Nedgången i Valueguards prisindex för lägenheter skedde mestadels under andra halvan av mars, vilket gör att effekten på index inte slagit helt ut. Sedan har priserna fortsatt nedåt första halvan av april. Vad blir då utvecklingen i april för Stockholms del? Svar nedan, men det är inte muntert.
Molnen tornar upp sig över Södermalm. |
Bostadsrättspriserna i Sverige föll 1.0% i mars enligt Valueguard, och 1.7% i Stockholm, där priserna var oförändrade första halvan av mars och sedan föll otroliga fyra procent på två veckor. Sedan har de fortsatt falla i april. Valueguard:
“I Stockholm var priserna den första halvan av mars på i princip samma nivå som i februari. Under den andra halvan av mars sjönk priserna med 4 procent för att sedan sjunka ytterligare 2 procent den första halvan av april.”
Trots en nedgång på 4% så blev indexminskningen bara 1.7%, eftersom man tar ett snitt av alla affärer över månaden. Men vad blir nu då egentligen priset just nu?
Antag pris 100 i början av mars. I slutet av mars var priset 96 eller 4% ner. Sedan föll det ytterligare 2%, dvs till 94.08. Indexet rapporterades dock till endast 98.7 efter 1.7% nedgång.
Således kommer aprilsiffrorna för Valueguards lägenhetsprisindex i Stockholm visa på ett fortsatt ras om 94.08/98.7 eller -4.9%, givet att priserna står stilla resten av april. Detta är en indexnedgång som alltså redan skett, men ännu inte rapporterats och kan summeras till “minus fem procent i Stockholm i april”.
Antagligen något som kallas “måttliga nedgångar” av överbelånade Södermalmsboende journalister. Normalt innebär april en snittutveckling på +0.78% för lägenheter i Stockholm.
23 kommentarer
Låter rimligt. Dock är det intressant att prisfallet saktar in snarare än accelerar.
Börsen har ju också återhämtat sig så korrelerar säkert med det.
Jag tittar på husmask, områdesjusterat, hela länet. Är c:a 5% ner från sista februari till nu. Tror det landar där för hela April, c:a 5%. Dock ser det hittills ut att vara tll lägre volymer.
Just att det är lägre volymer gjorde att det bara blev -1.7% i mars och inte -2%. Men i april skyddar inte de lägre volymerna index längre.
"Har man inte sålt har man inte förlorat" Kan man också tänka sig att en del kommer skydda sin egna mentala hälsa med 🙂
Japp, den gamla klassikern. Såklart är man inte värd mer än marknadsvärdet av sina tillgångar.
"Har man inte sålt har man inte vunnit något"
(I goda tider)
Prisnedgången är ännu av psykologisk karaktär. Till skillnad från historiska finanskriser tror många att nedgången är tillfällig. Ett slags chicken race mellan köpare och säljare där aprils priser givet blir något lägre. Det intressanta är utveckligen efter sommaren. Låg ränta och amorteringsfrihet ger ett utdraget förlopp nedåt d.v.s inget totalras. Lågkonjukturen tillsammans med coronasviterna blir ett sänke för lång tid med portioner av framtvingade försäljningar.
Om man inte behöver betala tillbaka det man lånar. Kan man se det som en gåva? SEK kommer inte må bra av det sättet att hantera valutan.
Aningen optimism skadar inte, USA kommer öppna kraftigt uppåt på Gileads remdesivir med goda tidiga resultat på corona patienter, bittert nog kan det bli för de som sitter och väntar på en ny botten på börsen som aldrig kommer, livet går vidare ekonomierna startar upp och fastighetspriserna fortsätter gå sidledes.
Det här är inte optimisternas plattform 🙂
För att bromsa en nedgång på bostadsmarknaden skulle man kunna låta förluster vara avdragsgilla mot inkomster i deklarationen😀.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hälften av Coronarelaterade dödsfallen är utanför äldreboende d.v.s. det borde komma ut rätt många dödsbon på marknaden där man vill få till en snabb affär av olika skäl d.v.s. pressa priserna nedåt.
Från egen erfarenhet om resonemanget, eftersom min far gick bort i slutet på mars, så tänker man om dödsboet baserat på gamla erfarenheter. Det innebär alltså att visningar innan mitten på juni, för sedan måste man vänta till efter sommaren. Gissningsvis är det relativt många tvåor som går ut till försäljning givet pensionärer. Övriga har efterlevande som bor kvar till stor del. Frågan är om nulägets killgissat 400 objekt i Stockholm (kanske förre) har så enormt stor påverkan på marknaden? Tveksamt va?
Jag tänker att 400 känns som väldigt högt räknat. De som har bott på äldreboende har ingen bostad att sälja, inte heller de som hade hyresrätt. De som lämnat en maka eller make i resulterar nog inte heller i en bostadsförsäljning i så stor utsträckning.
De marknader jag följer så ser jag ingen minskning av omsättning
Inte kul med accelererande prisfall i Stockholm. Hur blir det då med övriga landet? Kan det bli en dominoeffekt?
Prisfallet verkar dock inte accelerera. Däremot kan jag tänka mig att det blir rätt långdraget prisfall.
Priserna kan inte falla, för säljarna avvaktar nämligen med att sälja till lägre priser då. Man vill bara sälja till högre priser…och högre….och högre….och högre!
Det sa en smart ekonom på radio iallafall.
Ja och det stämmer. Centralbankerna kommer nolla alla räntor överallt och bostadsägare kommer inte behöva sälja när dom bor billigare i BR jämfört med i en HR.
Omsättningen kommer gå mot noll. Och det är nog klokt att redan nu räkna lite på ett värsta-scenario räntemässigt.
Sannolikt en del, tror dock de höjs sen igen om inte samhället kraschar totalt under kommande år.