Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutrala eller positiva, och endast 31% är negativa. Samtliga partisympatisörer utom SD-väljare är mer positiva än negativa. De fiskmåsar som skriker högst är inte i majoritet, utan bara just skräniga.
Svenska flaggor i vinden. |
Frågan löd “hur är ditt förtroende för svenska myndigheters hantering av coronakrisen?” Svaret rankades på en skala 1 – 5 där 1 står för noll förtroende och 5 för fullt förtroende och följer intuitivt etablerat svenskt betygssystem på en skala 1 – 5.
Läsarna angav också hur de röstade i riksdagsvalet 2018, och därmed kunde läsarnas snedvridna politiska åsikter justeras till riksåsikterna och justera svaren. 3005 läsare hade svarat när enkäten stängdes.
Medelbetyget ojusterat för partisympatier blev ett betyg på 3.35. Det vanligaste svaret var 4 i betyg av 5 med 31.4%. Näst vanligast var högsta betyg 5 av 5 med 23.8% av svaren. 13.9% svarade 3, 18.1% 2 och endast 12.9% gav en etta i betyg.
Betyg för myndigheternas hantering av coronakrisen. |
Endast en minoritet gav negativa betyg, totalt 31%. 69% var neutrala eller positiva. Hela 24% gav allra högsta betyg och har fullt förtroende för de svenska myndigheterna.
Bloggens läsare är främst till höger om Socialdemokraterna, och justerar man utifrån svaret vad man röstade på i riksdagsvalet 2018, dvs som två exempel justerade upp vikten för MP:s väljares svar från 3.40% till 4.41% och ner vikten av SD-väljarnas svar från 20.31% till 17.53% för att ge en korrekt bild av svenska folkets åsikter så blev partijusterat medelbetyg 3.61 av 5, vilket bäst motsvarar svenska folkets faktiska åsikter, och inte bara bloggläsarnas.
Samtliga partiers väljare gav ett medelbetyg över 3, vilket får anses vara godkänt för myndigheterna, utom SD-väljarna som gav ett snittbetyg på 2.72. De som svarat annat ingår inte i undersökningen då de som röstade på andra partier i senaste riksdagsvalet är försvinnande få, men förstås även kan inkludera soffliggare och blankröstare.
Medelbetyg utifrån partisympati i riksdagsvalet 2018. |
Likt tidigare undersökningar är man mest nöjd i mitten och mindre nöjd ju längre åt höger- eller vänsterkanten man kommer. Centerpartiets och Liberalernas väljare gav rent av betyg på i snitt över 4, specifikt 4.10 respektive 4.09 och har mycket stort förtroende för myndigheternas agerande, medan de två regeringspartiernas väljare svarade 3.94 för S-väljare och 3.93 för MP-väljare.
Någon skillnad i förtroende för myndigheterna beroende på ålder går inte att avgöra, då skillnaden var mycket låg beroende på åldersfördelning. Kvinnor gav generellt lägre betyg till myndigheterna än män.
Likt tidigare ska man komma ihåg att fiskmåsar skränar och gör väsen av sig, men är varken i majoritet eller har nödvändigtvis rätt – det enda de utmärks av är att de ständigt klagar och gnäller. Samtidigt pågår aktiva desinformations- och påverkanskampanjer riktade mot Väst och Sverige för att få just fiskmåsegrupperna att tappa förtroende för myndigheterna och delta i påverkansoperationerna som nyttiga idioter och självpåtagna pandemiexperter som gått livets hårda skola.
Bland annat pågår en samordnad desinformationskampanj från ryskt håll med tusentals konton som ska smutskasta Västs åtgärder mot coronaviruset. Även Kina kör motsvarande och försöker hävda att de själva inte längre har någon smittspridning och att allt är Italiens fel. Detta är förstös lögn och förbannad dikt. Bägge diktaturerna påstår sig också sända nödhjälp till bland annat Italien, men det är också bara fejk och propaganda – på sjukhusen i Ryssland får ingen hjälp och patienter får inte ens mat, landet har ingen kapacitet att hjälpa någon annan, de kan inte ens ta hand om sin egen befolkning.
Avslutningsvis två foton från Älvsjömässan, på alla de sängar som står redo att placeras ut för att ta hand om patienter. Notera att detta inte är bäddarnas slutliga placering, utan lagret från vilka de ska bäras ut till vårdlokalerna vid behov.
Sätter saker i perspektiv. pic.twitter.com/UA7soMM8EF
— Love Alm (@DrLoveMachine) March 28, 2020
Verkligheten är att det finns heltidsanställda beredskapshandläggare på kommun, landsting/region, länsstyrelser och myndigheter, som heltid till vardags jobbar med att planera för kris och krig. Det finns toppmoderna ledningscentraler redo för krisen eller kriget. Och det finns omfallsplanering och utrustning. Sannolikt har Älvsjömässan varit inventerad och planerad för krissjukvård sedan tidigare, liksom de tusentals sängar som snabbt ordnats fram. Det är bara så att myndigheterna inte nödvändigtvis kommunicerar sin kris- och krigsplanering till allmänheten, utan bara levererar. Allt är inte att stå i teve eller på en presskonferens och prata.
Foto från länsstyrelsens lednignscentral Hugin i Uppsala. Allt står redo 24/7/365, inklusive datorer, även om du som allmänhet inte känner till detta. |
Foto från en annan länsstyrelses ledningscentral. Allt står redo 24/7/365. |
Det är knappast så att man improviserat fram över 2 000 vårdplatser på Älvsjömässan, utan detta har sannolikt varit en del av generell planering inför en kris eller krig. Motsvarande sker också i resten av landet.
