Utanför finansmarknaderna och bostadsmarknaden finns det alternativa investeringar. Nedan följer några exempel på vad dessa kan bestå av.
Alternativ investering. |
Inget i detta blogginlägg är några råd eller rekommendationer, utan detta är bara exempel. Eget ansvar gäller som alltid om man inte ingått ett skriftligt avtal om annat.
Utanför finansmarknaderna går det att göra alternativa investeringar, som ofta kräver andra kunskaper, annan storlek på kapital och annan tidshorisont än marknaderna. På börsen eller i fonder kan man investera i princip hur lite som helst och på hur kort tidshorisont som helst, men detta gäller inte för alternativen.
Det vanligaste alternativekt är förstås en bostad, men vi bortser från detta här, då det om möjligt är ännu vanligare än finansmarknaderna, och inte egentligen är en investering då en bostad i någon form är en nödvändighet.
Till saken hör att under pågående ekonomisk kris kan det finnas goda möjligheter att få relativt sett bra priser på en del av dessa alternativa investeringar, även om finansmarknaderna redan återhämtat sig uppblåst av centralbankernas digitala sedelpressande och tillhörande stödköp.
Så vad finns det för alternativa investeringar? Många av dessa segment är hela subkulturer, som är okända eller svåra att få insyn i för utomstående. Genomgående är det bra med expertis inom området, långt mer än fundamental analys av aktier. Förtydligande: Guld och ädelmetaller prissätts på finansmarknaderna, och är som sådana att betrakta som icke-alternativa.
Eget företag – eller delägare i annans
En variant är förstås att investera pengarna i ett eget företag, eller gå in som direkt delägare, grundare eller medfinansiär i någon annans företag. Tidshorisonten kan vara mycket lång, enda avkastningen kanske blir utdelning, då det inte är säkert att företaget eller andelarna i företaget någonsin går att sälja. Uppläggen och affärsidéerna är oändliga och inget att diskutera specifikt.
Hyresfastigheter
En annan punkt är fastigheter för uthyrning. Priserna är förvisso uppblåsta, men investeringen inkluderar även exempelvis fritidshus, som man sedan kan hyra ut. Det kan finnas riktiga ruckel att köpa, som kan totalrenoveras relativt billigt av den händige och sedan gå att få bra avkastning på vid uthyrning. Annars kan det finnas kommersiella fastigheter, särskilt utanför storstäderna, som kan gå att få till bra pris, men förstås kräver en del arbete med att hitta hyresgäster.
Fastigheter och boenden utomlands
Fritidsboenden utomlands, inklusive andelslägenheter, eller egenägd lägenhet kan vara en investering. Kan också gå åt helvete, förstås.
Skog
Skogsfastigheter är förstås ett annat exempel på alternativ investering. Till dagens priser är de knappast särskilt intressanta i Sverige, givet att man inte tror på greater fool theory eller kan exploatera dem för avstyckning av tomter med byggrätter. Men räkna inte med att kunna räkna hem dem på avverkning – du köper en hundralapp för priset av två.
Konst
För den riskvillige och intresserade med pengar över har alltid konst varit ett alternativ. Kräver intresse eller experthjälp, men ett exempel kan vara att köpa modern konst av trendande konstnärer tidigt i karriären. Hypotetiskt kittlande exempel – tänk om du köpte ett av Banksys tidiga verk…
Kräver förstås försäkringar, och någonstans att förvara konsten, som ett ståndsmässigt boende med tillräckliga ytor. Många konstverk tar plats och förenklat kan man säga att om man inte har en tillräckligt stor bostad har man ändå inte råd.
Det går även att köpa konst för utsmyckning av företagets lokaler, eller låna ut, rent av hyra ut, konstverk till företag om man inte har någon plats för dem själva. Eller förvara dem i särskilda lagerlokaler där ingen får ta del av dem.
Ta en spade och gräv, så kan hålet bli hur djupt som helst. Det går att köpa bra modern konst för fyrsiffriga belopp från ännu inte trendande konstnärer. De kanske aldrig kommer lyfta särskilt i pris, men du får åtminstone en estetisk upplevelse. Annars behöver man nog upp i fem- och sexsiffrigt om det ska vara en trendande ny förmåga. Men det är upp till experterna.
Antikviteter
Antikviteter görs inte längre. Även här krävs förstås kunskap och intresse, men generellt över tiden stiger dessa i pris. Fynd går att göra från sterbhus och på tillhörande auktioner, men kräver som sagt kunskaper och intresse. Och någonstans att göra av dem – ungefär som för konst.
