Med anledning av den fallande svenska valutan har många läsare hört av sig om tips kring hur man diversifierar bort från svenska kronan. Alltså följer en uppföljning och repetition av detta nedan.
Som svensk kan man sällan diversifiera bort sin lön, sina skulder, bostadsmarknaden eller sina utgifter från den svenska skvalpvalutan (eller SEKetas, som en del bloggkommentatorer kallar den). Själva vitsen med att sänka svenska kronan är just att vi alla ska få lägre löner och därmed höja vår internationella konkurrenskraft när våra fega politiker inte kan genomföra de strukturreformer som krävs för en stark svensk utveckling.
Däremot kan man diversifiera bort finansiella tillgångar rätt enkelt. Exakt hur beror på vad man har för marknadstro.
Detta inlägg förutsätter bloggens grundtes att den svenska kronan som alltid vid lågkonjunktur kommer försvagas och att börserna går ner vid en svensk och global lågkonjunktur. Inget säger att denna marknadstro är korrekt. Har du en annan marknadstro kan du sluta läsa här. För dina egna investeringsbeslut ska du aldrig förlita dig på något på Internet, utan du ska ta ett möte med din oberoende timarvoderade finansiella rådgivare inför varje investeringsbeslut.
För det första så kan man investera i utländska aktier och aktiemarknader, alternativt rena svenska exportbolag. Detta förutsätter att man tror att inte börsen ska dyka, men även om börsen dyker så bör bolag som inte har sin marknad i Sverige gå bättre än de bolag som har sin marknad i Sverige, eller de orena svenska exportbolag, som till stor del sätter ihop komponenter importerade från andra länder.
För det andra kan man flytta tillgångar till utländska ränteplaceringar, främst penningmarknadsfonder (korta räntefonder) eller obligationsfonder (långa räntefonder).
För det tredje är rekommendationen som alltid 10-15% i guld, som inte bara agerar som hedge mot svenska kronan, utan också mot allmän ekonomisk oro internationellt.
Själv har jag generellt valt en kombination, där jag kör 20% högräntefonder och 20% penningmarknadsfonder i EUR, 20% högräntefonder och 20% penningmarknadsfonder i USD och 20% svenska högräntefonder. Dock skiljer sig detta åt i olika portföljer i synnerhet pensionsportföljerna, då dessa inte har fri tillgång till alla fonder. Diversifiering från svenska kronan innebär inte att allt ska över till EUR och USD.
Mest nöjd med fördelningen är jag på ett vanligt fondkonto hos Sparbanken Sjuhärad (Swedbanks utbud), medan alla andra har blivit kompromisser pga bristande fondutbud (även Avanza faktiskt).
Sparbanken Sjuhärad. Samma fördelning finns även i tjänstepension hos Sparbanken, men pga månatliga insättningar blir utfallet lite annorlunda procentmässigt. |
Den portföljen har sedan senaste omfördelningen i mars 2019 gått +5.01%. Absolut starkast lysande stjärna är Handelsbanken Euro Obligation, som tyvärr verkar saknas hos andra banker, pensionssparande och PPM. +7.09% på knappt fyra månader är bra jobbat av Handelsbankens förvaltare. Spiltan Högräntefond har jag annars stor respekt för, och är benchmark för vad man kan få för avkastning på svenska obligationer, men som man ser ovan så kämpar även dessa +2.16% på mindre än fyra månader i motvind när valutan faller.
Hos Avanza har jag bytt bort tidigare fonder från Danske, då de utgått. Obligationsfondportföljen har där gått +5.74% på dryga tre månader, varav +2.76% på en månad enligt inledande graf. Sedan omplaceringen bort från Danskes fonder har portföljen gått +2.70%.
Avanza |
Här är fonderna AS SICAV I USD Crdt Bd A Acc USD respektive Skagen Tellus.
Sedan omplaceringen i PPM i maj har utvecklingen varit +2.6%.
