“Så länge man inte sålt har man inte gjort en förlust.” – personer som förlorar allt, alltid
Trots massiva stimulanspaket från myndigheterna kommer det finnas hushåll och individer som drabbas av hårda smällar där samverkan av börskrasch, bolagskrasch eget eller arbetsgivaren, och bröllopet som via skilsmässa tvingar fram en försäljning av bostaden. Så det bästa privatekonomiska rådet just nu är att vårda ditt förhållande med din relationspartner.
Villaidyllen på bilden har inget med artikeln att göra. |
“Var är din make?“
“I trädgården.”
“Jag ser honom inte.”
“Jag fick gräva lite.”
Det sägs att skilsmässor och samboseparationer toppar efter semestern, när relationspartners har varit tvungna att spendera heltid med varandra. Då är ändå semestern något planerat och något som innebär att man ska ha kul och koppla av.
Men idag sitter en och annan person hemma och arbetar på distans samtidigt som sin relationspartner, ofrivilligt oplanerat och inte under avslappnade omständigheter. Alla förhållanden klarar inte detta, då man normalt bara ses några timmar om dagen, plus helger. Där man för övrigt kan åka iväg och göra annat på var sitt håll. Fast nu ska man sitta inne tillsammans i veckor, kanske månaer i självkarantän eller påtvingad karantän utan att träffa andra.
En lätt gissning är att antalet skilsmässor och separationer kommer öka framöver, och inte bara det så trevliga skämtet om att det kommer födas många barn till jul.
Samtidigt är inte de ekonomiska förutsättningarna de bästa ens för den så osårbara välbeställda tidigare kreditvärdiga medelklassen. Börstillgångarna har fallit, vilket förutom försämrad ekonomi och vilja att använda pengar innebär stress, eventuellt även på förhållandet. Arbetsgivare permitterar, varslar och folk blir rent av med tidigare trygga jobb, rent av inom den så osårbara IT-branschen med sina höga löner och tillhörande kreditvärdighet och skulder.
Och mitt i detta kommer skilsmässan eller separationen.
Och då kan man inte längre nödvändigtvis övervintra i bostaden tills den blir säljbar till ett pris som täcker skulderna igen. Eller där överskottet kan betala de femton procenten i insats på två nya bostäder. Eller där den ene efter kraschad börs inte längre kan lösa ut den andre. Utan jobb är det svårt att få lån för att lösa ut den tidigare relationspartnern ur bostaden och enda alternativet blir försäljning.
“Varför säljer de huset?”
“Den vanliga anledningen.”
För en del kan det bli riktigt illa. Släng på eget företag som kraschat ovanpå det. Bostadspriserna kommer pressas av arbetsmarknaden och recessionen vi garanterat kommer uppleva. Det kommer ta tid innan hushållen vill öppna plånboken på vid gavel igen. Du vill inte tvingas sälja bostaden i det här läget.
Det bästa privatekonomiska rådet just nu är således att vårda din relation med din relationspartner. Det kan stå mellan dig och att hamna på gatan i bästa Fallet-stil. Ju högre du flugit på osårbarhet, hög lön och en kreditlina direkt till banken, desto hårdare blir fallet.
Så krama den du älskar, prata och kommunicera med varandra. Visa varandra kärlek, och var uppmärksam på kärlekens fem språk så att du inte missar dessa signaler. Ni sitter i samma sjunkande båt nu, med trasiga segel medan det blåser upp till storm och ni är på okänt vatten utan sjökort.
Och en styrkekram till er som redan påbörjat processen att gå skilda vägar med synnerligen dålig tajmning, vilket normalt bör vara några procent av befolkningen.
Lite mer om hur man kan arbeta hemifrån samtidigt som sin partner finns i Lenas och min korta e-bok Jobba hemifrån under karantän, som finns på Adlibris eller som ljudbok och e-bok på Storytel.
56 kommentarer
Vad hände med de tre V:na
Villa, Vovve och Volvo?
Virus, Voilatilitet, VIX är det som gäller nu 😉
Allt handlar om planering.
När vi fortfarande var yrkesverksamma så jobbade jag borta må, ti, onsdag och min hustru fr, lö, söndag.
Det var torsdagen som kunde vara lite körig.
Lifehack
Jag är ute när gumman min är inne.
Jag är en tråkig konservativ fan, men jag har ofta blivit ifrågasatt när jag säger att min strategi är att familjen (eller resterna av den) ska kunna bo kvar i huset vid något av följande scenarier:
1) Båda försörjarna arbetslösa och räntan 10 %.
