Valueguard rapporterar om ett kraftigt ras för lägenhetspriserna i mars. Fallet tilltog mot slutet av månaden, vilket håller tillbaka nedgången, men kan därmed slå ännu hårdare i april. Säsongsmässigt är också fallet mycket hårt, då mars normalt är bland årets 4-5 mest positiva månader för lägenhetspriserna. Nedgången för lägenheter är den största som någonsin visats i indexet under mars månad.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguards prisndex lägenheter Stockholm 2015 – 2020. Hel svart linje är år 2020. Data: Valueguard |
Lägenhetspriserna i Stockholm gick -1.67% i mars månad jämfört med februari, vilket är den största nedgången i mars månad någonsin. Normalt stiger priserna i snitt +1.01% i Stockholm i mars och enda gången mars varit negativt var 2018 och då endast med -0.12%.
För lägenheter i hela landet var utvecklingen -1.02%, också det den största nedgången någonsin i mars, där mars 2010 tidigare höll rekordet på -0.24%.
Lägenheter Sverige. Hel svart linje är 2020. |
Raset i priserna slår även rekord för mars månad i Göteborg, men i Malmö var det värre under finanskrisen, trots att raset där var -1.48% i mars 2020.
Valueguard skriver att prisraset beror på coronapandemin. Priserna var i princip oförändrade i Stockholm och Göteborg under första halvan av mars, och hela nedgången beror på andra halvan av mars, där priserna på en halv månad föll över 2%. Raset har sedan fortsatt med ytterligare 2% under första halvan av april.
Kort sagt så kraschar lägenhetspriserna nu, rent av betydligt värre än 2018.
Även villor faller säsongsjusterat, men ligger nominellt runt nollan utom i Göteborg där de föll -1.39% mot snittet +1.10% för mars månad. Nationellt var det med -0.13% den sämsta mars någonsin, i kontrast mot tidigare sämsta 2018 på -0.02% och ett snitt på +1.02% för månaden sedan indexet startade 2005. Villamarknaden kanske är mer trögrörlig i det här läget. Det finns även en trendvändning sedan tidigare om att flytta ut från städerna, vilket kanske ger visst stöd för villor.
Bloggen behöver således inte kapitulera i bostadsbubblefrågan. Den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet hade påverkan på bostadspriserna, med -2% under andra halvan av mars och -2% under första halvan av april och de största nedgångarna i index för mars någonsin, trots stimulanspaket och amorteringsfrihet.
45 kommentarer
Jo, tänkte nog att gå på distansvisning med fjärrstyrd robot måste ju dämpa köplusten…
Och andra måste sälja till vilket pris som helst.
Nu återstår ju att se om detta återhämtar sig när covid-19 är över, eller om det är ett permanent trendbrott.
Ja, sådana där försäljarknep som doften av nybakade kanelbullar i huset blir ju inte riktigt lika bra på distans. 🙂
Vad är det för löjliga nedgångar, typ inom felmarginalen. Ett riktigt ras är 30-40%, men det kommer aldrig tillåtas.
30-40% på 2 veckor. Det vore något det!
Du hade nog kunnat kosta på dig att blåsa på lite mer igår, fritt ur minnet, "om inte priserna ens faller lite-lite så ger jag upp" 🙂
Jag är nyfiken på om ni som nu vill köpa "till rea" får bolån av banken utan problem eller om dom börjar dra öronen åt sig?
För egen del skall det bli kul att se om priserna faller under köpeskillingen för mitt hus som vi tyckte vi fick till ett extremt bra pris när det fallit som mest höst 2017 – vinter 2018.
Köpte lägenhet förra veckan, ca 12% under utgångspris (som nog var i underkant på förväntan). Priset låg ca 600 000 under tidigare rekord i samma hus. Gick hur smidigt som helst att få lån.
Handeln mår uselt på ett sätt som jag tror är svårt att ens fatta.
Svensk Handel:
" Likviditetskrisen är akut inom svensk sällanköpshandel. Omkring 30 procent av företagen bedömer att de bara kan fortsätta att bedriva verksamhet i högst två månader till, under rådande omständigheter.
Det visar en undersökning från Svensk Handel.
Med samma omständigheter som i dag under ytterligare över sex månader bedömer 24 procent av företagen inom sällanköpshandeln att de klarar av läget.
Inom sällanköpsvaruhandeln har omkring hälften av företagens omsättning minskat med minst 40 procent, jämfört med samma period i fjol."
Om det är i grunden friska verksamheter så är det väl bara att ta in nytt kapital? Har de dragit på sig massa skulder så får de gå i konkurs och sen kan en ny ägare gå in via konkursförvaltaren.
Jo är ju klart att de har problem, men samtidigt så säger det ju sig nästan själv att sällanköps varor drabbas lättare av variationer. Att man skjuter lite på inköp i tid borde ju inte få en sund verksamhet att gå i konkurs. Frågan bode ju vara om det jämnar ut sig på sikt, kommer man ha köpt lika mycket kläder i butik 2020 som 2019 när året är slut så "borde" det inte vara något problem. Störst risk för fysiska butiker borde vara att man tappar mot online i snabbare takt när fler sitter hemma.
