Med ett utbrott av coronaviruset SARS-CoV-2 i Norditalien, med bland annat vissa transportstopp som åtgärd, så väcks frågan om du som företagare eller som anställd din arbetsgivare har upprättat några handlingsplaner vi ett utbrott i Sverige. Vad kan en arbetsplats göra?
Norditalien. |
Det har inte skett något utbrott i Sverige av Covid-19 och spridning av SARS-CoV-2, men uppenbarligen kan det ske plötsligt utifrån den italienska incidenten.
Svenska myndigheter kommer knappast överreagera och stänga ner kommunikationer – det är också diskutabelt om det ens finns lagliga möjligheter att göra detta i Sverige, trots allt finns inga undantagslagar i Sverige vid kris. Vissa möjligheter har dock smittskyddet att begära handräckning av bland annat polisen, men det är som jag uppfattar det mot individer och inte mot befolkningen.
Coronaviruset kommer som nytt virus att spridas på ett annat sätt än säsongsinfluensorna, som det finns skydd för inom befolkningen. Riskerna handlar inte om att viruset är farligare än olika influensor, utan om att befokningen saknar skydd mot spridningen, vilket framför allt är en risk för riskgrupper som äldre och personer med andra sjukdomar.
Folkhälsomyndigheten skriver, bloggens fetstil:
“Det är svårt att jämföra en helt ny sjukdom, exempelvis covid-19, med säsongsinfluensa. Sammanfattningsvis kan man säga utifrån vad vi vet idag, att de liknar varandra i att båda hos en andel av de sjuka kan ge en mycket allvarlig sjukdom.
Däremot kommer covid-19 drabba betydligt fler i en befolkning där den sprider sig, som i Kina idag. Den snabba och breda smittspridningen beror på att ingen i befolkningen har hunnit utveckla immunitet mot denna nya virusvariant. Där kommer man alltså se fler sjuka och fler som behöver sjukhusvård.
Säsongsinfluensa som återkommer varje år, har däremot cirkulerat i samhället under en lång tid. Därför har skyddet mot olika varianter influensavirus kunnat byggas upp i befolkningen.”
Vid ett utbrott i Sverige kommer myndigheterna att gå ut med frivilliga rekommendationer. Det är så det demokratiska Sverige fungerar.
Vi vet sedan svininfluensan vad som fungerar mot smittspridning. Höjd hygien och att folk som är sjuka stannar hemma tills de är friska. Detta gjorde att sjukfrånvaron minskade under svininfluensapandemin. Folk som grupp blev helt enkelt friskare av att inte arbetskamrater gick till jobbet och smittade som vanligt och att man höjde hygienen.
Myndigheterna kan också gå ut med rekommendationer om att jobba hemma och offentliga inrättningar som t ex skolor och dagis kan komma att stängas lokalt vid smittoutbrott. Det senare kommer innebära problem för barnfamiljer som har barn i en ålder där de inte klarar sig själva, vilket därmed kommer spilla över på arbetsplatser när föräldrar inte kan komma till jobbet.
Som arbetsgivare behöver man således upprätta planering för dels höjd hygien, dels distansarbete och dels frånvaro av särskilt föräldrar.
Hur exakt denna planering ska ske beror på arbetsplatsen. Alla kan inte jobba på distans, men går det kan det vara bra att börja förbereda hur det ska gå till. Hur hygien ska hanteras är mer en praktisk fråga. Vad gäller sjukfrånvaro så är det oklart om arbetsgivaren kan skippa karensdagen och betala sjuklön från första dagen, men en arbetsgivare kan fylla upp föräldrapenning om folk är föräldralediga, vilket kan bli nödvändigt om dagis och skolor stänger.
Huruvida regeringen kan snabbklubba någon lag som tillåter t ex VAB av hemförlovade barn, eller lösa det med ett direktiv till Försäkringskassan är också oklart.
Sitter du på en ansvarig position som arbetsgivare så kan det vara dags att börja planera. Om inte annat kan det vara en konkurrensfördel kontra konkurrenterna.
