Regeringens krispolitik kan i mycket sägas vara opolitisk och pragmatisk istället för ideologisk. Det går alltid att vilja ha mer eller mindre av något när man själv inte har något regeringsansvar, men det går knappast att säga att krispolitiken är vare sig vänster eller höger, utan snarare är en mix av praktiska krisåtgärder.
Stolet men inte nöjd? |
Regeringens krispolitik blandar och ger, men fokus ligger på åtgärder för att hantera sjukdomsutbrottet, och framför allt för att dämpa effekterna på ekonomin. Spontant kunde man tro att det skulle vara socialism som dominerar, dvs en konfiskatorisk politik där man tar från de som har och ger till de som inte har, men någon sådan linje syns inte i krispolitiken.
T ex har i princip inga skattehöjningar skett, vilket normalt sker om man för vänsterpolitik. Istället har man sänkt skatterna för företag, särskilt arbetsgivare. Man har inte stiftat hårdare arbetsmarknadslagar, utan snarare lättat på dessa. Man ger inte bidrag till företag, utan man erbjuder lån, eller att man är med och delar på smällen om hyror sänks. Samtidigt delar man ut pengar till exempelvis vård och kommuner, vilket är mer vänster, men förstås nödvändigt.
Sedan finns det alltid de utan ansvar för landet som kräver mer, mindre eller annorlunda, om inte annat för att de vill få lite delningar och klick i sociala medier och försöker låtsas vara opposition.
Men överlag är det få protester mot regeringens krispolitik. Som sig bör – den är pragmatisk och inte ideologisk.
Sedan får vi se hur detta ska betalas när askan lagt sig, men där är vi inte än. Ska man tro på IMF:s prognos kommer Sveriges ekonomi först vara tillbaka när det är valår igen år 2022, så då blir det nog ideologiska förslag som gäller i valrörelsen. Som vanligt. Så får vi se hur länge pragmatismen håller i sig.
26 kommentarer
Synnerligen väl balanserad text!
Och naturligtvis kommer skyttegravarna att grävas när väl det nuvarande är överståndet … om det nu kommer att nå dithän!
Ska man tolka det som att du är mer av pragmatiker än sosse? För kommande diskussioner:-)
Peter: Tack för replik! Njae … inte i egentlig mening … men i brist på bröd får man käka limpa!
Och med det då sagt att där ligger nödvänigtvis ingen grundläggande motsättning mellan pragmatik och ideologi så länge man inser att pragmatik är för stunden nödvändiga lösningar på för stunden uppkomna problem.
Chief, för en gångs skull i historien är vi av samma åsikt. Sosseriet har skött sig jättebra. När vi tillsammans kommer ut på andra sidan kan vi återuppta vår batalj, annars är vi som en för nu.
Kan nog tycka att idéerna som lyfts om statligt delägande av bolag är typiskt vänster. Liknar idéerna om löntagarfonder tex. Annars delar jag i stort dina tankar.
Geinteupp: Skall jag därvid förstå det som så att Din åikt är att nödvändigt kapitaltillskott i företag inte skall medföra proportionellt motsvarande delägarskap?
Grejen var väl just att man inte betalade in när man köpte företag via löntagarfond utan företagets ägare lämnade ifrån sig vinst i form av ägarskap till dessa fonder?
Fet och fluffig: En helt annan diskussion som ingenting har att göra med det här aktuella…
@karlsson: man kan ju se kapitaltillskottet som en återbäring på inbetalad skatt. Någon ska man väl f-n få för pengarna. 🙂
Men egentligen tycker jag att staten ska vara återhållsam med bidrag till företag. I dagens läge är det stor risk att både välskötta och vanskötta bolag får konstgjord andning av staten. De förra borde snarare avlivas smärtfritt.
Någon -> Något
PD: Återbäring på inbetald skatt??? … Hallucinationer!!! … Kommenteras lämpligast med: I som här inträden låten hoppet fara!
Hm, ingen har reagerat på mitt syftningsfel tre inlägg upp. 🙂
"De förra" ska vara "De senare".
P.D: Jag märkte det inte förrän du påpekade det. Sannolikt då ett belägg för att det man läser i en kontext utan att ge akt på motsägande detaljer egentligen är vad man tycker sig läsa.