Och uppenbarligen har myndigheterna gett ett kompetent intryck till svenska folket, som ger myndigheternas hantering av coronakrisen godkänt trots fiskmåsarnas skränanden om motsatsen.
För övrigt levererar även det svenska folket. Över 6 500 personer ska ha anmält sig som frivilliga förstärkningsresurser till vården, t ex pensionerad vårdpersonal och andra med rätt kompetens, som kanske inte jobbar inom vården längre.
Så kom ihåg – Sverige kommer klara den här krisen. Det kommer finnas andra länder som klarar den sämre eller bättre, men det betyder inte att Sverige brister i hanteringen. Och det håller läsarna med om.
112 kommentarer
Alltså jag vill bara in och skrika att jag tycker att myndigheterna skött detta ganska normalt, inget som sticker ut! Sådär som man brukar göra!
Tycker nästan man kan gå så långt som att säga att de svenska myndigheterna har skött detta mycket bra, då man har lyckats stå emot de krav på hårdare åtgärder, framförda av skräniga populister, som andra länders myndigheter verkar ha fallit offer för. Dock ska man inte ropa hej förrän krisen är över.
Min kommentar var mer att det är ganska självklart att folk som inte ens djupdyker i situationen inte har ett intresse av att skriva om den heller. Precis som att den icketekniska cornucopia inte skriver om "den underliggande blockchaintekniken". Eller.. dåligt exempel.
Känner att FHM är utagerat, men menar du att Spaniens och Italiens sjuvårdskollaps inte händer? Eller att den inte motiverar att de agerat? Hur är agerandet populistiskt?
En stor anledning att Sverige inte agerat är att vi helt enkelt inte har samma sorts beredskap. I det generella fallet är det tex en ganska enkel och given åtgärd att stänga skolor några veckor, men i Sverige är det inte det. Vi hade inte lagar på plats, vi hade ingen bra plan för hur det skulle struktureras med undantag, osv. Så för Sverige är det en mycket stor åtgärd att stänga skolor, och då blir det ju också ett mycket större beslut som kräver mycket starkare motivering.
Myndigheter är ju något väldigt brett och det skiljer sig åt, dock så är min uppfattning att de "viktiga" myndigheterna har aggerat förhållandevis hittils trots en seg start. Där det har brustit är i kommunikationen som jag upplever det. Detta gäller alltså dem centrala myndigheterna i den här specifika situation ex FHM. Att sen Finansinspektionen går full Sovjet, och skadar exempelvis bloggaren ekonomiskt, med sin "nedstängning" av delar av fond marknaden kanske man helt enkelt får svälja i dagens läge. Även om frågeställningen i pollen är relativt svart/vit så är inte verkligheten det.
Nja, ur smittspridningssynpunkt var det ju katastrof att stänga skolorna i Norge. Det är ju först nu som man har börjat komma i kapp med kompletterande bestämmelser.
"har aggerat förhållandevis hittils trots en seg start. Där det har brustit är i kommunikationen som jag upplever det."
Helt enig. Övriga eventuella konstigheter vilar helt och hållet på regeringen.
@sälen har inga detaljkunskaper om Norge, poängen var i vanlig ordning att beskriva poängen, inte mena att jag kan alla länders situationer.
Vi behöver inte ha lagar för alla eventualiteter. Regeringen kan utfärda situationsanpassade förordningar momentant.
@Linus: Det som delvis hände i Norge var att folk åkte och hälsade på sina kompisar några kommuner bort när "barnen ändå var lediga". Det andra var att man packade in hela familjen i bilen och drog till sin fjellhytte. Gärna med några stopp på donken och bensinmacken längs vägen. Jämför denna situation med att barnen i Sverige fortsätter att gå till sin skola och träffa de vanliga kompisarna.
Det blev också dålig stämning när man fick hämta ner några hytteboende med covid-19-symptom från hytter utan farbar väg till.
Det är därför man genomförde den akuta lagen om hytteförbud i förra veckan. Den fanns inte alls på plats och gör ju att det just nu kokar i vårt västra grannland. Jag vill därför påstå att i ett trots allt välbeställt land som Sverige så är det en dålig idé att isolerat stänga skolorna utan väldigt kraftiga restriktioner i övrigt.
@sälen visst, jag har aldrig skrikit om att skolor prompt måste stängas, så jag har inget att säga emot där. Vad jag inte kunde undgå att notera i debatten var dock att vi hade märkligt svårt att stänga skolor utan enorma arbeten, undantag och stora kostnader. Vissa länder har en plan för sådant, om det nu gäller Norge eller inte. Har man en plan för sådant 2020 är det inte en oöverkomlig åtgärd.
Hej Linus, enligt ditt tidigare uttalande skulle det igår råda krigstillstånd i Sverige. Hur gick det med det? Vad känner du kring det uttalandet?
Du kanske ska tagga ner lite nu när du visat att du inte har en susning om vad du yrar om. Du kan ju lura någon.
Jag kan inget om varken vård eller smitta.
Det kan de flesta av er inte heller.
Förtroendet för våra myndigheter förhåller sig som det till valfri skådespelare.
Tyckande och troende hör modern demokrati och gammal religion till. (Jag är inte avogt inställd till varken eller)
På samma sätt som andra myndigheter förvärvat eller förlorat förtroende kommer även hälsomyndigheten att göra det,…snart… fast förmodligen med buller och bång, oavsett om det visar sig vara succé eller katastrof.
Det kanske vid lycklig utgång kan bli en förtroenderenaissance för svensk statskonst och demokrati. Annars… ?