Vad gäller skolor så har många idag från mellanstadiet eller uppåt någon form av digitala undervisningshjälpmedel, t ex Google Chromebook. Det betyder att det kan gå att fortsätta bedriva undervisning på distans, t ex genom att ge hemförlovade barn kontinuerliga nya uppgifter via IT-stödet. Men även det kräver planering, då det generellt inte är så dessa system används. Men egentligen handlar det bara om att skala upp digitala läxor.
Sedan finns ännu inget facit på hur lång tid det tar för en befolkning att få tillräcklig resistens mot viruset för att smittspridningen ska upphöra. Att stänga ner samhället tills vidare ger inte någon flockresistens, men kan förstås ske ändå om man hoppas på ett vaccin i närtid.
Friska människor utanför riskgrupperna behöver inte oroa sig särskilt, men många har förstås äldre anhöriga i riskgrupper. Anhöriga som denna gången inte kan räddas av årets influensavaccin.
53 kommentarer
Min sambo jobbar i eventbranschen, misstänker att det är en bransch som kommer tappa de flesta jobb vid ett utbrott… Företaget har ingen plan men jag antar att det kommer konka vid en långvarig händelse.
En pandemi är väl ett event om något? Här finns ju marknadsandelar att ta för det företag som är först på bollen. Det kommer att behöva grävas pestkyrkogårdar och/eller anordnas likbål – och några osmittade måste väl dra omkring de klassiska vagnarna, ruska bjällra och mässa "Bring out your dead! Bring out your dead!".
Popcorn försäljningen lär ju öka.
Jag skulle kunna jobba hemma i flera dagar om det behövs. Hur gör med barn om man skolplikt om skolan inte stänger?
*Hur gör med barn som har skolplikt om skolan inte stänger?
Du menar att du vill inte skicka iväg ungsrna till en skola där Covid 19 härjar?
Kan man undvika det under toppen är det nog en fördel, då alla resurser och tillgången till mediciner är som mest ansträngt men någon gång måste man ju bygga upp sin immunitet.
Grejen är att det nog lär ta mer än "flera dagar" eftersom det inte finns någon ens partiell immunitet i populationen. Kina har varit nedstängt i över en månad nu. Förr eller senare måste man öppna upp samhället igen och ta smällen med smittan – om det inte går att få fram ett vaccin, men vaccinet tar kanske minst ett år.
Precis ett vaccin kan ta över ett år att ta fram. Vi pratar inte om flunsan här, vilken riskgrupper förstås bör vaccinera sig mot. Blir man inte smittat så sprider man inget, så fokus är viktigt. Troligen muterar Corona och allt kan fortsätta. För en prepper så är ändå bloggens syn anmärkningsvärt.
En prepper är inte en person som är hysterisk och får panik. Om du inte kan se saker rationellt och bedöma risker korrekt kommer du göra misstag.
Finns massa grupper på Facebook där ni kan vältra er i ångest och hetsa upp varandra om mänsklighetens förestående undergång. Det här är inte den platsen.
En del experter tror att smittan kommer att klinga av, när sommaren kommer. Det beror på att folk är mer utomhus, den högre luftfuktigheten får viruspartiklarna att sjunka snabbare i luften mot golvet, och att solen hjälper till att producera mer D-vitamin i huden (om man börjar ta D-vitamintillskott idag, tar det en månad att bygga upp förrådet i fettvävnaden). Jag skulle hålla mina barn hemma, när viruset börjar spridas på allvar om någon månad. Framförallt skulle jag isolera min gamla mamma, typ bakom ett genomskinligt plastdraperi á la "bubble boy".
Vi har börjat förbereda oss på mitt jobb, jag är steriltekniker och arbetar på ett sjukhus.
På sjukhusen i regionen är det främst ventilationen som har setts över.
Moderna ventilationssystem kan potentiellt vara farliga smitthärdar.
Hur ska sjukhusen förhindra att smitta sprids via luften (aerosoler) från rum till rum?
Med filter av HEPA klasd I ventilationen.
I övrigt med stängda dörrar och skärmar som hindrar det mesta av aerosol en att färdas långt.
Tror att hygientekniker på sjukhus kommer jobba övertid…
Det är för att förhindra smitta mellan avdelningarna.
