Här hemma går odlandet lite som vanligt, med en del estetiska förbättringar, liksom automatiserad bevattning. Några foton nedan. Hur går det för er?
Lite timjan i ett Caesar-huvud, växthuset rakt fram och aprikosträdet till höger. |
Med många som jobbar hemifrån eller är permitterade bör årets trädgårdsodlingar på många håll vara mer omhändertagna än annars. Besökare till trädgårdsbutikerna verkar åtminstone inte saknas.
Här hemma har bland annat införts automatiserad appstyrd bevattning.
Bevattningen. |
Dock måste man rätt ofta byta batterier på Hozelocks lösning, då den drivs av vanliga AA-batterier, vilket bara orkar starta och stoppa bevattningen så få gånger, samtidigt som den ska orka kommunicera via radio med den wifianslutna basenheten. Såleldes mindre lämplig vid flera dagars frånvaro, vilket dock inte är ett större problem i dessa tider.d
Odlingsbänkarna. |
Det har tillkommit ytterligare två odlinlgsbänkar i år, och växer på som vanligt i växthuset.
Växthuset. |
Nytt annars är att lite mer utrymme har konverterats till trädgård och automatisk gräsklippning av roboten. Inga odlingar av något ätbart dock.
Nytt trädgårdsutrymme. |
Hur går det med era egna odlingar i år? Lagt ner på grund av corona eller satsat på mer?
38 kommentarer
Jodå. Rådjuren är mätta och belåtna och det som inte de smaskade i sig blåste av på mitten typ. Men gläds givetvis över er framgång 🙂
Jag odlar lite tomater och andra lättodlade grönsaker och örtkryddor i min minimala täppa. Jag brukar ställa ut plantorna i slutet av april, och det brukar gå bra.
I år har det dock varit frost även här i en mild del av Skåne, så jag har släpat krukor in och ut ur förrådet morgon och kväll långt in i maj månad. Sedan har det blåst förfärligt mycket här, så mina plantor har nästan blåst sönder. Men nu har det varit ganska hyfsat väder i ett par veckor, så nu börjar mina plantor kvickna till, så jag har gott hopp om en bra skörd.
Bra Cournu att du uppmuntrar till självodling och självförsörjning speciellt nu under coronatider. Livsmedelsförsörjningen i världen kan hotas av pandemin det har vi bland annat sätt i USA.
Tidig potatis i hinkar (Timo) har kommit upp bra men jag har inte skattat än. Köpt in sill.
Sen potatis (Asterix) på magert friland har tittat upp mangrant (några dock knappt synliga).
Jordgubbskart kring potäterna men det är för torrt här. En hel del smultronblom, en del kart men väldigt få och små mognar pga torkan.
Basilika, tomat och gurka i glasveranda. Kan överleva med flitig vattning. Pasta med pesto och räkor ftw! Man borde kanske börja odla pinjenötter och oliver likaså … 😉 samt spagetti.
Rabarbern har sprängt iväg sedan i april och skuggar det mesta i sin väg. Försökte pracka på grannen en del av ett stånd, men spaden bröts av i den steniga marken.
Vi vattnar häcken med https://bhyve.orbitonline.com/hosefaucet/ och droppslang från Gardena. Det funkar skitbra! Ska skaffa fler och automatbevattna fler saker sedan.
Batterierna (2xAA) räcker ca 3-4 månader. Förra året installerade vi den i slutet av maj och appen larmade om dåligt batteri i mitten av september.
Odlar bara tangorabatt. Går att suga i sig gårdagens middag om det tryter på näringsfronten…
Ordentligt med potatisblast och så lite lök. Funderar på nästa tomthörn att odla upp men det är träd överallt. (Hmm, går det att meka i än en bild?)
Potatis, lök, morötter, squash, endivesallat och chili växer fint. Rabarbervinet skall precis klarnas.I övrigt står hallonvinet också och puttrar. Dock ej egna hallon. Äppelträden beskars i våras. Har just blommat. Pollineringen gick åt helvete förra året. Hoppas på bättre tur i år. Kommer satsa på plommonchutney om det blir några plommon. Kart finns i alla fall. Körsbären får skatorna och björktrastarna äta upp.
Tillägg: Jordgubbarna blommar fint. Några kart finns också. Oreganon växer som ogräs, gräslök finns, persilja likaså. Sen har jag lite mynta som blir bra till Mojiton. Uj va sugen ja vart! (Närkingska)
Lustigt att du skulle fråga, som tur är har jag förberett en film om årets odling.
https://youtu.be/mUDA6PlWlxY
Allt växer så det knakar i Dalarna, aldrig sett så mycket blommor och bin på äppelträdet och nu är kart på gång. Rabarber växer alltid men alla bärbuskar ser bra ut. Gurkplantorna dog i slutet av maj då vi hade flera frostnätter även inne i växthuset trots tillsatsvärme men tomaterna klarade sig.