@Linus, du verkar fäkta i full panik här. Hoppas du mår bra. Hälsa dina stackars släkt som väl nu suttit karantän en månad på dina proffsutlåtanden? Väntar fortfarande svar på frågan över vilka europeiska länder som skött detta bättre Linus.
@Linus Jönsson: Det kanske stämmer att du aldrig "skrikit om att skolor prompt måste stängas", men du skrev något llite grann åt det hållet åtminstone 2020-03-12 15:17.
https://cornucopia.cornubot.se/2020/03/gastinlagg-sverige-maste-agera.html?showComment=1584022650736#c8419556473844887326
@Linus Om du inte ser till ditt egets lands situation. Du lyssnar inte på svensk media, du hade ingen koll på Norge. Hur vill du bli värderad tänker du, när du uttalar dig i detta ämnet?
@PD menar du på riktigt att stänga skolor inte är ett naturligt steg i hanteringen av en pandemi?
Seriöst, bara för att Niklas är lite vilsen (volatil?) och Cornu av någon anledning beter sig som ett ouppfostrat barn kan jag ju råda resten att inte hoppa på och bli allt för fjantiga med detta. Det kan skapa en rätt dålig eftersmak. Jag har varit ovanligt tydlig med vad jag inte har koll på (tex här Norges regler) och med vad jag har koll på (tex här att det är onödigt kostsamt för Sverige att stänga skolor), av just den enkla anledningen att dessa inlägg kan åldras oerhört tråkigt för den som fjantar sig.
Vad jag menar eller inte menar är inte frågan här. Frågan är vad du menade med "det naturliga steget att stänga ned skolor osv" NÄR DU SKREV DET. Dvs inte vad du menar nu.
(Ursäkta användandet av versaler, men jag finner inget sätt att använda fetstil i det här kommentarsystemet).
@Linus. Tack, absolut är jag volatil, motsatsen vore att beskriva mig med OCD/eller intellektuellt långsam. Du kanske ska tänka en runda på det och att vara lite ödmjuk till dina egna tillkortakommanden.
Seså, svara nu på den enkla frågan tack.
Tittar man på kurvorna, exempelvis på https://ourworldindata.org/coronavirus, diagrammet "Total Confirmed Covid-19 Cases", klickar i de nordiska länderna och väljer log, ser man att omkring 12 Mars är det ett tydligt knä där dubblingstakten gick från 3-4 dagar till 8 dagar. Sverige och Norge ligger på 8 dagar medan Danmark ligger på 11 dagars dubblingstakt, Finland på 7 dagar.
Så uppenbarligen hände något 12-13 Mars som ändrade lutningen på kurvan.
Man kan tolka det som att myndigheternas åtgärder/rekommendationer har hjälpt.
@PD Det är ingen skillnad. Vilka verktyg som används kan ändras snabbt, men verktygslådor ändras inte från dag till dag.
@Svinto, just antal smittade kan mycket väl bero på mätning, men det är ändå anmärkningsvärt vilken plötslig inbomsning vi fick av vårdbehov. Men det är bara att tacka och ta emot. I minsta fall har detta vunnit oss tillbaka den tid vi tappade på ett överlag undermåligt beteende (inklusive från Stockholmare i stort) i början.
Stockholm rapporterar idag ungefär en dubblering av sjukvårdsfall på en vecka. Detta är ju desto tydligare statistik då det inte beror på testning, och är mycket riktigt dubblering var 7-8 dag istället för de siffror på 2-4 vi pendlade kring initialt och vad som gav Italien/Spanien en sådan plötslig chock.
Svårt att veta härifrån vad det beror på då jag bor i södra Stockholm, och här har folk skämtsamt hostat varandra i ansiktet och tävlat om vem som kan knöka in flest folk i sin hamburgerbar för att skämta om corona så saliven skvätter. Men jag vet att det sett helt annorlunda ut i innerstan (dött), så södra Stockholm kanske är ett undantag och att vi har tur att smittan inte var centrerad här.
Rätt tydlig graf här om man bläddrar ned till nyinskrivna:
https://www.icuregswe.org/data–resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/
@Linus Jönsson: Vad är det som det inte är skillnad?
Är det ingen skillad på att skrika om att skolor prompt måste stängas, och att hävda att det naturliga steget att stänga ned skolor?
@PD Att stänga skolor är *ett naturligt steg i att bromsa en epidemi*. För att komma fram till det steget måste man kontinuerligt mäta situationen. Inlägget du citerar handlar om att det är idioti att i begynnelsen av en epidemi inte stänga skolor OCH inte göra sitt bästa för att mäta situationen. Den strategi och tydlighet som finns idag saknades helt när inlägget skrevs.
OK, så man behöver inte vara docent i smittskydd för att komma fram till att det är idioti att inte stänga skolor i begynnelsen av en epidemi? Räcker det att slumpsurfa lite på internet och sen killgissa?
@PD alltså vad i helvete, varje inlägg till dig nu tar jag ett djupt andetag och suddar ut nedvärderande kommentarer då jag inte kan veta om du har svårt eller bara fjantar dig. Men nu räcker det ju, detta kan omöjligen handla om att du anstränger dig men misslyckas.
Jag ska punkta ut detta en sista gång.
1) Att stänga ned skolor är en självklar del i verktygslådan för att hantera en pandemi
2) För att veta när åtgärden är aktuell behövs mätning
3) Saknas mätning kan man inte veta när man ska stänga skolor
1) + 2) + 3): Det är idioti att inte stänga ned skolor OCH inte mäta situationen. I det specifika scenariot som faktiskt kommunicerades till oss ligger idiotin i att påstå att båda sakerna är meninglösa samtidigt. Vissa stänger skolor, vissa avaktar och mäter, andra är idioter.