Jag tycker att de skött det riktigt bra hittills. Därmed inte sagt att jag blir sosse för det.
Jag tycker politiker och alla möjliga myndigheter och sjukvård har agerat mycket bra under krisen. Är förvånad hur bra det görs. All den byråkrati, seghet, utredningar och kanske ovilja som ofta präglar detsamma verkar vara som bortblåst.
Här ställer man om på alla möjliga sätt och väldigt många långbänkar har försvunnit.
Plötsligt ser framtiden mycket ljusare ut och efter Corona kanske vissa delar av det bra som nu sker behållas.
Tycker precis som dig. Jag tror det handlar om att just nu finns det konkreta arbetsuppgifter att utföra, lösningar att hitta, och ett mål som är tydligt framför näsan. Till vardags blir det mesta väldigt ofokuserat. överarbetat och tillkrånglat då alla dessa tre saker är väldigt otydliga och konturerna ständigt förändras. Tror att kriser gör att alla lyfter sig ett snäpp och förhoppningsvis så får man en liten eftereffekt på hela myndighetssverige så att eventuellt effektivisering hänger i några år till. Men antagligen inte. Dock borde man lära sig mycket av detta överallt.
Hade man bäddat bättre innan krisen så hade vi legat bättre nu under krisen. Bäddningen hade kunnat varit betydligt bättre och det anser jag politikerna ansvarar stort för.
Sen finns det all anledning att granska detta när krisen är över, det finns saker som kunnat göras bättre, det finns både rätt och fel och felen är det som man måste lära sig av.
Helt plötsligt visar det sig att vi har en stor resurs i Sverige. Ett under många år mödosamt uppbyggt system.Och nu får de visa vad det kan.
Politiker backar tillbaka och låter det exekvera, folket är med på notorna, utlandet förfasas över att ingen slår oss i huvudet. Det är inte mindre än djupt imponerande, att vi som en agerar tillsammans när det är allvar. Och det verkar vara unikt i hela världen, så något har vi gjort rätt.
Nu följer det ena landet efter det andra efter och öppnar upp. Alla vill bli som oss, för vi är trots allt faktiskt bäst.
Håller inte med riktigt, ser en del hårresande förslag från diverse politiker:
https://www.svd.se/stall-betongsuggor-i-vagen-for-finansministern/av/tove-lifvendahl
HelloGummy: Den av Dig länkade artikeln ligger bakom betalvägg och kan således inte kommenteras av samtliga!
Det visade sig att Magdalena gjorde rätt när hon sparade i ladorna. Det var många som ville att det skulle lånas och spenderas när räntan var så låg dessutom.
Bra att de fortfarande känner sitt ansvar att inte ge ut allt på en gång. Baksmällan kan bli betydande om man släpper lös för tidigt på kvällen.
Vore intressant att veta hur Svenska hushålls, kommuners och företags lador ser ut i förhållande till andra länder. Tomma eller fulla?
Och sammantaget är vi rika eller fattiga?
Trollkung: Denna blogg har med få undantag inte sysslat med annat i flera år än att behandla Din inledande fråga.
På Din avslutande fråga då att det beror på med vad man jämför!
Enligt min mening är de Du förmodas avse med vi bland världens rikaste … och det också naturligtvis beroende på hur man definierar begreppet rikedom.
Ett visst hopp ändå. För några månader sen så var det bara migration & invandring & brottslighet. Bara känslor & åsikter i debatten, och regeringen försökte mörklägga alla obehagliga fakta och all statistik och alla konsekvenser under många år.
Nu är det istället en matematisk modellering av hur virus sprids och hur folk rör sig i samhället som är beslutsunderlag. Lite ironiskt !
En stor andel av de som är övertygade att regeringen försöker mörklägga fakta och statistik i migeationsdebatten springer runt nu och förfasar sig över 5G-master och ylar om att Tegnell försöker ta livet av folk med mening. Mitt förslag r att du passar på att ta en ordentlig titt på dina meningsfränder i migrationsdebatten och ta en seriös funderare på om det verkligen är dessa du vill sätta din tillit till.