Klass 2-stormvarningen från SMHI är nu utökad till inte bara Västkusten med Bohuslän, Göteborg och Halland, utan även Skåne, Öland och Gotland. Vindstyrkor ska bli upp till 25 – 27 m/s. Hemmavid har förberedelser för storm vidtagits under morgonen, då vi bor på gränsen till Halland. Genomgång nedan.
75Ah (ca 1 kWh) batteri och 300 W ren sinusväxelriktare. |
Gården är någorlunda stormsäkrad och allt som kan blåsa bort är bortplockat. Bilarna är flyttade så de inte står inom räckhåll från fallande träd. Djurtillsyn och utfodring är avklarad direkt. Gården är från åtminstone 1800-talet och således byggd i lä istället för på krönet av vårt berg direkt till väster. Under orkanen Per kunde man t ex går runt utomhus i gårdscentrum utan att känna vinden alls, även om man höll på att trilla omkull om man gick till krönet med milsvid utsikt. Men nu ska vinden komma från söder, och dalen gården ligger i är riktad i det vädersträcket, så det kan nog bli lite fläkt runt huset den här gången.
I övrigt handlar mycket om vatten här på landet, eftersom en konsekvens av väntat strömavbrott är att vattenpumpen i den egna brunnen slutar fungera.
Således är alla blommor vattnade, och vattenkannorna påfyllda. Hade det varit under sommarhalvåret hade även odlingarna i bänkar, växthus och krukor vattnats inför stormen.
Inomhus är vattenkaraffer och vattenkokare fyllda för lättillgängligt vatten.
Karaffer och vattenkokare fyllda. |
Av de 180 literna vatten på lagring i källaren har två tioliters dunkar plockats upp, och vattnet i dem har roterats, eftersom vi fortfarande hade ström. Två tioliters är lite overkill, men det är enklare att bära en i varje hand än bara en i ena handen, så därför fick det bli två.
Tioliters dunkar från Biltema framplockade, och vattnet roterat. |
Sedan har vi även en 1500 W ren sinus-växelriktare och ett 75 Ah fritidsbatteri att koppla till specifikt vattenpumpen – det går även att göra från rishögbilens bilbatteri om man låter bilen stå på tomgång, som en slags generator. Det hela är förberett, och bör kunna ge några dygns vatten innan batteriet tar slut. Pumpen må dra 1145 W, men det är tio liter per sekund den pumpar (ej justerat för friktionen i rören, så det blir lite mindre), så det blir … några kubikmeter på 1 kWh. Annars finns även bubbelpoolen med 1800 liter klorerat hygienvatten att använda, även om man kanske inte vill dricka det.
Ved finns som vanligt inplockad för några dagsbehov, så där krävdes ingen extra arbetsinsats.
Tre vedställ från Clas Ohlson. |
Vi har även ett 75 Ah fritidsbatteri till, som är framplockat tillsammans med en 300 W ren sinus-växelriktare från Clas Ohlson. Det är inburet och står som i första bilden i biblioteket. Batteriet är till för att driva den nödvändigaste nätverks- och datautrustningen, vilket den bör klara något dygn. I första hand klarar systemen dock av att köra 2-3 timmar på Eaton-UPS:ar. Kanske lite överkurs, men det är för att jag ska kunna fortsätta jobba relativt obehindrat även vid strömavbrott. Det blir alltså inte akut att koppla in batteriet pga UPS:arna, men är skönt att ha det inburet ändå.
I sista hand är en tvättmaskin igångkörd med en del tvätt som låg. Oftast en bra idé att ha gjort innan ett långvarigt strömavbrott, men samtidigt en chansning – jag har varit med om att störmmen hunnit gå innan maskinen är klar, men det är ingen förlust. Smutskläder som smutskläder.
Tvätt är underskattat – särskilt om du har små barn. Inför risk att drabbas av ett långvarigt strömavbrott på flera dagar vill man ha tillräckligt med kläder för att kunna bibehålla hygienen. Även om kommunalt vatten kommer fortsätta fungera om kommunen har reservkraft för detta – vattnet i så kallade högreservoarer räcker inte ett dygn – så blir det varken varmvatten eller tvättmaskin så länge strömmen är borta. Passa på att bädda rent, byta handdukar och tvätta det som går innan strömmen går.
Passa även på att dammsuga om du inte har robotar på batteri. Kör diskmaskinen även om den inte är full, så du har så mycket ren disk som möjligt.
Sedan blir det tidig lunch medan det fortfarande finns ström. Det går utmärkt att laga mat på kaminen annars, men det är förstås enklare och mer praktiskt att använda spisen medan det finns ström.
Därefter är det bara att vänta och se om det blev några vindar. Det blåser redan halvfriskt här uppe på berget, men inget att oroa sig över än så länge. SMHI varnar hellre en extra gång och har fel, än missar likt man gjorde med Gudrun. Det är blött i markerna, så ett och annat träd kan nog gå i backen om det vill sig illa. Med vindar från söder kan det också bli illa, då träden oftare testats från väst.