Bonus-repetition av redan nämnda saker för överutmanade:
Diskussionen PD river i är gammal, vi har helt annan kommunikation och/eller strategi idag.
Ditt larv om både docenter i smittskydd och killgissningar kan du ta vid skvallret kring fikabordet med likasinnade.
Bra det där med att andas och inte falla för frestelsen att skriva nedvärderande kommentarer. Det höjer den allmänna nivå bland dessa kommentarer.
Nu tar du upp en massa saker som jag inte undrade över, men jag förstår om du inte orkar gå tillbaka och läsa min ursprungsfråga en gång till.
Larv och larv. Jag raljerade lite. Jag tycker att man bör ha rejält på fötterna om man ska kunna hävda att man gör en bättre bedömning än proffsen. (Att hävda i efterhand att man hade gjort en bättre bedömning är av uppenbara skäl inte värt speciell mycket).
nivå -> nivån
Korrekt lägesbeskrivning. Jag har en nära anhörig som ett par dagar i veckan sitter i den stab som en länsstyrelse kör kontorstid. Alla länsstyrelser kör detta nu för att samordna statens insatser runt om i riket. Det handlar om en handfull personer per län som alltså går igenom läget kontinuerligt på vardagarna. Men man har beredskap att skala upp det och köra 24/7 OM det skulle behövas. Än så länge ligger man dock på en, som jag ser det, hyfsat välavvägd nivå. Övrig verksamhet rullar på, med endast mindre störning på grund av staben. I staben finns även representanter för regionen/landstinget (eller vad de nu heter) och Försvarsmakten. Därtill är kommunerna adjungerade till gruppen. Det finns också ett gott samarbete med privata företag som kan vara aktuella i olika faser. (Nej, tyvärr räknas inte finanssektorn eller IT-konsulter dit, om nu någon nypermitterad bloggläsare känner sig kränkt, utan det handlar om så att säga mer konkret verksamhet.) Jag vill därför påstå att man representerar en slagkraftig del av vårt land.
Det finns gott om omfallsplanering och ett antal olika resurser att tillgå som "gemene man" inte behöver känna till. Inte för att det är hemligt utan eftersom det inte är något som vem som helst kommer att arbeta med och därmed inte behöver förhålla sig till. Många har ju svårt att tillgodogöra sig ens den information som faktiskt riktas till det egna agerandet.
Det är väl tyvärr dock så att fiskmåsflocken på grund av färdighetsbrister själva inte har kontakt med denna typ av positioner i samhället och på grund av avsaknad av genetisk variation inte heller har släkt eller vänner som kan förklara läget. Lättare då att ta del av lite rubelstödd information på nätet.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/anna-karin-vi-vill-inte-jobba-utan-ratt-utrustning/
Siffran 6500 är verkligen upplyftande och visar att människan inte kör sitt eget race när det kniper.
Är du en av dom ?
Är permitterad en dag i veckan så istället för betald långhelg varje vecka skulle jag utan minsta problem kunna hjälpa till en dag i veckan.
Frågan är bara vad det finns att göra för en IT-fjant i såna här lägen?
Turbo
Nej, men firman har fått akuta förfrågningar om att tillverka kliniskt material (ej vaccin) för tester mot covide19 och jag gör större nytta där. Saknar sjukvårdskunskaper.
Alright.
Hatten av för din insatts.
Jag bara störde mig på alla som isolerar sig tryggt, och sen är jätte nöjda/posetiva med att ANDRA ska exponerar sig med bristande utrustning.
Önskar dig framgång i arbetet
Att isolera sig är att bidra positivt i det här läget, så jag tycker inte att man ska klaga på oss^H^H^Hdom som gör så. Sen är det upp till var och en att försöka göra mer, efter kompetens och möjlighet.
Absolut.
Men det ger en dålig smak, när människor sitter hemma i trygghet och tycker det sköts jätte bra när hjältarna i sjukvården tvingas jobba utan korrekt sjukvårds utrustning.
Men är det någon som har tvingats jobba utan skyddsutrustning inom sjukvården ännu ?
Regionernas rekommendationer ligger en god bit under WHOs rekommendationer, gissningsvis för att vi har sådan brist.
Vi kör alltså med förkläde och inget munskydd som standard (förutom vid intubering och så), man anser att visir räcker.
Läkare och SSK är tämligen oroade över detta. Får se om rekommendationerna ändras när det blir bättre tillgång.
Att vårdpersonal ska hantera covid-19-smittade utan att ha munskydd är nog internationellt unikt…
Ett visir borde väl skydda betydligt bättre än ett munskydd?
Gör verkligen ett munskydd någon skillnad för den som bär ett visir?
Nej Joakim, munskydd är standard vid behandling av patienter med befarad Covid-19-smitta enligt såväl Region Stockholm som Folkhälsomyndigheten. Vet inte om det skiljer sig från WHO:s riktlinjer men du kanske vet mer? Däremot har det förts diskussioner om kortärmat vs långärmat vid behandling av patienter något som har skapat oro hos läkare och sjuksköterskor. Nu i eftermiddag kommer det ordentliga riktlinjer så vi får se vad de landar i. Även där har jag gått bet på att hitta vad WHO rekomenderar.
@Martin: Ser ut som om det kommer nya rekommendationer från folkhälsomyndigheten nu.
