Veckan avslutade med ett nytt guldprisrekord – dels högsta intradag och dels högsta dags- och veckostängning. Varför investerar man egentligen i guld, och i så fall hur?
50 grams guldtacka. |
Guldpriset stängde veckan på 513:34 SEK per gram guld, ned något från toppnoteringen intradag under fredagen på 517:05 SEK per gram. Det är den högsta intradagnoteringen någonsin i svenska kronor, högsta dagsstängningen och högsta veckostängningen. Kort sagt rekord över hela linjen.
Uppenbarligen finns det något som driver guldpriset, vilket väcker frågan varför folk investerar i guld.
Guld anses fylla flera funktioner.
1. Skydd mot inflation. Det går inte att trycka guld, även om man kan utvinna och återvinna guld. Guld är också kemiskt stabilt och undantaget kungsvatten går det inte egentligen förlorat (även om det finns spår av guld i slam från våra avloppsanläggningar, eftersom lite guld kan nötas bort från t ex ringar när du tvättar händerna). Guld lämpar sig således utmärkt för lagring, anses vara behagligt att se på, samt har en del industriella funktioner numera. Annars är det mycket tradition.
Tanken är dock att guldet kommer kompensera över tid för inflationen, och är därmed ett alternativ till bankonto, men mycket mer volatilt.
Så länge jag haft lite investeringsguld (sedan 1992) har guldet idiotförklarats som gammalt och ute, och saknar framtid. Men så är vi är på prisrekord igen, och centralbanker köper återigen på sig guld…
2. Skydd mot bank- och finanskris. Fysiskt guld ligger utanför banksystemet, och drabbas därmed inte av eventuella IT-haverier eller av att banker går omkull. Det är således en antiauktoritär och anti-bankinvestering. Ingen bank tjänar pengar på ditt guld, utan det är andra som gör (guldhandlarna), utom möjligen bankfacket där du förvarar guldet (förvara aldrig i hemmet). Det finns ingen motpartsrisk i fysiskt guld, risken ligger helt i dina egna händer.
3. Hedge mot övriga marknader. Guld har en tendens att gå bra i kris, och anses som en säker tillflykt. När finansmarknader kraschar står sig guldet starkt eller rent av stiger, vilket kompenserar för att övriga tillgångar kraschar. Guldinnehav ger bättre riskjusterad avkastning. Det är inte samma sak som bättre avkastning, utan mindre risk och stabilare portfölj. Alla jagar inte högsta avkastning – då finns det alltid något som ger bättre avkastning, t ex bullcertifikat är bättre än börsen – varför lägger du inte allt i bull, hmm?
En tumregel är 10-20% guld i en portfölj. Åt högre delen i intervallet om du har en svart marknadstro, nedre om du är positiv. Beror på din personlighet och din erfarenhet antar jag. Även andra reala tillgångar som obelånade fastighetere spelar in i den ekvationen – äger du 1000 ha obelånad skog i Norrland kanske inte guld är din högsta prioritet.
Hur investera?
Om man inte tror på motpartsrisken kan man investera i pappersguld, oftast börshandlade fonder (ETF:er). Men vid kris finns förstås risken att utfärdaren går omkull och du förlorar din investering. Pga EU-lagstiftning är många tidigare ETF:er inte möjliga att handla längre.
Man kan också köpa guld hos Internetguldvalv, t ex BullionStar (samma ägare som min reklamköpare Liberty Silver – detta inlägg är dock inte reklam) – jag rekommenderar inte GoldMoney längre. Det innebär att man köper guldet och lagrar det i högsäkerhetsvalv hos en leverantör som BullionStar. Guldet är juridiskt ditt, men ligger i BullionStars valv i Singapore eller Nya Zeeland. Det kan inte försvinna därifrån utan att någon begått ett brott, och är inte en del av ett eventuellt konkursbo, och har du vägarna förbi kan du hämta ut eller fingra på ditt guld precis som med ett bankfack. Om du inte absolut kräver att kunna fingra på ditt guld dagligen är denna typ av tjänst att rekommendera. För all del, köp något guldmynt och ha hemma i Sverige om du vill röra det, men placera större belopp i valvtjänster utomlands. Naturligtvis deklararerar du innehaven som vanligt vid reavinst eller framtida återinförd förmögenhetsskatt.
Slutligen kan man köpa fysiskt guld. Det innebär transaktionskostnader, t ex kanske 10% köp-sälj, men ska du ha guldet i säg 20 år så är transaktionskostnadden på 10% bara en halv procent i förvaltningsavgift om året.