Fordon
En del fordon kan vara investeringar, då främst veteranfordon, men också supersportbilar. Detta kräver dock goda tider för vinster, men då kanske det är läge att köpa när det är ekonomisk kris. Givet sedelpressandet kanske du kan köpa en äldre Ferrari för miljonen och sälja den för det dubbla efter fem år. Under de goda sedelpressande åren efter skuldkrisen fick supersportbilsägare betalt för att köra sina bilar (måttligt) och en Ferrari var således billigare än en Volvo, som bara minskar i värde.
Likt konst måste de förvaras – att låta supersportbilen stå utomhus och inte i ett uppvärmt garage är nog ingen bra idé om man vill göra en investering.
På redden utanför Simpsons Bay på Sint Maarten. |
Båtar
En undergrupp av fordon är båt. Här finns möjligheten att köpa en yacht i Medelhavet eller Karibien (eller någon annanstans där det är billigare) och placera den hos en firma som hyr ut den – plus att du kan segla själv ibland. Det finns också stora pengar att tjäna på att köpa på oattraktiva platser eller platser med överutbud (Karibien) och sedan segla den till en mer attraktiv plats (t ex Norge eller Australien) och sälja den dyrare. Man kan rent av hyra in (eller rekrytera gratis mot att de får segla en viss sträcka) en besättning som gör en transfer, så man behöver inte ens segla den själv. Fast kostnaden för transfer kanske överstiger vinsten. Det går också att köpa andelar i båtar, ungefär som andelslägenheter, där man sedan får avkastning på uthyrningen och i teorin kan sälja andelen längre fram, eller få tillbaka investeringen när hela båten säljs.
Sedan kan det finnas skatteproblem, som införsel till EU och andra länder, där man vid försäljning måste skatta moms eller eventuellt tulla. Det finns även klassningsproblem.
Och båtar måste förvaras någonstans, samt kräver förstås underhåll.
Smycken
Smycken – och då pratar vi inte om de du köper på Guldfynd generellt – kan också vara en investering, lite som konst. Förvaras lämpligen i bankfack för de smycken som verkligen är investeringar, undantaget om man har sociala sammanhang där dessa tryggt kan användas.
Efter målgången i Rolex Sydney-Hobart Race 2019. |
Klockor
Relaterat till smycken finns det dyra klockor (tänk Rolex, men det är bara att skrapa på ytan av detta träsk) som också kan vara investeringar och öka i värde över tiden, givet likt supersportbilar beroende på konjunkturen.
Digitala tillgångar
Domännamn, olika tillgångar i onlinespel kan också vara exempel på lite modernare investeringar. Gammal är dock äldst, och frågan är hur dessa digitala tillgångar står sig över tiden.
Immateriella tillgångar
Det går också att köpa upp eller skapa/registrera varumärken, patent, upphovsrättskyddade verk mm.
Ovanstående är ett urval. Vad för alternativa investeringar har du själv gjort? Svara i kommentar eller i enkäten nedan. Det går på inget sätt att spåra dig, din IP-adress eller eventuellt Google-konto sparas inte, och går oavsett aldrig att se av mig.
58 kommentarer
Konst som investering kan vara vanskligt, läste att 97% av all konst som säljs på gallerier aldrig når upp till ursprungspriset igen. Jag ser det mer som att man köper livskvalitet: att fylla väggarna med verk man känner en djup koppling till, vänners eller bekantas verk eller uteslutande vackra saker gör någonting för en på ett mänskligt plan som är svårt att sätta ord på. På något sätt är det en utvecklande aktivitet också, ju mer konst man köper och ser på desto mer utkristalliserad tenderar ens samlaravsikt bli. På något plan medvetandegör man det omedvetna. Och det kan ju vara värt en tusenlapp eller hundra, om man är sån.
Intressant, har själv tittat på verk jag anser vara fina i 4000-6000 kr klassen.
En fråga, hur värderas konstverk? Vem bestämmer priset?
För 4000-6000 kronor kan du få fina saker. Om du söker efter verk från äldre konstnärer eller mer etablerade kan du buda in på auktionshusen, ibland kan man buda in saker till priser som ligger under materialkostnaden för ramen. I fallet med auktioner är det marknaden som bestämmer priset, oftast enligt ngn slags diffus ekvation där namnkunnighet x exponering x teknik & storlek x relationen till vad som allmänt betraktas som konstnärens storhetstid x lokal förankring.