Enligt läkartidningen:
"Enligt nyhetsbyrån TT innebär de nya riktlinjerna att det skydd som man behöver som standard är heltäckande visir, förkläde och handskar. Det behövs heller ingen heltäckande klädsel.
I de fall där det förekommer så kallad aerosolbildning, vilket kan uppstå vid sugning av luftvägar och bronkoskopi, kan annan utrustning behövas."
Visir är öppet nedantill. Jag tror inte man vill jobba med bara det som skydd ett helt pass.
Envar kan läsa WHOs rekommendationer. Förhoppningsvis ändrar vi till att följa detta nu.
"HCWs should use a medical mask
(for specifications, see reference 2);
HCWs should wear eye protection (goggles) or
facial protection (face shield) to avoid
contamination of mucous membranes;
HCWs should wear a clean, non-sterile,
long-sleeved gown;
HCWs should also use gloves; "
Dvs långärmat + munskydd om man behandlar pat med misstänkt covid-19.
Då hoppas jag att läkartidningen hade fel i detta. Viktigt att vårdpersonalen känner sig trygga i sitt jobb.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ah, jag hade missat att regionerna hade kommit överrens om gemensamma riktlinjer. Dock kan jag konstatera att såväl Folkhälsomyndigheten som Stockholms region anger munskydd som standardutrustning.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-varden/#skyddsutrustning
Nu sa just Tegnell att Folkhälsomyndigheten inte kommer att gå ut med rekomendationer om munskydd utan hänvisar till regionerna så jag kanske måste backa lite. Dock menar han att de kommer att ge underlag till regionerna för att fatta beslut om vilka aktiviteter som ska kräva munskydd.
Så den här gången var faktiskt Sveriges Beredskap God
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
https://youtu.be/lf5UG_wPU5o
Personuppgifter om personers sexuella läggning raderade.
69% positiva eller neutrala, wow!
Det är egentligen 55% som är positiva, resten är det inte. Faktum är att hela 45% är missnöjda eller neutrala! Nästan helt jämt! Lite beroende på om glaset är halvfullt eller halvtomt och vad man vill visa med statistiken så klart 🙂
Så vad du säger är att en klar majoritet är positiva?
55 % positiva mot 31% negativa, resten är neutrala och bör inte räknas in i någon grupp.
Sammanfattningsvis så är betydligt fler positiva än negativa.
Trafiken på bloggen ska h ökat på sista tiden om jag förstått det hela rätt. Spekulerar i samband….
Jag påstår inte något som helst faktafel. Det är helt korrekt att:
"69% är neutrala eller positiva, och endast 31% är negativa."
Det är dock lika korrekt att:
"Det är egentligen 55% som är positiva, resten är det inte"
En majoritet är fortfarande positiva, ja, men det klingar lite olika beroende på vilket av ovanstående uttryck som används. Mer neutralt och sakligt är så klart som Bumpkin skriver ovan, vilket var vad jag försökte få fram genom att helt enkelt vända på det som jag gjorde – men mitt sätt att uttrycka mig verkade sakna tillräcklig pedagogisk höjd 🙂
Stabilt att det ändå gått snabbt att smälla upp lite extra sjukvårdsplatser, vi får hoppas att det finns personal och utrustning till dom också men det utgår jag från. Antar att det blir bättre beredskap på masker, skyddsutrustning och testkit till nästa gång. Kan tycka att man kunde har varit lite tydligare med att berätta om beredskapen för att lugna ner folk men samtidigt är det kanske lite hemligt också.
Man måste också komma ihåg att Syd-Korea, Taiwan et al. kört genrep med SARS, MERS och ett gäng djurinfluensor så att dom har bättre beredskap och är bättre på det här är inte så konstigt.
Intressant intervju med Professor Kim Woo-joo https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU
Bland annat säger han att ansiktsmasker är viktigt, även om det förstås inte är ett hundraprocentigt skydd. Hade vi också haft ett överflöd av masker tror jag myndigheternas rekommendationer hade sett annorlunda ut.
Impad att regionen skramlar fram 100 IVA platser. De är ju brist i vanligt fall på sådan personal.
Mindre impad över bristen på skyddsutrustning. Riktigt B…
Bloggens läsare är ju jättepålästa och nu posetiva, så jag gissar att av de där frivilliga hjälparna är det många kommentatorer här Som känt sig kallade och nu hjälper till?
Det är inte bara brist på skjukvårdsmaterial, säljare åtminstånde i tyskland vill har upp till 3000% påslag bara för vanligt andningsmask.
Kostnader för ett vanligt respiratorplats i skjukvården kan också ligger utan brist på 200-300kkr/mån, speciell skjukvården prata inte gärna pengar. Det är ju at hjälper människor, prata kostnader är bara omännskligt… *nothing to see here, move along*
Hej Yaku, det var många stavfel i ditt inlägg.
Du kan skriva på ditt modersmål, vi har Google Translate.
Personlig integritet är tydligen inte lika viktigt som "hälsa"… installera bara en app så får du ett SMS om du vistas i närheten av någon smittad. Selfie-appen är väl samma som Snapchat…inget konstigt för den där generationen….och Polisen söker nu app-utvecklare som vill var med och "göra livet lättare". Virus som virus.
Klart vi har förtroende för våra myndigheter, jag har ju inget att dölja .
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-storebror-skyddar-dig
https://polisen.se/om-polisen/jobba-hos-polisen/var-verksamhet/jobba-pa-it-avdelningen/
Jag har ingen privat mobiltelefon. Det gör att jag kan välja att Storebror bara kan se var jag är när jag jobbar.
Om Storebror vill övervaka mig resten av tiden måste han ge mig en telefon.