2) En trillar av pinn, den andra är arbetslös och räntan är 5 %.
Det kräver att man har balans mellan mängden huslån och hyggligt tillgängliga och säkra medel (ej typ Bitcoin), alternativt utfallande försäkringar i fall 2.
Många verkar inte tänka så vilket förvånar mig. Det är väl ingen konst att leva ett kreditliv baserat på sin rekordlön för närvarande, men man är bara en Coronakrasch eller snedtänd celldelning från att det där ska försvinna. Många – men långt ifrån alla- har haft såpass goda år nu att vi borde ha uppnått en hygglig ekonomisk folklig motståndskraft, om än inte den så famösa flockimmuniteten.
Fördelen med att man har varit i riktigt knivig situation som jag var i början av 90-talet. Usch vad dåligt man kan må när inkomsten är usel och man har 15% ränta på lånet i det nyköpta huset. Och där snackar vi ingen amorteringsfrihet. Varje månad med kniven på strupen och sömnen behöver man inte nämna.
Bestämde mig där och då att jag aldrig mer ska hamna i det läget. Så nu uppbyggd säkerhet med både hängslen och livrem kan man sitta lugnt och titta på. Så du "sälen" jag tycker du bara gör smart.
Lycka till ni andra.
Räcker jag såg hur mina medelålders föräldrar hade det och de fick låna pengar av mig. Jag var ju för f-n student och levde på CSN och hade mer fritt kapital än de när arbetslösheten slår till. Tur att nationsöl och Samyang nudlar (eller vad det skall föreställa) är billigt. Nyttig läxa var det..
Jag har alltid försökt balansera min budget, med att bara räkna A-kassa som garanterad inkomst. Det har lönat mig väl. Förvisso ledde det till en del gnissel från min dåvarande fru, som gick hemma med våra fyra gemensamma barn, som tyckte jag kunde bränna mer pengar, när jag tjänade bra.
Jag fick se 90-talet som ung. Hade turen att få gå igenom en stygg skillsmässa vilken fick "jerry Springer" att se civiliserad ut, för 10 år sedan.
Så här i efterhand är jag glad över att ha sett skiten och förståndet att inte lita på myter om "vårdande av relationer", när man kan vara garantera sig att inte behöva genomgå sådan skit. 10 års sparande är gott om tid.
Process påbörjad, men det skulle gjorts för decennier sedan. Timingen blir usel, men det blir värt det ändå.
Gratulerar.
Hur fasiken skall man förhålla sig? Hus, separerad, två mindre barn, jobbet kvar, med största sannolikhet även efter skiten hsr lagt sig, amorter eller amorteringsfritt?
Bygg buffert istället för att amortera. Är mitt tips.
@Niklas
Är inte det samma sak? Dessutom är det ju normalt dyrare att låna pengar än att placera dem riskfritt.
Amortera = Sparande.
Du förutsätter att du kan "plocka ut" amorteringen. Banken blir nog inte så glad ifall du inte kan betala räntan, då väger det lätt att du amorterat.
Been there … Done that!
Och naturligtvis att det är barnen som tar den hårdaste smällen alldeles oavsett hur civiliserat det övriga än går av stapeln!
All you need is love…and give love, så man kan behålla huset.
Det blåser starka vindar i världen nu; på mer än ett sätt; två granar på tomten nedblåsta hittills; blir fin tändved.
When life gives you lemons, make lemonade
SAAD: And add some gin.
Ett av dina bästa inlägg på länge, vilket inte säger att de övriga varit av sämre sort. Tvärt om har bloggen hållit ovanligt hög klass överlag på sistone, men så är du ju en domedagsgubbe också. 😉
Nominerat till Årtiondets Bästa Post. Hör den till 10-talet eller 20-talet? Spelar ingen roll, bästa post i båda!
Måste instämma, osedvanligt bra inlägg (jag håller inte alltid med bloggaren men denne var bra)
Men jag minns "icke-skilsmässohusen" för 15 år sen. Kalkylen på 3-4 miljonershusen gav att en skilsmässa skulle betyda att båda hamnade på bar backe i absolut bästa fall. Men de tog med 25-50% fallrisk och amorterade så de kunde skilja sig om de ville.
Nu är det väl bara att invänta stagflationes återkomst?
Ja, det är verkligen en process att avveckla ett kärlekselände med ev barn och hus. Att då inte få med sig pengar till nästa karusell, kan säkert göra det extra besvärligt för att starta upp på nytt. Bra inlägg. Vi som står för boendet själva, ska vi direkt låta våra sängkamrater flytta in och dela på kostnader?
