Ukrainas centralbank vill återigen låsa den ukrainska hryvinan (UAH) mot dollarn efter att valutan återhämtat sig något, vilket orsakat protester från landets metallarbetare. 10 000-tals jobb anses vara hotade av den starkare valutan och man motsätter sig att låsa på dagens nivåer.
Demonstranter framför den ukrainska centralbankens kontor. En lite värdigare byggnad än Sveriges Riksbanks grå humorkub. |
Ukrainas centralbank har tidigare låst (“peggat”) UAH mot amerikanska USD, men efter Värdighetsrevolutionen 2013-2014, och det efterföljande fortfarande pågående kriget med Ryssland släpptes valutan fri för att få ekonomiskt stöd.
Detalj fasaden på centralbanken. |
UAH har nu återhämtat sig till 24 USDUAH (dvs en USD kostar 24 UAH), från nivåer upp på 27-28, vilket sägs skada ukrainsk tung metallindustri rejält. 10 000-tals jobb ska vara hotade, många industrier har sparkat folk, gått ner i arbetstid (och dragit ner löneutbetalningarna motsvarande) eller är på gränsen till konkurs.
I detta läge vill centralbanken nu återigen låsa UAH mot USD, men uppfattningen bland metallarbetarna är att det hotar deras jobb.
Invest in Ukraine Now… Energioberoende (underförstått, ej beroende av rysk gas och olja). |
Således har metallarbetare rest in från hela Ukraina till huvudstaden Kyiv för att protestera.
Protesterna har varit på ukrainskt vis spektakulära. Vid ett tillfälle lyckades demonstranterna forcera sig in på centralbankens kontor, och man ställde även upp en guilloutin utanför kontoret, och klöv ett grishuvud med den.
Överallt i centrala Kyiv finns det minnesmärken från Värdighetsrevolutionen (“Maidan”) 2013 – 2014 och De himmelska hundra, dvs de 107 som dödades av den avsatte presidentens hantlangare. 166 personer saknas fortfarande, och många av de 107 dumpades torterade i skogarna några mil från Kyiv. Förmodligen hittas aldrig de övriga 166. Det är som bekant lite varmare i Ukraina om somrarna än i Sverige, och naturen har nog gjort sitt med att dölja liken på de saknade. Trots allt var Maidan sex år sedan nu.
Ett av minnesmärkena för de himmelska hundra i Kyiv, framför Hotel Ukraina, där prickskyttar förskansat sig och sköt ihjäl demonstranter. |
Minnesmärkena är en daglig påminnelse åt såväl regering som parlament om att all makt utgår från folket.
Unga killar i beredskap. |
Demonstranterna har orange hjälmar i beredskap, vilket kan förmodas vara en påminnelse till centralbanken om Maidan, men bortsett från hårda ord från podiet var läget för tillfället lugnt. Ingen fientlighet märktes mellan ordningsmakten och demonstranterna.
En av totalt två polisbilar. |
Polisen hade två polisbilar, som spärrade av De himmelska hundras gata för trafik, och en liten grupp kravallpoliser stående lugnt vid sidan om. Tittade man lite närmare fanns det även annan säkerhet i beredskap, inklusive ledningsbilar. Trots allt ligger centralbankens kontor i samma kvarter som regeringsbyggnaden i ett land i krig – som därmed har adekvat bevakning om än inte helt synlig vid en första anblick – men demonstranterna lämnades ifred.
Regeringsbyggnaden på andra sidan kvarteret. |
Sedan kanske inte demonstranternas mer eller mindre ambitiösa krav inte kommer uppfyllas. Bland annat vill man att centralbankschefen ska kastas i fängelse för landsförräderi för att alls ha tänkt tanken att låsa valutan på den här nivån, vilket kanske inte flyger helt juridiskt.
Beskedet från personer i demonstrationens utkanter var att “de stjäl pengar från vanligt folk”. Vilket kanske är lite ironiskt, då det handlar om att inte försvaga valutan ytterligare och göra pengarna ännu mer värdelösa. Dock kan man ifrågasätta om det är vettigt att pegga valuta över huvud taget, i synnerhet för ett utsatt land som Ukraina. Den europeiska skuldkrisen 2011 borde vara sedelärande. Dock gäller ju en valutapeg bara tills den inte gäller längre, precis som guldmyntfot eller andra konstruktioner bara är tillfälliga.
