Ser man tekniskt på Stockholmsbörsen ser stöden ut att ha hållit och den pågående upprekylen kan mycket väl fortsätta till motståndsnivåerna runt tidigare börsrekord, innan vi får en ny nedrekyl och test av stödnivåerna igen. Detta innebär goda möjligheter att kliva av börsen för den som inte gjort det ännu.
Dagschart OMXSPI med möjliga stöd- och motområden grovt angivna som horisontella linjer. |
Börsen har en tendens att ofta vända runt nivåer där den vänt tidigare. Områdena kan kallas för stöd respektive motstånd.
Efter att i augusti varit nere och nosat på stödområdet har vi nu återigen en börsuppgång. Tror man på teknisk analys är det rimligt att upprekylen pågår upp till området där tidigare börsrekord (eng all time high) låg, innan vi får ett nytt ras ner mot stödet. Någon fundamenta för nya börsrekord finns förstås inte, utan börsen ska naturligtvis ner på lite sikt, men för stunden är den korta trenden positiv.
Naturligtvis undantaget externa idag okända akuta händelser.
Den pågpående uppgången ger utmärkta möjligheter för den som ännu inte gått ur börsen att kliva av nära toppen. Tror man att börsen ska fortsätta mot nya rekord samtidigt som den svenska ekonomin tillsammans med världsekonomin dyker, kan man förstås sitta kvar stilla i bankbåten, så alla förvaltare får sina avgifter.
31 kommentarer
Det viktigaste jag lärt mig av den här bloggen är att göra precis tvärtom mot vad bloggaren skriver. Därför tror jag ff på ett nytt börsrekord och att bopriserna fortsätter svagt uppåt och att Sverige bara får en pyspunka i ekonomin likt 2011-2012.
Hur tänkte du nu? Corny skriver ju att börsen ska upp så du borde väl rimligtvis sälja dina aktier om du tror han är en bra kontraindikator.
Det viktiga är inte att läsa det som skrivs, utan att bygga sin egen berättelse om vad som skrivs för att må bättre med de egna valen.
"Någon fundamenta för nya börsrekord finns förstås inte, utan börsen ska naturligtvis ner på lite sikt, men för stunden är den korta trenden positiv."…jag tror på nytt börsrekord skrev jag. Det tror inte Lars på. Hur tänkte du ang din kommentar?
Jag är inte inne på börsen längre, så jag har ingen anledning att bygga en berättelse för att må bättre själv.
Du tror på nytt börsrekord, men är alltså inte inne på börsen. Okej.
Är det konstigt? Att man tror på börsrekord men inte är inne på börsen?
Bara när man slår sig för bröstet om att man gör tvärt emot bloggen, men i själva verket har gått ur börsen, precis som bloggen skriver.
Kan man gå ur börsen med sina pensionspengar?
Goofy, Ja det finns ett flertal obligationsfonder.
För exponering mot guld har jag bara hittat 305003 – Amundi Funds CPR Global Gold Mines A, och då blir därmed ändå börsexponerad.
@Kent: Det är väl mer exponering mot guldgruvor. Mycket volatilt. Då kan man egentligen bara gå ur med 50% av sin tjänstepension. Den andra halvan kan man väl inte påverka själv?
Goofy, Vilken del av "obligationsfonder" var det som du inte förstod?
@Kent: Obligationsfonder förstår jag men när jag loggar in på collectum kan jag bara ändra 50% av min ITP pension till Fondförsäkring med valfria fonder. Den andra halvan (traditionell försäkring) kan man inte välja bort. Eller?
Black Rock World Gold finns också. Även den mest guldgrävare. Men guldgrävarna har gått väldigt bra i år. Tror nämnda fond är uppe 50% i år och tror man att guldet fortsätter upp så borde väl guldgrävarna göra detsamma.
Vad kommer först: EURSEK 11 eller USDSEK 10? Kanske nås de båda nivåerna rentav samma dag?