Att en eventuell Corona virusavdelning och onkologen delar ventilationssystem är inte särskilt bra.
Sen planeras en himla massa annat också förstås inför ett eventuellt utbrott.
Det sägs, att covid-19 på Diamond Princess spreds genom ventilationssystemet, särskilt mellan hytterna i den inre delen av fartyget. Hytterna med balkonger ska ha varit bättre ur smitto-synpunkt. Tur att man bor ensam nästan mitt i skogen, det är bara kompisen från gäststugan som kommer förbi ibland.
Jag både arbetar och studerar på distans, huset är fullt med diverse arbetsmaterial och instrument.
Förra gången köpte jag några burkar kött till prepp-förrådet, dvs Corned Beef, sa kompisen, att han fick en "deja-vu"-upplevelse, dvs en "det-sa-VOV"-upplevelse, hundmat! Nå han slipper äta det, jag klarar av det efter att levt på krigs-kost under hela min barndom och med överläppen som pålägg på smörgåsen. Dessutom hade vi nåt liknande som båtmat i barndomen, med pulvermos till.
Däremot har jag björkpollen-korsallergi och undviker de flesta frukter och grönsaker, som är botaniskt släkt med björk, så handlandet går väldigt fort för min del.
Nu ska det handlas många påsar torkade dadlar, några paket havregryn, lingon-, blåbärs- och svartvinbärssylt, kanske apelsinmarmelad. Några burkar kondenserad mjölk, ett par storpack med te plus ett par kaffepaket. Kanske en tur till Lidl för att köpa choklad med solroslecitin i, istället för soja. Müsli går inte att äta pga att samma kvarnar ofta används till annat, som t ex soja eller nötter.
Sedan kan man fylla frysen med några paket laxpudding och som tröst Häagen-Dazs, den enda köpglassen som jag kan äta, pga att all annan glass har finmalet bönmjöl i, guarkärnmjöl, som jag får en kraftig reaktion av.
På alla mina tidigare arbetsplatser har ventilationssystemen varit undermåliga. Det blev dessutom för dyrt att bygga om dem till dagens standard. Hur stora smitthärdar är de gamla ventilationssystemen då? Hur kan man få luftströmmen i alla kanaler gå åt rätt håll, ut till taket, samtidigt? Eller kommer luften från bredvidliggande lokal in till mig? Hur ofta rengörs ventilationskanalerna och är det bara mekanisk rengöring, säg vart 20:e år? Var placeras Hepa-filtren i systemet, i lokalerna där folk jobbar, eller i service-utrymmen någon annanstans? Luften i flygplanens kabiner filtreras med Hepa-filter, tar de upp virus, som många påstår? Eller bromsas viruspartiklarna bara upp och sticker iväg igen efter någon tid under flygresans gång? Virus är ju rackans små partiklar, som svävar i luften som aerosoler. Hur kan Hepa-filter kvarhålla dem och är det riskabelt att byta ett sådant filter, dvs krävs det typ munskydd och hazmat-dräkt till det jobbet?
Sinnessjukt med ventilationssystem som är potentiella smittspridare. Speciellt på sjukhus. Ett riktigt ventilationssystem ska ju ta in frisk luft utifrån och föra ut inomuhusluft utomhus. Ett vettigt ventilationssystemet ska ju inte blåsa runt den "gamla" luften i byggnaden. Handlar väl troligen om någon typ av värmeåtervinningssystem som blandar de två luftströmmarna.
Dr John Campell kritiserar nu WHO för att de ännu inte deklarerat att det är en pandemi. Att göra det skulle uppmuntra/pressa fram nödvändiga ekonomiska medel.
Han fortsatte också tala om den allvarliga situationen i Iran.
https://youtu.be/02TwdiRUJTA
Pandemi kräver spridning på minst två kontinenter. Snart kan spridningen i Italien uppfylla kriteriet. Det är kanske några dagar kvar dit.
WHO är ganska luddiga i sin definition av pandemi plus att senast så väntade dom ganska länge med att utlysa pandemin officiellt så jag tror snarare det kan dröja ett par veckor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Under svininfluensan vet jag ett statligt bolag som tog bort karensdagen gör att bättra oddsen mot spridning.