Samtal med andra ukrainare ger vid handen att vanligt folk helt enkelt inte har några sparpengar, så inflation är inte ett problem – lönerna höjs ju lika mycket som inflationen och det är den lönen man lever på, inte något sparkapital.
16 kommentarer
Lars min vän!
Kan vi få en tråd om Danske Banks förslag om 30-årigt bolån 😀
https://www.dagensps.se/privatekonomi/bostad/danske-bank-erbjuder-30-arigt-bolan/
SvaraRadera
Kan man stötta Ukraina på något sätt?
Tja, du kan åka dit på semester. Kyiv är väl som Polen var på 90-talet, prismässigt. Går dagsturer till Tjernobyl (hade inte tid för detta dock) om du tycker storstadsturism är trist.
Ja Ukraina är trevligt turistland, billigt och trevligt korrupta poliser var väl det som var negativt när jag var där. Men det var ju innan Ryssland annekterade krim, blev inget Tjernobyl. Det var nog inte officiellt öppet för turism då och efter att några turister lämnat sin guide och campat i terrängen så såg myndigheter till att det efterlevdes. Enligt hotellet skulle det gå att lösa men ta några dagar och kosta lite dollar.. Men blev inget för oss.
Det skulle ju för övrigt bra med någon rekommendation om organisation som skulle vara rimlig att stödja ekonomiskt, om man vill bidra till att stötta Ukraina
Finns nog veteransjukhus du kan stödja. Såldes band överallt till valfritt pris för att stödja dessa.
Ukroboronprom.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
På bilden syns den nya polisen, som haft en omstart med massiva uppsägningar av gamla mutkolvar. De är troligtvis mindre korrupta nu menar jag.
Jag var i Ukraina och Kiev men även i andra städer i Ukraina i somras och måste meddela att jag är förvånad hur dyrt det ändå var med tanke på genomsnittslönerna som är där. Köpkraften för den genomsnittliga arbetande ukrainaren torde vara mycket lägre än för motsvarande svensk i Sverige.
Det får nog ses som en underdrift. Om det inte vore för att miljoner ukrainare arbetar utomlands hade fattigdomen för många varit mycket allvarligare. Än om jag skulle tro att flertalet lyckats få legala arbeten, handlar det ofta ändå om närmast slavkontrakt. Trots att Ukraina hade det bästa utgångsläget efter Sovjets sönderfall har det inte kommit gemene man till godo.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
(Kanske något tekniskt problem då ett svar jag skrev på mobiltelefonen försvann.)
Hur som, hade jag bara en kommentar till att du skriver "torde vara mycket lägre", med att det är en underdrift. Ukraina som självständig stat har trots bra förutsättningar egentligen aldrig nått någon ekonomisk stabilitet som gynnar hela befolkningen. Miljontals ukrainare har därför sökt sig utanför gränserna, många med familjerna kvar i hemlandet.
Under senare år kan man också se att det skett ett "maktskifte", då t ex polskägda firmor anställer billigare arbetskraft ifrån bl a Ukraina. Många har legala arbeten och det hjälper många familjer att med ukrainska mått slippa fattigdom. Jag har inte sett någon siffra, men det kan inte annat än vara ansenliga summor valuta som flödar in i landet denna väg.
Tyvärr innebär det också att många i det närmaste har slavkontrakt. Ta ett snack med en ukrainsk långtradarchaffis någonstans på Sveriges vägar och man blir lite ledsen av hur deras arbetsskiften ser ut. Det är inte ovanligt att de lever uppåt tre månader i lastbilarna innan de har möjlighet att träffa sina familjer. Detta är naturligtvis inte unikt, utan något som drabbar arbetare från en rad andra europeiska länder.
Nej, inget tekniskt problem, KimTjik. Det hela beror på att du inte läst kommentarsreglerna där det står att man måste vara vitlistad (=godkänd) för att kunna kommentera. Jag har nu godkänt dig. Jag är utslagen i en dödlig mancold, och ligger efter när det gäller vitlistningen, men har fixat dig nu.
Osannolikt att en binding av valutan till dollar skulle hålla.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.