Vi önskar väl alla IT-konsulter bland bloggläsarna en riktigt god jul, genom att konstatera att enligt Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer så ser det rätt trist ut för IT-konsulterna, men en svag uppdragsvolym och tydlig konjunkturnedgång. Läsare rapporterar att det idag inte är några problem att rekrytera IT-personal till fasta icke-konsultjobb, då många konsulter märker varthän det blåser och vill övervintra tryggare än på konsultbänken.
IT-konsulter: Uppdragsvolym nettotal säsongsrensat och utjämnat |
Konjunkturbarometern (KI) för IT-konsulterna (“Datakonsulter” enligt SNI) är tyster och pekar på en svagare konjunktur än medelvärdet, dvs lågkonjunktur. Efter en tillfällig partiell återhämtning i november föll siffrorna hårt i konjunkturbarometern i december 2019 enligt KI:s databas.
Konjunkturbarometern IT-konsulterr. |
Vad som är tydligt fallande är uppdragsvolymen, även säsongsrensat. Man har helt enkelt dåligt med uppdrag.
Läsare rapporterar om att det nu blivit mycket enklare för arbetsgivare utanför IT-konsultbranschen att rekrytera kvalificerad IT-personal, då konsulter har märkt av läget och vill övervintra lågkonjunkturen i trygghet hos en uppdragsgivare istället på den ökända konsultbänken av uppdragslösa konsulter.
Samtidigt söker förstås konsultbolagen ändå folk – saknas det en ledig konsult för ett specifikt uppdrag kanske tio konsultbolag söker en person att anställa till denna enda tjänst, ibland rent av flera underkonsultbolag till samma huvudkonsultbolag som sitter på ramavtalet med uppdragsgivaren. De som sitter på bänken matchar helt enkelt inte uppdragen.
Men annars är det väl bara att önska den stora mängden IT-konsulter bland bloggens läsare en riktigt god jul! Det vänder säkert nästa år, men naturligtvis har inte just du drabbats av brist på uppdrag, utan det är bara andra som råkar ut för detta. Kom ihåg att en enskild konsult inte har hela bilden, vilken hittas hos företagsledningarna, konsultcheferna och marknadscheferna. Och förstås hos konsultinköparna.
Har detta då något prognosvärde för de många svenska börsnoterade konsultbolagen? Tveksamt. Sist jag kontrollerade var de inte särskilt aggressivt värderade. Enligt Avanza har t ex KnowIT ett p/e på 17, HiQ p/e 16 och Prevas på 22. Med tanke på ränteläget så är det inte direkt värderingar man hade satt på tillväxtbolag, utan mer på något nödvändigt ont, som infrastruktur likt sophämtning. Stabilt, men inte direkt något kunden brinner för. Sedan kommer antagligen bolagens kurser gå ner om intjäningen faller, men alla måste ha någon som tar hand om soporna, så de kommer tillbaka.
21 kommentarer
Skiljer man på it-konsult och it-tekniker om inte så känner jag inte igen bloggarens text.
Min svåger är ung och it-tekniker, han tjänar mer än de flesta i hans ålder och har enbart gymnasiekompetens. Han bytar jobb stup i kvarten, blir headhuntad och pressar upp lön och villkor.
Om du inte vet skillnaden kanske du inte ska kommenterar och bevisa kunskapsnivån.
Utländska it-konsulter går dock fortfarande bra i Sverige, speciellt de från lågkostnadsländer.
Kanske ett Stockholnsfenomen där ni som flest arbetar inom IT. Här i Skåne är det fortfarande tillväxt, vi är sk utländska konsulter andra sidan sundet.
Jag precis, ute i provinserna kan det se lite annorlunda ut.
Så kan vara. Lyfter man blicken är iofs Stockholm en provins i Skandinavien.
Här nere är vi 4M i provinsen. Sen går har vi Hamburg, Berlin och Amsterdam. Vad har ni förutom Märsta o Uppsala inom pendling. Just ja ni saknar en riktig flygplats också.
Att du Svinto är intellektuellt challenged behöver du inte stå för, precis som att jag inte behöver stå för att jag retas med dig. Det är uttalat av bloggaren själv, så där ligger förstås nivån för oss andra. God fortsättning 🤗. För 2020 hoppas jag man menar det man skriver allt annat är fegisfasoner med hängslen.