Frågan är hur många företag som överlever att verksamheten stänger ner i månader. Konsulter kommer inte kunna fakturera för icke utfört arbete så de ryker nog först.
Beror väl på vilken typ av konsult man är. Jag sitter normalt och jobbar på distans och bara ibland hos kund. Nu blir det väl ännu mindre hos kund och mer skype-möten.
Men många har nog inte alls så bra förutsättningar som jag har.
Då önskan från företag är att att ha fler och fler konsulter som arbetspaket i satelliter så tror jag nog man från konsultbolagen kan skifta över folk dit, och när redan infrastrukturen finns så är det "lätt" att skala upp antalet arbetspaket. Som bonus får man en riskförflyttning vilket gör att kostnanden för icke-arbetsdugliga människor hamnar hos konsultbolagen istället.
Som snickare är det svårt för mig att jobba hemifrån. Iof kan jag passa på att renovera kåken.
"Coronaviruset kommer som nytt virus att spridas på ett annat sätt än säsongsinfluensorna, som det finns skydd för inom befolkningen. Riskerna handlar inte om att viruset är farligare än olika influensor, utan om att befokningen saknar skydd mot spridningen, vilket framför allt är en risk för riskgrupper som äldre och personer med andra sjukdomar." Ja, det är ju det här som är definitionen på en samhällsfarlig epedemi, okontrollerad smittspridning och av de bäst anpassades överlevnad.
Ändå säger de, att "ingen ska behöva vara orolig" i Sverige och "alla kan känna sig trygga", "beredskapen är god" och att "det finns ingen risk för spridning i Sverige" och att "man ska nysa i armvecket för att inte sprida smitta". Professorn Björn Olsen riktar hård kritik mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera coronaviruset. – Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger han till TT. Men Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten håller inte med. De här två herrarna har varit i luven på varandra länge nu.
Varför är det så mycket bättre i Sverige? Jag tänker på avloppslösningarna utomlands, med ett hål i golvet, utan toapapper. Man häller vatten med en kopp i högra handen och krafsar i rövspringan med vänsterhanden. Man får då en hel del bajspartiklar på händerna och bajs sägs innehålla mycket virus. När viruset börjar spridas i Indien, kan det gå fort, pga bristfälliga avlopp och trångboddhet.
FHM kommer efter mötet med övriga myndigheter inom EU snart ändra sina uttalanden.
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har utarbetat en rapport: "risken för smittspridning av corona-viruset i Sverige är låg" och "det finns god tillgång till personal och skyddsutrustning". Enligt info från landets regioner.
Men enligt överläkaren Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, "finns det inte mycket marginaler i Stockholmsvården". "Skulle det bli krisläge kan man ju alltid få in lite mer folk men det blir ju inte uthålligt".
Ang barn så finns det väl inga kända fall där barn under 10 år testats positiva, intressant varför det är så.
Jodå, finns ett par olika vetenskapliga rapporter på både spädbarn under 1 år samt barn under 12. Fast det är få smittade, minns siffran 3% av konfirmerade fall som är under 15 år och det har inte varit några omskrivna dödsfall, vad jag sett.
3% siffran kom från denna
https://www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500(20)30026-1/fulltext
Ändå intressant om det finns två kända fall av smittade barn på ca 100.000 insjuknade eller så kanske det är helt förväntat utfall för de som är insatta.
Ca. 3 000 smittade på dina 100 000 är förväntat i åldersgruppen 0-15 år om vi utgår ifrån ovan nämnda rapport. Siffror för Sydkorea och Singapore är också låga (här vet vi dessutom att de har testat ett stort antal asymtomatiska personer) inte minst är det tydligt att de får mycket lindrigare symptom.
Barn och unga smittas alltså i mindre omfattning än vad vi kan förvänta. Dödligheten bland smittade ungdomar är direkt förvånansvärd – många infektioner orsaker annars högre dödlighet bland ungdomar.
Österrike har nu stoppat tågtrafiken från Italien.
När kommer alla passagerarfärjor till/från Italien att stoppas? Eller förbjudas att lägga till? Blir det en ny sorts "båtflyktingar", som hoppar av färjorna och simmar i land i t ex Grekland? Vad gör de åt det?