PPM. Det står “förändring i år”, men det är sedan omplaceringen i maj. Jämför Spiltan Högräntefond med utvecklingen +2.16% sedan i mars. |
Ålandsbanken är klart sämst, och ska jämföras med hur Handelsbanken Euro Obligation gått. Tyvärr finns inte SHB:s fond i PPM. Och tyvärr ska Skagen Tellus kastas ut ur PPM. Valet av fonder sker som vanligt genom att definiera ett tidsintervall (oftast senaste året) och välja de fonder i önskad kategori (t ex lång ränta USD) som gått bäst, i bästa investera i backspegeln-stil. Fungerade inte med Ålandsbanken Euro High Yield…
Jag har ytterligare ett tjänstepensionssparande hos SEB, men där har jag just fördelat om fonderna och har därmed inte något intressant att visa. Fondutbudet hos SEB lämnar en hel del att önska ska medges.
Därtill kan man förstås kontinuerligt flytta pengar till valutakonton hos t ex Revolut, vilket är ett fungerande sätt att lägga undan medel till lokala valutor inför kommande utlandsresor och säkra upp dessa. Eller för den delen använda vid onlinehandel från utländsk postorder, för att t ex slippa den svenska kemikalieskatten. Många hundralappar att spara på att slippa betala skatt för betongklumpen i en torktumlare exempelvis, plus att man slipper bankernas 1.65% i valutapåslag när du använder ditt kort utomlands.
Slutligen är jag kund hos Lysa, vilket innebär en diversifiering bort från svenska kronan, i synnerhet på aktiedelen, medan obligationsdelen är lite mindre lätt mot SEK. Mellan tummen och pekfingret ligger 75-80% av mina finansiella tillgångar borta från kronan, medräknat de aktier jag fortfarande äger (och vilka det är finns exakt noll anledningar för mig att berätta, eftersom någon om X år kommer välja ut en av de aktier jag skrev om för 10+ år sedan och säga att den inte gått något bra, helt oförmögen att förstå att jag inte sitter stilla med min aktieportfölj). Inkomsterna är som för de flesta av oss i kronor – både bloggreklam och bokförsäljning är i svenska kronor, med en valutarisk kopplad till faktureringstiderna, under vilket svenska kronan fortsätter falla i värde.
Vad gäller att man kanske kunnat få högre avkastning om man cherrypickar godtyckligt alternativ, så är mitt mål att klå korträntefonder i svenska kronor, då jag ser mig som likvid. Jag har alltså noll ambitioner att klå börsen eller något annan godtycklig investering, utan nöjer mig med att klå svenska kronförsvagningen och gärna KPI-inflationen.
Exakt hur du ska placera dina tillgångar vet jag inget om – jag vet inget om din ekonomiska situation och kan således inte ge några råd. Oavsett är inte jag ansvarig för några råd, för ansvar krävs skriftligt avtal om ansvar. Så lyssna aldrig på mig.
48 kommentarer
Någon som har tips på vad man utan allt för stor tidsmässig insats gör med sin överskottslikviditet i sitt aktiebolag?
Se blogginlägget ovan. Portföljen hos Sparbanken som exempel.
Jag blir aningen betänksam över cit:….-"…när våra fega politiker inte kan genomföra de strukturreformer som krävs för en stark svensk utveckling….". Detta då eftersom jag i alla fall inte vid första påseende kan se vilka dessa politiskt initierade strukturreformer skulle kunna vara. Så vitt jag kan påminna mig så har huvuddelen strukturreformer av betydelse alltsedan 1960-talet i Sverige varit initierade från Näringslivet om vi då bortser från den måhända största av alla strukturomvandlingar i Sverige i modern tid … omvandlingen av jordbruket från småhemman till koncentrerad stordrift med ity åtföljande flyttlass in till tätorter och städer.
Skatter, infrastruktur, bostadspolitik osv som ökar rörlighet och konkurrenskraft. Alla JÖKar gör att det blir mellanmjölk med kort hållbarhetsdatum av politiken.
Några lämpliga reformer skulle ju kunna vara:
Tvingande krav på att lära sig det svenska språket för att få uppehållstillstånd.
Tvingande krav på att de som anses som "ej anställningsbara" på arbetsmarknaden sätts i utbildning.
Stoppa bidrag till "förverkliga mig själv"-kurser.
Införandet att ett riktigt tjänstemanna ansvar, införa brottsrubriceringen "slöseri med skattemedel" så att klåfingrade politiker och tjänstemän inte kan komma undan med ett "hur skulle vi veta".
Sjunkbomben: Tack för replik! Infrastruktur kostar pengar och jag läser det således som att Du förordar de nödvändiga skattehöjningar som erfordras för att bygga ut infrastruktur i offentlig regi.