Det är du och kineserna som bara kollar sociala medier på arbetstid. Sunt!
Jag läser inte sociala medier i telefonen.
Om man nu jobbar heltid (?) med att planera för såna här situationer hade det väl varit skandal om man inte hade ringt en öde obokad mässhall och beställt sängar?
En vanlig länsstyrelse har 3-5 heltider som beredskapshandläggare. De med förhöjd hotbild (som t ex Uppsala, Halland och Kalmar, kanske även Stockholm) har uppåt 20+ heltider. Regionerna har väl 1-5 heltider, kommuner 1-3, många mindre kommuner delar en handläggare likt man samarbetar kring räddningstjänst.
Skrev hotbild, menade riskbild,
Enskilda myndigheter har väl 1-5 heltider, om de inte är krismyndigheter som förstås egentligen har 100% av sin personal som krishandläggare.
Möjligen liiiite högt räknat på handläggarna, utan att gå in på detaljerna. Storleksordningen är korrekt, dock. Sedan handlar det om mer än bara beredskap för samhällsfarlig smitta. Så andemeningen är korrekt. Mycket handlar dock generellt om att samordna och skapa kontaktvägar till resurser.
Finns stora variationer. Jag har/haft inblick i specifika regionala organisationer och enskilda myndigheter, därav spannet. Vissa kommuner kan som sagt dela en heltid på 3-5 kommuner. Minsta lst jag sett var tre heltider. Högsta 23.
Intressant info.
Man får hoppas de är kompetenta och producerar under de tio åren mellan pandemierna.
De i Halland får väl peka på översvämningsrisken när Ringhals blir mindre.
Och som du säger det gäller inte specifikt smitta, utan allt som kräver mer än ordinarie myndighet. Allt från stora bilolyckor eller samhällsstörande bränder och uppåt.
Fejk att kina hjälper Italien?
Struntprat, jag såg för 5 minuter sen bilder på svt agenda när planet med kinesisk sjukvårdspersonal och material anlände i Italien.
Varför utmålar du dessa insatser som påhittade och fejk??
Eller menar du att svt kör fake news alternativt är grundlurade?
Vad ska kineserna göra i Italien? Det har skickats ut bilder på maskerade kineser på en flygplats och lite lådor. Ska de prata mandarin med de gamla italienarna på dödsbädden?
Jag har ingen aning vad kineserna ska göra, men tror nog mer på Tysklands initiativ att ta emot italienska IVA-patienter, vilket inte slagits upp så stort.
Kinas sägs ju bidragit genom att släppa virusets uppbyggnad "tidigt", men f-n vet om inte det hade gått att få fram ganska snart därefter ändå.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ni i Sverige som fortfarande hävdar att det bara är som influensa kommer nog att få en chock om en vecka när sjukhusen är överfyllda och mormor får ingen respirator och dör, och ni får endast säga hejdå via ipad pga karantän. Det är verkligheten sydligare i Europa just nu.
Alla hoppas ju såklart att du har fel. Säkert du med. Farligheten på individnivå är möjligen marginellt farligare än influensa, med undantag för barn som verkar klara detta bättre än flunsan. Däremot handlar det ju om avsaknaden av immunitet bland den så kallade flocken, vilket gör att det riskerar komma en puckel som är lite besvärlig för vården. Precis som det gör en tuff influensasäsong, men då på en lägre nivå tack vare immunitet och vaccin.
Men just nu är signalerna att "kurvan" är lite flackare än vad den varit söderöver vid motsvarande tidpunkt. IVA-fallen minskar. Dessa data är ju färskvara och inget man ska växla upp för mycket på. Men vi kan väl hoppas på att det fortsätter i den riktningen, tycker jag, samtidigt som vi kollektivt preppar för ett annat utfall.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sälen
Jag vet inte vad du försöker säga med "Alla hoppas ju såklart att du har fel. Säkert du med. Farligheten på individnivå är möjligen marginellt farligare än influensa"
Enligt både folkhälsomyndighet och WHO beräknas dödligheten det vara 1-2 % med nuvarande data men att det i ett senare skede brukar bli lägre.
Men att som du påstå att det är marginellt farligare än en influensa är oansvarigt och farligt för att vissa person som är mindre insatta kan bli påverkade av sådan info. och sedan inte ta till sig råden från Folkhälsomyndigheten, WHO och andra seriösa källor.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov
Dödligheten som FHM och WHO redovisar gäller inte på individnivå, utan på populationsnivå.
F.ö. så är det nog inte så jättamånga som tar hälsoråd från kommentarer på en blog. Får man hoppas, åtminstone …
OT. Kollade reportaget i Babel. Bra där.
Hopp och framtidstro tror jag är är viktigt i dessa bistra tider.
Världen kommer inte att gå under nu heller.
Tack, ja klippningen var rätt okej. Vi blev rent av positivt överraskade över hur mycket exponering vi fick. Och det verkar som de tagit till sig av kritiken att presentera Lena som "Lars hustru" och presenterade henne först och korrekt istället.
Och som god två "Lenas man"? 🙂
Vi har alltså när allt kommer kring en viss aktiv beredskap, där man kan ta fram redan planerade lösningar och köra. Det är ju gott. Tror att vi är många i sverige som undrat, tex efter juldagstsunamin där Sverige skötte allting väldigt väldigt dåligt trots att vi hade väldigt många medborgare inblandade. Men som sagt, fint att se att det händer grejer. Nu har vi tex ett helt nyuppslaget fältsjukhus med 2000 vårdplatser(?) i Älvsjö samt ett antal fältsjukhus på andra orter (uppsala, gbg, malmö, helsingborg jag jag iaf sett nåt om). Antar att nyttjade vårdplatser på dessa lösningar är noll än så länge, det är alltså uppsatt i tid vilket är bra.
