Börslugnet är bedrägligt och motsägs av fortsatta svängningar fram och tillbaka. Igår steg börserna i USA, men det är återigen nedåt som gäller i Asien, medan Europa hade ganska neutrala börser och Stockholmsbörsen var i princip oförändrad. Till gårdagens förlorare hördes HM, som permitterar tiotusentals, och nu även från sina centrala IT- och teknikavdelningar i Sverige.
Dagschart Nikkei 225. |
Det är omöjligt eller meningslöst att blogga om varenda coronarelaterad ekonominyhet. Jag skrev en hel varsel, konkurser, permitterringar och katastrofala BNP-prognoser i början, men det är helt enkelt för mycket för att det ska vara meningsfullt att rapportera om allt längre. Dessutom fortsätter allt likt bloggen skrev om tidigt, dvs med massuppsägningar, nedstängda fabriker osv. Det är inte en möjligt att rapportera om det dagliga krispaketet längre.
Däremot kan man ju alltid uppmärksamma att “det är aldrig fel att köpa HM” gick -6.46% på en Stockholmsbörs som stängde på -0.04%. Inte ens IT-folket på bolaget (eller några bolag…) går säkra längre och hälften ska tydligen permitteras även på centrala IT-funktioner.
Månadschart HM. |
Bolaget har inte direkt rosat marknaden och det är långt till ATH, men ändå forsätter en del mantrat att “det är aldrig fel att köpa HM” med investeringsfilosofin att man ska titta väldigt långt bak i backspegeln.
Dagens Industri rapporterar om kravbrev, eller snarare delgivanden, från HM att man endast avser att betala 30% av sina hyror, åtminstone till vissa hyresvärdar. Antagligen vill HM bli av med sina hyreskontrakt på vissa platser – varför har man t ex tre butiker på Drottninggatan i Stockholm, inom synhåll från varandra?
I övrigt gick S&P-500 +2.28% igår, men börserna är nedåt i Asien. Ändå bör det öppna uppåt i Europa. SSE Composite går -0.62%, ASX 300 -2.68%, Hang Seng -0.82%, Nikkei -0.61% och Straits Times -1.97%.
Spretiga börser visar på fortsatt oro och volatilitet. Det här är inte över än, inte på långa vägar.
Viktigt att komma ihåg att coronakrisen kommer orsaka sekundärkriser längre fram. Fastighetsbranschen är en sådan joker, som i sin tur kan dra ner bankerna i en ny finanskris ala 90-talskrisen.
Men det kommer kanske längre fram, likt skuldkrisen 2011 var en följd av finanskrisen 2008.
10 kommentarer
Den s.k. tjurfällan verkar stå emot ganska bra.
Allt handlar väl om hur länge kommer det hela att pågå. Hur länge kommer kurvorna peka uppåt. 1, 2, 4, 6 månader.
Volatilt kan man väl tro.
Ja, självklart. Även om det ser lite dystert ut nu så kan vändningen komma snabbt och den resan upp vill man inte missa.
OMX-terminen hos IG handlas på minus så det öppnar nog på minus om inte nåt särskilt händer.
Börsen går upp med ett par procent när Trump twittrar att han kompis i Saudiarabien kanske skall sänka produktionen så att oljepriset kanske stiger…
Jag erkänner härmed att jag inte har minsta aning om dagens ekonomiska samband och vad som kommer att hända.
Man undrar om någon har det? Sänkt oljeproduktion och höjda energipriser missgynnar alla utom energibolagen.
Dom har kanske blandat ihop korrelation med kausalitet? När konjunkturen går upp ökar efterfrågan på energi och energipriserna går upp. Men att dra ner på oljeproduktionen för att hjälpa ekonomin? Näe…
Er det hela en komplott politiskt sett ..?
Man börjar undra. Jag väntar på att man skall lansera SDR som ny reservaluta istället för USD. Då vet vi svaret.
Elr digital direkt med total kontroll?!
Stödköper USA på något sätt för att hindra fritt fall? Det borde vara nattsvart i USA med rekordarbetslöshet, karantän och ökande dödstal?