Om du köper direkt av konstnären eller från ett galleri så är det konstnären och galleristen som kommer överens om vad som är ett passande pris. Ofta är det öppet för förhandling, 10 – 20% rabatt är inte ovanligt. Ett tips är att gå på många olika utställningar och jämföra priserna för att få en helhetsbild. Om det är någon nu levande konstnär du är intresserad av: bläddra genom deras flöde! Vad gör de nu? Vad gjorde de för 5 år sedan? Vad verkar riktningen konstnärligt vara? Då du bildat dig en uppfattning: kontakta dem direkt med en förfrågan. Konstnärer är oftast urglada att någon vill komma in och rota i deras ateljé och gå iväg med ett verk. Att vara tydlig med budgeten gör att konstnären har lättare att hitta ngt passande och undviker generande situationer där allt som presenteras ligger för högt i pris.
Skrev från mobilen, hoppas det är någorlunda strukturerat. Lycka till med sökandet!
Fordon: gäller att investera i sådana som är drömbilar för en kommande köpstark generation. Idag är en Lamborghini Countach eller en åttiotalet BMW M3 Evo högt värderade. En Ford model T inte så intressant. Sena nittiotalsbilar, 00-tals i bra skick, in i ett mobförråd och vänta. Vika bilar satt på väggarna då? Toyota Supra, Nissan GT-R?
Jaguar XK 97-05 har börjat stiga bra i pris sen jag kollade på dem för ett par år sedan.
Sex cylindrar och uppåt kommer vara exotiskt i framtiden.
Samma med tidiga kompressorer, en XKR t.ex.
Jag gjorde dryga 5% vinst avräknat driftskostnaderna på min BMW M3 -08 för några år sedan efter 3 års ägande. Köper man ett bra exemplar av en unik prestandabil (enda M3 med V8) så blir det åtminstone gratis ägande om man spelar sina kort rätt.
En investering som missats och jag funderat på är finare drycker.
De går upp i pris både då de blir äldre samt att färre flaskor finns att få tag på eftersom de dricks upp.
Ingen dålig tanke! Finns ju motpartsrisk förstås, kolla dokumentären Sour Grapes!
Whisky funkar bra, och har bra hållbarhet. En tidigare kollega hade 700k i whisky. Säljs och köps i speciella forum. Men man måste vara väldigt insatt och intresserad om man skall kunna tjäna något. Dessutom kan man ju alltid konsumera investeringen om den inte går att avyttra till önskat pris.
Jag köper alltid två flaskor, en för konsumtion och en för att spara.
Ex var jag sugen på Spirit of Hvens "Seven Stars" serie son släpptes en gång per år med undantag för något år då två släpptes (dubbelstjärna enligt tillverkaren) tyvärr var jag sent ute och köpte 4 flaskor för 3200 kr innan jag upptäckte att föregående år var slutsålda på systemet och således för ett högt pris utomlands. Privatimort var inget val då Systembolaget skulle ha 1300 kr för endast frakten och flaskorna kostade 2500 kr styck (jmf med 795 kr när de släpps. Det skulle kosta ~25000 kr att hinna ikapp en komplett samling med dubbla flaskor.
Lyckligtvis har ju systemet öppet köp men det får bli en, lärdom till nästa gång.
Kan tänka mig att de första teslorna komemr att ha samlarvärde i framtiden. Saabs sista modell innan konkursen kan säkert också få ett samlarvärde. Sedan har det alltid förvånat mig att det finns folk som har plats och intresset att köpa en massa gamla prylar, för en massa pengar och ha ståendes.
En av traktorerna köptes 00 och här stigit typ 50 % sen dess. Sparsamt körd och visst har den kostat att underhålla, men mekanikern senast var närmast lyrisk. Massdöden inom lantbruket gav läge för fynd, nuförtiden är väl det mesta borta.
JD 4020 – rak sexa från USA mellan 1960-70 nånting…Höjden av traktorutveckling + den amerikanska drömmen (finns liknande av IH)
Är den användbar idag då? Betesputs (hydraulbehov), lastare för gårdssysslor osv?
Funkar bra som dragare.
Många lantbrukare som letar efter bra dragare.
Tänk BM800
Jag som trodde en Bison var ett rullande tempel från en svunnen tid. Kul om de rullar såklart.
Min käre far som jobbade med lantbruksekonomi så alltid att det bara var de av hans kunder som körde gamla maskiner och kunde mecka lite själv som tjänade pengar.
@Söderslätt.
Visst är det så.
Dagens traktorreparatör debiterar minst 2000 i timmen.
Vad tar en jurist?
Eget företag med en bra affärside är nog den säkraste investeringen. De flesta andra alternativ bygger bara på spekulationer om framtida värdeökning.
Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Först investerar man i en egen utbildning. Sen eget företagande som förhoppningsvis är lönande och med bra avkastning. Förutom lön och aktieutdelning placerar du ev överskottet i aktier eller annat.
Jag har köpt guld tidigare när börsen varit dyr. Är i allmänhet ingen goldbug, men det har varit lönsamt när det varit historiskt billigt, nu är det historiskt dyrt och jag har sålt. Ifall kriminella läser, så menar jag pappersguld.
Jag tolkar det som att börsen är billig nu?
Det är svårt att säga, men med de stimulanser och med sänkt ränta i USA så är det högre multiplar som gäller i nästa högkonjunktur.
En kvalificerad högstatusutbildning vid ett väl känt utländskt lärosäte typ MIT för dina barn.
Onödigt. Svenska lärosäten är ju bäst i världen. Dumma amerikaner skickar ju sina barn hit för att få världens bästa skola och om dom råkar illa ut så kan dom även få världens bästa vård. När dom är klara kanske dom stannar i världens bästa land och jobbar med världens bästa jobb och betalar för världens bästa välfärd.
Det ar faktiskt lite konstigt at USA har nästan 4 år mindre medellivsålder. MIT,Ha vård,Caltech… Men är inte bättre än socialistiskt sverige. God bless America, first.
Litet OT: Och då skall man inte tala om spädbarnsdödligheten. Båda skillnaderna i dessa indikatorer på sjukvårdens effektivitet påverkas drastiskt av dels inkomstsskillnaderna, dels ojämlikheten i den tillgängliga vården.
Kanske en snabb googling över vilka högskolor som är bäst i världen kan rekommenderas?
Sverige har två på topp 100. Det får väl ändå anses bra i förhållande till folkmängden. 10M vs 330M invånare eller en faktor runt 33 (i jämförelse med USA).
Ett tips om man är intresserad av konst men ej vill lägga ner de stora summor som krävs för investeringskonst är att åka utomlands till valfritt fattigt land i forna sovjet. Där kan man få riktigt bra tavlor till låga priser. Min favorit är Armenien som har en enorm konstmarknad sommartid i Yerevan. Målningar som kostar 5000-10000 här kan du köpa där borta av högre kvalitet för 1/3 av priset ink exportavgift och frakt.
Vin är ett område jag investerat i sedan ca 20 år. Otrolig utveckling och har alltid värdet kvar att drickas om allt går åt skogen… om den inte är korkskadad förstås… Köpte t ex årgång 2000 av La Tache för 3,500kr/flaska. Samma flaska och årgång säljs nu på auktion för 30,000kr + 22% provision
Precis, kanske köpa nån bergrum från försvarsmakten för at hyra ut eller fyller på, här i närheten har vi en för bilar och vin…
Har gjort flera försök men dricker alltid upp det.
På en vinmässa fanns det en provning med fokus på prisvärda lagringsviner, kort och gott måste temperaturen vara konstant. Absolut inga svängningar, korken är också viktig. En premiumkork kostar 20 kr vilket inte låter så mycket men krisande hotellkedjan Scandic köper in sitt "husvin" för 4kr/flaskan vilket säger en del.
Söta viner går bra att lagra så socker har en konserverade effekt i höga koncentrationer.
Det finns även färdiglagrade vinet som är dyrare då inte alla flaskor blir bra på en gång.
Frimerken er bra sett i ett historiskt perspektiv.
När det gäller antikviteter och konst är det hela tiden det som är inne och hett som är dyrt. Vidare är det inte så lätt att hänga med i svängarna beroende på att man har en tendens att fästa sig vi konstföremål. Min morfar var delvis antikhandlare och hade byggt upp sin egen samling av vad han tyckte om, när han dog var den samlingen i stort sett värdelös.
Köpa fritidshus i bra lägen och sälja veckor som time-sharing, väldigt lönsamt.
Jordbruk, odla något "biodynamiskt" och sälj andelar i skörden, agera mellanhand mellan jordbruk och konsument men på en crowdfunding nivå med ekologiska förtecken.
Sponsra Filmprojekt – hög risk men kan ge framgång om det slår.
Har bara läst en bok om investering och det var The Intelligent Investor av Benjamin Graham. En av de första och viktigaste poängerna han gör är att man ska investera och inte spekulera. Konst och de alternativa investeringarna som följer ovan är spekulation.
Investering i elproduktionsanläggning, exempelvis solpaneler glömde du.
Har tittat och räknat på det nyligen. Både en politisk risk (skattekrediten) och en ekonomisk sådan (spotpriset), vartill kommer vädret/klimatförändringen (mera moln). Payoff-tid på 12-15 år utan en svart svan till.