Hundragrams tackor har varit en bra grund med bra pris och lätta att köpa och sälja. En sådan kostar dock nu över 50 000:- SEK, vilket vid 10% av portföljen kräver att man har 500 000:- SEK att förvalta. Således går det kanske bort för många. Ett alternativ är 50-grams tackor, eller ett uns investeringsguldmynt, vilka alltså är 31.1 gram eller drygt 15000:- SEK. Välj det billigaste myntet, grundämne som grundämne. Sydafrikanska Krugerrand är ett exempel. Andra bra alternativ är australiska Kangaroos och kanadensiska Gold Maple. Andra investeringsguldmynt, särskilt de amerikanska Gold Eagle, kan betinga ett alldeles för högt pris.
Vill man gå ner i vikt ytterligare kan man t ex välja brittiska guldsovereigns på drygt sju gram eller drygt 3500:- SEK.
Halvuns austarliska kangaroos. |
Det finns även deluns guldmynt, men dessa har ofta ett rätt rejält prispåslag. Min rekommendation är hundragramstackor-femtiogramstackor-Krugerrand
Förvara aldrig guldet i hemmet – det kan dock omfattas av hemförsäkringen så länge det inte är investeringsguldmynt likt Krugerrand som är lagliga betalningsmedel och räknas som kontanter försäkringsmässigt – förvara dem i bankfack eller motsvarande.
På frågan om varför guldet stiger i pris kan vi antingen ge svaret tillgångsinflation, samma som driver börserna. Eller så är det investerare som kliver av den hysteriska börsen i tysthet och kliver över till guld – antingen för de tror på en korrektion på börsen, eller en krasch pga coronaviruset. Någon form av riskreducering. Vi får se vem som gjorde rätt och i vilket tidsperspektiv. Personer på mitten eller till höger på läsförståelsenormalfördelningen noterar att jag inte skrivit något om vad jag tror, så hitta inte på något som inte är skrivet.
24 kommentarer
Det är riktigt fattiga "rekord" detta.. Du gillar att mäta i SEK när det ser ut att maximera utfallet av dina egna innehav?
Just med guld – en ren värdebärare – blir det ju om något extra märkligt att mäta mot en djupdykande valuta. Där finns inte ens några argument om en lokal marknad.
Bitcoin närmar sig väl förövrigt så sakteliga ATH i just SEK. Så vi kanske kan ta upp detta igen när det är aktuellt.
Guldet är på ATH i nästan alla valutor utom USD.
Visst, men enligt bloggen Curnucopia är detta kanske 50e "prisrekordet". Även när det bara är "rekord" gentemot SEK och Bolivar.
Att SWE och US equity, Bonds och guld står i typ ATH är ju fakta och inte så intressant att diskutera. Mer intressant att koppar och emerging markets är direkt svag vid jämförelse. Men vi svenskar har ju oerhört svårt att ta in det som händer utanför ankdammen och US.
Nä herregud, finns det folk som väger guld i förhållande till SEK. Man förundras hela tiden. Lite som att tro att vår svaga valuta inte påverkar börsen eller t ex bostadspriserna. Skillnaden ligger väl som vanligt att erkänna att man haft fel och dra lärdom, en bra definition av intelligens eller dess tillkortakommande.
Ännu ett läsvärt inlägg. Bra att du tar upp det här med motpartsrisk när det kommer till handel med "pappers guld". Jag är dock inte helt enig med dig att guld i valv i annan stat är att föredra före guld förvarat i hemmet alla gånger. Dels för att även med en seriös aktör som dem du nämner så har en annan part (företag) i en annan stat kontrollen över din tillgång. Visst finns det risk för inbrott/stöld i hemmet och man bör givetvis se över sin försäkring när man förvarar investeringssguld i egen fastighet. Men frågan är om den risken är "större" /mer kostsam än både företags och politisk risk på annan kontinent?
Sen kan man väl diskutera hur svårt det är att skydda/gömma sitt guld. Är inte raketforskning direkt. Operativ säkerhet gäller dock som alltid, inget snack med grannen om vad som egentligen finns i pumpgropen, inte med frugan heller kanske…
Håller med. Det finns en motpartsrisk i guld och bitcoin oavsett om man äger fysiskt, digitalt eller indirekt.
Med en digitalt krypterad tillgång som saknar beroende till något annat väljer du själv nivån av risk, hela vägen till i helt säkert*. Praktiskt är det inte många som anser att det är lönsamt, och praktiskt är väl dagens krypterade tillgångar nästan alltid sämre hanterade (högre tredjepartsrisk eller dålig säkerhet), men det ändrar ju inte den faktiska karaktäristiken.