🙂 vem retas med vem?
Jag är inte precis upprörd över vad du säger, men du verkar vara rätt upprörd av vad jag säger. Slappna av och ta inte dig själv på så stort allvar. Det löser sig.
Bara av ren nyfikenhet, var det "provinserna" som fick dig att flippa ut. Bra att veta vad folk går igång på.
Svågern jobbar i Malmö.
För övrigt delar jag Niklas perspektiv, själv har jag 13 min från en närliggande tågstation till en stor internationell arbetsmarknad med sthlmslöner och med valutaEffekten blir det nog ännu mer kvar efter skatt än i huvudstaden.
Sen brukar jag känna en viss hemlängtan från våra gemensamma vänner som sitter och trängs i deras nyligen nybyggda 2:a m (två små barn) utanför tullarna för samma pris som vi fick ett nybyggt stort radhus nära havet i Malmö.
Ngn nämnde ”livskvalitet”…
Mr Perfect, tråkigt med din prekära situation. Min dotter är nu på safari i Sydafrika med sin tilltänkta. En kapabel golfspelare. Tänker att jag kanske borde bonda och lära mig lite golf till våren Hur svårt kan det va?
Således inte helt lätt alla gånger.
Lars, det er jul so vi stror inte salt i soren even om jag gillar det precis som dig 🤔
De senaste 10-12 åren har enligt vad jag kunnat överskåda, kännetecknats av en unik stabilitet inom IT-branschen. Före dess upplevde jag hög volatilitet med flera uppgångar och krascher. Kanske närmar vi oss en ny tid av volatilitet. Överflyttning till molnet och införande av standardsystem som driftas från lågkostnadsländer borde förr eller senare leda till att kundorganisationerna kan räkna hem investeringarna och krympa den egna organisationen genom att avveckla konsulter.
Ja man undrar ju när den stora konsolideringen ska komma. Hur kan det vara rationellt och lönsamt med alla dessa hundratals IT-system som ska specialanpassas för en viss verksamhets "unika" behov?
Kan förstå om det gick på 90-talet när även den generella "datakunskapen" var lägre men nu borde även den breda majoriteten ha en viss grundläggande kunskapsnivå.
Då kan man ju alltid önska att min arbetsgivares IT-leverantör får rekryterat lite mer personal så att dom kan få grejerna att fungera…
Borde ju vara en bra sak om tex staten kunde anställa egna IT tekniker istället för att gå via privata företag och betala det 4 dubbla. Så staten får mer pengar att slösa på annat. Så vitt jag förstår går många konsulter "bara" till jobbet som vanliga människor. Tar man ut det 4 dubbla bör man ju leverera den skillnaden med. Någonstans där går det fel.
Och, när konsultbyråer byter konsult hos kund 3-4 ggr per år, hur bra kan det egentligen bli för kunden? Man skall väl inte bara dokumentera för den som kommer efter, utan jobba med?
Känns som det kan bli bra. Vi behöver bara lite fler IT personer så löser det sig av sig själv.
En sak som är säker är att it-tjänster i Sverige är extremt överprisatta jämfört med resten av världen, även USA. Även om enskilda löner där är 2-4ggr högre så är allt som oftast slutpriset på saas tjänster från usa 1/10 av de från Sverige.
Det bör ske en ändring i detta, och jag tycker jag sett en del svenska företag redan börjar justera ned sina priser mot internationell nivå.
IT Konsulterna kommer alltid att vara nödvändiga.
-) Man ska behöva ersätta mammalediga löpande snabbt
-) Man ska behöva ersätta pappalediga löpande snabbt
-) Man ska behöva ersätta sjuksrivna löpande snabbt
-) Man ska behöva ersätta äldre i pension ålder snabbt och flexibilitet i vissa avdelningar
som det är inte bestämt att avdelningen skall bli kvar en längre tid
-) Allt mer små och stora företag arbetar LEAN, de vill kunna svara fort till digitaliserings
och marknadens turbulens utan dock investera kapital i IT HR.
-) Riktig IT konsultarbete är inte arbete men det är en kunskap vara som passar bra i en alttmer lean, snabb och turbulent social system med många begränsningar, regelverk och möjligheter.