Köp certifikatet Long EL hos din aktiemäklare, historiskt lågt elpris som med stor sannolikhet ökar efter sommaren. Förmodligen bättre vinst än en solanläggning. Eller lägg vinsten på att installera en solelanläggning.
Vinylskivor och äldre hifi.
I synnerhet bra vinylspelare.
Elektriska komponenter var bättre förr.
Dessutom går de att laga lättare.
Många medelålders män som äntligen har råd att köpa ungdomens drömanläggning.
Det är ingen här som har cerwin vega DC1215 eller Dali 40 till salu😇?
Känner en som lade ner 500k på sin anläggning, lät ungefär som mitt hemmabiosystem för 6k tyckte jag. Fast jag är å andra sidan ingen finsmakare som kan uppfatta de finare nyanserna, så vore helt bortkastade pengar för mig. Tror att placeboeffekten är rätt stor i audiofilbranschen.
Anders. Just CV och Dali har inget anseende i hifi-kretsar så de borde du hitta relativt billigt. Annars är det precis som du säger. Vinylskivor samt eftertraktad hifi ökar i värde när vi är nere på raritetnivå.
@Stefan,
Nja, just de modeller jag nämde säljs lätt för mellan 10-15 tusen om de är i något sånär skick.
Bang & olufsen i synnerhet beolab behåller nog sitt värde eller till och med kan öka.
Detta är visserligen småpengar i jämförelse med mycket annat.
Oj, trodde inte de låg så högt i pris. Köp om du hittar ett fint par. Skick är a och o och det lär ju inte tillverkad fler om man säger så.
Trodde de låg under 10 k som bättre Infinity brukar göra. Infinity är dock väldigt svår att driva vilket säkert håller nere priserna.
Vår lärare reglerteknik på Chalmers sa att dagens Hifiprodukter har dålig hårdvara men bra reglering och att förr var det tvärtom så skivspelare kostade "fläsk" som han så fint uttryckte det.
Alla mina gamla högtalare har helt enkelt ruttnat bort och dött. Ett par underbara Yamaha monitorhögtalare dog för att polymermembranet i yttre periferin av baskonen helt enkelt åldrades och försvann. Pickuper skall vi inte prata om – de åldras helt sjukt och måste ersättas med nytillverkade hela tiden.
Faith. Antar att du menar kantringar? Korrekt att de behöver bytas ut på de modeller som inte är i åldersbeständig gummi. Elementen i sig är dock ok så länge de inte fortsätter spela på trasiga kantringar.
Bygg egna högtalare istället? Inte jättekomplicerat. Brutalt kostnadseffektivt och enkelt jämfört med att köpa färdigihopskruvat.
Äh, kanta om ett par bashögtalare är inte så dyrt.
En tusenlapp ungefär.
Infinity kappa 9 ligger på +20 tusen för bra begagnade.
Jävligt svårdrivna visserligen men inget som nya klass d förstärkare klarar att driva.
Men har du ett vettigt par för under 10' då är jag intresserad.
Begagnade bra egenbyggda, ja mer ljud för pengar kan man inte få.
Hur definierar du bra elektronik? Hela de senaste 50 årens tekniska utveckling bygger annars på att elektroniken blivit bättre och det är renare kiselsubstrat som är drivande.
Anders. Har aldrig ägt CV, Dali eller Infinity och kommer aldrig att göra det. Inom den subkultur jag rör mig finns inget intresse för de märkena.
Unknown. Det där med bra elektronik kan alltid diskuteras. Vissa förstärkare passar till vissa högtalare, allt är en fråga om matchning. Problemet med Infinity Kappa 9 är en horribel impedans som dippar under 1 så de käkar klena förstärkare till frukost.
Få investeringar som är någotsånär trygga. Investering i egna kunskaper och kompetenser är aldrig fel. Om du har en stund över så se till att lära dig något – slipa knivar, klippa får, svetsa tunnplåt, whatever men försök alltid bli bättre. Ta också alla chanser att träna – dubbel konstriktorknop när det saknas slangklämma och sånt. Investeringar i starka nätverk av människor med kompletterande kompetenser är också bra.
Exakt vad jag tänkte.
Trevlig, uppmärksam och hjälpsam är nog den investering som kan ge bäst avkastning mot insatsen.
FRitidshus är faktiskt riktigt intressant, här ett exempel från verkligheten:
https://fondanalys.se/2020/05/26/rich-dad-poor-dad/
Bostad, Bitcoin, Barolo era jävla bonnläppar.