Vi gorde så när allt var nytt och jag redan hade en bra kvart i solna.
(Jag stog för amorteringen själv)
Låter rimligt, amorteringen tillhör ägandedelen. Allt annat runt boendekostnader borde delas lika.
Precis. Hoppas det håller, och att ni får titta på en annan lösning framgent.
Det krisande paret får köpa det här https://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-markaryd-markaryds-kommun-torsgatan-29-a-b-16728515?fbclid=IwAR1FejxEUff3sdqlE9RE43hJrBBNL_dxYFCJm-QcW5Sj714jhFtnfKjYlVA
Shit, snacka om feberdröm! Det där behöver ögonen vänja sig vid! Men visst, begränsat med väggar att måla.
Ha ha eller hur. Jag undrar hur tankarna gick när två hus i samma sjuka design ”sattes ihop”.
Kanske byggdes de som en lösning på separation med barn inblandade? Barnen nu utflugna och husen säljs vidare till nästa skilsmässopar!
"BBBB -"
haha trodde du skulle skriva om att riksbanken tankade BBB- klassade papper idag.
Breaking.
Nu vill region sthlm aktivera krislägesavtalet.
Vårdande av äktenskap/relation är rent skitsnack.
Måste man hålla på och "vårda" det för att det inte skall spricka, då är det grundat i ett oäktenskap.
Utmärkt reflektion av bloggaren!
Såhär kommenterade jag 2019-12-02, men det passar lika bra här:
"Undertecknad, deplorable, förstår inte alls problemet bloggaren beskriver. Här på landet i Normandie köper vi våra bostäder kontant för sparade pengar, liksom våra begagnade dieselbilar. Såvitt jag vet har ingen av mina grannar någon som helst skuld, inte heller några av de statussymboler som utmärker svenska storstadsbor. Av kommunens 216 invånare är ingen arbetslös. Två har mindre problem med alkohol och en odlar hampa för eget bruk, men alla fungerar socialt."
Vidare, vi vinner ingen hög social status av att åka på vintersemester till Megève eller av att köra Tesla. God social status får här den som sköter sig och sparar till privatskola för barnen. För att utöka sin pension när den tiden kommer, köper men en lägenhet (kontant) i någon närliggande stad i avsikt att få hyresinkomster.
Se där, ytterligare ett exempel på hur efterblivna vi lantisar är.
Var det inte du som rattade muskel-BMW blyad bensin på Autobahn?
Fast visst, man lär sig med åren.
Normandie är vackert.
Söderslätt 2020-04-02 23:02
Alldeles rätt, du har ett enastående minne! Roligt att du lade märke till meningsutbytet! Jag är också Skåning till börden. Hoppas att bloggaren inte svartlistar för skryt.
BMW E3 var inte dyra efter 1977 då tillverkningen avslutades. Den 3.0 Si jag har nu, köpte jag i Belgien 1990 för 11 000 kr. Tyvärr tillåter dagens bränsle inte att rätt ställa tändningen, så motorn blir numera mindre pigg.
Signaturen Nitell var oförskämd och menade att jag ljög om körtiden mellan Paris och Puttgarden. Efter långt letade hittade jag dåvarande sambons dagbok och där stod den 1 juni 1986: "Upp 4:00. Lars ej sovit. Jag endast någon timme. Iväg 4:35. Mycket packning trots allt. Lars körde fort. Rekordtidigt var vi Puttgarden. Ca 6 tim. …"
Sedan räknade på tankningarna: "Fullt i Paris. Första tanken mellan Liège och Aachen. Andra tanken mellan Osnabrück och Bremen. Gott om bensin i tanken vid färjeläget. En BMW E3 är kanske inte så tokig efter allt!"
Nitell ifrågasatte också en 70-tals bils krocksäkerhet. "Prova att krocka med din 70-talare så får du se om skett någon utveckling eller ej. Dina sexistiska kommentarer om fickparkering känns förresten ungefär lika fräscha som dina 80-talsberättelser, skärp dig."
Mitt svar: "Jag har krockat en gång och hustrun blev påkörd bakifrån av en medelstor lastbil. Krockzonerna fram och bak fungerade precis som beräknat för en BMW E3. Inga som helst personskador.
Det är ungefär med bilar som med cancervård. Förbättringarna är endast inkrementella sedan 1970-talet. Sen är det stor skillnad på en E3 och en Renault 4.
