen kommer fortsätta återhämta sig och gissningsvis tar det ordentlig fart efter löningen den 25:e juni. Det ser också ut som att många planerar Svemester, och kommer spendera sina semesterpengar i Sverige, samtidigt som tyskar och danskar likväl åker hit. Svemester bör kompensera ekonomin som helhet för frånvaron av utländska turister, men kanske inte besöksnäringen, utan vinnarna blir kanske annorlunda fördelade.
Jokern i leken är om varsel och permitteringar förvandlas till arbetslöshet, eller om de dras tillbaka. Ungefär hälften av varslen ska lett till faktiska uppsägningar.
Sedan får vi se om sommarväder, sol och tillhörande D-vitamin och desinficering, samt frisk luft gör att vi undviker ett nytt utbrott eller om sjukdomssiffrorna skjuter fart igen mot slutet av juni eller början av juli…
(1.) Redovisning av coronajoggen nedan. Har sprungit denna rätt backiga milrunda sedan 2013. De sista tre kilometerna är i princip uppför, förutom tidigare uppförsbackar. Tidigare personbästa var från 2016, men jag klådde både PB och timmen på milen i tisdags. Med tanke på att jag fyller 50 nästa vecka så ansåg jag att detta innebar att jag fortsatte vara fullt frisk och alltså givet social distansering, handhygien osv fick gå som en vanlig man på stadens gator. Man får förutsätta att alla andra också följer reglerna och är friska om de rör sig på stan, samt håller social distansering och hygien.
Tisdagens coronajogg.
|
39 kommentarer
Virusets dödlighet har vad jag vet nedgraderats. CDC säger 0,2% om jag inte minns fel. I nivå med en kraftig influensa. Det åtgärder man tog till kan ha varit överdrivna. Framtida åtgärder bör kanske vara smalare och inriktade på just riskgrupper.
De siffrorna var tydliga redan på det där kryssningsfartyget, vilket skrivits om när det begav sig.
Ja, jag minns diskussionerna då. Jag var då mer orolig än vad som visade sig vara befogat. Sånt man får lägga till erfarenheter att dra lärdom av.
Typ inte blanda in känslor när media spelar alla känslokorten.
Och inte glömma att söka upp personer med avvikande uppfattning. Ofta är det nyttigt att lyssna på dem också.
Dödligheten är lite svårt att sätta en nedre gräns på då man inte vet hur många som varit infekterade. Sen påverkas den också av hur sjukvården lär sig att behandla den med nya mediciner och behandlingar. Men 0,2% dök upp rätt tidigt och torde då vara en övre gräns som eventuellt kan sjunka ytterligare.
Däremot skall man inte underskatta viruset med tanke på hur svår rehabiliteringen är för de som drabbas hårt.
En intressant aspekt som dykt upp på sistone vad gäller corona är att personer med vissa blodgrupper verkar mer förskonade eller utsatta än andra. Principen visas på den här bilden:
https://www.researchgate.net/figure/Virus-transmission-pattern-in-the-presence-of-an-ABO-blood-group-effect-Virions-produced_fig1_340827435
Enligt teorin blir man lättare smittad om den som producerat viruset har samma eller kompatibel blodgrupp. De med blodgrupp 0 har mest motståndskraft statistiskt sett, vilket verkar stämma med diverse rapporter.
Kanske det är 0.2 %, problemet är inte dödligheten i sig utan att hela populationen drabbas vilket sätter stor press på samhället och förstås de som drabbas. Influensan kan man vaccinera sig emot.
CDC har skapat ett flertal scenarier hur pandemin kan komma att utvecklas, för dessa har man antagit IFR på 0,1-0,8% där man säger att 0,26% är "best guess", dock utan att presentera något stöd för detta antagande.
Vi kan jämföra detta med IFR från ex. Meyerowitz-Katz och Merones metanalys på 0,64 (0,50-0,78). Det låga värdet på IFR som CDC har presenterat i kombination med att man inte har presenterat något stöd för detta har gjort att många experter ifrågasatt CDC.
Man kan också notera att CDC's värsta scenario om 0,8% är lägre än vad man funnit i ex. New York (ca. 0,9%) samt en lång rad andra hård drabbade områden.
Ja jag känner VERKLIGEN att detta inte är alls lika top of mind bland folk jag träffar längre.
Det är väl ganska så naturligt att det inte går att hålla restriktioner hur länge som helst, COVID-19 har blivit en del av den nya normalbilden och folk har på gott och ont fortsatt leva sina liv. Det ska nog till en riktigt svår eventuell andra våg i höst för att skrämma in folk igen?
Värt att påminna om är att enligt FHM och krisinformation.se kvarstår samtliga råd, restriktioner och förbud, exempelvis hålla god handhygien, att vi skall hålla avstånd till varandra, vi skall undvika kollektivtrafik, undvika sociala sammanhang, förbud mot folksamlingar fler än 50 personer och vi skall jobba hemma om vi kan.
