Storbritannien är inte bara en av Sveriges starkaste allierade inom EU, utan också en av våra allra största handelspartners. En avtalslös Brexit kommer innebära konsekvenser för svenska företag och svensk ekonomi, men ingen vet egentligen hur mycket och exakt vad. Hur stor var handeln med Storbritannien under 2018?
![]() |
Camden, London. |
Svensk varuexport till Storbritannien var 82 miljarder kronor under 2018, och varuimporten var 74 miljarder. Enbart jobben i exportindustrierna innebär enligt schablonen en miljon kronor – en anställd alltså att 82 000 arbetstillfällen påverkas.
Det är också långt ifrån självklart att importen byts ut mot svenska jobb, utan sannolikt blir det istället import från andra länder som ersätter importen från Storbritannien – att skapa svenska fabriker, svensk tillverkning och nya logistikkedjor görs inte över en natt. Den som idag köper en billig japansk bil tillverkad i Storbritannien kommer knappast springa och köpa en dyr Volvo istället, utan det blir snarare något annan importerad bil.
Men som sagt berörs 82 000 arbetstillfällen inom tillverknignsindustrin. Ytterligare påverkan kan finnas, då en del av importen sannolikt handlar om underleverantörer till svensk industri, som alltså kan få problem när komponenter och insatsråvaror saknas.
På tjänstesidan exporterade Sverige tjänster för 68 miljarder till Storbritannien förra året och importerade tjänster för 74 miljarder kronor. Det pratas ibland om tjänsteexportmiraklet, men från Storbritannien är alltså tjänstenettot negativt. Likväl påverkas allt annat lika åtminstone 68 000 svenska arbetstillfällen, och om tjänsteimporten störs av Brexit kommer de företag som köper dessa tjänster idag påverkas.
Då både import och export har betydelse och är ekonomisk aktivitet, så står en total påverkan omfattande 82+74+68+74=298 miljarder kronor om året på spel för svensk del.
Trots att den brittiske premiärministern Boris Johnson har förlorat majoriteten i det brittiska underhuset är fortfarande inte utgången kring hård Brexit, mjuk Brexit, uppskjuten Brexit, ingen Brexit, nyval eller inte nyval given. Brittiska The Times har t ex publicerat ett flödesschema över hur alternativen kan se ut de närmaste veckorna, och det är en labyrint.
Så länge har såväl det brittiska pundet GBP och svenska kronan SEK stärkts på Johnsons nederlag. Guldet slog under gårdagens morgon prisrekord uppe på 490:- SEK per gram, men har nu fallit tillbaka till 483:- SEK, eller rekordpris för några dagar sedan.
8 kommentarer
Nu får väl iofs. svenskar jobba kvar i UK om dom vill men om vi leker med tanken att det blir en avtalslös Brexit och full kollaps,
Finns väl runt 100 000 svenskar i UK om man räknar in studenter och Au pairs och dom kommer väl också att få packa väskan och flytta hem när dom blir arbetslösa.
Revenue and customs har hela tiden lovat att även vid avtalslös brexit så kommer EU medborgare som registrerar sig innnan slutet december 2020 få stanna så det blir nog ingen flykt av illegaler från UK även vid avtalslös brexit.
Fast är väl förenat med lite villkor? Boende tid, arbete och sånt.. Inget jag har följt så noga men har ju dykt upp lite artiklar om folk som inte får lämpliga tillstånd pga olika anledningar så att bara ansöka och visa ett annat eu lands medborgarskap verkar ju inte vara nog.
Som sagt import export påverkas, det innebär givetvis inte att all import och export upphör mellan våra länder. Det kanske inte blir så mycket alls vilket återstår att se.
Det blir eventuellt tull på impoprt av brittiska bilar i EU. På sikt har det påverkan om den blir permanent, men man ska inte överdriva. Dels kan britterna sälja till andra länder (eller tillverka annat) och dels har pundet har försvagats mer mot euron de senaste 3-4 åren mer än vad en sådan tull är.
Vilka brittiska bilar?
Jaguar är indiskt, precis som Land Rover.
Nissan är Franskt/Japanskt.
Mini ägs av BMW.
re. anonym
Ja, men de har fabriker i UK, liksom även andra märken har.
Det handlar om var produkterna produceras och skeppas ifrån. Inte vem som äger aktier i dem. Ett ganska stort startfält av biltillverkare har produktionsanläggningar i UK.
Britterna har under första halvan av 2019 producerat ca 660.000 bilar, varav 533.000 på export. Därav gick över 300.000 till andra delar av EU. Alltså ca 600.000 bilar/år går till EU från UK.
Källa:
https://www.smmt.co.uk/vehicle-data/manufacturing/
Vid produktion av bilar så behövs delar. I den mån de kommer från EU vid hård Brexit så kan brittiska myndigheter tillämpa importtull på dessa enligt WTO-regler.
Det gör brittisk bilproduktion dyrare oavsett var bilarna sedan säljs. Utöver detta så lär EU tillämpa importtull på de färdiga bilarna (nära hälften av all biltillverkning i UK). Tullkostnaden ingår som en del i VAT-underlaget. Så räkna med att brittiskproducerade bilar blir dyrare.
Gissningsvis blir det för Nissan, Toyota, Honda, Jaguar, Land Rover osv. att ta en del av smällen, men det håller inte över tid. Omlokalisering av produktionsvolymer kommer att ske för att rädda prisbilden.
UK kommer inte i ett nafs att kunna sälja EU-exporten (600.000 bilar/år) till någon annan käck marknad. Det blir nerdragningar, kännbara sådana.
Med avtal eller återkallelse av artikel 50 så undviker man detta.
Tyskland med UK som största land för sin bilexport och med press från USA när det gäller biltullar kan med redan en betänkligt hackande EU-motor gå mot dystra tider, vem som ska dra EU ekonomin är frågan i ett redan svagt EU, Tyskland är inte direkt kända för att dra på sig spenderbyxorna.