Vidtar du några särskilda åtgärder vid klass 2-varning, och i så fall vilka? För övrigt rekommenderas förstås Lenas och min bok Är du förberedd? eller min roman Stjärnklart. Stjärnklart finns förstås även på Storytel. Sedan gäller det att ha rätt saker hemma för att klara krisen på ett behagligt vis, se denna barnförbjudna reklam (OBS, klicka endast om du är över 25 år gammal).
20 kommentarer
Går inomhus. Efter att ha gått ett varv i trädgården för att se att inget är löst som kan blåsa bort.
Laddar alla mobila enheter och ser till att de har nerladdade nöjen.
Kollar så vi har tändstickor och ljus nog, samt laddar alla batterilampor innan jag åker och handlar mat för veckan.
That is it. Jag har inte bosatt mig på en 210V gård, ute i skogen.
Nja, jag kollar åtminstone ett av reservkraftverken som kan driva gården.
Jag oroar mig mest för skogen.
Men vi bor där Gudrun slog till som hårdast så vi är ganska "avkatastrofierade" ännu ett tag framöver.
Så skogen växer inte upp på 15 år?
För att det ska vara risk för omfattande stormfällningar behövs 30-40 år. Jmf stormen 69 och Gudrun 2005.
Dock kan vindriktning spela roll. Gudrun+Per fällde det som var känsligt i en viss riktning, och resten kanske skuggades av berg, inte hade öppna fält i den riktningen osv. Nu ska vinden komma från söder, så kanske drabbas skog som klarade sig vid Gudrun.
Jag får se hur mycket som står kvar i morrgon.
Det är inte mycket mer att göra.
En 15årig granskog, då får du nog blåsa dubbelt mot Gudrun om det ska blåsa ner.
Bor mitt i skogen så det blåser sällan här men å andra sidan är inte träden "vana". Köpte Är du förberedd och det mesta praktiska klarar vi, den psykologiska delen gav insikter som kan vara nyttiga en dag.
Sällan strömavbrott nu då vi fått kabel ut i skogen men skulle det ske på högre nivå så klara vi oss någon vecka. 1800-tals hus med kakelugnar, litet elverk till det viktigaste, fyllda dunkar med bensin och diesel och stor hydrofortank gör att vi klarar oss bra. Grävd brunn så att man kan handpumpa om det skulle behövas. Stensatta källaren (+6 gr nu)välfylld med vin, dock slut på den lämpligaste sorten…
Det fungerar förresten bra att köra fotogenkamin på dagens diesel, luktar praktiskt taget inget.
Fulladdar mina powerbanks, inventerar t-dojan, lokaliserar origokaminen, vevradion,trangia,sopsäckarna,papptallrikarna, babyservetterna och plastbesticken. Fyller upp några dunkar med vatten, samt har några 2L pet med vatten i kylen och några i frysen. Konstaterar att det blir en rejäl köttfest i några dagar om det blir ett långvarigt strömavbrott.
Har inte den där bubbelpoolen ett rörsystem på utsidan bakom panelen, där det kan frysa, om strömmen är borta under flera dagar och det är kallt med många minusgrader? Att nästan 2 kubik varmt vatten inte fryser fort är självklart, men hur är det med rörsystemet?
Det blåser rejält just nu även i Stockholms skärgård och jag bor uppe på en kulle. Stormen Alfrida för ett år sedan orsakade stor skada här och extremt långa strömavbrott, upp till fyra veckor ute på öarna. Många av mina grannar drabbades hårt med flera nedfallna träd som följd; det är mycket synligt berg med ett tunt jordlager på området, så tallarna har inte mycket rotsystem att stå på.
Många av mina grannar har pumpavlopp, med det fina namnet "villapumpstation", dvs en pumpsump/plastbalja med en pump inuti, i trädgården. Den pumpar "vällingen" vidare till det kommunala VA-nätet genom en tryckledning. Fast under strömavbrott står pumpen stilla och villaägarna måste välja mellan användningen av toaletten, duschen, diskmaskinen eller tvättmaskinen, eftersom baljan utomhus bara rymmer några hundra liter avloppsvatten och blir snabbt överfull, med risk för vattenskada i badrummet eller bräddning ute i trädgården. Jag kunde välja mellan ett pumpavlopp och vanligt avlopp, eftersom jag hade en vanlig anslutning vid vägen. Jag valde spräckning av berg med snigeldynamit för ca 30.000 kr, för att få ett rakt, vanligt avlopp med självfall från min fastighet och det är jag väldigt nöjd med. Många av mina grannar har fått stopp på sina avloppspumpar, ofta när de har mycket gäster och det tar tid att få fram en servicetekniker eller en slamsugarbil, som ömsom spolar och suger ut vattnet ur pumpsumpen, tills tampongen som har satt sig på tvären i pumpen är borta. Räkningen brukar vara på ca 4.500 kr för detta. De stora pumpstationerna längre bort bräddar dvs släpper ut allt avloppsvatten i Östersjön i samband med strömavbrott, vilket bidrar till övergödning.