I skogen ser det bra ut med blåbär och lingonen blommar för fullt, hur det blev med hjortron vet jag inte än då jag inte har rekat men det är hoppfullt då de brukat ligga i fas med blåbären och vi inte hade några järnnätter i år.
Ja, verkar bli ett bra blåbärsår.
Där vi odlar ligger mer än två timmar från hemmet, har inte ens stängt av underhållsvärmen ännu pga reseförbudet.
Trist, men lite träda kanske behövs.
Men vi kunde inte låta bli så det blev några knölar i hinkar på balkongen.
Använder "Orbit 62061Z Single-Outlet Hose Watering Timer" för auto bevattning med "drip hose".
Har ännu inte bytt batteri efter två år, slår av/på 4 ggr/dag året om. Dock ingen wifi.
Funkar bra, men man får justera på-tiden beroende på hur varmt och torrt det är.
Kommer bygga odlingsbäddar nästa år och styra via egen byggt arduino så jag styra vattnet på jordens fuktighet, temp, m.m.
Har odlat väldigt mycket mer. Potatis som jag aldrig odlat i trädgården fick planteras i nytt land där det var gräsmatta tidigare. Sen en massa pallkragar med squash, baljväxter, rädisor, dill, gräslök. Sen nya hallon och björnbärsbuskar. Det blev ingen billig vår med alla växter, men det är ju så himla gott med allt som kommer upp nu. Har även skaffat växthus som jag inte haft tidigare.
Skaffat några bisamhällen.
Jag räknar med en bättre frukt och bärskörd.
Utökat naturbetet för djuren med några hektar.
Fixat två nya odlingsbäddar.
Dessutom har jag lagt en hel del tid på att räkna på ett agroforestrysystem med betesdjur och honungsproduktion.
Kan man få 100 kg honung eller mer per hektar så är det lönsamt.
Är inte varroa-kvalstret något problem för bina? Det har spridit sig över en stor del av världen.
Det finns flera behandlingar som man kan göra.
Så det är snarare ett irritationsmoment som tar extra tid.
Nu börjar man även avla på bin som är extra motståndskraftiga mot varroa.
Sköter om nyplanterade parkträd. Blir en och annan liter vatten.
I tider där alm, ask och hästkastanj är borta, vad ska man satsa på?
Valnöt kanske, om du bor söderut.
Ja, det är planen till nästa år, ett iaf.
Robinia och lind?
Sätt tre lindar av en lokal, mindre variant. Hela Trelleborg ät nedlusat av lindar. Känner på mig att det blir nästa sjukdomsträd.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har börjat med bokashi. Verkar gå bra, 6 veckor från matavfall till jord var inte så illa pinkat.
Kraftigt utökad potatisodling, ser bra ut. (Bara inte vildsvinen kommer.)
Stängslat av bärbuskar mot rådjur, de tar sig bättre.
Örter och sallad i höjda bäddar innanför stängsel, ser bra ut.
Tomater och chili i växthuset, tomaterna ser inte helt lyckliga ut, chilin ser bra ut.
Tomat melon paprika gurka vindruva i växthus samt lite örter. Växer så det knakar.. Jordgubbar potatis lök morot rabarber i landen. Avsmakade första mogna tomaten idag 😀.
3kvm balkong. Fick nöja mig med Chili, Paprika och Ruccola för sommaren. Till hösten blir det odling inomhus i det kalla spektrat så att säga.
Efter all busk-och trädplantering under 32 år har trädgården blivit ett paradis för fåglar och de flyger omkring och sjunger glatt. De har gott om sittpinnar i träden, ett bra skydd mot rovfåglar och det är gott om insekter i buskarna.
Jag försöker snygga upp trädgården, så jag har inte så mycket tid för odlingar. Allt skräp ska bort och tomten ska se prydlig ut. Klippning med batteri-klippare och trimning med batteri-trimmer behövs ofta. Vedklyvning. Precisionsbesprutning av kirskålen med Roundup, som många säkert blir upprörda över, men kirskål är väldigt besvärlig att bli av med, man måste döda rötterna.
Om du har möjlighet att dra fram 220V till styrenheterna för bevattningen, kan jag tipsa om batterieliminator från ljustema.
https://www.ljustema.se/batterier/18802-batterieliminator-for-2xaa-med-3-utgangar-7391482018854.html
Vi har det i flera lampor, även utomhus och det funkar bra.