Vad rekommenderas då den som avyttrar sitt aktieinnehav att göra? Är det tillrådligt att ha pengarna på bankkonto i Östeuropa, utanför eurozonen men inom EU?
Samtidigt är ju inte helt orealistiskt.
Varför Östeuropa, varför inte vanliga hederliga fonder?
Fördelar med Östeuropa är väl skaplig ränta i kombination med insättningsgaranti? Stiger dessutom valutan visavi SEK så blir det ännu bättre.
Vad är östeuropa?
Isf räcker det att köpa räntefonder i annan valuta. Investerarskyddet gäller, och medlen ska ändå vara separerade från banken så hyfsat tryggt. Visserligen finns en viss motpartsrisk, men det gör det ju nästan alltid ändå,
Swedbank rekommenderar iaf att hålla kvar aktierna ett tag till, här är deras senaste tips till kunder:
"Efter en stark inledning på 2019 har resten av året präglats av turbulens och en svängig utveckling på aktiemarknaden. Swedbank Strategi & Allokering förespråkar trots detta en liten övervikt i aktier då fortsatt global tillväxt och låga räntor väntas, vilket ger ett visst värderingsstöd till aktiemarknaden. Det framgår av senaste Investeringsstrategin."
Vad har man egentligen för alternativ när aktiemarknaden är övervärderad och räntepapper ger lägre avkastning än inflationen? Är det vara guld som återstår?
Förstår inte varför du kräver avkastning varje dag, varje år. Jakt på ständig avkastning leder till förluster. Ibland är rätt sak att bara ligga likvid. Noll avkasting är 11% bättre än -10%.
Time in market eller tajma marknaden. Dom som räknat på det brukar vara överens om att det är den första gruppen som får bäst avkastning. Men undantag kan ju finnas. Sen visar historien också att man går miste om en mycket stor andel av aktiemarknadsavkastkingen genom att missa ett fåtal högpresterande dagar.
I snitt och över oändlig tid är det säkert helt omöjligt för en random person att tajma marknaden rent statistiskt. Men som sagt det finns bevis på undantag och rätt tajming gör hela skillnaden, för att bli en relativ vinnare. Är dessa undantag bättre/smartare än snittet eller har dom mer tur än snittet, ingen som vet. Sannolikt är dom lite bättre än snittet och har kanske därför lite oftare tur:)
Men aktier prissätts i något, valutor, det drivs primärt av politik. Vi får se hur det går framöver men jag tror på en annan värld, om den blir bättre vet jag däremot inte
Peak fossila personbilar har passerats och elbilar växer starkt i antal. Kan nog ge en del möjligheter till investeringar. När fiberutbyggnaden var mycket stark kring 2000 så var det de som grävde och de som tillverkade de plaströr som fibrerna blåstes i som tjänade stora pengar. Underleverantörer kan tjäna mycket på det som uppmärksammas mest.
Ett annat område är ersättning för kol, olja och fossilgas.
Ett tredje är cancer. Nu är cancer störst dödsorsak i iländer. Det är inte bara nya mediciner som är intressant här utan en hel del annat också.
Ett fjärde är mattrender.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Glöm inte fetma, ett stor problem i i-länder.
Jag vill bara kommentera, det FINNS ingen ersättning för kol, olja och naturgas. Inte till den kostnad vi vant oss vid. Visst kan vi hitta ersättning men det kommer att kosta mer om man väger in alla aspekter. Bara att vänja sig vid att gå tillbaka 20-30 år i levnadsstandard. Men vi levde ju på 80-talet med.
Cancer är som fusionskraft, man har försökt lösa det i 60 år utan att lyckas. Visst kan man göra en del men folk kommer att dö. Och även om det finns botemedel så finns det inte pengar att bota alla. De mest högproduktiva kan vi bota men resten får dö. Vi kommer antingen vi gillar det eller ej tvingas inför ett social credit system som Kina för att kunna prioritera.