Det blir lite andra mönster ja, men man har inte de reserver som krävs för en så extrem omsättningsnedgång. Men visst, i första hand ägarna som bör skjuta till om man tror detta blir kortvarigt. Kanske är lättare att KKa då för företag som redan innan hade risiga marginaler istället för att brygga över under lång tid och satsa X antal årsvinster på det.
Rolig anekdot från klädhandeln i jobba-hemma-tider är att tydligen har försäljningen av skjortor gått upp, medan försäljningen av byxor gått ner…
Så är det Carmania, men detta kommer ge tajt kredit ett tag framåt för många
Köpte hus i somras 2019 efter att ha väntat på nedgången med stort N i nästan 20 år.
Jag insåg att man kommer att försvara ekonomin till varje pris. Vi klarar inte högre räntor eller masskonkurs.
Det betyder att på lång sikt kommer man inte försvara den svenska kronan; vi kommer betala för låg ränta och räddad ekonomi med försvagad krona. Eller så är det helt enkelt slutspelet i "Race to the bottom" vi beskådar.
Bra. Då dom uppenbarligen inte vet hur man sköter ett företag bör de gå i konkurs så att mer kompetenta aktörer kan ta över. Någon risk för förlorade arbetstillfällen på sikt, är det inte.
@cfx77777: I det fallet kommer det bli ännu mer attraktivt att jobba i Danmark 🙂
Nu slängde jag lappen men jag fick igår en inbjudan till en digital lägenhetsvisning för något nybygge där man hyrt in en komiker som konferenciär så man verkar ta till nya grepp för att få in folk.
Hittade länken.
Fredag, vackert väder, bostadsmarknadsinlägg på cornucopa?, frisk och jobbar hemma.
Så klart synd om de döda och sjuka och ruinerade men för just mig är allt ok.
Somliga dör andra går de bra för,, bara kompisar från föööör
Kan tänka mig (projicerar) att många som vill byta upp sig till något finare/större väntar för att se om de fortfarande har ett jobb om några månader. D.v.s. kundunderlaget viker något, vilket gör att priserna går ner något.
Killgissar även att det kommer hålla i sig ganska länge då krisen förutsatt att man får kontroll på den då i stället kommer att tugga i ganska konstant takt på tills man når den beryktade flockimmuniteten.
Säg att flockimmunitet är 50% => 5M personer. Ansätt dödlighet på 0,2% (killgissning)=> 10k personer kommer att dö. Antag dödsfrekvens på 50 per dag (ungefär som nu) => 200 dagar. Så storleksordningen något hundratal dagar till med social distansering etc och dämpande effekt på köplusten verkar inte helt orimligt.
Även utan flock immunitet så minskar smttspridningen med ökat antal imuna. Det blir nog rätt avgörande hur det går när man börjar öppna upp i de länder som tagit till lite mer drastiska åtgärder än här i Sverige. Men ska man vara lite optimist så kan det nog vara tillbaka till rätt normalt för resor mm i slutet på sommaren.
Observera dock att det i nuläget dör FÄRRE av vanliga förkylningar och lunginflammationer (och därav försämrade grundsjukdomar). Det totala antalet döda i mars och april 2020 kanske t.o.m kommer att stanna på LÄGRE siffra än föregående år.
Möjligt dock att vi får olika utfall på den fronten INOM respektive UTANFÖR storstadsregionerna. Vilket i sig kommer att bli intressant då i så fall.
Siffrorna i mars var upp. https://cornucopia.cornubot.se/2020/04/scb-tydlig-okad-dodlighet-i-mars-2020.html
Även preliminär data från euromomo visar en tydlig uppgång (uppdateras torsdagseftermiddag), och man varnar också för en påskeftersläpning.
Inga trevliga siffror där för Sverige om man jämför med våra grannländer.
… kartan på den sidan ang överdödlighet lär också kunna vara väldigt tacksam att använda i debatten om man vill kommentera den svenska strategin. Lite tidigt att göra ännu egentligen då vi inte har klarhet i alla siffror (det dröjer länge innan vi kan dra slutsatser om överdödlighetens orsaker), men klart användbar i det syftet.
Dödlighet på under 1% är tyvärr önsketänkande. Det som kommer att "avsluta" pandemin är nya behandlingar som sänker dödligheten till i nivå med en vanlig influensa. Klorokin/Hydroxiklorokin (billigt och lättillgängligt) verkar fungera utmärkt om det ges tidigt i infektionen. Verkar tyvärr inte vara någon som gör det i Sverige ännu. Remdesivir har också gett lovande resultat nu. Tyvärr patenterat och dyrt. Finns många fler lovande behandlingar och det har aldrig lagts ner så mycket resurser på en enskild sjukdom tidigare.
@ Cornu: Tack för korrigering. Jag blandade ihop medel med månad och nationellt utfall med preliminärt lokalt dito.
Carmania: Vad har du för källa till att hyrdoxiklorokin funkar bra?
De två preprints jag sett tillgängliga säger "ingen verkan".