Ingenting i rekommendationerna till allmänheten har förändrats och egentligen är det (väl?) bara inrikesresor längre än två timmar från hemort för symptomfria personer utanför riskgrupp som lättats på?
Absolut men det intressanta är väl att en generell population inte klarar av att hålla sig till den typen av restriktioner en längre tid, givet att en jättestor majoritet av de som drabbas av corona antingen inte märker det alls eller bara drabbad av en mild förkylning med lite hosta typ. Så FHM kan upprepa sina rekommendationer så mycket de vill men folk har tröttnat.
Jag har funderat mycket på datorviruset Win95.cih som härjade vilt när jag var ung och lanade typ varje helg med mina kompisar. Det var supersmittsamt och om någon hade win95.cih när ett lan började hade snart alla det (jag hade därför som vana att alltid formattera om datorn efter ett lan och installera om rubbet). Viruset gjorde dock ingenting mer än att folk tyckte att datorn eventuellt blev lite slöare, kanske. Så med tiden började vissa strunta i att ta bort det. Sen typ ett halvår sedan smällde den tidsinställda payloaden och förstörde en hel del datorer för folk som börjat slappna av. Jag klarade mig så klart eftersom jag alltid plockade bort det och rensade min dator på skit efter varje lan 🙂
Det är svårt rent allmänt för folk att vara väldigt aktsamma mer än ett par månader när de flesta inte drabbas av några direkta sjukdomssymptom.
De lättas from lördag (13/6).
Jo, men de flesta har hanterat råden hårdare än man behöver. Möten med upp till 50pers är ju ok och ändå har massa mindre blivit inställda. Och är besöka pubar och restauranger har ju varit ok heja tiden med restriktioner men innan var det i princip tomt. Nu finns det gäster och en del följer kanske inte riktigt riktlinjer men de flesta gör det.
Man kan inte längden avhälla folk från att leva även om det något skulle oka risken för att inte leva överhuvud taget.
desinficeringshystering kommer på sikt snarare försvaga vårt immunförsvar.
Stefan, det var ett djärvt uttalande. Vad har du för belägg för detta?
Påståendet är för generellt för att kunna sägas vara sant eller inte sant. Desinficering av händer (tex) leder till att immunsystemet "ser" färre patogener och därför kommer antagligen den adaptiva delen av detta system att ha ett anpassat försvar för ett mindre antal olika smittämnen i jämförelse med någon som aldrig tvättar händerna. Om detta kan formuleras som "ett på sikt försvagat immunförsvar" lämnar jag åt andra att fundera över.
Vad som kanske är viktigare här däremot, är att inte sprida smitta, och då är desinficering viktigt. Även om inte du blir allvarligt sjuk så kanske du råkar smitta någons mormor eller morfar, som blir allvarligt sjuk och dör. Eftersom risken att infekteras minskar både för dig och andra om du desinficerar händerna, så kan det vara värt att göra det, även på bekostnad av ett lite mindre tränat adaptivt immunsvar.
Om folk börjar använda andra metoder än mekanisk rengöring med vanlig tvål och använder andra desinfektionsmedel så finns det en risk. Vi gjorde labbar på detta typ termin 1 på läkarutbildningen. Vi hade då bakteriestammar som hade utvecklat en bättre resistens mot alkohol. Om jag inte minns fel så var det då 75+ som fortfarande bet på den, medan de lägre inte längre var effektiva. Brukar av 85+ har ju nu blivit relativt vanligt utanför den vanliga vården. Det många inte verkar inse att handsprit (utanför vården) är till för när mekanisk rengöring av händerna inte är möjlig. Två och ordentlig tvagning är bra.
Sedan finns det ju otroligt mycket bakterier i alla möjliga miljöer och om man inte längre utsätts för de så kan det ju leda till att uppbyggt immunförsvar försämras. Ta exemplet turistmage. Man kan inte äta och dricka som lokalbefolkningen utan att spela rysk roulette.
Ett svagt immunförsvar är en betydligt större risk för smittspridningen , det är inte klarlagt i vilken grad "viruset" sprids via ytor och med social distansering så bör risken vara mycket liten. Tvätta händerna som vanligt men gå inte till överdrifter
Jag fick en allergisk reaktion av billig handtvål och huden lossnade fläckvis från händerna. Det var troligen konserveringsmedlet i tvålen som jag reagerade på. Det har gått fem månader och jag har fortfarande sår på högerhanden – eller snarare fyra, eftersom det tog tid att inse att det var den billiga tvålen som låg bakom. Med såriga händer ökar smittorisken.
Jojo, (skav)sår på högerhanden pga billig tvål?
Skämt åsido, behöver nog inte vara konserveringsmedel i tvålen, kan vara att den billiga rvålen är för effektiv och tar bort allt fett från huden utan att återfukta.
Lars får ju göra som han vill, men jag förstår inte varför han maskar foton som är tagna på allmän plats?