Skulle kunna jobba hemifrån i veckor. Problemet är snarare min chef som har ett behov av att se oss på plats. Vi har dock inte alltid samma behov av att se honom….
Så svaret på frågan är nej. Min arbetsgivare har ingen som helst plan för en pandemi.
Hur gör ni då chefen är sjuk? Kör ni hem till hen och tutar med bilen innan ni åker till jobbet?
Hihi
Nä, då går det helt plötsligt bra att inte se oss.
Ser det som en generationsfråga.
Vi sextiotalister och senare kan hålla isär tid på kontoret och utfört arbete. De två har inte nödvändigtvis någon koppling.
Som egenföretagare med många strängar på min lyra, så kan man försöka välja uppdrag. Eller gå ner avsevärt i lön och bara köra på dom passiva inkomsterna. Ska ladda upp med c-vitamin och echinagard, det har alltid lindrat och förkortat mina förkylningar hittills
Jag har haft stor nytta av D-vitamin, jag har ätit det under några år och klarat mig väldigt bra. Jag äter ca 80 ug per dag, det är billigt, tillverkas av lammullsfett. Däremot äter jag bara lite C-vitamin i form av apelsinjos, men nu kan det behövas mer för att få ett bättre skydd.
Jag kör just nu en repövning på coronasjukan. Testar en riktig man Cold samtidigt som jag bygger verkstad. La råspont och papp i dag, det kändes ordentligt vill jag lova.
På mitt jobb är det nu stopp för resor till Italien.
Det lär snart bli flera europeiska länder på "stopplistan". Coronaviruset erkänner inga statsgränser och det finns mycket färjetrafik till och från Italien.
Ännu så länge trillar pensionerna in i den blivande apokalypsen, om man får tro domedagsprofeterna!
Blir det ont om pengar att betala pensionerna, kan man t ex följa Finlands exempel från 1946 och klippa sedlarna i två delar med sax, varav den ena halvan var fortsatt giltig till halva värdet, medan andra halvan gavs som lån till staten. Det berodde på Finlands medverkan i kriget, som gav upphov till en kraftig inflation och valutan lyckades inte hålla sitt värde utan sjönk kraftigt under dessa år.
Jag minns paniken och ilskan med klippningen av sedlarna och att folk fick vänta länge på att få tillbaka sin andra sedelhalva. Senare spreds det flera gånger rykten om att en ny klippning var på gång, pga valutans (Finska markens) försvagning. En gång hörde jag på jobbet i Helsingfors så sent som på 70-talet, att en ny sedelklippning planerades, men att detta var hemligt. Direkt satte folk igång att ringa till släkt och vänner, att gå och hamstra livsmedel, tanka bilen och kanske t o m köpa kläder. Ryssland har väl också slagit sina klor i både småspararnas och oligarkernas pengar. Det finns väl modernare metoder för elektronisk klippning av folks sparpengar, kanske t ex förfogandelagen eller värnskatten. Bensinmackarnas automater gillar nog inte sedelhalvor.
Stopp för resor till Asien än så länge. Handsprit i massor på kontoret. En anställd i Asien har varit i karantän i hemmet.
Ännu viktigare än handsprit är kanske flytande tvål på toaletterna, på arbetsplatser, skolor och i privata badrum. Hur ofta är tvålen slut? Dessutom bör alla lära sig det korrekta sättet att tvätta händerna, så att man gnuggar sönder viruspartikelns feta hölje ordentligt under sammanlagt 20 sekunder, på flera sidor av händerna, innan man sköljer bort tvålresterna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
enligt överläkaren Staffan Sylvan.
"Om/när Covid-19 utvecklas till en pandemi och socialstyrelsens beräkning stämmer att 20 procent av befolkningen insjuknar så behöver 300 000 personer över tid sjukhusvård och 100 000 personer intensivvård. I Sverige finns enbart 510 intensivvårdsplatser och man klarar cirka 45 500 vårdtillfällen per år. Dessa vårdtillfällen är normalt betydligt kortare än de 2–3 veckor som allvarligt sjuka Covid-19 patienterna kräver", skriver han i Expressen.