Elfordon är väl det som kommer att finnas på lång sikt men dels kommer marknaden att domineras av ett fåtal märken, dels är servicekostnaderna mycket lägre på elbilar så den vägen skapas inga mängder av jobb.
I den bästa av världar skulle vi radikalt sänka löneskatterna som i Kina där vanliga arbetare i princip inte betalar inkomstskatt medans högsta marginalskatt ligger på 45%. Samtidigt skulle man fasa ut bidragen för att göra många fler anställningsbara. Men detta lär väl inte hända.
Anders du har lite bristande kunskap. Åtminstone som jag uppfattar alla de alternativ som finns. Nu är det svårt att förutse allt ens några få år framåt. Väljer cancer och fusion.
Cancer är inte en utan ca 200 olika sjukdomar och många botas för de flesta idag vilket man inte kunde på säg 80-talet. Många av de andra kan man idag bromsa och ge ett gott liv åt de drabbade under många år. Mycket nya metoder och medicin är nära i utveckling.
Fusion kan vi redan åstadkomma i olika skala men inte än få ut mer nyttig energi än den vi tillför idag. Innan dess växer den fusionsenergi vi fångar in från solen och blir allt lönsammare år för år. ITER kommer att visa att det går att få fram fusion som kan bli lönsamt. Men konceptet bygger på 80-tals kunnande och en gigantisk anläggning med sikte på 40-talet. En dramatisk förbättring av den magnetiska inneslutningen har gjort att ett stort antal företag startat de senaste åren med många av de rikaste miljardärerna bakom. Dessa nya företag siktar på som tidigast 20-talet men mest tidigt 30-tal.
Ok tar min syn på elbilar. De blir lika billiga i inköp som fossiler senast 2025 och sedan allt billigare. Batterier förbättras kraftigt de närmaste åren. Fossilerna blir mest stående som först reserv och sedan skrot. Alla dagens tillverkare överlever knappast men nya tillverkare kommer i olika storlek från små för korta transporter av mindre laster till större.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vad har hänt sen 80-tal vad gäller standard? Inget jag behöver. OK, medicinen är bättre men annars kan man bara säga "IT". Och 40% av världens medicinbudget går till biologiska läkemedel numer.
Allt handlar om att skapa jobb till B-eliten. Produktiva, vad är det egentligen? Jobb är mycket av en psykos, vi ska fortsätta med modellen som gick helt sönder 1968 typ.
Mycket har blivit bättre sedan 80-talet. Mest för de fattigaste länderna. Men om vi bara ser på Sverige. Livslängden har ökat fast vi blivit fetare. Sjukvården spelar nog en viss roll här. Tidigare upptäckt av tex bröstcancer genom bättre mammografi. Överhuvudtaget med hjälp av röntgen, ultraljud och magnetkamera är tex lungcancer inte längre 100% dödligt.
Visst har IT utvecklats enormt och med all världens kunskap bara några klick bort som vi drömde om i början på 80-talet finns där fast mest populärt är gulliga kattbilder.
Utgår från att du är lite äldre eftersom du fastnat i händelser 1968. Visst påverkade det men inte lika mycket som andra världskriget för att gå längre bakåt i tiden. Nazismen, Israel som kompensation, Palestinier utanför, beroendet av oljan med beroende av Mellanöstern och Putin idag. Fast ännu längre bakåt en 12-åring på 1800-talet som drömde om att kunna hinna upp en ljusstråle. Han utvecklade synen på gravitation och med den senare att vi fortfarande vet för lite om gravitation. Svart materia och svart energi vad är det?
Fast stora förändringar sker ofta när något avviker från det förväntade som penicillin. Senaste två åren har "alla" biltillverkare satsat på el. Det är lovande.
Vänliga hälsningar
Nanotec
15% genomsnittlig avkastning är ungefär vad jag presterar år efter år. Nu har jag diversifierat portföljen med kryptovaluta som en ordentlig hävstång. Men grundbulten utgör fortfarande nordiska aktier av stora företag, men det skall tilläggas att ca hälften är utanför Sverige för att minska valutariskerna.