På invasionsförsvarets tid hade vi ju allt möjligt på hyllorna, alltså det fanns bokstavligen folk vars jobb det var att räkna fram hur många par kalsonger varje region behövde lagerhålla i händelse av krig eller katastrof. Vi kanske inte har exakt allting vi hade behövt idag, men frågan är ju om det vi faktiskt har kommer visa sig vara good enough. Verkar ju lovande hittills.
Den här bilden sammanfattar allt.
"If I personally can't, won't, or don't understand something, it must be false."
https://i.redd.it/qxgq42bpxlp41.jpg
Jag svarade inte på den här enkäten helt enkelt för att det går att tolka "förtroende för myndigheterna" som inkluderande den politiska ledningen. Jag har stor förtroende för de opolitiska myndigheter som bekämar virusutbrottet (Folkhälsomydigheten, Försvarsmakten, Landstingen eller "regionerna", etc) men inte så högt förtroende för de politiker som har underlåtit att förbereda Sverige bättre. Det är trots allt politiska beslut som formar vår beredskap för alla slags kriser, medicinska och andra.
Dessutom minns jag inte vilket parti jag röstade på i riksdagsvalet 2018.
Bra drag här i helgen trots JPs frånvaro ( och kanske tack vare Wrestlingkillens frånvaro). Trevliga ”gästspel” från Stefan Ö och Moponga, och jag börjar bli flytande i Joenssonska och Chiefiska.
Ska man köpa Skistar nu eller vänta? (om man ändå inte får åka till fjällen på påsklovet.)
Jag är här men skriver inte så mycket för tillfället… Skistar har jag dålig koll på men känns väl inte direkt som nåt att sikta på som enskild aktie (är nog bättre i sånt här läge att sakta men säkert ta sig in via breda indexfonder eller nåt om man har likvider).
Va lite skoj… med 200 skistaraktier får man 15% rabatt på liftkort bland annat. kostade 26k för någon månad sedan, nu 15k.. nu ska ju ingen åka nå mer skidor i år..
Omröstningen handlade dock inte om hurivida man trodde Sverige skulle klara krisen eller inte utan huruvida man hade förtroende för myndigheterna. Det är dessutom ganska många myndigheter inblandade i frågan.
Men det var intressant att få reda på att man är kryptofascist och/eller rysk desinformatör för att man inte har förtroende för alla myndigheter involverade.
Jag svarade 3 dvs varken eller eftersom vi inte har det som typ Indien. Mitt förtroende för SKR är däremot obefintligt. Det finns redan krav på att jobba utan skyddsutrustning. Sverige skulle må bättre om vård och omsorg sköttes av myndighet än lokalpolitiker.
Vad har SKR att göra med krav på att arbeta utan skyddsutrustning?
Omarbetade regionala instruktioner säger att vårdpersonalen i lägre omfattning skall använda ansiktsmask. Kolla på nätet eller läs någon tidning tex GP.
Ja, jag trodde alltså att det är "regionerna" (dvs landstingen) som avgör själva i sådana här frågor.
Följer regionerna direktiv från SKR?
PD man får sparken om man vägrar jobba utan skyddsutrustning. Det räknas som arbetsvägran. SKR är en förkortning av Sveriges kommuner och regioner. Det är alltså arbetsgivarsidan.
Sen är det en diskussion om när man ska ha vad av skyddsutrustning men eftersom rätt många läkare och ännu fler övrig vårdpersonal inte bara blivit sjuk i Corona utan dött de senaste veckorna så känner en del att ”better safe than sorry”. Tror det blir en fråga om värde också du ser filmer från andra länder och folk som vårdar i ”hela” dräkter sen säger chefen åt dig att du inte behöver munskydd.
Jag betvivlar inte att det kan räknas som arbetsvägran, men det var varken det eller vilken slags skyddsutrustning som behövs jag undrade över. Min undran gäller vem/vilka som /bestämmer/ vilken skyddsutrustning som ska användas. Är det landstingen ("regionerna") eller är det SKR?
Sen tror jag iofs inte att man får sparken på fläcken. Det står väl inte direkt arbetslösa sjuksköterskor på kö för att ersätta sparkade dito?
Som jag förstått det är det regionerna som kommer överens tillsammans om gemensamma rutiner men jag kan ha fel. Du kan säkert hitta det med lite googling.
Nästan 4 000 av Spaniens totalt drygt 33 000 smittade är sjukvårdsanställda, meddelar spanska myndigheter enligt Reuters.
Det är som om man skulle säga åt poliser att de ska sluta med skottsäkra västar och ta på sig en ylletröja istället eftersom det skyddar ungefär lika bra och en skottsäker väst är helt onödiga i de flesta situationer.
Frågan föranleddes av att du meddelade att ditt förtroende för SKR är obefintligt. Frågan är alltså vad det är baserat på.
Min erfarenhet yrkesmässigt.
Har SKR gjort att du är tvungen att jobba utan skyddsutrustning, eller vad är det för erfarenhet du syftar på?
Man kan dela upp det i två delar. Ett, hur Sverige agerat utifrån rådande förutsättningar och två, vilka förutsättningar vi har gett oss själva. På ett skulle jag ge oss en fyra, främst på grund av kompetent personal i frontlinjen. På två finns inget annat än en svag etta. Förnedrande att sjukvårdspersonal ska behöva hålla till godo med sopsäckar som personligt skydd. Ännu värre är att vi år efter år accepterat att det är brist på nyckelkompetenser i vården samtidigt som vi lägger resurser på att utbilda och finansiera all möjlig trams.