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.10.20060558v1
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.10.20060699v1
Citat: "These results do not support the use of HCQ in patients hospitalised for documented SARS-CoV-2-positive hypoxic pneumonia."
Då är Remdesivir mer lovande, kanske.
Varken antal sjukdomsfall eller dödlighet är tillförlitliga siffror som går att jämföra mellan länder eftersom de mäts på vilt olika sätt. Det som är hyfsat tillförlitligt i Sverige är antal döda, av vilket man kan få antal döda per 100k befolkning, vilket kan säga något om hur långt det är kvar.
Även när man snart gjort en statistisk analys av hur många som har antikroppar kommer man bara att veta hur stor % som har antikroppar, inte hur många som haft viruset (en okänd del verkar bara drabbas milt eller utan symptom och utvecklar då inte mätbara antikroppar). Men antikroppsmätning kommer kommer att göra det hela lite mindre improviserat från FHMs sida.
@Carmania
Du verkar köra samma retorik som Brasiliens president Jair Bolsonaro. Har idag sparkat sin populäre hälsominister. Finns inget vetenskapligt som talar för att de mediciner du nämner fungerar. Dessutom ger de biverkningar.
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/17/bolsonaro-sparkade-sin-populare-halsominister-presidenten-vill-satta-ekonomin
https://sverigesradio.se/artikel/7454107
@Svinto,
Hur räknar du för att få 50 döda per dag?
Om man räknar från dagen då första smittfallet konstaterades (31:a januari) och räknar bort dagens siffra (eftersom den förmodligen inte är färdigräknad än) så får man 1360/76 ≃ 18.
Om man räknar från dagen från första dödsfallet (31:a januari) och räknar bort dagens siffra så får man 1360/36 ≃ 38.
Dödsfrekvensen har förstås varierat under dessa 2.5 månader, så hur ansätter du värden för divisionen?
@PD, Ögonmåttsgissning enligt FHM kurva för dödsfall per dag:
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
Oj vilket ras. 1-2%! Samtidigt är OMXS30 +2,87% just nu och ca. -13% YTD d.v.s. snart uppe i ATH igen och då kommer bostadspriserna ligga på samma nivå som innan.
Mja, vi får se hur det blir med det, nu är ju huvudspåret att vi är i synlig bearmarket igen och den kommer vara en bra stund däremot kanske en del enorma risker hanterats eller kommer hanteras genom att krisen kom, det skapar en möjlighet att komma ur kniviga problem. Det ser snarare ut som säljläge nu i US tycker jag personligen, man kan missa ubåten om man inte säljer nu.
Enligt Sparekonomen Maria Landerborn på Danske Bank sålde Svenskarna fonder i ren panik i mars. Man plockade ut nästan 100 miljarder kronor ur fonder. Ett nettouttag på 98,3 miljarder. Det största uttaget som någonsin uppmätts under en enskild månad och motsvarande 2% av den samlade fondförmögenheten.
Ser ut som historien till trotts upprepar sig där många tror på evig uppgång på börsen. Tog aldrig åt sig av varningar och rekommendationer om viss försiktighet och anpassad risk. Panik är aldrig bra när man ska överväga placeringar.
Varningsflagga är ju alla aktietips i kvällstidningarna och daytraiding som draglok.
När jag började min bostadskarriär på nittiotalet sade min gode barndomsvän att jag var dum som köpte istället för att hyra. Han själv skulle vänta på kraschen och köpa svinbilligt.
Efter några flyttar så blir jag nu i en helt okej villa där jag blir nog kvar till pensionen om en 15 å .
Han bor faktiskt kvar i samma hyrestvåa.
Väntandes på kraschen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om hyresrätt omvandlas till bostadsrätt i innerstan, han är rik som du.
Jo så är det. Jag avstod från att köpa 2009. Då kostade 2an ca. 500kSEK och idag ca. 2500kSEK. Vi får väl se om dysterkvistarna på bloggen får rätt och marknaden faller med 80% och endast dysterkvistarna kommer ut som vinnare och kan handla till vrakpriser (d.v.s. till det priset som dom tyckte var övervärderat redan för 10 år sedan) 🙂
Varje gång vi överlevde krisen, bostadspriserna ska bara gå upp för att de pengarna lånad från riksbanken tillsist går till bostadsmarknad.
Pengar finns inte på riktigt, de är bara ett socialt operativsystem, om än det minst dåliga världen har hittat på hittills.
Bostäder däremot finns på riktigt. Befolkningsökning finns också på riktigt, både nationellt (iofs konstgjord/importerad) och globalt (med cirka 250'000 ny människor plus varje dag).
Många nyproduktion försäljningar startas detta månad. Priset bara går upp i år.
Uppsala:
Sedan toppnoteringarna under sommaren 2017 har priserna på bostadsrätter gått ned med 6,8 procent. Villapriserna däremot har bara gått ned 0,7 procent under samma period.
Hur räknar du nu?
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dO118B/mattlig-nedgang-av-priserna-pa-bostader
Fniss på den länken. Någon journalist på Aftonbladet har lånat lite för mycket tror jag…