Förmodligen därför att han publicerar dem på Nätet utan att ha inhämtat tillstånd från de personer som går att känna igen. De omaskade får finnas i hans sekreta arkiv.
Är det nytt iom gdpr? Med pul var det fritt fram, såvida man inte namnangav personerna.
Det finns inget förbud mot att filma eller fotografera någon på allmän plats, till och med om detta görs mot den filmade eller fotograferade personens vilja
Fota går väl bra kommersiell användning är väl det som kräver samtycke?
Man får fota bäst man vill, men ej publicera online utan tillstånd om man inte har utgivningsbevis (vilket bloggen iofs har). Rätt onödigt ändå.
Blir kul när samhället polariseras ännu mer.
Vårdpersonal går på knäna och får ingen semester och får i flera fall tjata för att få ut dom rättmätiga tillägg för OB mm som dom har utlovats.
Resten av landet kör på som vanligt. Inte speciellt moralhöjande för vårdpersonalen. Tror vi kommer att få se uppsägningar i ren protest.
https://www.expressen.se/gt/sjukskoterskornas-besvikelse-nar-manniskor-trangs-i-solen/
Nja. Dom badar ju i pengar. Känner flera sjuksköterskor som drar in runt 65 tkr i månaden just nu (varav en ambulerande drar in nästan 100 tkr i bemanningsföretag). Se de blir rikligt kompenserade. Rätt trött på denna myt om låga ersättningar inom vården… och inom läraryrkena med för den delen. Höginkomsttagare hela bunten.
Överlag så är nog löner på många håll för grundskolelärare, förskolepedagog, ssk osv betydligt bättre än vad gemene man tror. Visst tjänar en ssk sämre än läkare, men det är ju en viss skillnad på utbildningslängd och fördelning i antal usk, ssk, läk. SSK med rätt profil som åker runt kan tjäna riktigt fina pengar idag.
USK + VB ligger ju lägre, men även där kan man t.ex. inom kommunal hemtjänst tjäna en fin slant.
Ingenjörer är rätt uselt betala i Sverige om man inte tar på sig en chefsroll eller kör projektledare. Få som gråter över dessa grupper dock.
#FredL
Det är lättare att flytta ut ingenjörsarbeten låglöneländer då dessa arbeten i många fall kan göras remote. Dessutom är det lättare att importera ingenjörer från låglöneländer då det inte är ett legimationsyrke samt att språkbarriärer är är små då engelskan ofta är arbetsspråket.
I anledning av kommentarerna i denna tråd: En av mina döttrar har varit anställd som usk inom kommunal äldrevård i över tio år och min son är behörig gymnasielärare med den 5-åriga utbildningnen och anställd alltsedan avslutad utbildning.
Ingen av dessa uppnår lönenivåer som jag vill kalla höginkomsttagare.
Jag kände en kille som jobbade på hemtjänsten och körde dubbla pass varje dag för jämnan, han fick drygt 40.000 kr per månad och var en riktig Duracell-kanin. Det blev inte mycket vilotid, med tanke på att man kör bil i jobbet från morgon till midnatt.
Lite OT men Corona ändå, Danska regeringen lägger nu ett förslag om helikopterpengar, ur den nyinstifftade feriefonden.
Inga råd från FHM om hur man ökar immunförsvaret? Eller har jag missat det? Anledningen till att vissa länder drabbas mer än andra? Se video https://youtu.be/lFLejNg0DpA och https://youtu.be/6b2CouatgG8
Själv är jag hemma och jobbar på immunitet.. väntar på provsvar men ser det mest som en formalitet.. flickvän har redan testat positivt. Igår var det inget vidare men pigg idag
Tror också att folk drar sina egna slutsatser från både data och egna erfarenheter.
Det är ju också tydligt att fhm har lyckats med strategin att smitta så många som möjligt utan att överbelasta vården.
Sen får vi se om det var ett bra drag att skapa flockimmunitet eller om det hade varit bättre att kör lockdown och hoppas på vaccin eller bättre behandlingsmetoder till hösten.
Tror verkligen inte på att vänta på något som inte har ens ett planerat datum. Vi får ju se nu när de som kört lockdown lite hårdare tycker att det blev för dyrt/jobbigt det är väl lite olika men långt ifrån alla har ju släppt på restriktiv för att de bedömer att de inte har smitta. Så tycker väl att en ny våg med smittade i USA och Europa är väntad. Det är i alla fall vad jag väntar mig.. om man nu inte har tur och får från fungerade vaccin
Vaccin mot ett virus som många inte ens utvecklar antikroppar mot. Nja. Man kan ju hoppas att det vinstdrivande företaget har rätt, att ett vaccin finns till hösten. Jag är skeptisk, minst sagt.
Facit har vi nog rätt långt senare, hög arbetslöshet, social frånvaro och fattigdom bidrar inte direkt till ett ökat antal levnadsår direkt. Väldigt tråkigt för de främst väldigt äldre (främst 80 plussare) och de med dålig hälsa/underliggande dödliga sjukdomar. Ska sägas.