Samt att de enligt min mening nödvändiga besluten rörande bostadspolitik går huvudsakligen ut på regelverk som reglerar den sedan ungefär ett drygt halvsekel förekommande överkonsumtionen av boyta, ränteavdragen och för lågt satta skattesatsen vid reavinst. … Samtliga sådana budskap naturligtvis innebärande i stort sett politisk harakiri för de partier som andas i frågan … MP och V har väl kommit med antydningar och blir inte speciellt populära p.g.a. den saken!
Yxan: Jag kan inte se något annat i Din replik än det gamla vanliga gnället om invandring! Samt att Tjänstemannaansvar finns noggrannt specificerat både i Brottsbalk och LAS. Slutligen då att den av Dig önskade brottsrubriceringen naturligtvis är aktuell i länder som Kina och Nordkorea etc. men svårligen skulle gå att förena med vårt grundlagsfästa politiska och juridiska system.
@Yxan: Varför tvång på att lära sig svenska? På min arbetsplats pratar man bara engelska. Känns lite konstigt emellanåt men det kan gå flera veckor utan att man använder svenska språket.
chief karlsson: På min första punkt så visst den kan kopplas till invandring, men punkt 2 kan inte det. Det finns gott om folk som kan klassas som ur-svenska som är ovilliga att arbeta och därmed gjort sig oanställningsbara. Fick själv "tipset" en gång om att "vad du än gör så ta aldrig C-körkort för då får du aldrig stämpla". Det är den typen av inställning hos folk jag vill åt oavsett var man kommer ifrån.
Den lagstiftning som vi har gällande tjänstemannaansvar är helt verkningslös och hur du fått till en koppling till Kina och Nordkorea förstår jag inte.
Goofy: Jag sitter själv på en arbetsplats som går helt på engelska (även en hel del franska) men svenska samhället i stort gör ju inte det. Många som kommer hit kan ju oftast inte engelska heller så det mest naturliga är ju då att lära sig svenska.
@Yxan: Det beror ju helt och hållet på var i samhället du befinner dig. Ponera att du kommer hit och bara kan arabiska. Du startar en matbutik där du importerar varor från Mellanöstern. Skatteregler och dylikt får du hjälp med genom skatteverket då samhället har ett intresse av att hjälpa dig. Du bosätter dig i ett område där 99% av dina kunder har arabiska som hemspråk och du umgås med vänner och släkt som har arabiska som hemspråk. Går du till vårdcentralen är det inga problem att hitta läkare som pratar arabiska. Den enda anledningen att lära sig svenska är egentligen bara om du av någon anledning vill lära känna etniska svenskar men helt ärligt så finns det ett ömsesidigt intresse bland både etniska svenskar och nyinvandrade att leva segregerat. Intresset är till och med högre bland etniska svenskar. Många etniska svenskar tycker vill inte ens stanna och prata med icke etniska svenskar och än mindre leva i samma område som dom eller ha dom på sin arbetsplats.
Chief Karlsson
"infrastruktur kostar pengar"
Det kan ju diskuteras med en svensk 10-åring på minus 0.14%
@Goofy: Om frågan ställs på sin spets så handlar det ju om hur god sammanhållning och gemensam riktningsförmåga ett land har om det består utav en mängd segregerade enklaver som behöver mäklare som arbitrerar mellan grupperna om diverse frågor. Låter inte särskilt effektivt att det måste finnas arabisktalande medier, myndighetspersoner och vårdpersonal, etc, för att folk ska kunna förstå varandra. Med ditt resonemang kan vi ju slå ihop alla länder i Skandinavien till ett land, och sen kan vi väl fortsätta med EU och hela EMENA. Personer med permanent uppehållstillstånd har ju redan möjlighet att befinna sig i Sverige obegränsad tid, arbeta här samt rösta i Sverige oavsett om de kan språket, så vad är ett optimalt område menar du?
Man kan tillåta ett större budgetunderskott istället för skattehöjningar. Syftet med reformer är att de bland annat stärker företagen vilket ger mer vinst=mer skatt, det finns fler sätt att finanisera än via inkomstskatten.
