SCB har nu släppt reviderad arbetslöshetsstatistik, utan Evrys påhittade siffror. I faktiskt antal arbetslösa har arbetslösheten ökat på ett år, även om den minskade procentuellt säsongsjusterat. Med det senare ökar chansen att Riksbanken gissat rätt om sitt eget framtida agerande och att styrräntan reporäntan alltså höjs i december.
Förändring i procent antal arbetslösa på 12 månader. Data: SCB |
På ett år hade antalet arbetslösa i oktober ökat 15 800 personer. Fortfarande en ökning på 12 månader, men inte lika mycket som månaden innan, med dess ökning på 50 900 personer efter SCB:s korrigering av datat. Datat bygger nu bara på SCB:s intervjuer, vilket ger större felmarginaler och sämre data på detaljnivå (t ex fördelat på åldersintervaller och kön), något som SCB också påtalar i sina pressmeddelanden. Grafer och siffror i detta inlägg tar som vanligt inte hänsyn till felmarginaler, men som vanligt ålders- och könsdiskriminerar inte bloggen dessa siffror, så det spelar mindre roll. |
Förändring i antal arbetslösa på 12 månader. Data: SCB |
Antalet arbetslösa bryr sig dock ingen om, utan det är säsongsjusterade procenttal som makthavarna styr på. Bloggen tittar på antalet som konjunkturindikator, men det gör antagligen ingen annan. Ovanstående visar fortfarande tydligt lågkonjunkturen, som förblir verklig.
Däremot styr säsongsjusterade procenttal exempelvis hur Riksbanken kommer agera. Eventuell hänsyn till stigande arbetslöshet, när arbetslösheten i procenttal nu reviderades ner hela 1.1 procentenheter, kan man nog glömma.
Så de som sitter med rörliga bostadslån ska nog räkna med höjd ränta i december. Om inte marknaden trodde helhjärtat på detta redan, så bör de tro på en räntehöjning nu. Vi kan dessutom räkna med höjda BNP-siffror i SCB:s nästa revidering, vilket också ger stöd för en räntehöjning, explicit efter revidering eller implicit i förväg.
Beskedet är alltså 15 800 fler faktiska arbetslösa på 12 månader i oktober, och en räntehöjning ter sig nu extremt sannolik.
8 kommentarer
Stämmer, allt annat lika innebär dessa siffror en lägre arbetslöshet än befarat, dvs större sannolikhet för räntehöjning december.
Lågkonjunktur är ett starkt ord. Pyspunka eller dipp låter bättre.
Börsen går bra, bostadspriserna går sakta uppåt på de flesta ställena, arbetslösheten har inte gått upp nämnvärt och sysselsättningen har inte minskat, exporten går starkt.
Har konjunkturen redan bottnat?
Fel rubrik, ska vara: Reviderad arbetslöshetsstatistik från SCB – enligt vad regeringen sedan tidigare fastslagit.
Har du något belägg för Det påståendet eller är det de vanliga tomteriet som spökar?
Vänta lite nu,, så arbetslösheten har gått upp i absoluta tal men inte så mycket i procent? Då beror ju den höjda arbetslöshet helt på inflyttade människor? Vilket måste betyda att inflyttade människor inte arbetar i så stor omfattning.
Inte nödvändigtvis. Arbetslösheten mäts baserat på antal människor som ”vill jobba”, inte baserat på total population. En ökning i arbetslösa men sänkt arbetslöshet tyder på att fler vill jobba än tidigare och att de flesta, men inte alla, av dem också fått jobb.
Omodernt att kalla det arbetslöshet, borde vara sysselsättningslöshet, särskilt när ribban för att tillhöra arbetskraften ligger på marken.