Åsiktskorridoren klara inte avvikande rykten om dåliga förutsättningar, du är härmed stämplad som skränig rysk mås. PPE utrustning är dessutom hemligstämplad information, så detta är en extra svår hädelse.
Detta som skrivs om avsaknad av skyddsutrustning. Är det bara lögner eller? Enligt Socialstyrelsen som rapporterade senast i fredags så var det inte så. Visst är det brist och lagren kan fyllas på bättre. Men enligt dem var det inte slut på skyddsutrustning någonstans. Det finns lager som man fyller på när det blir akut brist men inte tar slut. Det är skillnad på brist och slut.
Det är ju liksom dumt att ha välfyllda lager överallt, även där det inte är någon större åtgång eller brist.
Det är brist överallt i hela världen. Tror inte det går magiskt att trolla fram tyvärr. Återstår att se om man kan rampa upp den där produktionen snabbt nog nu när antalet sjuka fortsätter öka hyfsat snabbt (och som tur är inte så snabbt som jag och några till var oroliga för).
Ska också bli oerhört intressant att se vad FHMs slumptester på 650 pers ger för resultat. Än så länge runt om i världen sitter vi ju alla och _hoppas_ att mörkertalet är enormt stort. Får se om det är önsketänkande eller ej.
Nils man gör egna visir av OH-blad och många får inte munskydd i situationer då de anser att de behöver det. En del får dela utrustning en del köper egen. Hemvård och ålderdomshem som i vanliga fall snålar typ på allt har chefer som kanske inte riktigt svarar upp nu. Du kan ju se en del selfies på Facebook vägrasänkahygienkraven covid 19 .
Säga vad man vill om hur Sverige har klarat inledningen av denna krisen, men jag är personligen otroligt glad att bo i ett land (snart det sista i världen) där "staten" resonerar och jobbar med att bygga förtroende samt litar på medborgarnas förmåga att ta eget ansvar och egna beslut.
Personligen är jag mycket imponerad av hur Sverige hittils har klarat inledningen av den här krisen. Från ihopskramlandet av sjukvårdsplatser, omställning av brancher, kommunikation & information men även det lilla i vardagslivet där privatpersoner och frivilliga sluter upp för att hjälpa vården. Privatpersoner (och även företag) hjälper riskgrupper att handla och ta hand om samt hämta och lämna varandras barn etc, etc, etc.
Många som villa ha auktoritet, regler och förbud samt verkar hylla kinesiska igensvetsade dörrar. Jag är inte en av dem.
Det blir säkerligen värre innan det blir bättre. I vilket fall så säger jag heja Sverige!
+++
++
En stor del av förtroende bygger på kommunikation, och tyvärr har myndigheterna brustit kaftigt just på den punkten.
Både Anders Tegnell och hans chef har gång på gång gjort uttalanden som visat sig helt felaktiga eller att dom spretar åt olika håll.
Bl.a. Att vi skulle nå en topp 6 mars.. Allvarligt???
Självklart är det svårt att sia om vad som ska hända i en så här osäker situation, men deras track record är minst sagt uselt.
Så tyvärr, dom har inte mitt förtroende. Och nej, jag röstar inte på SD.
ASIATEN slutet av 50 talet en flunsa som var mera allvarlig än Corona.
Under de cirka sju till åtta veckor som epidemierna varade i exempelvis Göteborg och Stockholm lyste rubriker i stil med »sjukvården går på knäna« eller »totalt kaos« helt med sin frånvaro i dags- och kvällstidningarna.
Det mest påtagliga var att det infördes besöksförbud på sjukhusen och på äldreboendenas vårdavdelningar, vilket ledde till att framför allt de äldsta och skröpligaste inte fick träffa sina nära och kära under en begränsad tid.
De allra flesta som drabbades var på benen efter sju till tio dagar. Men som vid alla influensautbrott drabbades vissa grupper värre än andra: personer över 60 år, hjärt-kärlsjuka och människor med nedsatt immunförsvar dog i betydligt större utsträckning än de unga.
Självklart drabbades även sjukvårdspersonalen av influensan. Men om det ordades det inte mycket, annat än i en artikel i Expressen den 10 oktober 1957. En regementsläkare vid I6 i Kristianstad ondgjorde sig över att myndigheterna inte hade lyckats ordna fram ersättare till vårdpersonalen. Vid tidpunkten låg 350 sjuka i asiaten på regementet. »Båda läkarna har drabbats av influensan, liksom den övriga sjukhuspersonalen. Samtliga har emellertid fått jobba sig igenom sjukdomen«, skrev tidningen.
Sjuksköterskornas arbetssituation nämndes över huvud taget inte i tidningarna. Däremot beskrevs hur jourläkarlinjerna på sjukhusen utökades när pandemierna grasserade som värst.
Även samhället i övrigt drabbades av att så många människor på kort tid insjuknade. Den 29 oktober 1957 meddelade dn att asiaten hade nått sin kulmen i Stockholm med över 90 000 sjuka, mot 300000 i hela landet. Men av tidningsskriverierna att döma var det värsta som hände att spårvagnarna gick färre turer i Stockholm eftersom så många av konduktörerna låg hemma och kurerade sig. »Nu får stockholmarna lära sig att gå«, löd en av rubrikerna i Expressen.
Det är inte helt överraskande heller när cirka 83% röstar som de gör. Allt måste således vara perfekt. För dem.