Kommer du hit och startar din lokala butik och klarar dig på det och får ditt liv att rulla på med hjälp av det språket du har så har du ju gjort en bra insats, framförallt att du tagit lite initiativ och startat en butik. Men allt kan inte lösas på arabiska, plötsligt så är det problem i kollektivtrafiken och reseinformationen går bara ut på svenska och plötsligt vet du inte hur du ska ta dig hem (jag har själv bevittnat detta) då handlar det ju plötsligt mer om överlevnadsinstinkt än om ovilljan att integreras.
Att det finns ett ömsesidigt intresse från båda sidor att leva segregerat är det inga tvivel om, men genom att bygga upp en språkbarriär så kommer ju ovilljan till integration bara att öka från båda sidor och leder till att parallelsamhällen med sharialagar med mera bara kommer att öka. Är det verkligen det spåret vi vill att det ska gå?
@Croix De Bois: Optimalt är om alla kan svenska om syftet är sammanhållning oavsett etnicitet. Problemet är dock inte språket utan att en hel del etniska svenskar inte vill ha någon samhörighet överhuvudtaget med folk från MENA och då spelar det ingen roll om dom kan flytande svenska eller inte. För mig är det viktigaste att deras närvaro inte betyder att jag blir lidande ekonomiskt på lång sikt. Segregerade enklaver har alltid existerat även om det inte varit på etnisk nivå.
@Chief, du beskriver problematiken utmärkt genom " jag i alla fall inte vid första påseende kan se vilka dessa politiskt initierade strukturreformer skulle kunna vara". Precis, där har vi problemet, inga visioner. Inget görs nu när de borde finnas 1000 åtgärder inom bostadspolitik, skatter, företagande, migrationspolitik, fungerande arbetsförmedling mm mm. Nu har vi ett 73 pkts program där oklart vad som genomförs. Kronan sjunker och arbetslösheten ökar och en regeringen som helt överlämnat ansvaret til Ingves skyller naturligtvis allt på konjunkturen. Samt högerextremism.
Vilken legislativa process kostar mest om man jämför den i Europaparlamentet och Kongressen i USA? Den förstnämnda skulle jag tro har mycket högre transaktionskostnader pga alla kultur- och språkbarriärer inblandade. Hela Sverige är inte en arbetsplats som Spotify, torde vara uppenbart för alla.
Jag ber att få tacka samtliga för replikerna på mitt inledande inlägg. Dessa repliker får mig på intet sätt omvärdera de egna ståndpunkterna men ger mig paradoxalt nog en känsla av att ett flertal som replikerat egendomligt nog, taget i beaktande Wilderängs blogg och härvarande läsekrets som jag uppfattar den i allmänna termer, faktiskt efterlyser den centralt politiskt dirigerade samhälleliga och sociala ingenjörskonst som vanligtvis förknippas med arvet efter Olof Palme. mvh
Att du skulle omvärdera dina egna ståndpunkter var väl typ noll i sannolikhet.
Men hur ser du på det faktum att det faktiskt inte kostar staten en spänn att finansiera infrastrukturen.
Stefan Östergren: Tack! Jo sannolikhet noll hittills givet de repliker jag tagit del utav. Däremot har jag svårt att diskutera finansiering av infrastruktur utifrån de premisser Du anger om Du inte ger en noggrannare beskrivning av vad Du egentligen avser med *…inte en spänn…* mvh
Finansiering kan ske via en svensk 10-åring med negativ ränta.
Dvs finansieringskostnaden är noll.
Ang språket. Som vissa andra varit inne på så är ju livet större än arbetet.
Jag jobbar själv i utryckande verksamhet och där kan det bli rejält med problem om det är språkbrister. Både för personal och för individen eller andra individer.
Det är mycket problematiskt att inte kunna gör sig förstådd eller förstå andra i akuta situationer.
För samhället och individen är krav på språket bra.
Ni får installera en språkrobot i ambulansen.
@Turboprop: Ja det är bra men vad gör vi med alla svenska pensionärer i Spanien som inte kan spanska men samtidigt vill bo där? Tycker du att spanska staten ska tvinga dom att lära sig spanska för att öka säkerheten i akuta situationer då utryckande verksamhet kanske inte kan svenska eller engelska? Som sagt så är det jättebra om man kan språk (så många som möjligt) men problemet ligger snarare i att lika barn leka bäst. Analysera hur väl segregerade i princip samtliga städer i Sverige är. Slump?