*(efter att mitt huvud testat iden in absurdum är jag nu helt övertygad om att precis allt vi kallar saker som "säkert", "osäkert", "fakta", osv, aldrig kan vara annat än sannolikheter där vi valt att avrunda decimalutvecklingen, så jag tar mig friheten att kalla det som närmar sig helt säkert för just helt säkert… så slipper vi ändra hela språket)
Angående metaller och inflation så brukar ofta silver gå bättre än guld i en inflationistisk miljö, och det kan även t ex koppar göra. Detta ser vi inte idag och guldsilver-ratiot är och har varit vid rekordnivåer under en längre tid. En rimlig tolkning är att guldet stiger på förväntningar om deflation/börsnedgång och att smart money har positionerat sig för detta eftersom guldets främsta roll är att det är kontracykliskt. I detta sammanhang är guldSP500-ratiot den kanske viktigaste indikatorn. Sedan är ju guld mycket enklare att köpa fysiskt än silver om man har en stor portfölj.
För guldbolagen så gäller att de går som bäst vid börsoro och deflation, eftersom guldpriset oftast då stiger och insatsvaror som diesel, dynamit, dumperdäck, etc blir billigare, vilket kan ge kraftiga kursökningar.
Perioden 2002-08 var inflationistisk och sålunda presterade guldet och dess bolag bra, men inte kraftigt bättre än andra råvaror och dess bolag, minns tex oljan på 147 USD.
Guldet nådde sitt ATH i en helt annan ekonomisk miljö än när oljan gjorde det, vilket ger ytterligare insikter om dess roll och prissättning.
Eftersom vi nu har empiriska bevis för att en store of value kan vara just en store of value, så är det en ganska given gissning att gulds värdering drivs just som en sådan, och att tidigare vedertagna tro om att den fortsatt beror av sitt industriella intrinsikala värde är felaktigt (även om det antagligen behövdes för att positionera guld som just store of value).
Jag kan åtminstone hitta något argument alls mot den gissningen. Någon?
Guldet har väl aldrig varit något annat och är den enda monetära metallen.
I min erfarenhet skulle de flesta inte hålla med dig. Detta var ju det kanske starkast levande icke-argumentet mot Bitcoin, där det efter många års prövning fortfarande mötte "det går inte!". "Fast.. ehm.. titta", "neeej det går inte!", "jomen.. det är ju där", "det är omöjligt utan intrinsikalt värde!". Av både välmeriterade och välbetalda människor.
Kan vara intressantare att titta på hur en SoV blir en SoV; det är i min mening lite svårt att dra några likhetstecken för hur det gick till med Bitcoin kontra ädelmetaller, men det skulle också kunna bero på att vi helt enkelt inte förstått varför guld egentligen är en SoV. Idag är väl en vanlig tanke att Bitcoin är en meme, och att en meme i sig alltså bevisligen kan bli en SoV. Kan det vara så för guld och silver också?
Det skulle göra industriell tillämpning till en slumpmässig, avledande faktor.
Bankerna håller på att avveckla sina bankfack. Då är det väl bara egna kassaskåp som gäller.
Jag tror att Guldpriset kan gå upp mer pga Corona och ännu mer vid en börskorrigering/börskrasch till typ $2000 och sedan falla kraftigt vid vinsthemtagningar. Det sägs att guldgruveindustrin köper fysiskt guld för att de på kort sikt har svårt att ta fram guld ur gruvorna vilket ökar guldpriset ytterligare.
I Tyskland är det reglerat hur mycket guld privatpersoner får köpa.
Har du något att läsa om detta?
https://youtu.be/py-psYdD4Ds
Det handlar om hur mycket guld du får köpa anonymt. Det är kopplad till lagar som försöker komma åt penningtvätt.
Varför rekommenderar du inte GoldMoney mer?
Kitco pratar bara om metaller (Som guld, silver och palladium) om man är intresserad av det:https://youtu.be/um4gY-WKePs
Exakt, varför inte Goldmoney?
Så… läge att sälja alla sina fonder och lägga pengarna på guld tills dess att (den potentiella) stormen reder ut sig?
Skulle ha sålt förra veckan, å andra sidan är det omöjligt att sälja på toppen. Jag inledde en gradvis omviktning från aktiemarknaden till guld och krypto för ett år sedan. Ligger kvar med 25% i aktier. Säljer av ner till 20% i dag, och ligger kvar med resten. Aldrig bra med drastiska köp eller sälj, men om du ligger tungt i fonder så är det nog klokt att minska andelen.