Här i Frankrike har vi ännu inte nått svensk PK-nivå, guskelov! I varje fall inte vi som tillhör de Gula västarna och bebor la France périphérique."
Söderslätt2020-04-02 23:02
Om du menade att en E3 var en statussymbol på 1980-talet misstar du dig. Den inspirerade då snarare till åtlöje. För att en BMW skulle vara åtråvärd 1986 skulle den vara av 700-modellerna. Däremot har E3 alltid, och än idag, prisats för sina goda köregenskaper.
Ahha, är själv för ung för att ha koll på vilken status de hade då.
Rattar själv en sexcylindrig E90 LCI, det är kanske en modern jämförelse. Märkligt billiga med tanke på vad man får för pengarna.
Lars Mellblom: Just det, det var du som i sex timmar snittade en bra bit över 200km/h i en fullpackad bil konstruerad 1968…. och det men förbrukning under 1.5 liter milen. Förlåt att jag var oförskämd och påpekade att farbror kanske fabulerade lite väl friskt. Men respekt för de äldre försvann väl här i Sverige ungefär samtidigt som skämt om kvinnor och bilkörning började kännas otidsenliga.
Nitell 2020-04-03 09:54
Inte kunde jag tro att Cornucopias läsare kunde vara så dåliga på att räkna och på att läsa innantill! I min kommentar stod 6 timmar 35 minuter. Avståndet var 1080 km. Det blir ett snitt på 172,8 km/h om vi antar att 20 minuter gick bort till att tanka två gånger.
Oavsett åldern på den utpekage är det oförskämt att anklaga någon för att fabulera. "Fabror" utmanar dig på att snabbast handspika 100 m² råsponttak på ett 45° tak. Vi kör utan ställningar och säkerhetslina. Tusen euro till vinnaren.
Jag antar utmaningen! Jag spikade taket på 20 minuter nu på lunchen. Hittade en dagbogsanteckning från min fru också: ""Ut 12:00. Nitell ej sovit. Jag endast någon timme. Började spika 12:45. Mycket spik trots allt. Nitel spikade fort. Rekordtidigt var taket klart. Ca 20 minuter"
Jag spikade med en hickoryskaftad hultafors, såna hammare görs inte längre.
Slår du det, eller swishar du 1000 euro?
Nitell 2020-04-03 13:33
Du har möjlighet att anta utmaningen på riktigt vecka 22 i Frankrike strax söder om Luxemburg, om utegångsförbudet hävts tills dess, annars senare. Vinsten betalas på plats i kontanter.
Dock gissar jag, med ledning av svaret ovan, att du har för klena armar för att våga ställa upp.
Tack för inbjudan, det vore verkligen supertrevligt att höra mer om hur snabba bilar du kör, hur starka armar du har och hur flink du är med hammare och spik. Vem vet, framåt kvällskvisten där nere i Normandie kanske du kan berätta hur snabbt moppen gick också? Eller vänta, jag vet redan.. jättesnabbt! Snabbare än nån annan moppe faktiskt! Såna moppar görs inte längre, det hade jag vetat om jag hade vett att förstå…
Stjärnekonomen från IMF berättar om syn på framtiden för ekonomin:https://www.svd.se/stjarnekonom-uppmanar-strunta-i-skulderna
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hyresgästföreningen har en kampanj där man kan anmäla sig som volentär för att hjälpa andra människor med att handla mat, rasta hunden mm
Gigekonomin har blivit gratis….
Ja, snart dör fler än 1000 personer/dygn, blir många dödsbon som ska säljas av.
Det dör LÅNGT fler än 1000 personer/dygn redan nu. Eller du syftade på bara COVID-19 i Sverige kanske?
Det dör i genomsnitt färre än 300 personer per dygn i Sverige.
Det dog fler än 1000 av C19 bara i USA igår.
Nu råkar ju USA vara världens tredje folkrikaste land så 1000 pers / dag kan de vaska utan att gå under. Värre då med tex spanien som sniffat på den siffran dagligen rätt länge nu.
I Stockholm bedöms CVD19 finnas på 1/3 av alla äldreboenden, ca 50 döda på äldreboenden bara igår om jag inte minns fel. Katastrof att få in viruset i de miljöerna.
Ska bli "intressant" att se vad sverige kommer toppa ut på i dödsfall / dag. Spaniens katastrofsiffra på ca 900 / dag blir i svenska mått ca 200 / dag (46 milj spanjorer vs 10 milj svenskar) och det ska vi nog upp i känns det väl som.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Eller så gör man på det smarta viset. Äger kåken själv och låter töserna bara hälsa på.