Annars kan man ta en trafo för trädgårdsbelysning eller liknande och dra 12V fram till där det behövs. Kanske man behöver göra något på slutet för att får rätt DC, om det är det som det skall vara. Det finns även bra och rätt IP-klassade sladdar och kontakter just för trädgårdsbelysning. Tror man kan hitta precis vad man behöver om man gör lite research.
Alternativt kan bara ta ett fett laddningbart batteri som räcker hela sommaren istf adapter.
De där med kort hållbarhet på batteriet fixar väll en ingenjör som du Lars? Fram med lödkolven å lägg på kablar till en transformator, och eller solceller men ha kvar laddbara de laddbara batterierna. Tycker det ser lite skuggigt och lite väl mycket lä för odling eller? Själv har jag utökat med till ca 300m2 i år med droppslangs bevattning för minimal ogräsbevattning och effektivare ressusanvändning. Nästa steg är att använda en ibc tank, bensinpump och tanka upp den vid dammen flytta med traktor och låta självtrycket sköta resten med enkel mekanisk flödeskontroll och låta det rinna lagom mycket hela tiden.
Mycket kålväxter å potatis i år för lång ät säsong. Sådden blev sen pga renovering tyvärr
Kul inlägg! Hoppas det inspirerar fler att öka sin egna hemproduktion. De måltider man kan äta som utgörs av 100% hemodlat är något alldeles särskilt.
Vi odlar en del för eget bruk och en del för försäljning. Kör på tre friland varav ett större om ca. 10st. 24meters upphöjda bäddar och har ett Jordnära växthus om ca. 45kvm samt eluppvärmt drivhus inne i ladugården för att driva upp säsongens plantor. Vi har skalat upp det för att kunna ha viss försäljning årligen.
I år har vi satt bl.a. morot, betor, lök, bönor, potatis, ärter, kål, majs, tomat, vindruvor, melon, paprika, physalis mm. Det är fantastiskt vad mycket man kan driva upp i växtzon 5.
Bevattnar med vatten från vår damm som buffras i en IBC-tank kopplad till en ekonomibyggnads takavvattning, så inget appstyrt system. En pump i dammen och en pump i tanken som kopplas till elnätet för drift. Funderar dock på att koppla det över telldus vilket kan bidra till automatisering om det skulle behövas.
Kultiverar med en liten tvåhjulstraktor med rotorkultivator, utöver det är det handredskap som gäller. Klipper sällan gräsytor för att vi ska få så mycket blomstermångfald som möjligt men när det klipps så görs det med uppsamlare, ty gräsklipp är fenomenalt bra att täcka mellan odlingar för ogräsbekämpning. Det hjälper även till att behålla fukten samt bidrar till bra näring. Något vi gör efter säsong är att täcka odlingsbäddarna med markduk för att motverka ogrästillväxt.
Kirskålen och lupinerna har tagit sig fint i år! Det är gott om fräken som vill titta fram under häcken också. Maskrosorna har det dock gått sämre med, det blev inte alls lika många som ifjol.
Har återupptaget de gamla odlingarna i år – till sniglarnas stora glädje.
Vi har lyckats hyggligt med att hålla tillbaka både maskros och sniglar på senare år. Torkan har säkert hjälpt. På allmänna ytor omkring frodas de dock. Jag brukar riva upp de närmaste plantorna innan de har blommat ut och mata karparna med. En av grannarna anlade en liten park runt en naturlig grund damm eller kallkälla (för att hindra bebyggelse som skulle hindra hans utsikt, smart!) och där frodas nu fem rejäla fiskar. Svåra att se för vattnet är ganska grumligt men det märks när de drar ner en stjälk i "djupet". De matas också med gräsklipp. Vi har även sett salamander (två arter) vissa vårar men jag undrar om inte snoken har käkat upp dem. I våras hade en blivit överkörd på sin vandringsfärd 🙁
Fem små fiskar sam i en damm. 😐 😐
De sim, sum, sam — de sam i sin damm.
Nytt för i år är ett par buskar blåbärstry. Min fru döpte dem snabbt till sn*ppbär efter utseendet. Lite annat nytt har det också blivit: Ett äppelträd till, ett till aprikosträd, ett persikoträd och en vinranka. Äppelträden mår bra i år, både de som är 1 år och de som passerat 100. Ser ut att bli kart på alla utom ett i år. Sviskonen dignar av kart, hoppas de inte faller av som förra året. Sandpäronet ser dock ut som det fått Corona och körsbärsträden har ett dussin kart tillsammans. Man kan inte lyckas med allt.