Att de flesta "gillar olika" bara dem slipper det själva stämmer enligt mina erfarenheter.ja.
Jag tycker väl ingenting om spanien, men jag trodde vi pratade om att vara medborgare ? Svensk eller tex spansk då i passet
Vad är skillnaden då? Jag känner EU medborgare (ej svenska medborgare) som bott och arbetat här i 10-15 år och har ingen avsikt att lära sig svenska. Dom kan ju engelska och spanska. Dom får ju med vårt avtal med EU om fri rörlighet bosätta sig och arbeta var dom vill. Det blir ju ett lika stort problem för utryckningspersonal om spanjor inte kan svenska som när en afghan inte kan svenska. Du menar att man ska tvinga afghanen att bli svensk men spanjoren kan man inte tvinga p.g.a. att hen inte har något intresse av att söka medborgarskap men har juridisk rätt att vara här så länge Sverige är med i EU.
Ja. Jag tycker det är rimligt med krav på språket.
Snart kommer alla att tala engelska någorlunda så språkproblem i Sverige och EU kommer att lösa sig utan någon statlig inblandning. Internet gör alla engelsktalande.
P.S
De finnar som kom till Sverige på 60-talet lärde sig i många fall aldrig svenska ordentligt men har ändå fungerat i det svenska samhället.
Stefan Östergren: Tack för klargörande! … I nuvarande ränteläge kan säkert finansieringskostnaden bli som du säger … och sedan skall därtill nämnda infrastruktur byggas innebärande entrepenad, material , evt markinlösen och faen och hans faster … och jag är 100% på att entrepenörer, underleverantörer, markägare etc inte låter sig nöja med ett löfte om -0.14% och en skuldsedel med 10 års löptid. M.a.o. en ökad bruttostatsskuld.
Ang finländare
De jobbade ju ofta på arbetsplatser med bara finnar. Och där gick bra. Men när "juha" fick en stroke förstog ingen honom…
När läraren ville prata med "juha" om hans son i skolan förstog han inget…
När grannen bankade på dörren för att det brinner förstog "juha" inget.
Osv osv
chief karlsson
Jag säger inte emot dig men Europas problem är uteblivna investeringar i bland annat infrastruktur. Vad är liksom vitsen med att ha minusränta om det inte leder till ökade investeringar inom privat och statlig verksamhet? De vill ju ha inflation, de ger medlen (minusränta) men inte mycket händer rent konkret.
Finnarna jobbade på arbetsplatser där människor från Finland, Balkan och Turkiet blandades i en salig röra. Ingen kunde svenska med svensk industri var ändå världsledande på den tiden.
Att arbetarna inte talade svenska var inget problem för industrin.
Att det sedan för invandraren personligen kan vara negativt att inte lära sig svenska är en annan sak.
Till sist vill jag bara avsluta med att jag rent anekdotiskt känner till invandrare som pratar bra svenska men som ändå känner att de blir illa bemötta i vården men också i kontakter med barnens lärare eller annan skolpersonal.
"Det beror ju helt och hållet på var i samhället du befinner dig. Ponera att du kommer hit och bara kan arabiska. Du startar en matbutik där du importerar varor från Mellanöstern. Skatteregler och dylikt får du hjälp med genom skatteverket då samhället har ett intresse av att hjälpa dig. Du bosätter dig i ett område där 99% av dina kunder har arabiska som hemspråk och du umgås med vänner och släkt som har arabiska som hemspråk. Går du till vårdcentralen är det inga problem att hitta läkare som pratar arabiska. Den enda anledningen att lära sig svenska är egentligen bara om du av någon anledning vill lära känna etniska svenskar men helt ärligt så finns det ett ömsesidigt intresse bland både etniska svenskar och nyinvandrade att leva segregerat."
Fantastisk vision för Sverige eller vad.
"Du menar att man ska tvinga afghanen att bli svensk men spanjoren kan man inte tvinga p.g.a. att hen inte har något intresse av att söka medborgarskap men har juridisk rätt att vara här så länge Sverige är med i EU."
Påpekas bör här att vi ju inte är i union med Afghanistan. Sedan har jag för mig att det faktiskt finns försörjningskrav för att flytta inom EU.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Svar till Thomas.