Om man nu måste ha en egen avloppspump, finns det då inte möjlighet att ha en rejäl buffertbrunn om en till två kubikmeter? Det är givetvis en kostnadsfråga men samtidigt så är det en relativt billig försäkring.
En buffertbrunn är en utmärkt idé. En del av oss har fortfarande kvar sina gamla septitankar, i de flesta fall med 3 kubiks volym. När de är nedgrävda, kan de dock läcka in vatten, som behöver ibland pumpas ut. Så därför har många valt att gräva upp den och skänka bort, alternativt såga i mindre bitar och ta dem till soptippen. Då måste de först högtryckstvättas invändigt till en kostnad av 5.000 kr, innan soptippen tar emot dem. Man måste också visa upp ett intyg från en behörig slamsugar-firma. Jag har min septitank kvar, pga att den är i torpagrunden. De tidigare ägarna hittade ingen bättre lösning, eftersom terrängen är bergig. Dessutom är den en Trelleborg, extra stark tank enligt rörmokaren. Det är lite svårt att få ut tanken, att såga sönder den med typ tigersåg dammar nog en hel del och ingen grävmaskinist har velat lyfta upp den (den är placerad under altanen, som snart ska rivas).
Några av mina grannar brukade tömma sina septitankar till kärret bakom huset, pga att det var så dyrt att beställa slamsugning, kanske varannan månad, för 1 000 kr/tömning. Det brukade ibland lukta väldigt mycket skit i det här området förr i tiden. Det kanske man kan göra även med sin nuvarande pumpsump, om de har en grov slang och en lämplig pump kvar. Avloppsvattnet kan visserligen förstöra dricksvattenbrunnar i närheten. Många andra grannar tog varannan slamsugning svart, men då måste de övriga abonnenterna betala depositionsavgiften för slammet, eftersom reningsverket debiterar den även för svarttömningarna.
Jag tänkte närmast att man har pumpen i botten på buffertbrunnen och så kör den vid behov. Om strömmen går eller pumpen inte funkar av annat skäl som stopp så har man ändå några kubik att fylla innan paniken behöver sätta in.
Kommuner som har tryckta avlopp har oftast pumpbrunnar och ibland så dubblar man upp dessa just för att ha som reserv ifall pumpen inte fungerar. Så gjorde man i alla fall i Strömstad. Då har man mer tid på att få dit både slamsugningsbil och reparatörer innan det behöver breddas ut och man behöver inte rycka ut på helgen.
Vi hade tidigare idag strömavbrott i nästan två timmar. Passade på att koka lite te med gasköket. Var lite oväntat att avbrottet skulle komma så tidigt på dagen eftersom det enligt SMHI skulle friska i mer senare.
Träd på ledning enligt leverantören men nu är det avhjälp eller omkopplat.
Rejält mycket regn som kommer nu under eftermiddagen. Hoppas att ledningarna klarar sig nu.
Det regnar enstaka droppar när jag går och köper min sista pre-apokalyptiska pizza.
Du har sattsat fel Lars, du skulle satt upp vindkraft istället:). Här på höglandet har det börjat ta i nu. Men det blåser mycket stötvis, nästan vindstilla ibland och sedan rejäla byar, några stora lövträd har gått omkull. Vi är inte oroliga för några längre strömavbrott här då Eon och deras underentrprenörer gjort ett bra jobb sedan Gudrun och Per och stormsäkrat ledningarna. Har endast har nån timmes avbrott sedan Per. Med vattenbrunn i källaren, vedspis i köket, hönor på gården samt diesel aggregat i garaget så behöver man inte förberedda sig alls för sånt här.
Nu är det strömlöst på några ställen i Stockholms skärgård. Jag har fortfarande ström. Mobilmasterna härute fungerar i fyra timmar under strömavbrottet, sedan kan bara vi med koppartråden kvar ringa.
Jag skulle rekommendera dig Lars att införskaffa ett litet portabelt fossilkraftverk. Med ett sådant behöver du inte ha jobbet att i onödan tappa upp massa vatten utan kan med en del engångs förberedelser smidigt koppla in Elverket på vattenpumpen då och då och få vatten ur alla kranar precis som vanligt. Så gjorde vi under min uppväxt på lantgården.
Det går också bygga nöd el kopplat till solceller eller mini vindkraft.
Det stormade ordentligt i Stockholms skärgård, fönsterrutorna skramlade, vinden tjöt, väggarna skakade, regnet trummade hårt mot fönsterrutorna och det kändes som det kunde bli mycket skador. Vaknade av vindstötarna mot huset hela tiden.