Det är väl en helt okey vision för Sverige. Så har ju de flesta samhällen i världen fungerat under världshistorien.
Sedan så kommer ju engelskan antagligen att fungera som ett "lingua franca" i både Sverige och resten av världen.
Stefan Östergren: Tack för Din ytterst insiktsfulla replik! Det var liksom dit jag ville komma … nämligen att i nuvarande ränteläge, låga bruttostatsskuld och betydande budgetöverskott investera! … Extrapolering av resonemanget leder enligt min mening därvid ofrånkomligt till Keynes … och det inte mig emot! mvh
Hej Lars, tack för informationen, har även ett konto för räntepapper. Vilken typ av konto har du investerat räntefonderna i, ISK, KF eller AF?
Samma som de tidigare var i – nya medel är inte i ISK eller KF än så länge.
Tack för en bra blogg!
Funderar på att flytta från min hyreslägenhet och köpa ett hus ungefär 4 mil från Umeå! Huset kommer att kosta 2-2.2 miljoner. Hade jag köpt 2011 så hade ett liknande hus och läge gått för 700-800tusen (vilket jag tyckte var lite dyrt, men sen tog det verkligen fart och skenade) . Är så less på att vänta ut denna bubbla då jag verkligen inte trivs med att bo i lägenhet. Är jag dum om jag ger mig in på marknaden nu? Eller borde jag placera mina tillgångar på fonder? Vill inte Slänga bort 8 år till av mitt liv bara på att vänta på en bubbla som aldrig tycks spricka.. 🙁
Nerverna höll inte, har sålt en stor portion av mitt aktieinnehav, för många signaler samtidigt om en riktig nedgång i konjunkturen fick mig till det beslutet, så nu ligger jag tungt i skvalpvalutan, fast skvalp tycker jag är fel benämning på den svenska valutan, skvalp brukar inte bara innebära en nedåtriktad rörelse.
Har lite översikt över SSAB och deras transporter mellan anläggningarna och förvånas över den snabba nedgången jag ser, visserligen brukar semestertider innebära nedgång i produktion men inte i den här omfattningen.
Euro troligen inte, Dollarn bättre, schweizerfranc eller norska kronor däremot värt att titta på.
Hur placerar man enklast pengar i chf eller nok om man inte vill äga aktier? Detta är inte helt trivialt har jag märkt, eftersom du inte med lätthet kan ha sparkonton i dessa valutor och urvalet av räntefonder noterat i dessa valutor är skralt. Det får mig att undra om inte svaret istället är guld.
Mindre belopp (ett relativt begrepp) går att placera räntefritt hos Revolut i såväl CHF som i NOK, men då pratar vi väl femsiffrigt i svenska kronor, vilket kanske inte är vad du är ute efter.
@Joakim: CHF på valutakonto hos Nordnet?
Jag tror att Nordnet har valutakonton i USD/EUR/NOK/DKK/CAD men inte i CHF. Dock är det nog ingen ränta på dessa konton.
MM: Du är inte ensam. Sålde av allt mitt aktie och fondinnehav 2018 i tre omgångar, när omxs30 var runt 1650,1670 och i en sista omgång i okt när jag blev rädd runt 1500.
Nu är jag likvid, äger dock en fastighet, men jag sover bättre om nätterna. Så småningom ska jag investera bufferten i ngt vettigt, man får ju en del bra inspel i bloggen.
Används goldmoney fortfarande?
Det som jag uppfattar som problem med att diversifiera bort ifall man vill vara "likvid" är att det verkar finnas rätt ont om anständiga alternativ. Tycker att de flesta alternativ jag sett har vad jag skulle kalla för ocker-avgifter.
Sen lyser korta räntefonder med sin frånvaro verkar det som. Det som kallas korta räntefonder verkar när man undersöker dem vara det vi kallar medellånga räntefonder eller nåt. Skall man placera i korta räntor så verkar alternativet vara att helt enkelt ha ett valutakonto (och därmed avstå från eventuell ränta man kan få på pengarna).
Men kära nå'n!
Har du fortfarande kvar Swedbank ??
Mina engagemang i denna bank avslutade jag när Bonnesens penningtvätt kom upp till ytan som just … baltisk smutstvätt.
och det handlade inte om några tusenlappar precis…